Stiati ca pisica dumneavoastra poate suferi de o boala cardio-vasculara?
Cu totii auzim aproape zilnic de hipertensiune si ea este din ce in ce mai intalnita in randul pisicilor si a cainilor, fiind denumita si ”boala muta”. Este denumita asa deoarece este deseori asimptomatica, pana la aparitia unor afectiuni destul de grave ce vizeaza creierul, ochii, inima si rinichii.
Hipertensiunea arteriala este o boala des intalnita in randul pisicilor in varsta de peste 7 ani si geriatrice ( peste 10 ani). Se manifesta prin cresterea peste limitele normale a presiunii sangelui arterial si poate fi o cauza a altor organe afectate, intalnindu-se atat la masculi cat si la femele.
Presiunea arteriala este mentinuta in limite normale de niste factori neurohormonali de ordin local ce se ocupa de vasoconstrictie / vasodilatatie, dar si de ordin general ce raspund de forta de contractie si rata cardiaca, iar cand acesti factori sunt perturbati apar dereglari ale presiunii sanguine.
Cauze ale hipertensiunii arteriale la pisici
Regimul hipersodic (bogat in sare) al pisicilor noastre poate fi o cauza a aparitiei hipertensiunii, dar e important de stiut ca apare de cele mai multe ori ca o complicatie a altor afectiuni precum:
- hipertiroidismul,
- hiperadrenocorticismul,
- hiperaldesteronemia,
- anemia cronica,
- afectiunile renale.
Hipertensiunea arteriala felina de origine primara este foarte rar intalnita.
Simptomatologia pisicilor cu hipertensiune arteriala
Hipertensiunea arteriala in timp, netratata, determina leziuni la nivelul organelor foarte bine vascularizate ca ochii, sistemul nervos central, rinichii si cordul, denumite organe tinta, dupa cum urmeaza:
- Modificarile oculare sunt reprezentate de leziuni ale arteriolelor de pe retina precum edem, hemoragie periarteriolara si se poate ajunge pana la decolari retiniene. Se mai intalneste edemul nervului optic ce determina hemoragii in camera anterioara a ochiului, iar orbirea poate deveni inevitabila.
- La nivel cerebral, hipertensiunea arteriala poate determina edem cu cresterea presiunii intracraniene ce duc la dezorientare, ataxie, crize, tremor sau parapareza.
- Rinichii sunt afectati si ei de hipertensiunea arteriala ce distruge endoteliul capilarelor de la nivel glomerular, determina aparitia proteinuriei si scaderea densitatii urinare.
- Are loc cresterea fortei de contractie a miocardului, are loc instalarea hipertrofiei ventriculului stang, ceea ce genereaza murmur cardiac, zgomot de galop si chiar aritmii, jeneaza circulatia coronariana si creste riscul de ischemie si infarct miocardic.
De retinut este ca murmurul cardiac si hipertrofia ventriculului stang se intalnesc si la pisicile geriatrice fara hipertensiune diagnosticata, iar la pisicile hipertensive cu hipertrofie ventriculara, dupa inceperea tratamentului aceasta se remite intr-un oarecare procent, lucru care nu se intampla la cele care nu sunt hipertensive.
Diagnosticul hipertensiunii arteriale la pisici
Masurarea tensiunii arteriale cea mai comoda si care are cea mai mare corelare cu metoda directa este prin metoda oscilometrica ce foloseste arterele membrelor anterioare, membrele posterioare si a cozii, dezavantajul ar fi ca metoda e sensibila la miscarile pacientului.
Valorile unei tensiuni normale ale pisicii dumneavoastra ar trebui sa se situeze intre valorile 90 – 140 mmHg sistolica si 55 – 75 mmHg diastolica.
Se stie ca pisicile sunt animale care se streseaza foarte usor, asa ca atunci cand realizam masurarea tensiunii arteriale trebuie sa luam in calcul mai multe variabile care duc impreuna la diagnosticare, precum: varsta, afectiuni diagnosticate concurente si un examen fizic care sa cuprinda vizualizarea fundului de ochi (pentru a aprecia si observa vasele retiniene, papilei nervului optic, eventuale hemoragii oculare si dezlipiri ale retinei) si mai ales un examen cardiac ce presupune ascultatia cardiaca, timpul de reumplere capilara, colorarea mucoaselor si evaluarea gradului de distensie al vaselor jugulare.
Diagnosticul se pune prin masurarea tensiunii arteriale coroborate cu semnele clinice precum: orbirea brusca, crize nervoase, poliurie, polidipsie, vocalizari nocturne sau slabire cronica, dar singure, aceste simptome pot indica alte afectiuni. Tot in timpul examenului fizic pot fi palpate organele interne precum rinichii, tiroida pentru aprecierea formei si marimii lor iar ascultatia cardiaca ar trebui sa fie continuata de o ecografie cardiaca in cazul prezentei unui murmur cardiac sau zgomot de galop.
Tratamentul hipertensiunii arteriale la pisici
In cazul hipertensiunii arteriale necomplicate in care valorile nu sunt foarte mult ridicate si nu sunt prezente leziuni ale organelor tinta, tratamentul poate fi amanat, timp in care pacientul este monitorizat periodic.
Asa cum o nenorocire nu vine niciodata singura, si hipertensiunea arteriala este de cele mai multe ori insotita de alte leziuni, iar terapia trebuie sa cuprinda intreg tabloul lezional, adresandu-se atat reducerii valorilor tensiunii arteriale, cat si tratarea afectiunilor asociate, iar asociat terapiei, putem introduce in dieta pisicii suplimente ce contribuie la sanatatea aparatului cardiovascular.
Unul din primele medicamente folosite pentru reducerea tensiunii arteriale este Amlodipina, un blocant al canalelor de calciu, in doza de 0,625 mg / pisica per os la fiecare 12 – 24 de ore, in functie de pacient, ajungandu-se in cazul hipertensiunii persistente pana la doza de 0,3 mg / kg / zi. Alta varianta de tratament o reprezinta benazeprilul, un inhibitor al enzimei de conversie al angiotensinei (ACE), in doza de 0,2 – 0,5 mg / kg la 12 ore, recomandat in special la pacientii cu afectare renala. O alta varianta de tratament este reprezentat de siropul cu telmisartan (Semintra), ce se administreaza in doza de 2 mg / kg in primele 4 saptamani, ulterior in functie de rezultate doza urmand sa fie ajustata.
Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni. Nu ezitati sa apelati la un medic veterinar la domiciliu sau ne puteti vizita in Bucuresti la Joyvet – cabinet veterinar sector 3 sau la clinica veterinara deschisa non stop Supervet.
Articole cu subiect comun: Semintra (telmisartan) – incetineste boala renala cronica