Cerinte pentru ingrijirea puilor de pisica:
- Pastrati pisoii la cald.
- Oferiti pisoilor o nutritie adecvata.
- Pastrati pisoii curati.
- Asigurati socializare cu oamenii.
- Faceti tot posibilul pentru a ii proteja de boli infectioase.
Vom descrie mai jos fiecare etapa din cerintele ingrijirii pisoilor.
Mentinerea temperaturii optime puilor de pisica
Deoarece puii de pisica sub 4 saptamani nu au capacitatea de a-si regla temperatura corporala, trebuie sa-i ajutam sa-si mentina caldura corpului. O metoda este sa plasati un disc cu gel de incalzire (heating pad) la intrare in cusca pisicii sau in cusca sub un prosopel. Acest disc incalzit la microunde ofera caldura necesara timp de 8 – 10 ore. Vezi gasi instructiunile de folosire pe fiecare pad, dar trebuie sa aveti grija sa nu il incalziti prea tare. Discul poate fi verificat cu mainile, astfel incat sa nu fie prea fierbinte. Discul de incalzire trebuie acoperit cu un prosop moale sau o paturica astfel incat pisoiul sa nu intre in contact direct cu discul. Atunci cand discurile de incalzire nu sunt disponibile, o varianta ar fi si paturile electrice cu incalzire, dar sa aveti grija sa nu fie setata temperatura prea inalta astfel incat sa ii fie pisoiului prea cald. Asigurati-va de asemenea ca o parte ca custii unde sunt tinuti pisoii nu este acoperita de sursa de caldura, astfel incat daca pisoii simt ca le este prea cald sa se poata indeparta de sursa de caldura.
Puii de pisica adora cuiburile pufoase, asadar puneti-le o paturica moale si fina in care se pot relaxa linistiti.
Atentie sa nu exagerati cu sursele de caldura. Discutand de puii de pisica orfani, mama lor le-ar fi oferit o temperatura medie de 38.0 – 39.0 grade Celsius, asadar prin patura sau padurile incalzite dumneavoastra trebuie sa le oferiti acelasi mediu de temperatura.
Trebuie sa continuati sa le oferiti caldura artificiala pana cand puii de pisica indeplinesc varsta de 4 – 6 saptamani. Desi puii de pisica de peste 4 saptamani incep usor sa isi autoregleze temperatura corporala, in cazul in care camera este mai racoroasa, isi vor cauta un loc mai cald. Daca aveti mai multi pui de pisica din acelasi cuib, lasati-i impreuna deoarece isi pot impartasi caldura corporala si este riscul mult mai scazut sa faca hipotermie.
Oferirea unei temperaturi bune pentru pisoi reprezinta si evitarea curentilor de aer. Este indicat sa acoperiti cu prosopul sau o paturica tot spatele custii sau intreaga cutie. Puii de peste 6 saptamani trebuie sa aiba un loc moale unde se pot adaposti, fara temperaturi prea scazute sau prea ridicate.
Hranirea puilor de pisica
Cresterea zilnica in greutate este un indiciu ca dieta nevoilor nutritive ale pisoilor. Cantariti pisoii zilnic la aceeasi ora, nu doar trebuie a va asigura ca iau in greutate, dar si pentru a calcula cantitatea de mancare pe care ar trebuie sa i-o administrati.
Pisicile ar trebuie sa ia in greutate aproximativ 14 grame pe zi sau 114 grame pe saptamana. Trebuie luat in considerare ca puii foarte mici sunt obisnuiti sa suga de la mama lor si sa ramana prinsi de mamelon incontinuu. Frecventa cu care sunt hraniti este esentiala pentru digestie, lasadu-i timp sistemului digestiv al pisoiului sa digere cantitati mici de hrana. In plus, actul de alaptare stimuleaza digestia. Daca observati ca un pisoi nu mananca suficient la o masa, incercati sa cresteti frecventa hranirilor sau hraniti ceilalti pui si reveniti asupra celui care nu a mancat destul.
Recomandari pentru hrana cu biberonul a puilor de pisica:
- pisicile trebuie sa aiba o temperatura corporala crescuta, ele neputand digera hrana corect daca temperatura corporala este scazuta.
- in general fiecare lapte praf de pisica are recomandarile lui cum se poate prepara, o regula nu tocmai generala este sa amestecati o parte lapte praf cu 2 parti de apa (NU administrati lapte de vaca pisicilor, vor trebui hranite doar cu lapte praf special concepute pentru pisoi).
- in functie de varsta pisoilor, pe spatele cutiei de lapte praf aveti un tabel unde va este recomandata si cantitatea de lapte praf pe care trebuie sa i-o administrati.
- pisoii cu varsta mai mica de 2 saptamani trebuiesc hraniti cel putin la fiecare 2 ore.
- pisoii cu varsta cuprinsa intre 2 si 4 saptamani ar trebui sa manance la fiecare 3 – 4 ore. Daca dorm pe perioade mai lungi in timpul noptii, nu-i treziti pentru a-i hrani.
- acordati o atentie sporita pisoilor slabi sau cei care nu mananca suficient de des.
- uneori pot aparea variantii individuale in frecventa si cantitatea de hrana pentru fiecare pisoi in parte.
Pasi de urmat in hranirea puilor
Testati temperatura laptelui praf preparat inainte de hranire, ar trebui sa fie calduta, la o temperatura de aproximativ 38.0 grade Celsius, niciodata fierbinte. Puteti incalzi biberonul tinandu-l in pana calda sau puteti incalzi laptele preparat la cuptorul cu microunde. Daca utilizati cuptorul cu microunde amestecati bine laptele si testati temperatura inainte de administrare.
NICIODATA nu inclinati pisoiul pe spate in timp ce il hraniti, acest lucru il poate determina sa aspire laptele ce ajunge in plamani, facand pneumonie de aspiratie ce ii poate fi fatala. Pisicile trebuie sa fie aplecate usor in fata sau sa stea pe burta in timp ce sunt hranite.
Poate ca varianta cea mai intuitiva ar fi ca sa mimati pozitia in care ar fi alaptati de mama lor. Pentru a obtine acesta pozitie, asezati pisoiul pe burta pe un prosop sau un material de care pisoiul se poate agata si eventual framanta instictual. Daca pisoiul se agita foarte tare in timp ce este hranit, incercati sa il infasurati in prosop.
Cand hraniti pisoiul cu biberonul, deschideti usor gura pisoiului cu varful degetului si introduceti usor biberonul. Odata ce pisoiul invata ce este, se va obisnui si va cauta singur capatul biberonului. Veti simti un efect de vid atunci cand pisoiul in modul de hranire. Bulele in biberon si miscarile urechilor sunt semne ca pisoiul se hraneste cu succes. Pentru a impiedica aerul sa ii intre in stomac, tineti sticla intr-un unghi de 45 de grade, tragand foarte usor de sticla. Permiteti pisoilor sa suga in propriul ritm.
Daca un pisoi refuza sa ia biberonul in gura sau nu vrea sa se hraneasca, incercati sa il frecati energic pe frunte si pe spate, la fel cum l-ar fi lins mama lui. Folosind o periuta de dinti pentru a mangaia puiul de pisica poate simula senzatia ca pisoiul este lins de catre mama lui. Daca pisoiul refuza hrana la biberon, acesta va trebui hranit la seringa sau sa ii cautati o mama adoptiva de unde ar putea sa fie hranit.
Daca aveti de hranit mai multi pisoi odata este mai recomandat sa il hraniti pe primul pana cand nu mai alapteaza, apoi il hraniti pe al doilea si asa mai departe. Dupa ce fiecare a avut o tura la sticla, intorceti-va la primul si repetati procesul. De obicei, dupa 2 – 3 ture de alaptare, pisoiul a avut suficient pentru o hranire. Cand un pisoi s-a saturat, de obicei va avea niste bule de lapte in jurul gurii si abdomenul va fi usor rotunjit, aproape in forma de para.
Pisoii care par prea slabi sa se hraneasca pot fi hipotermici sau pot avea o problema medicala. Daca ati incercati toate metodele sa il stimulati si tot refuza hrana sau temperatura corporala este scazuta, este recomandat sa mergeti la un medic veterinar pentru consult de urgenta.
Dupa fiecare sesiune de hranire, stergeti usor pisoiul pe corp (miscari scurte) cu o laveta sau varful unui prosopel foarte putin inmuiat in apa calda, ca si cum ar fi stimulati de limba mamei lor.
Aceasta activitate le mentine blana pisoilor curata si ii invata cum sa se ingrijeasca. Asigurati-va ca pisoiul este complet uscat inainte de a-l pune inapoi in culcus.
Pisoii au tendinta de a se „suge” / ‘alapta’ unii pe altii, uneori de degete sau de organele genitale, chiar si dupa ce tocmai au mancat. Acesta poate fi un semn ca frecventa hranirilor trebuie crescuta. Daca „alaptatul / suptul” devine problematic, mai ales in jurul zonei genitale, separati pisoii. Uneori prin sugerea in exces a zonelor genitale isi pot cauza unii altora probleme precum umflari ale uretrei si blocarea acesteia ce necesita interventie.
Intarcarea pisoilor (sau trecerea la hrana din bol)
Un pisoi este pregatit pentru procesul de intarcare atunci cand musca des biberonul sau este capabil sa manance mancarea de pe varful degetului. Primul pas in intarcare este sa ii oferiti pisoiului hrana de pe degetul dumneavoastra sau sa ii puneti putin lapte praf preparat intr-o lingurita. Odata ce stapaneste hranirea din mana dvs sau din lingurita, ii puteti pune laptele intr-un vas plat. Puteti amesteca laptele caldut cu hrana solida (plic sau conserva) pentru puii de pisica, facandu-l un fel de terci moale. Reduceti usor cantitatea de lapte amestecata cu hrana solida (conserva) si lasati-l doar pliculetul sau conserva. Ii puteti ghida catre bolul cu mancare punandu-va putin hrana pe deget si conducandu-i catre bol. Procesul de intarcare necesita timp, de aceea de mult ori este nevoie sa apelati la tot felul de metode sa ii stimulati, precum sa le puneti putina mancare peste botic. Din momentul in care au trecut pe hrana la conserva, vor trebui sa aiba si bolul cu apa la discretie. Nu le lasati castronul cu apa in cusca in care stau deoarece frecvent il pot rasturna, se pot uda si le poate scade temperatura corporala destul de repede.
Stimularea urinarii si defecarii
Pisica mama isi ajuta puii sa urineze si defece in mod regula. In lipsa ei, dumneavoastra va revine aceasta datorie importanta. Pisoii orfani foarte tineri nu vor putea urina si defeca fara ajutor.
Inainte si dupa fiecare hranire, frecati usor pisoiul pe abdomenul inferior, precum si pe organele genitale, dar si rectul cu ajutorul unui tampon de vata (sau o discheta demachianta) inmuiat in apa calda (sau puteti folosi un servetel umed pentru copii). Nu insistati foarte mult astfel incat sa ajungeti sa il iritati in acele zone. De asemenea trebuie sa fiti atenti sa nu fie murdari la fund si sa pastrati zona curata de fiecare data. In general pisoii urineaza de fiecare data atunci cand sunt stimulati. Ei ar trebui sa defece de cel putin o data pe zi.
Asadar:
- pisoii trebuiesc stimulati pana la varsta de 3 saptamani;
- pisoii trebuiesc stimulati inainte si dupa ce sunt hraniti;
- pisoii ar trebui sa urineze la fiecare stimulare si sa defece de cel putin 1 data pe zi.
Cand pisoii ajung la varsta de 3 – 4 saptamani, nu mai au nevoie de ajutor pentru a urina si defeca. Puteti pune langa ei o litiera mica cu asternut pentru pisici sau ziar maruntit.
Atunci cand incepeti sa obisnuiti pisica la litiera, ar trebui sa incepeti sa ii dati si hrana uscata sa se obisnuiasca sa mestece bobite si sa nu fie tentata sa mananca nisipul din litiera. Daca inca obisnuieste sa defece in afara litierei, mutati-i fecalele in litiera si lasati-l o perioada acolo ca sa se obisnuiasca cu mirosul si sa fie atrase de litiera.
*sursa articol: uwsheltermedicine.com/library/guidebooks/guide-to-raising-underage-kittens
Intrebare primita frecvent:
- Cat de des ar trebui sa defece o pisica sau un pui de pisica?
Raspuns: In medie, pisicile defeca („fac caca”) o data pe zi, desi este considerat normal daca defeca la fiecare 12 – 36 ore. Puii de pisica s-ar putea sa defece chiar si de 3 ori pe zi, iar pisicile batrane mai rar. Asadar, daca pisica dvs defeca mai des de 3 ori pe zi sau o data la 2 zile, poate ca ar trebui sa consulti un medic veterinar pentru o evaluare.
Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni. Nu ezitati sa apelati la un medic veterinar la domiciliu sau ne puteti vizita la una din clinicile noastre.
Bună ziua,am găsit o pisicuță acum o săpt(avea în jur de 2sapt)am fost cu ea la medic mi a consultat o artificial,nu mi a dat prea multe detalii cum să o îngrijesc,de când o am nu a făcut caca deloc,nu știu dacă mă descurc cu ea,bani de medic sincer nu am, mă puteți ajuta cumva?!
Buna ziua!
– Masati-o pe burtica si pe spate pentru a-i stimula peristaltismul.
– Ii puteti baga varful unui termometru cu putin lubrifiant in fund.
– Stergeti-o dupa fiecare masa cu o discheta demachianta umezita in apa calduta la fund.
Cu stima!
La 3 saptamani, puiul meu de pisica merge cu dificultate cu picioarele din spate. Este cu mama lui care il ingrijeste bine, dar nu stiu de ce are picioarele asa nesigure la mers. Merge ca o broscuta. Trebuie sa mai astept sa creasca ?
Buna ziua!
Toti pisoii se nasc cu ligamente mai slabe, care se strang pe masura ce cresc in primele zile si saptamani. Cu toate acestea, uneori ligamentele nu se strang corespunzator, ceea ce poate face ca picioarele sa se intinda lateral, intr-o pozitie similara cu cea a broastei sau a unui inotator. Pisoii nascuti cu sindromul inotatorului nu pot folosi membrele afectate pentru a merge, de aceea va recomand sa mergeti la un medic veterinar pentru a a-l examina fizic si a vedea despre ce este vorba. Fie ca este sindromul inotatorului, fie un rahitism, fie hipoplazie cerebeloasa (numit si sindromul pisoiului clatinat), fie o crestere mai intarziata, veterinarul va avea solutia potrivita pentru dumneavoastra. Cu stima!
Dacă pisica mama are coroana virus poate să aibe și pui ei infecția
Buna ziua! Da, tocmai de aceea NU se recomanda gestatia la pisicile pozitive cu FCoV (coronavirus felin). Cu stima!
Mulțumesc pentru răspuns aveți dreptate dar când am luat-o era gestantă și am fost la veterinar și mia spus că mai are căte zile de trăit și a eutanasiato și cresc pui de la o săptămână daia mie frica să nu facă și pui infecția
Chiar daca au Coronavirus, asta nu inseamna ca vor face si boala PIF (peritonita infectioasa felina), foarte multe pisici fiind purtatoare de Coronavirus (din experienta, cam 1 din 3 pisici sunt purtatoare de Coronavirus). Cu stima!