In cazul in care descoperiti faptul ca a dvs catelusa este insarcinata (gestanta) sau banuiti ca ar fi, aveti 3 variante:
- Aveti grija de ea in mod corespunzator si va asumati puii;
- O sterilizati;
- O ajutati sa avorteze (daca sarcina nu este prea avansata).
Care sunt sansele ca monta sau imperecherea sa fi prins din prima?
Poate catelusa sa fie gestanta dupa o singura imperechere?
Raspunsul pe scurt ar fi DA, sansele ca monta sa fi reusit din prima imperechere sunt foarte mari. In cazul catelelor, ele nu vor permite sa fie imperecheate decat daca vor fi in perioada de calduri si cel mai probabil fertile. Oricat de mult si-ar dori un mascul sa se imperecheze, daca femela nu este pregatita, el nu va avea nici o sansa sa se apropie de ea.
Nu este obligatoriu ca masculul sa ramana blocat sau lipit de catelusa ca sa fie considerata o monta reusita (intr-adevar atunci se intampla ejacularea completa, dar catelusa poate ramana gestanta si in cazul imperecherilor ‘dezlegate’, atunci cand masculul ejaculeaza partial).
Cum poti afla daca monta a reusit si catelusa este gestanta?
In primul rand se recomanda sa mergi la medicul veterinar, el fiind cel mai competent sa iti spuna daca a ta catelusa este gestanta. Pentru ca medicul veterinar sa poata confima sau infirma o catelusa gestanta, sarcina trebuie sa aiba cel putin 3 – 4 saptamani, ca altfel nu se poate observa nici la palparea abdominala, dar nici la ecografie.
O alta varianta ar fi sa ii determinati RELAXINA din sange. Relaxina este un hormon sintetizat in principal de placenta, ce atinge niveluri serice detectabile (adica poate fi gasita in sange) incepand cu a 20-a zi dupa monta (in general dupa ziua 20 – 35 dupa monta). Sunt cazuri rare cand relaxina poate fi detectata doar dupa ziua 30 de dupa monta.
Relaxina este nedetectabila in pseudogestatie (gestatia falsa) sau la catelele negestante.
Legat de sterilizare, am discutat intr-un articol anterior daca pot cainii fi sterilizati in sarcinii, asadar nu mai vom expune aici detalii. Puteti da click pe text pentru a citi acel articol.
Despre intreruperea de sarcina la catelele gestante (avortul la catele)
In general proprietarii opteaza pentru intreruperea sarcinii din diferite motive, dar cele mai intalnite ar fi atunci cand: catelusa de rasa s-a montat cu un caine maidanez sau catelusa de talie mica s-a montat cu un caine de talie mare.
De asemenea, un caine poate fi prea tanar pentru a putea duce la capat o sarcina cu pui sanatosi. Este de preferat ca femelele sa ramana gestante numai dupa varsta de 2 ani. Inainte de asta, corpurile lor nu s-au dezvoltat suficient pentru a rezista la stresul sarcinii si alaptarii.
Catelele gravide pot intrerupe sarcina si efectua avortul folosind un produs numit Alizin (substanta activa – aglepristona, un steroid sintetic care contracareaza efectul progesteronului). Desi produsul Alizin este inregistrat pentru utilizare la catele gravide pana la 45 de zile de la imperechere, se recomanda utilizarea acestuia inainte de ziua 35 dupa imperechere. In aceasta perioada, produsul este 94% eficient, fetusii nu si-au dezvoltat oasele si de aceea sunt mai degraba resorbiti de organism decat avortati / expulzati (scosi afara). Asta inseamna ca vulva catelusei va prezenta usoare secretii mai vascoase, semn ca medicamentul a dat roade. Se recomanda si o ecografie de control la 7 – 10 zile de la injectia cu Alizin pentru a confima ca sarcina a fost intrerupta.
Catelele tratate cu Alizin mai tarziu de 45 de zile (datorita unor erori de estimare sau atunci cand datele montei sunt necunoscute) pot avorta puii, unii pot supravietui, dar majoritatea se vor naste morti.
Chiar am fost intrebati recent de catre proprietarul unei catelusa daca ii poate administra pastila de a doua zi de la oameni. Raspunsul este de trei ori NU. Nu exista pastila de a doua zi pentru caini, ci mai degraba injectia de pana la 45 de zile, daca vreti sa o numiti asa. Nu exista cercetari medicale suficiente pentru a intelege riscurile si efectele secundare ale acestor medicamente asupra sistemului reproducator canin. Utilizarea acestor medicamente poate duce la toxicitate la o catea gravida, ajungandu-se la probleme grave de sanatate sau chiar moarte.
Unii medici veterinari pot opta pentru varianta a de induce avortul cu o pastila numita dexametazona. Dexametazona este un hormon corticosteroid ce poate fi administrat catelelor gestante dupa ziua 30 de sarcina. Acest proces poate dura mai mult de 10 zile si vine cu o serie de riscuri si efecte secundare. De exemplu, piometru (infectie uterina), sete si urinare excesiva, boala Cushing etc. Doarece este un medicament relativ usor de obtinut, nu vom da alte detalii legate de doza sau administrare si va recomandam sa discutati cu medicul dumneavoastra veterinar despre aceasta optiune.
In cadrul spitalului nostru veterinar am efectuat cu succes avortul la cateluse gestante cu produsul Alizin – aglepriston, unde am intalnit efecte secundare reduse. De aceea vom prezenta mai jos, succint, cateva detalii din prospectul produsul pentru informarea cat mai corecta a proprietarului. Daca aveti intrebari sau doriti sa va sfatuiti legat de avortul la catele, nu ezitati sa ne contactati, oricand poate veni un medic veterinar la domiciliu si va poate ajuta sa opriti monta catelusei dumneavoastra.
La intrebarea cat costa avortul la caini (catele), mentionam faptul ca depinde de greutatea animalului. Preturile pot diferi si in functie de fiecare clinica veterinara. Spre exemplu, la momentul redactarii articolului, un avort la o catea de aproximativ 5 kg o injectie costa intre 150 si 200 ron. Trebuie mentionat faptul ca injectia se repeta la 24 de ore, deci in total intre 300 si 400 ron. Nu este o manopera foarte frecvent intalnita si atunci cand se desface un flacon nou, din pacate de cele mai multe ori restul de medicament se arunca. Un alt exemplu, pentru un catea de 30 de kg cele doua administrari de Alizin pot ajunge la aproximativ 1000 ron. Cel mai bine este sa ne vorbiti cu medicul dumneavoastra veterinar si sa vedeti ce optiuni aveti, ca de multi ori optiunea sterilizarii iti poate cele cele mai multe beneficii.
Alizin 30 mg / ml solutie injectabila
Indicatie: Catele gestante: inducerea avortului pana la 45 de zile de la imperechere.
Contraindicatii:
- nu se utilizeaza la caini cu tulburari ale functiei hepatice sau renale;
- nu se utilizeaza la animalele cu diabet sau la caini cu sanatate precara;
- nu se utilizeaza la caini cu hipoadrenocorticism (boala Addison) sau la caini cu predispozitie genetica la hipoadrenocorticism.
- nu se utilizeaza la caini in caz de hipersensibilitate cunoscuta la aglepriston sau la oricare dintre excipienti.
Reactii adverse:
La catelele tratate dupa 20 de zile de gestatie, avortul este insotit de semnele fiziologice ale nasterii:
- expulzie fetala;
- scurgere vaginala;
- apetit redus;
- neliniste
- congestie mamara.
In testarea in teren, 3,4% dintre caini au suferit infectii uterine. Dupa inducerea avortului cu produsul medicinal veterinar, s-a observat frecvent o revenire precoce la estru (intervalul estru este redus cu 1 pana la 3 luni).
Efecte adverse, cum ar fi anorexia (25%), excitatie (23%), depresie (21%), voma (2%) si diaree (13%) au fost raportate din testarile practice.
In testarile in teren, administrarea produsului medicinal veterinar produce durere in timpul si pe durata scurta dupa injectie la 17% dintre caini si o reactie inflamatorie locala la locul injectiei la 23% dintre caini. Marimea si intensitatea acestei reactii depinde de volumul de produs medicinal veterinar care a fost administrat. Poate apare edem, ingrosarea pielii, marirea ganglionilor locali si ulceratie. Toate reactiile locale sunt reversibile si dispar de obicei in 28 de zile de la injectare.
Reactiile locale severe pot fi evitate daca produsul medicinal veterinar este administrat in zona cefei.
Un masaj usor al locului de injectare este recomandat.
La catelele mari se recomanda sa se injecteze maxim 5 ml intr-un singur loc.
In testarile in teren, administrarea produsului medicinal veterinar a produs modificari hematologice/biochimice la 4,5 % dintre caini. Aceste modificari sunt intotdeauna trecatoare si reversibile. Parametrii hematologici modificati au fost urmatorii: neutrofilie, neutropenie, trombocitoza, variatie hematocrit, limfocitoza, limfopenie. Parametrii biochimici modificati (crescuti) au fost ureea, creatinina, clorul, potasiul, sodiul, ALT, ALP, AST. In cazuri rare (frecventa mai mare de 1/1000 si mai mica de 1/1000), a fost / poate fi observata o reactie de hipersensibilitate.
Mod de administrare:
Se administreaza 10 mg aglepriston pe kg greutate corporala, echivalent cu 0,33 ml de produs medicinal veterinar pe kg greutate corporala. De 2 ori, la interval de 24 de ore.
Se injecteaza doar subcutanat.
Dupa administrarea produsului medicinal la caini, avortul (sau resorbtia) apare in 7 zile.
Atentionari speciale:
La catele confirmate ca fiind gestante, a fost observat avortul partial la 5% dintre cazuri in testele din practica. Se recomanda intotdeauna o examinare clinica minutioasa pentru a confirma evacuarea completa a continutului uterului. Ideal, examinarea ar trebui facuta ecografic. Aceasta examinare ar trebui efectuata la 10 zile de la tratament si la cel putin 30 de zile de la imperechere.
In cazul avortului partial sau lipsei avortului, se poate recomanda repetarea tratamentului dupa 10 zile, intre a 30-a zi si a 45-a zi de la imperechere. Ar trebui, de asemenea, luata in considerare si interventia chirurgicala. In absenta datelor disponibile, produsul medicinal veterinar ar trebui folosit cu precautie la cainii cu obstructie a cailor aeriene si/ sau afectiuni cardiace, in special endocardita bacteriana.
In pana la 50% dintre catele, imperecherea poate sa nu fie urmata de sarcina. De aceea posibilitatea ca o femela sa fie tratata fara sa fie nevoie, trebuie luata in considerare la evaluarea ratei risc – beneficiu. Catelele care raman gestante chiar dupa tratament trebuie monitorizate, viabilitatea puilor putand fi compromisa. Nu au fost studiate efectele adverse posibile pe termen lung. Proprietarii trebuie sfatuiti sa consulte medicul veterinar in cazul in care cainele lor prezinta urmatoarele semne dupa tratamentul cu produsul medicinal veterinar:
– scurgere vaginala purulenta sau hemoragica,
– scurgere vaginala care dureaza mai mult de 3 saptamani.
Am montat cățeaua cu un bishon la fel ca ia și după cîteva zile a prinso un maidanez oare pui vor ieși corcitură
Buna ziua! Deoarece sperma poate ramane in tractul reproductiv al catelei chiar si 7 zile, nu este necesar ca animalul sa ovuleze in ziua in care s-a imperecheat pentru a ramane insarcinata. Deci daca o catea s-a imperecheat cu 2 sau mai multi caini masculi, ea poate avea pui de la tati diferiti in aceeasi serie de nasteri. Cu alte cuvinte, puteti avea si bichoni, dar si metisi (‘corcituri’ cum le spuneti dumneavoastra). Va aducem la cunostinta ca este obligatorie prin lege sterilizarea cainilor (fie ei masculi sau femele) daca nu au certificat pedigree. Cu stima!
o catea de 13 ani poate ramane gestanta?
Buna ziua! Raspunsul este da.
Buna ziua , catelusa mea a avut o imperechere nedorita , am fost i am facut vaccin , i am facut si peste cele 24 de ore …iar acum din intamplare s a imperechiat din nou cu un caine , ce as putea face , isi face efectul vaccinul ?
Da, ar putea ramane gravida daca s-a montat dupa ce s-a administrat injectiile de avort (banuiesc ca lor le spuneti dvs „vaccin”). Pare sa fie o problema de management acolo la dumneavoastra si cred ca varianta optima ar fi sa castrati ori masculul, ori femela, ori pe amandoi. Cu stima!
Cred ca doar la noi si in lumea a treia exista frica asta de efectele sterilizarii (nu ca Romania ar fi foarte departe, din multe puncte de vedere). Eu mi-am sterilizat toate animalele de companie inca de la varsta mica si traiesc bine-mersi.
Aveti perfecta dreptate, de 20 de ani ne chinuim sa schimbam mentalitati si inca in 2022 auzim proprietarii ca vor sa „lase cainii sa faca un rand de pui” ca e mai sanatos asa. Este frustrant! Cu stima!
de ce sa faci avort la catea cand poti sa o sterilizezi. Mi se pare ca chinui animalul daca ii faci avortul. Avortul e la oameni, dar nu la animale. Inteleg ca se face prin medicamente, dar chinui cateaua prin avort. Sterilizati-va fratilor animalele!
Daca sterilizarea in pune viata in pericol!?