Toata lumea a auzit de tiroida si de faptul ca ea poate da gres uneori in sinteza de hormoni tiroidieni, determinand aparitia hipo si hipertiroidismului, putina lume stiind insa efectele pe care le produce secretia insuficienta a acestor hormoni si complicatiile sistemice ce o insotesc.
Tiroida este, precum stim cu totii, o glanda endocrina, situata la nivelul gatului, mai exact pe trahee si sub laringe si este responsabila de sinteza T3 (triiodotironina) in proportie de 10-20% si T4 (tiroxina) in proportie de 80-90%, hormoni ce regleaza metabolismul. Tiroxina are un rol important in primul rand in reglarea ratei metabolice a multor tesuturi, scaderea secretiei determinand incetinirea acestuia.
Hipotiroidismul reprezinta o incapacitate a tiroidei de a mai secreta cantitatea de hormoni necesara desfasurarii normale a proceselor metabolice, se intalneste cu preponderenta in randul cainilor cuprinsi intre varsta de 4 si 15 ani, castrati, fara predispozitie de sex sau rasa si apare foarte rar la pisici, care dezvolta cel mai des hipertiroidismul. Boala a fost intalnita la o multitudine de rase, precum Golden Retriever, Doberman Pincher, Ogarul Englez, Setterul Irlandez, Teckelul, Schnauzerul pitic, Dogul German, Caniche-ul si Boxerul, dar si la metisii lor.
Cauzele hipotiroidismului la caini
Hipotiroidismul poate aparea in urma mai multor cauze, ce pot fi primare sau secundare.
- Primar, hipotiroidismul poate sa apara in urma atrofierii tiroidei (glanda scade in volum si direct proportional scade si secretia acesteia) ce ar putea fi data de o reactie autoimuna a organismului, de un proces inflamator ( tiroidita plasmocitara), degenerativ sau de o infiltratie tumorala.
- Secundar, tiroida poate fi afectata de boli cerebrale care afecteaza zonele ce regleaza activitatea ei, radioterapia , tiroidectomia (indepartarea chirurgicala a tiroidei) sau administrarea unor medicamente precum sulfonamidele ce ii afecteaza activitatea de secretie, tiroidita limfoplasmocitara apare ca urmare unei erori a sistemului imun ce il face sa atace tiroida, atrofia foliculara idiopatica reprezinta o degenerare a glandei nemotivata de un factor anume, aportul alimentar scazut de iod este un motiv de apartitie al acestei afectiuni. Cretinismul este o afectiune congenitala destul de rar intalnita la caini, ce apare din cauza ca hipotalamusul nu trimite o cantitate suficienta de TRH (tireostimulina- hormon eliberator de tirotropina) ori hipofiza nu produce suficient TSH (hormon de stimulare tiroidiana).
Semnele clinice ale hipotiroidismului la caini
Insuficienta hormonilor tiroidieni afecteaza functia metabolica a mai multor organe, de aceea semnele clinice nu sunt specifice, sunt lente ca evolutie si variabile. Important este insa caracterul congenital ce face ca animalele sa fie bolnave inca de la nastere. Un caine cu hipotiroidism poate prezenta:
- depresie,
- bradicardie (scaderea frecventei cardiace),
- diaree,
- constipatie,
- infertilitate,
- otita,
- disfunctii neurologice.
Cainele cauta locuri calde pe care sa se aseze, manifestand o intoleranta la temperaturile reci, nu mai are chef de joaca, este mai somnolent, mai letargic, dezvolta o intoleranta la efort ce il predispune la crestere in greutate si implicit la obezitate. Uneori cainii pot dezvolta tulburari cutanate manifestate prin piele uscata, subtierea firelor de par si caderea excesiva a acestora, exfolierea sau chiar infectii dermice.
Diagnosticul hipotiroidismului la caine
Uneori, cainii pot suferi de hipotiroidism dar acestia sa nu prezinte niciun simptom, de aceea recomandam propietarilor de animale ca indiferent de varsta sau starea de sanatate a companionilor sa viziteze macar o data pe an medicul veterinar, pentru analize de sange si dozarea hormonilor. In cazul unui pacient cu hipotiroidism, hemoleucograma poate pune in evidenta o anemie cronica, biochimia poate dezvalui niveluri crescute de colesterol si altor lipide (grasimi), a parametrilor hepatici si creatinkinazei (enzima musculara). Nivelul scazut al tiroxinei libere (fT4) este mai elocvent pentru diagnosticarea hipotiroidismului decat nivelul scazut al tiroxieni totale (T4) masurate, deoarece alte boli si anumite medicamente pot afecta glanda tiroida, suprimand nivelurile de tiroxina.
Testul TSH, prin masurarea tireostimulinei hipofizare (cTSH) poate diagnostica hipotiroidismul, acest test fiind crescut la cainii cu aceasta patologie pentru ca hipofiza detecteaza nivelurile scazute de tiroxina din sange, astfel ca secreta mai mult TSH ce va stimula tiroida sa produca mai multa tiroxina. O varianta sigura ar fi masurarea concomitenta a T4, fT4, si cTSH, nivelurile scazute ale primelor doua si crescute ale cTSH-ului confirmand diagnosticul.
Raspunsul pozitiv la terapia cu Levotiroxina sodica este util in confirmarea diagnosticului, prin radiografii toracice si abdominale punandu-se in evidenta obezitatea si eliminandu-se prezenta altor patologii ce ar putea provoca simptomatologia. De asemenea, se poate realiza o biopsie din glanda tiroida in cazul suspectarii unui neoplasm, scintigrafia tiroidiana cu iod radioactiv putand fi si ea utila pentru evaluarea functiei secretoare, tinand cont ca o glanda hiperactiva creste radioactivitatea, iar una hipoactiva o scade.
Tratamentul hipotiroidismului la caine
Ca in orice patologie ce implica insuficienta, tratarea se realizeaza prin administrarea exogena, iar tratamentul este pe tot parcursul vietii. Levotiroxina sintetica (T4) este medicamentul specific pentru tratarea hipotiroidismului, fiind administrata de doua ori pe zi.
Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni. Nu ezitati sa apelati la un medic veterinar la domiciliu sau ne puteti vizita in Bucuresti la Joyvet – cabinet veterinar sector 3 sau la clinica veterinara deschisa non stop Supervet.