Husky Siberian – crestere si particularitati

        Toata lumea a vazut probabil celebrul film ”Eight below” in care joaca regretatul Paul Walker si care pune in evidenta cel mai bine caracteristicile rasei Husky siberian, membrii acestei rase fiind chiar protagonistii filmului ce relateaza fidel personalitatea lor, respectiv a unor caini agili, alerti, inteligenti, prietenosi si blanzi in acelasi timp. Numele Husky se refera la numerosi caini folositi la trasul saniilor, insa cel siberian este singurul caruia i se poate atribui cu adevarat acest nume si defineste un exemplar frumos ca aspect, dotat cu un temperament exceptional si cu o rezistenta fizica enorma.

Masculii acestei rase pot ajunge la inaltimea la greaban de 55-60 cm si greutatea de 20 – 27 kg, sunt puternici, dar niciodata greoi, iar femelele pot ajunge la inaltimea la greaban de 50 – 55 cm si greutatea de 16 – 23 kg, avand o structura mai fina si fiind la fel de puternice ca si masculii. Durata de viata a acestor caini este de aproximativ 12 – 15 ani.

Istoric

Rasa Husky siberian a fost dezvoltata in Siberia, de catre locuitorii acesteia si era folosita in principal la trasul saniilor, supravegherea turmelor de reni si paza. Husky siberian este cel mai mic dintre cainii cu origine nordica, insa datorita corpului suplu, a rezistentei formidabile si a puterii sale a reusit sa se remarce si sa devina foarte indragit. Se presupune ca in urma migrarii popoarelor de eschimosi din Siberia in Alaska si Groenlanda, dar si a poporului Chuchi cu care au intretinut relatii comerciale si chiar schimburi de echipaje de caini, s-a format aceasta rasa ce are la baza cainele Esquimos si Malamut.

Generalitati

Husky siberian este un caine de talie medie, cu blana deasa si dubla si este considerat a face parte din grupul cainilor de munca. Acest caine are un aspect fizic agil si robust, este suplu si are o eleganta deosebita in miscare. Capul este de dimensiuni medii, cu osul occipital rotunjit si botul alungit, ochii sunt oblici, migdalati in toate tonalitatile de bleo si maro, cateodata de culori diferite unul fata de celalalt. Urechile au forma triunghiulara si marimi medii, sunt vigilente, apropiate si erecte, sunt acoperite cu par din abundenta atat in exterior cat si in interior. Blana este deasa, de lungime medie, cu puf fin si moale, roba poate avea diferite culori, uneori cu o masca tipica pe bot, iar coada este acoperita cu par des, stufoasa ca de vulpe.

Cainii din aceasta rasa pot cara greutati usoare, la o viteza moderata si pe distante lungi tocmai datorita proportiilor corpului lor ce sugereaza echilibru intre putere, viteza si rezistenta. Nu sunt pretentiosi, se simt bine in hamuri, iar din cauza asta sunt foarte des utilizati la trasul saniilor, sunt siguri pe ei, avand performante evidente.

Personalitatea

Rasa nobila si prietenoasa, membrii acesteia au o fire indrazneata si alerta, nu sunt suspiciosi fata de straini si nici agresivi cu alti caini, astfel incat nu au sub nici o forma abilitatile unui caine utilizat pentru paza si protectie. Fiind crescut in medii naturale si reci detine o personalitate puternica, este loial familiei din care face parte si se intelege cu copiii, este jucaus, ceea cel face un animal de companie bun, dar ca orice alt caine are nevoie de stabilirea unei ierarhii, astfel incat se supune acelor persoane in care are incredere si nu accepta sa fie dominat. Husky are o fire vioaie, uneori si un pic salbatica si trebuie educat cu grija. Este inteligent, ganditor si independent, iar stapanul trebuie sa aiba grija pentru ca in lipsa unei educatii corecte acesta poate incerca sa-si redobandeasca libertatea si sa evadeze.

Cresterea si educarea

Cainii din aceasta rasa sunt foarte activi, astfel incat au nevoie de multa miscare si foarte multe activitati. Chiar daca acestor caini le place natura, se pot adapta usor si la viata de oras atunci cand li se ofera conditii similare si o ingrijire buna. Dupa cum specificam mai sus, educatia este foarte importanta si e de bun augur sa fie dresati de mici pentru a avea o crestere echilibrata. Spatiul ideal in care traieste trebuie sa fie larg pentru a-i da posibilitate de miscare, hrana trebuie sa fie de calitate, iar conditiile de viata trebuie sa tina cont de nevoile sale pentru a-i crea un mediu comfortabil. Husky trebuie hraniti cu hrana uscata, insa se poate opta si pentru o alimentatie bazata pe hrana gatita ce include diferite tipuri de proteine animale sau vegetale, carbohidrati si aminoacizi pe care ii poate extrage din carne si legume. Alimentele trebuie sa fie intotdeauna gatite si preparate termic prin fierbere sau la grill, iar condimentele de orice fel ar trebui evitate. Indiferent de alimentatie, igiena dentara trebuie efectuata prin periaj, recompense speciale pentru curatarea placii bacteriene sau prin detartraj in cazul acumularii tartrului dentar. Periajul blanii este absolut necesar, tinand cont de tipul blanii si ar trebui efectuat zilnic, sau macar regulat.

Conditia medicala a acestora trebuie sa fie evaluata periodic, tinandu-se seama de faptul ca mediul lor ideal este cel Siberian, iar cresterea sa intr-o clima temperat-continentala poate influenta unele aspecte clinice. Cainii din rasa Husky siberian sunt predispusi la boli osteo-articulare precum displazia congenitala de sold, la paralizia de laringe (conditie medicala ce determina efort inspirator si imposibilitatea unei oxigenari corecte), boli oculare precum distrofia corneana, entropion, degenerarea retiniana progresiva, cataracta sau hipotiroidism. Nu trebuie uitate masurile profilactice ce le ofera protectie impotriva microorganismelor patogene prin vaccinare si deparazitare interna si externa.

Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni. Nu ezitati sa apelati la o ambulanta veterinara (tel: 0726742842) sau ne puteti vizita la Joyvet – cabinet veterinar sectorul 3.

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! Branduri de calitate sunt: Specific (de la Dechra), Hill’s, Purina, Advance. Luati-i boabele pentru dimensiunea specifica, adica pentru caini de talie medie – mare. Cu stima!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.