Glandele perianale si bolile lor

   Sunt momente cand blanosul vostru se ”taraste” cu fundul de podea? Se linge insistent in zona anala? Nu de putine ori ati fost in postura de a merge cu blanosul la veterinar pentru ca acesta sa-i goleasca glandele perianale, neintelegand in totalitate ce sunt ele, ce rol au si de ce aceastea nu se pot goli singure.

Glandele perianale, dupa cum le spune si denumirea sunt doua glande mici, situate de o parte si de alta a anusului, in interiorul rectului, si secreta in mod normal o substanta urat mirositoare, cremoasa, de culoare alba, galbena dar uneori ea poate fi verzuie si chiar gri negricioasa. Aceasta substanta are mai multe roluri, printre care: pastrarea teritorialitatii prin feromonii ce-i contine sau pur si simplu lubrifierea fecalelor, de aceea blanosii nostri nu rateaza niciodata sansa de a mirosi fecalele altor caini.

Pastrarea teritorialitatii este foarte importanta in lumea animala, ea asigura un echilibru constant intre indivizi, si poate fi manifestata prin secretiile glandelor perianale, urinatul in cantitati mici si ridicatul piciorului cat mai sus, stabilind astfel talia celui ce a marcat teritoriul, mirositul la fund intre animale fiind ”cartea de vizita” prin care se cunosc. Motanii necastrati ce ajung la maturitatea sexuala urineaza chiar si in casa, acela fiind un indicator ca a venit timpul pentru ca interventia chirurgicala de castrare trebuie sa aiba loc.

Care sunt semnele ce imi arata ca patrupedul meu are probleme cu glandele perianale?

De cele mai multe ori, proprietarii vin in cabinetul veterinar spunand ca blanosul lor se ”taraste” cu fundul de pamant, se linge insistent in zona anala sau chiar ”se musca” in acea zona, este nelinistit, agitat, nu doarme noaptea, nu mai mananca ca inainte, acuza dureri atunci cand defeca, iar la controlul medicului veterinar, acesta constata ca pielea din jurul anusului este rosie, umflata, iar animalul poate prezenta chiar febra. De aceea, este de preferat ca vizita la medicul veterinar sa fie de cele mai multe ori profilactica, adica ea trebuie sa reprezinte doar un control de rutina in care aceste probleme pot fi depistate din timp, inainte sa ajunga in aceasta faza de simptomatologie clinica.

E bine sa videzi glandele perianale?

In cazul unui animal sanatos, vidarea glandelor este fiziologica si automata, adica se videaza singure atunci cand animalul defeca, fecalele de consistenta normala, ferma, aplicand o presiune asupra lor la trecerea prin intestin si astfel este exteriorizata secretia.

In momentul in care vidarea lor este manuala, periodica si neterapeutica, aceste glande isi pierd tonusul si elasticitatea, ajungand sa nu se mai videze singure, sa se inflameze si chiar sa se infecteze. Asadar, glandele perianale trebuie vidate de medicul veterinar doar in cazul unei patologii deja existente la nivelul acestor glande, ori scaunul este prea moale si nu mai aplica asupra glandelor presiunea necesara golirii lor. Pentru a evita aparitia dependentei de curatare manuala, ce devine inevitabila in urma repetarii periodice a acestei manopere, care efectuata neterapeutic este traumatizanta, inutila si dureroasa, ar fi bine ca animalul sa fie lasat sa-si videze singur glandele.

Vidarea glandelor perianale prin defecare. Sursa foto: pdsa.org.uk/pet-help-and-advice/pet-health-hub/conditions/blocked-anal-glands-in-dogs

Cat de des se videaza glandele la caine? 

Cum spuneam si mai sus, un caine sanatos ar trebui sa reuseasca sa isi videze glandele perianale singur, dar cand acest lucru nu se intampla si proprietarul merge cu el periodic la un cabinet veterinar pentru vidare, recomandarea este sa fie vidate la fiecare 3 – 4 saptamani pentru a evita o eventual infectie. Desigur sunt animale care acumuleaza secretie mult mai rar sau mai des si medicul dumnevoastra veterinar este in masura sa va recomande cand sa reveniti la vidare. 

Cum se trateaza aceasta afectiune?

Atunci cand cainele sau pisica dumneavoastra prezinta unul din simptomele mentionate mai sus, nu ezitati sa mergeti cat mai repede la medicul veterinar pentru a trata corespunzator afectiunea. In cazul in care glandele sunt doar inflamate, se incearca vidarea lor si se administreaza antiinflamatorii pentru scaderea durerii din acea zona. Daca glandele prezinta deja o infectie, se va recurge la antibioterapie in urma unei antibiograme ce ii va arata medicului veterinar cu ce bacterie are de a face, si astfel el va alege cel mai potrivit antibiotic. In cazul in care glandele au abcedat deja, este posibil ca medicul sa apeleze la interventia chirurgicala pentru drenare si curatare, urmand acelasi protocol terapeutic ca in cazul infectiei lor.

Vidare glande perianale caine. Sursa foto: dogsbestlife.com/dog-health/anal-glands/

Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni. Nu ezitati sa apelati la un medic veterinar la domiciliu sau ne puteti vizita in Bucuresti la Joyvet – cabinet veterinar sector 3 sau la clinica veterinara deschisa non stop Supervet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.