Tetania hipocalcemica canina (hipocalcemia la catele)
Tetania puerperala canina sau eclampsia canina este o boala nutritionala acuta ce afecteaza femelele speciei canine cu gestatie tarzie si lactatie timpurie, cauzata de scaderea nivelului de calciu din sange. Denumirea bolii deriva din simptomatologia clinica pe care o prezinta femelele atunci cand sunt afectate de aceasta patologie, ce se manifesta cu cresterea excitabilitatii neuromusculare ce duce pana la crize tetanice (cu alte cuvinte, cateaua care a dat nastere sau trebuie sa nasca tremura si are niste spasme necontrolate datorita nivelului scazut de calciu din sange).
Chiar daca denumirea da aceasta impresie, boala nu are nici legatura cu tetanosul, o boala infectioasa determinata de o bacterie numita Clostridium tetani ce produce aproximativ aceleasi manifestari.
De ce apare afectiunea?
In timpul gestatiei, organismul catelei realizeaza un transfer transplacentar de calciu catre fetusi, iar dupa fatare acest transfer continua prin laptele secretat de gandele mamare cu care femela hraneste puii. Scaderea calciului din sangele mamei survine de cele mai multe ori in urma gestatiilor cu multi pui, dar si in urma unei alimentatii carentate (slabe calitativ), a unei hipoalbuminemii sau in patologiile glandei parotide. Atunci cand nivelul de calciu scade prea mult, el se apropie de pragul ce determina cresterea excitabilitatii neuromusculare si provoaca acele manifestari.
Cum recunosc simptomele?
Tetania hipocalcemica canina este usor de recunoscut prin prisma faptului ca se intalneste doar la femelele gestante, sau care au fatat de putin timp si alapteaza. Cand scade nivelul calciului din sange sub pragul normal, cateaua devine agitata, este nelinistita si nervoasa, iar manifestarile corporale au o tenta fortata, intrerupta. Evolutia clinica a bolii este foarte rapida, ajungandu-se in scurt timp la ataxie, urmata de tremuraturi musculare, femela poate cadea in decubit lateral si sa manifeste crize tetaniforme si chiar convulsii. Aceste episoade au durata variabila, de obicei scurta, insa se pot repeta pe tot parcursul zilei, scazand calitatea vietii mamei si puilor, avand un impact emotional puternic si aupra proprietarului.
Din cauza cresterii activitatii musculare si a polipneei (cresterea frecventei respiratorii peste limitele normale) poate creste si termeratura corporala pana la stadiul de febra, iar daca medicul veterinar nu intervine in cel mai scurt timp se poate ajunge la insuficienta respiratorie din cauza acestor contractii repetate ale muschilor respiratori.
Prin caracterul ei comun, tetania postpartum la catele se poate asemana cu alte patologii precum epilepsia, hipoglicemie, meningoencefalita, intoxicatia cu solanina sau stricnina.
Tratamentul hipocalcemiei la catele
Tratamentul eclampsiei canine este simplu, reparand carenta de calciu din organism cu un aport de calciu exogen administrat intravenos lent, gluconatul de calciu 10% fiind o varianta accesibila, in doza de 0,5 – 1,5 ml / kg. Este de preferat ca o catea ce a suferit crize de hipocalcemie si are sanse mari de recidiva, sa continue tratamentul cu o doza de calciu de intretinere, de 25 – 50 mg / kg / zi per os (pe gura), sau gluconat de calciu si magneziu intramuscular, ambele variante fiind administrate impreuna cu vitamina D injectabil intramuscular pentru favorizarea absortiei calciului.
Se mai poate administra de asemenea si fosfor sub forma injectabila subcutanat.
Este de preferat ca imediat dupa criza, sa se incerce intarcarea cat mai de graba a puilor pentru a evita posibilitatea aparitiei unei noi crize tetanice.
Cum evit tetania puerperala la cateaua mea?
Pentru a evita aceasta afectiune, atunci cand aveti o femela gestanta este de recomandat ca aceasta sa aiba o dieta alimentara adecvata pe tot parcursul gestatiei si lactatiei, mai ales din punct de vedere al raportului calciu-fosfor, iar de la jumatatea gestatiei se pot administra suplimente pe baza calciu, fosfor si vitamina D.
Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni. Nu ezitati sa apelati la un medic veterinar la domiciliu sau ne puteti vizita in Bucuresti la Joyvet – cabinet veterinar sector 3 sau la clinica veterinara deschisa non stop Supervet.
Pot sa ii dau voie sa alăpteze puișori după ce o făcut tratament
Nu stim la ce tratament va referiti?! A avut hipocalcemia mama si a primit perfuzie? Da, puisorii pot fi alaptati dupa tratament, dar aveti grija ce ii dati mamei catelusilor de mancare ca poate intra iarasi in criza de hipocalcemie. Poate ca sunt foarte multi pui si ar trebui alaptati pe rand, poate ca nu oferiti mamei o hrana de calitate, poate ca trebuie sa ii suplimentati hrana cu calciu. Discutati cu medicul dumneavoastra aceste aspecte. Cu stima!