Calcemia reprezinta concentratia calciului din sange. Acesta intra in componenta oaselor, a dintilor, fiind prezent si in lichidele biologice si tesuturi.
Calciul este prezent in serul sanguin sub trei forme:
- 50% forma activa;
- 40% forma legata de diverse prroteine cu rol in transport;
- 10% forma legata de anioni (forma utilizabila de tesuturi si responsabila pentru reglarea calcemiei).
Mentinerea calciului in limite normale se realizeaza in principal cu ajutorul hormonului paratiroidian (PTH), a hormonului numit calcitonina (seretat de glanda tiroida) si a formelor active a vitaminei D. Iesirea calcemiei din intervalul normal provoaca fie hipocalcemie (in cazul scaderii concentratiei), fie hipercalcemie (in cazul cresterii concentratiei).
Se face mentiunea ca intervalele si unitatile pentru calciu prezentate sunt aproximative si ca acestea se coreleaza la starea de sanatate a animalului. Prezentarea simptomelor este una generala, pisica dumneavoastra putand avea inclusiv semne foarte rar intalnite, neprezentate in acest articol. De altfel, prezentarea unui istoric cat mai detaliat este extrem de important si de folos, nu doar in diagnosticarea dereglarilor calcemiei, ci si in profilaxia altor afectiuni.
HIPOCALCEMIA
Hipocalcemia reprezinta scaderea concentratiei de calciu din sange sub limita de referinta normala. Acesata se poate incadra oriunde pe spectru, incepand de la hipocalcemie moderata la cea severa (calciu total sub 1.5 mmol/l, calciul ionizat sub 1 mmol/l).
Din ce cauza are pisica mea un deficit de calciu in sange?
Cauzele cele mai frecvente sunt:
- hipoalbuminemia (scaderea concentratiei de albumina din sange; albumina este proteina serica cu rol mentinerea presiunii osmotice si in transportul diverselor substante, precum: hormoni, medicamente, vitamine, legarea ionilor de calciu) nu este asociata cu aparitia semnelor clinice (prezenta la peste 50% din pacienti);
- pancreatita acuta;
- absorbtie intestinala redusa cauzata de deficitul de vitamina D;
- consumul de substane toxice (precum etilenglicol sau oxalat);
- hipoparatiroidism (de obicei consecinta lezarii glandei paratiroide dupa indepartarea unei parti sau a intregii glande tiroide – tiroidectomie) → scaderea ratei de resorbtie renala si osoasa;
- boala cronica de rinichi – determina scaderea calciului ionic, in timp ce calciul seric poate fi in limite normale sau chiar marite;
- leziuni renale (care pot fi cauzate de exemplu de obstructii urinare).
Cauzele mai rar intalnite sunt:
- perioada perinatala (perioada din aproprierea nasterii care implica sarcina, nasterea si alaptarea puilor);
- admistrarea de diferite medicamente;
- hiperparatiroidism (observat in diete integrale din carne);
- multifactoriala (in cazul pacientilor in stare critica).
Scaderea concentratiei de calciu din sange poate determina probleme si la nivelul sistemelor cardiovascular, gastrointestinal, nervos, muscular, respirator determinand aparitia unor simptome sau manifestari variate.
Ce simptome poate prezenta pisica mea?
In functie de gravitatea situatiei simptomele pot fi obervate doar intr-un stadiu mai avansat.
- stare de neliniste, iritabilitate;
- convulsii;
- tremurat;
- frecarea fetei;
- ataxie, deplasare greoaie;
- slabiciune;
- varsaturi;
- anorexie.
Intre semnele manifestate si cauzele hipocalcemiei se pot face diverse asocieri. Astfel de exemple sunt: intoxicatiile o sa determine simptome neurologice, diverse boli (pancreatita, malabsorbtie, insuficienta renala) voma, deficitul de vitamina D sau o alimentatie neadecvata provoaca dureri osoase sau chiar fracturi.
Cum aflam diagnosticul?
Se vor efectua diverse teste de biochimie, hemoleucograma, teste de urina care se prezinte parametrii calcemiei, albuminemiei, concentratia de dioxid de carbon, de azot, fosfat, a unor enzime precum amilaza, lipaza, dar si numarul de globule albe, globule rosii sau chiar concentratia de glucoza din sange. Acestea pot sa releve simptome sau afectiuni precum: hipocalcemie, hipoalbuminemie, azotemie, hiperfosfatemie, leucocitoza, anemie, glucozurie, pancreatita acuta, boli renale, intoxicatii. Aceste analize sunt doar exemple, medicul dumneavoastra veterinar va poate recomanda o serie mult mai larga de analize de laborator, inclusiv radiografii deoarece el actioneaza in cunostinta de cauza cu istoricul medical al pisicii dumneavoastra.
Ce tratament urmeaza pisica mea?
In functie de criterii precum: istoric, simptome, cauze, evolutie, medicul veterinar va alege cel mai potrivit protocol de tratament pentru animalutul dumneavoastra.
HIPERCALCEMIA
Hipercalcemia reprezinta cresterea concentratiei de calciu din sange peste limita de referinta normala. Acesata este relativ mai rar intalnita la pisicile adulte (calciu total peste 2.3 – 2.5 mmol/l, calciul ionizat sub 1.2 – 1.32 mmol/l), desi la pui pana prin luna a sasea valorile crescute de calciu si fosfor sunt normale deoarece aceste elemente sunt necesare dezvoltarii sanatoase a scheletului.
Din ce cauza are pisica mea un exces de calciu in sange?
Cauzele comune sunt:
- boli precum: limfom, carcinom, sarcom, mielom;
- boala cronica de rinichi;
- consumul exagerat de suplimente alimentare bogate in calciu.
Cauzele mai putin comune sunt:
- hiperparatiroidism cauzat de neoplazia (cresterea anormala si exagerata a unui tesut) paratiroidei
- hipervitaminoza D (prin ingestia de rodenticide, diverse plante, medicamente specifice psoriazisului sau medicamente pentru consumul uman)
- boli precum: toxoplasmoza, peritonita infectioasa felina
- leziuni renale care pot determina atat hipercalcemie, cat si hipocalcemie
Pisicile cu insuficienta renala sau care sufera de diverse neoplazii prezinta factori de risc. Hipercalcemia afecteaza la randul ei si alte sisteme: sistemul cardiovascular (hipertensiune), sistemul gastrointestinal (altereaza functia digestiva), sistemul nervos si cel muscular (scaderea fortei de contractie), dar si sistemul renal (poliurie, polidipsie, insuficienta renala, urolitiaza).
Ce simptome poate prezenta pisica mea?
Simptomele sunt observabile doar in momentul in care hipercalcemia devine severa sau cronica. Acestea sunt in principal nespecifice si in general sunt descoperite datorita altor suspiciuni.
- letargie (specifica pisicilor);
- poliurile si polidipsie;
- anorexie;
- depresie;
- tremor muscular;
- aritmi;
- voma;
- constipatie;
- simptome ale afectiunilor urinare (prezenta uratilor in urina);
- in cazuri foarte severe coma.
Ce diagnostic si tratament urmeaza pisica mea?
Testele care se efectueaza sunt asemanatoare cu cele prezentate la hipocalcemie, dar pot fi incluse sau excluse diverse teste, in functie de recomandarile medicului veterinar si de istoricul animalului dumneavoastra.
Protocolul de tratament va fi corelat in primul rand cu rezultatele analizelor, iar mai apoi cu starea de sanatate curenta a pisicii.
Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni. Nu ezitati sa apelati la un medic veterinar la domiciliu sau ne puteti vizita in Bucuresti la Joyvet – cabinet veterinar sector 3 sau la clinica veterinara deschisa non stop Supervet.
Surse:
- P. Tilley, F.W.K. Smith, M.M. Sleeper, B.M. Brainard, Blackwell s Five-Minute Veterinary Consult – Canine and Feline, 7th edition, ed. Wiley-Blackwell, 2021
- Harvey, S. Tasker, BSAVA Manual of Feline Practice, ed. BSAVA, 2013
Buna seara. La insuf renala pisica de 3 ani are CA 12, fosfor 6,64,
creatinina 3,46, uree bun 68, potasiu 6,14 sodiu 159 , proteine in pipi 500. In tratam i sa dat si Ipakitine 1 gram pe zi . La ce calciu are sa i mai dau ? Va rog din suflet sa mi raspundeti deoarece dra la care suntem nu i mai da sanse mari si indif ce o intreb ……iar bani ca sa mai merg la alt cabinet nu mai am .Ii dau Azodyl 4 pe zi, 3 renal vet, Hepatiale 1 pe zi, AminAvast 2 pe zi m a rupt la bani .
Carbonatul de calciu din Ipakitine si Renalvet ar putea sa agraveze hipercalcemia pe care o are pisica dumneavoastra (adica sa contribuie la cresterea calciului din sange). Aveti grija daca ii dati si Ipakitine si Renalvet ca amandoua au in compozitie carbonat de calciu, urmariti prospectele. Renalvet se da o capsula pe zi, cred ca ati tastat gresit, deoarece ati scris ca ii dati 3. Proteinele crescute din urina (proteinuria) se pot remedia cu ajutorul medicamentului Semintra.
Chiar nu ma pot pronunta asupra cazului, nu se poate face medicina prin intermediul internetului. Cu stima!