Hernia de disc – discopatia intervertebrala la caini.
Tot ce trebuie sa stii despre aceasta afectiune.
Introducere:
Intre cei mai buni prieteni ai nostri, cainii, si oamenii, exista uneori asemanari izbitoare, mai ales in domeniul biologic. Desi nu ne asteptam la acest lucru, necuvantatoarele sunt adesea supuse unor probleme de sanatate similare oamenilor. Asemenea afectiuni pot cauza disconfort de miscare sau durere la deplasare. Printre acestea se numara si HERNIA, un fenomen patologic prin care se intelege faptul ca un organ sau tesut se deplaseaza in exteriorul peretelui muscular sau membranos care il sustine.
In urmatorul articol vom urmari caracteristicile herniei de disc la caini: cauze, simpome, prognostic și preventii care va vor fi de folos pentru a avea grija de animalutul vostru.
Care sunt caracteristicile herniei de disc? Ce ar trebui sa urmaresti la cainele tau?
In primul rand, ar trebui sa intelegem faptul ca hernia de disc este o afectiune care se traduce prin deteriorarea discurilor intervertebrale (discurile care alcatuiesc coloana vertebrala).
Pentru a intelege mai bine rolul acestor discuri intervertebrale, imaginati-va niste perne care sunt dispuse intre vertebre. Acestea amortizeaza socul mecanic la care este supusa coloana vertebrala si, totodata, ii faciliteaza miscarea fluida a scheletului. Daca aceste perne, sunt deteriorare, este bineinteles faptul ca miscarile si socurile vor afecta intregul sir vertebral.
Caracteristicile herniei de disc la caini pot varia in functie de localizarea afectiunii sau gradul de severitate / stadiul bolii. Astfel, pot aparea urmatoarele simptome:
- dificultatile de miscare = incetinire sau deplasare greoaie;
- durerea = daca cainele este mangaiat in zona afectata, nu te mira atunci cand il auzi scancind sau maraind. Acesta poate fi un principal semn de alarma;
- rigiditatea = cainele incepe sa isi miste coada sau picioarele mai greu;
- schimbarea modului de mers = mersul trunchiat sau schiopatat sunt caracteristice acestei afectiuni;
- atrofia musculara = musculatura din zona afectata devine slabita;
- schimbarile de postura = deformarea posturii obisnuite a corpului;
- schimbari comportamentale = cainele nu mai este la fel de vesel ca inainte. Saritul pe masa, pe canapea sau mersul la plimbare devin deja pentru acesta activitati greu de realizat, care ii provoaca neplaceri;
- pierderea controlului vezicii urinare = incontinenta urinara din cauza durerii sau paraliziei;
- tulburari digestive = defecatia neagra sau tare sunt unele dintre cele mai comune semne de tulburari digestive pe care cainii cu discopatie intervertebrala le prezinta. Motricitatea joaca un rol crucial in mecanismele digestive, iar, odata cu afectiunea scheletica, fiecare sistem al corpului aduce repercursiuni;
- Paralizie.
Daca observati unul dintre aceste simptome, este important sa apelati la asistenta veterinara, deoarece un diagnostic precoce si un plan de tratament adecvat pot fii adevarati indici salvatori ai cainelui dumneavoastra.
Diagnostic si tratament privind hernia de disc la caini:
Hernia de disc, cunoscuta in lumea medicinei drept fiind ”DISCOPATIA INTERVERTEBRALA” sau IVDD este depistata, in general, de testele imagistice, precum RX (pentru identificarea patologiilor sau anomaliilor osoase), CT ( unde sunt vizibile in detaliu coloana vertebrala si maduva spinarii si orice semn de compresie sau disc herneiat sunt detectate) sau Mielografia (injectarea unui colorant in jurul maduvei spinarii si nervilor aferenti, pentru a fi evidentiate la razele X).
Totusi, pana la asemenea teste, se pot executa urmatoarele consultatii:
- examinarea fizica, in urma caruia sunt depistate semnele de mobilitate si senzatiile cainelui;
- istoricul medical;
- teste neurologice.
Care sunt cele mai predispuse rase asupra acestei afectiuni si de ce?
Discopatia intervertebrala poate afecta orice rasa, insa din cauza structurii coloanei vertebrale sau a anumitor factori genetici exista cateva rase la care aceasta boala este regasita destul de des printre cazurile tratate de catre cadrele medicale veterinare:
- Teckelul: predispus la hernia de disc din cauza corpului prea lung proportional cu scheletul coloanei vertebrale;
- Boxer: prezinta gene care induc ”displazia de sold”, ceea ce poate crea un factor de risc ridicat pentru aparitia herniei;
- Labrador sau Golden Retriver: mancaciosi din fire, aceastia ajung la maturitate, in general, sa faca hernie din cauza obezitatii;
- Cocker Spaniel: gatul lung si coloana flexibila il fac vulnerabil la aceasta boala.
Care este prognosticul herniei de disc? Ce presupune tratamentul privind aceasta afectiune?
La fel ca in orice boala, prognosticul herniei de disc este dependent de factori precum: stadiul bolii, gradul de severitate, localizare, varsta, mediu de viata etc. Totusi, in cele mai multe cazuri, prognosticul este unul general favorabil, mai ales atunci cand boala este in stadiul incipient.
Tratamentul acestei afectiuni este dependent de severitatea ei. Acesta poate include:
- Management conservator, alcatuit din odihna / repaus. Cel mai indicata este inchiderea cainelui intr-un tarc, pentru a-i fi limitat spatiul de miscare. Astfel este redusa presiunea asupra discului herniat. Uneori, se apeleaza la administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene pentru controlul durerii si reducerea inflamatiei.
- Fizioterapia prin exercitii specifice, care sunt menite sa intareasca musculatura cainelui, sa ii imbunatateasca pozitia si echilibrul.
- Analgezice, antiinflamatoare si suplimente pentru articulatii;
- Interventia chirurgicala, la care se apeleaza in cazuri severe si care presupune extirparea factorului de compresiune asupra discurilor. Aceasta este urmata de o perioada postoperatorie, in care este prevazut un tratament post-traumatic ce ar trebui respectat cateva saptamani sau chiar luni de zile.
Cum sa previi hernia de disc la cainelui tau?
Nu trebuie sa uitam, bineinteles, faptul ca si medicul veterinar este cel mai bun prieten al catelului tau. Controalele de rutina joaca un rol major in preventia bolii si evitarea acesteia sau tratarea din timp.
Totusi, uite ce poti face tu pentru a nu-ti lasa catelul la nevoie:
- controleaza-i greutatea in ciuda gustarilor si ochilor plangaciosi pe care ti-i ofera atunci cand mananci;
- plimbare zilnica, dar nu si efort fizic zilnic. Nu iti forta cainele sa faca tumbe, sa sara sau sa alerge excesiv;
- alege un ham in loc de zgarda pe gat pentru a-i mentine postura corpului corecta. Aici parerile vor fi impartite, deoarece folosirea hamului la cainii in crestere ii poate provoca acestuia scolioza, spre deosebire de zgarda ca este aplicata pe zona gatului unde coloana are o mobilitate mai buna;
- supravegheaza-l in masina, in parc sau in locurile in care crezi ca ar fi posibil sa se loveasca;
- ofera-i un pat la fel de comod ca si al tau.
Viata cu hernie de disc: om vs caine
Luna este o catelusa din rasa Tekel in varsta de 7 ani. Aceasta a fost adusa la cabinetul veterinar si diagnosticata cu ”discopatie intervetrebrala”. Din cauza faptului ca stapana acesteia, doamna Maria, in varsta de 60 de ani a suferit in trecut de aceeasi afectiune, a decis sa faca tot posibilul pentru a-si salva catelul si a-i oferi o viata cat mai buna.
De-a lungul experientei lor, doamna Maria ne-a povestit despre viata sa de cand Luna a fost descoperita cu aceasta afectiune: cum a tratat-o zi de zi ca si pe copilul sau, cum o purta cu grija prin curte, cum dormea cu ea in pat pentru a-i diminua durerile, cum o masa si cum o hranea, neuitand niciodata sa ii ofere iubire.
Stapana ne-a povestit faptul ca a ales sa isi ajute catelusa la fel cum si fiica dansei a ajutat-o pe aceasta in trecut, fara a se simti neajutorata.
Aceasta afirma faptul ca experienta prin care a trecut alaturi de Luna a apropiat-o si mai mult de aceasta: ”Luna e curcubeul batranetilor mele. Ma reprezinta din bot si pana-n coada. Cum s-o las eu pe ea daca ea nu m-o lasat pe mine?”.
Idei principale legate de hernia de disc la caini
- Hernia de disc este un fenomen patologic prin care se intelege faptul ca un organ sau tesut se deplaseaza in exteriorul peretelui muscular sau membranos care il sustine. Ea poate afecta si oamenii, nu doar animalele.
- Simptomele cele mai frecvente ale herniei de disc sunt: dificultatea de miscare, durere, rigiditate si atrofie musculara.
- Cel mai bun diagnostic rezulta in urma testelor imagistice.
- Tratamentul herniei de disc la caini include: managementul conservator (odihna si medicamente), fizioterapie si, in cazuri severe, interventie chirurgicala.
- Pentru a preveni hernia de disc la caini, este esential sa mentinem o greutate corporala sanatoasa, sa limitam eforturile fizice intense, sa supraveghem orice activitate fizica si sa oferim animalutului un mediu confortabil si sigur.
Referinte: „IVDD in Dogs” by Dennis C. Strawsoe & „Canine Neurology: A Practical Guide” by Joseph C. Raizman
Articole cu subiect comun:
- Librela – un tratament revolutionar pentru osteoartrita cainilor
- Paralizia la caini – cauze si tratament
- Cainelui meu ii tremura picioarele din spate