Din ce in ce mai multa lume se indreapta spre ideea de a manca sanatos, iar magazinele de profil promoveaza tot mai des mancarea fara gluten, grasimi si zahar, prin urmare proprietarii de animale recurg la administrarea hranei fara cereale (grain free) in dieta companionilor blanosi, crezand ca le fac astfel un bine.
Insa aceasta alegere este una corecta?
Esti sigur ca o dieta bazata pe o cantitatea foarte mare de proteina animala si fara cereale ii face bine cainelui tau?
Din frica de a nu suferi de alergii alimentare, de a nu deveni supraponderali sau doar din ideea ca au stramosi carnivori, proprietarii de caini tind sa le ofere micilor prieteni blanosi diete bazate strict pe proteina animala si sa le evite pe cele cu continut mare de cereale, astfel incat s-au creat de-a lungul timpului mituri cu privire la aceste diete, majoritatea fiind doar strategii de marketing pentru promovarea dietelor grain-free.
Dietele grain-free. Mituri vs realitate
1. Dietele grain-free contin mai putini carbohidrati decat restul (MIT)
Este adevarat ca dietele grain-free nu contin cereale, iar cerealele sunt un aport mare de carbohidrati, insa te-ai gandit ca atunci cand nu are cereale, dieta grain-free trebuie sa le inlocuiasca cu altceva? Acele elemente care inlocuiesc cerealele acestor diete sunt de obicei:
- cartoful
- cartoful dulce
- merele
- lintea
- fasolea
- mazarea
- quinoa
- merisoarele
- anghinarea
Toate aceste elemente sunt surse alternative de carbohidrati si sunt folosite in dietele grain-free pentru a substitui cerealele, ajungandu-se de multe ori ca aceste diete sa contina la fel de multi carbohidrati, sau chiar mai multi decat cele obisnuite. Asadar, daca motivul pentru care ii oferi cainelui tau o dieta fara cereale este pentru ca ti-e frica de cantitatea mare de carbohidrati pe care o detine, cel mai bine este sa consulti tabelul cu ingrediente de pe spatele sacului pentru a vedea proportia de compusi ce reprezinta o sursa mare de carbohidrati, intrucat vei putea avea o mare surpriza.
2. Dietele grain-free sunt hipoalergenice (MIT)
Animalele de companie si in special cainii sunt afectati tot mai des in ziua de azi de alergii, printre care si cele alimentare, insa exista un mit conform caruia majoritatea cainilor fac alergie la cerealele precum:
- porumbul
- orzul
- orezul
- ovazul
- secara
- soia
- hrisca
Studiile efectuate de-a lungul timpului nu sustin acest mit, ci din contra, arata ca cel mai mare procent al alergiilor alimentare ce afecteaza cainii au ca factor declansator proteina de origine animala precum cea de porc, vita, cea mai incriminata fiind proteina din carnea de pasare.
Intr-adevar, medicii veterinari pot recomanda dietele grain-free pentru o scurta perioada de timp atunci cand suspicioneaza o alergie alimentara la o anumita cereala sau grup de cereale, insa acest lucru se intampla foarte rar, iar daca tu crezi ca o dieta grain-free are potential hipoalergenic, e timpul sa te mai gandesti o data. Alergia alimentara la caini se manifesta cu prurit (senzatie de mancarime) al urechilor si al pielii ce provoaca leziuni sangerande (rani), cruste si alopecii (caderea parului), inflamatia pielii manifestata cu eritem (inrosirea pielii), uneori diaree, balonari si dureri abdominale.
3. Cainele este animal carnivor, deci are nevoie de foarte multa carne in alimentatie (MIT)
Ipoteza ca blanosii nostri sunt strict carnivori pentru ca stramosii cainilor sunt lupii, iar acestia sunt animale carnivore ce nu consuma cereale sau plante, a determinat o mare parte dintre proprietari sa administreze cainilor diete fara cereale, motivand ca organismul lor nu poate sa proceseze mancarea vegetala. Este adevarat ca stramosii prietenilor nostri necuvantatori sunt lupii, insa dupa o lunga perioada de convietuire cu omul, cainii s-au adaptat in timp la alimentatia omnivora si au fost hraniti cu o gama diversa de alimente, astfel incat in ziua de azi ei pot consuma fara grija o dieta bazata pe cereale.
4. Hrana care contine cereale nu este nutritiva (MIT)
Cerealele sunt foarte importante pentru organismul animal pentru ca ele contin multi compusi nutritivi precum vitaminele sau mineralele, astfel incat aceastea aduc un aport de:
- vitamina E, acid linoleic si proteine din porumb
- fibre solubile si insolubile din orz (ajuta procesul de digestie si previne constiparea)
- aminoacizi
- acizi grasi esentiali
- antioxidanti ce reduc stresul oxidativ provocat de radicalii liberi
- grasimi
- vitamina B
- fier
- magneziu
- seleniu
- carbohidrati (sursa de energie)
- prebiotice (mentin microbiomul intestinal)
Asadar, cerealele aduc in alimentatia cainilor principii nutritive cu rolul de a corecta carente, de a mentine in limite procesele fiziologice si de a furniza organismului componentele necesare unei dezvoltari normale si armonioase.
5. Dietele grain-free au o multitudine de beneficii (MIT)
Din pacate, niciun studiu nu a relevat faptul ca dietele grain-free au beneficii asupra organismului animalelor, insa un studiu interesant efectuat de FDA (Food and Drug Administration) a aratat o legatura stransa intre consumarea acestor diete si incidenta bolilor cardiace (respectiv a cardiomiopatiei dilatative) la caine.
Cardiomiopatia dilatativa este o boala a miocardului manifestata prin dilatarea si alterarea functiei ventriculare stangi sau a ambelor ventricule. Aceasta afectiune poate fi primara (idiopatica – nedeclansata de un factor anume) sau secundara (toxica, infectioasa, ischemica, nutritionala, metabolica sau inflamatorie) si poate fi asimptomatica sau poate provoca tuse, dispnee, intoleranta la efort si distensie abdominala.
Asadar, decizia privind alegerea hranii micilor companioni revine strict proprietarilor, insa aceasta trebuie sa fie bazata pe idei reale, studii si pe sfaturile directe ale medicilor veterinari, acestia putand decide in mod particular daca un caine are anumite nevoi nutritionale ce pot fi acoperite consumand anumite diete cu sau fara cereale.
Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni. Nu ezitati sa apelati la o ambulanta veterinara sau ne puteti vizita la Joyvet – cabinet veterinar sectorul 3.
In mod general, exista multe mituri cu privire la dietele grain-free si modalitatea lor de administrare si chiar daca in unele cazuri, aceste diete sunt eficace, in majoritatea situatiilor, sunt totusi periculoase, motiv pentru care tu trebuie sa fii atent cand ii oferi cainelui tau o dieta grain-free, intrucat o alimentatie echilibrata si variata poate fi de mare ajutor in mentinerea unei bune stari generale fizice a acestuia.
Salutari celor care citesc blogul! Stiai ca dietele grain-free nu sunt intotdeauna cea mai buna alegere si ca trebuie sa ai grija cum ii oferi cainelui tau o dieta sanatoasa si echilibrata? Acest articol avertizeaza asupra miturilor legate de dietele grain-free si iti ofera informatii utile despre cum sa ii oferi cainelui tau o alimentatie nutritiva si echilibrata. Iti recomand sa citesti cu atentie acest articol pentru a intelege toate principiile nutritionale pentru cainele tau.