Sunt momente cand blanosul vostru se ”taraste” cu fundul de podea? Se linge insistent in zona anala? Nu de putine ori ati fost in postura de a merge cu blanosul la veterinar pentru ca acesta sa-i goleasca glandele perianale, neintelegand in totalitate ce sunt ele, ce rol au si de ce aceastea nu se pot goli singure.
Glandele perianale, dupa cum le spune si denumirea sunt doua glande mici, situate de o parte si de alta a anusului, in interiorul rectului, si secreta in mod normal o substanta urat mirositoare, cremoasa, de culoare alba, galbena dar uneori ea poate fi verzuie si chiar gri negricioasa. Aceasta substanta are mai multe roluri, printre care: pastrarea teritorialitatii prin feromonii ce-i contine sau pur si simplu lubrifierea fecalelor, de aceea blanosii nostri nu rateaza niciodata sansa de a mirosi fecalele altor caini.
Pastrarea teritorialitatii este foarte importanta in lumea animala, ea asigura un echilibru constant intre indivizi, si poate fi manifestata prin secretiile glandelor perianale, urinatul in cantitati mici si ridicatul piciorului cat mai sus, stabilind astfel talia celui ce a marcat teritoriul, mirositul la fund intre animale fiind ”cartea de vizita” prin care se cunosc. Motanii necastrati ce ajung la maturitatea sexuala urineaza chiar si in casa, acela fiind un indicator ca a venit timpul pentru ca interventia chirurgicala de castrare trebuie sa aiba loc.
Care sunt semnele ce imi arata ca patrupedul meu are probleme cu glandele perianale?
De cele mai multe ori, proprietarii vin in cabinetul veterinar spunand ca blanosul lor se ”taraste” cu fundul de pamant, se linge insistent in zona anala sau chiar ”se musca” in acea zona, este nelinistit, agitat, nu doarme noaptea, nu mai mananca ca inainte, acuza dureri atunci cand defeca, iar la controlul medicului veterinar, acesta constata ca pielea din jurul anusului este rosie, umflata, iar animalul poate prezenta chiar febra. De aceea, este de preferat ca vizita la medicul veterinar sa fie de cele mai multe ori profilactica, adica ea trebuie sa reprezinte doar un control de rutina in care aceste probleme pot fi depistate din timp, inainte sa ajunga in aceasta faza de simptomatologie clinica.
E bine sa videzi glandele perianale?
In cazul unui animal sanatos, vidarea glandelor este fiziologica si automata, adica se videaza singure atunci cand animalul defeca, fecalele de consistenta normala, ferma, aplicand o presiune asupra lor la trecerea prin intestin si astfel este exteriorizata secretia.
In momentul in care vidarea lor este manuala, periodica si neterapeutica, aceste glande isi pierd tonusul si elasticitatea, ajungand sa nu se mai videze singure, sa se inflameze si chiar sa se infecteze. Asadar, glandele perianale trebuie vidate de medicul veterinar doar in cazul unei patologii deja existente la nivelul acestor glande, ori scaunul este prea moale si nu mai aplica asupra glandelor presiunea necesara golirii lor. Pentru a evita aparitia dependentei de curatare manuala, ce devine inevitabila in urma repetarii periodice a acestei manopere, care efectuata neterapeutic este traumatizanta, inutila si dureroasa, ar fi bine ca animalul sa fie lasat sa-si videze singur glandele.
Cat de des se videaza glandele la caine?
Cum spuneam si mai sus, un caine sanatos ar trebui sa reuseasca sa isi videze glandele perianale singur, dar cand acest lucru nu se intampla si proprietarul merge cu el periodic la un cabinet veterinar pentru vidare, recomandarea este sa fie vidate la fiecare 3 – 4 saptamani pentru a evita o eventual infectie. Desigur sunt animale care acumuleaza secretie mult mai rar sau mai des si medicul dumnevoastra veterinar este in masura sa va recomande cand sa reveniti la vidare.
Cum se trateaza aceasta afectiune?
Atunci cand cainele sau pisica dumneavoastra prezinta unul din simptomele mentionate mai sus, nu ezitati sa mergeti cat mai repede la medicul veterinar pentru a trata corespunzator afectiunea. In cazul in care glandele sunt doar inflamate, se incearca vidarea lor si se administreaza antiinflamatorii pentru scaderea durerii din acea zona. Daca glandele prezinta deja o infectie, se va recurge la antibioterapie in urma unei antibiograme ce ii va arata medicului veterinar cu ce bacterie are de a face, si astfel el va alege cel mai potrivit antibiotic. In cazul in care glandele au abcedat deja, este posibil ca medicul sa apeleze la interventia chirurgicala pentru drenare si curatare, urmand acelasi protocol terapeutic ca in cazul infectiei lor.
Intrebare primita frecvent pe mail:
Ne puteti da mai multe detalii despre fistula de glanda perianala la caine?
Fistula perianala la caini reprezinta o afectiune cronica inflamatorie care afecteaza tesuturile din jurul anusului si rectului. Aceasta problema, cunoscuta si sub numele de furunculoza anala, este dureroasa, avand un aspect ulcerativ si supurativ, precum si un miros neplacut. Cauza exacta a acestei afectiuni este necunoscuta, dar tratamentul corespunzator poate ajuta la ameliorarea simptomelor cainelui. Antibiotic pentru glande perianale poate fi necesar pentru a controla infectiile asociate, mai ales in cazurile in care glandele perianale sunt inflamate.
Simptomele fistulei perianale
Simptomele acestei afectiuni includ:
- dureri severe la nivelul regiunii perianale,
- lins excesiv al zonei afectate,
- tenesmus (efort de defecatie fara rezultat),
- constipatie,
- dischezie (dificultati la defecatie),
- apatie,
- lipsa poftei de mancare,
- scadere in greutate,
- sedere intr-o pozitie neobisnuita pentru a evita durerea.
Problemele cu glanda perianala la caini pot duce la astfel de simptome severe, iar vigilenta in observarea acestor semne poate ajuta la interventia timpurie. Un alt simptom frecvent intalnit este scarpinatul sau „scooting-ul”, adica frecarea zonei perianale de pamant intr-o tentativa de alinare a disconfortului.
Diagnosticul si optiuni de tratament
Diagnosticul fistulei perianale se face in baza istoricului cainelui, semnelor clinice si al examinarii fizice a zonei afectate. Uneori este necesara efectuarea unor teste suplimentare, cum ar fi hemoleucograma completa, profilul biochimic sau analiza citologica a secretiei pentru a exclude alte boli sau infectii. Aceste investigatii sunt importante mai ales pentru a determina starea glandelor perianale la caini, care pot deveni inflamate in contextul unei fistule perianale.
Tratamentul fistulei perianale poate include optiuni medicale, precum administrarea de antibiotice pentru infectii secundare, utilizarea unor agenti imunomodulatori, cum ar fi ciclosporina, pentru a reduce reactiile inflamatorii.
In cazurile de debut sau cand sunt prezente glandele perianale inflamate la caini, se poate recurge la antibiotice specifice care vizeaza glandele perianale si previn agravarea inflamatiei. Tratamentul pentru glandele perianale inflamate la caine trebuie monitorizat indeaproape de catre medicul veterinar pentru a evita complicatiile. Pentru cazurile grave, tratamentul chirurgical poate fi necesar, iar metodele includ excizia chirurgicala a glandelor, crioterapia sau chiar amputarea cozii, pentru a reduce riscul recurentelor. In orice caz, ingrijirea corecta si colaborarea cu medicul veterinar sunt esentiale pentru a asigura confortul cainelui si o recuperare cat mai eficienta.
Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni. Nu ezitati sa apelati la un medic veterinar la domiciliu sau ne puteti vizita in Bucuresti la Joyvet – cabinet veterinar sector 3 sau la clinica veterinara deschisa non stop Supervet.
Bună seara, am și eu un Shih-tzu cu vârsta de 10 ani din 27 Noiembrie până în 9 noiembrie a luat Synulox , iar în data de 28 noiembrie a primit și dexa cu meloxicam , zona arată bine însă găurica încă nu s-a închis complet , dar se va închide căci este foarte mică și am văzut evoluții la ea de la o gaură mare la una mică. Mă îngrijorează faptul ca de când a pornit problema cu fistula , când face pipi nu își mai ridică piciorul , ci face pipi ca și când ar defeca. Analizele de biochimie, hematologie , radiografiile și ecocardiografiile au ieșit bune, de azi a început tratamentul cu Zodon și biotitus local. De ce oare nu mai ridica piciorușul când face pipi?Si face o data mult într-un loc , cum a ieșit pe ușă afară direct face pipi mult, iar apoi se oprește. Nu bea multa apa, consumul este normal, mentionez ca in 12 Noiembrie a fost castrat.
Buna seara! Cel mai probabil avand varsta inaintata, dar si problemele din jurul anusului cainele dvs sa nu mai ridice piciorul si sa urineze ca femelele din cauza disconfortului (durerii). Fie ca este o osteoartrita si ii este greu sa isi tina echilibrul in 3 picioare, fie ca este o coxartroza (problema la articulatia bazinului) sau chiar o durere in zona anusului, cainele va urina in pozitia in care ii este lui comod. Nu o vad ca pe o problema majora care sa va afecteze in vreun fel. Poate ar trebui sa luati in considerare administrarea unor suplimente de articulatii, o hrana special conceputa pentru aceasta varsta sau chiar administrare de Librela (discutati cu veterinarul dumneavoastra). Cu stima!
Buna ziua! Va rog mult sa mă ajutați cu un sfat. Cățelușul meu, Bichon de 9 ani (băiețel) a avut acum aprox. doua luni anusul umflat. I-am curățat manual glandele perianale pentru prima data ( a ieșit un fel de puroi și putin sânge), după care nu a mai avut probleme cu umflatura. De atunci am început sa observ, în timp ce îl spălăm ca avea langa anus ceva tare. Prima data m-am speriat sa nu fie tumoare, dar am constatat ca e scaunul cumva ascuns/rătăcit, și de mai mult timp acolo intr-o parte, pe care nu poate sa îl elimine fără ca noi sa îl ajutam (strângând acolo). Când îl scoatem la treaba mare, el are scaunul normal și se ușurează de multe ori, dar cel rătăcit tot acolo rămâne…Am încercat sa ii apăs acel scaun vechi și sa îl ajut sa îl elimine. În momentul eliminării este foarte dureros pentru el, pentru ca scaunul e aproape împietrit.
L-am ajutat pana acum de câteva ori, după care tot reapare o bucățică în zona respectiva și ii e foarte greu să-l elimine. Azi s-a chinuit foarte mult și nu a putut nici cu ajutorul meu sa îl elimine. În timp ce îl apăsam a început putin sa și sângereze anusul și sa iasă un fel de puroi.
Locuiesc în Finlanda și nu știu ce sa fac. Va rog sa mă îndrumați!
Va mulțumesc frumos.
Buna ziua! Cainele in stanga si dreapta anusului are 2 mici glande perianale care nu se vad (sunt la interior), orificiile prin care iese secretia fiind ft aproape de intrarea in anus. Posibil ca acolo sa fie adenom / adenocarcinom de glanda perianala (o tumora) pe care dvs tot o spargeti. Nu am cum sa va ajut prin intermediul internetului, va trebui sa mergeti la un cabinet veterinar sa ii faca o ecografie, radiografie, posibil punctie si examen citologic sau histopatologic. In functie de diagnostic se da tratamentul corect. Multa sanatate!
Buna ziua!
Azi am observat la catelusul meu ca se linge in zona anusului, este foarte inflamata zona si tare. Cred ca are abces de glande perianale. Sunt din Braila si nu avem nici un cabinet veterinar non stop. Pot sa astept pana maine dimineata cand deschide un cabinet? Nu este nici o problema?
Nu isi gaseste locul si se linge într una in zona aceea.
Buna ziua! Fistula de glanda perianala nu este considerata o urgenta majora, dar necesita atentie imediata. Intre timp pana ajungeti la veterinar, puteti incerca sa curatati zona cu ser fiziologic si betadina, cainele ar trebui impiedicat sa se linga acolo, iar zona trebuie mentinuta curata. Fistula perianala este ca o rana deschisa, si ca orice rana, trebuie ferita de zone murdare. Cu stima!
Buna ziua ,catelusa mea in varsta de aproape un an ii curge un lighid transparent din fund si urat mirositor (ca de peste) nu ma lasa sa o ating in acea zona …si face foarte greu treaba mare
Buna ziua! Va trebui sa mergeti de urgenta la veterinara daca este femela nesterilizata, deoarece puteti confunda dvs si lichidul sa vina din vagin, catelusa sa aiba piometru (detalii despre boala aici: https://www.veterinarladomiciliu.ro/piometrul-la-caini-si-pisici/). Chiar sa ii curga de la fund, sa aiba fistula perianala, tot este urgent daca este urat mirositoare deoarece cel mai probabil este suprainfectata. Avand in vedere ca afara este si ft cald, va atrage muste care vor depune oua si va face viermi (miaza). Asadar, mergeti la veterinar sau apelati la o ambulanta veterinara. Cu stima!
Bună ziua, aș dori ceva lămuriri pentru cățelușul meu care are infecție perianala ,este sub tratament cu antibiotic de 8 zile(l-am dus la medic) dar nu vad să facă fecale de doua zile,are apetit mănâncă,se joacă,dar îi curge lichidul perianal continuu de culoare gri negru urat mirositor,se linge și mănâncă cu dinții sub codiță zona anală,doctorul ei nu mi-a dat prea multe explicații decât că are infecție foarte mare și a început cu antibiotic injectabil trei zile și până la 10 zile continuam cu cate 2 pastelate pe zi.intrebarea mea este se poate opera sa pot salva acest cățeluș de la ce este mai rău sau se va vindeca in timp, mulțumesc pentru răspuns.Santem din Sibiu
Buna ziua! Faptul ca nu defeca poate fi si din cauza faptului ca are dureri, acea fistula perianala fiind ca o rana vie la fund, cainele nu se poate relaxa sa defece (se dau laxative, analgezice – pentru dureri, se pun supozitoare). Atunci cand vindecarea este anevoioasa, in tratament se impune introducerea ciclosporinei si a ketoconazolului pentru a vindeca fistula perianala (sunt studii medicale pe aceasta tema: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12054282/), antibioticul fiind insuficient in multe din cazuri.
Poate a impiedica sa recidiveze (sa reapara) se poate opta pentru extirparea (scoaterea) glandelor perianale. Cu stima!