Ingrijirea postoperatorie dupa sterilizare sau castrare

Ce presupune recuperarea / ingrijirea dupa castrare? Cum ingrijesc un caine dupa operatie? De ce tremura cainele dupa sterilizare? Cainele meu castrat inca se imperecheaza. De ce? Cum ar trebuie sa se comporte pisica mea dupa sterilizare? Cum ar trebui sa se comporte cainele meu dupa anestezie?

Dupa operatia de sterilizare / castrare a cainilor si pisicilor, animalul de companie va avea nevoie de timp si de putina atentie suplimentara pentru a fi siguri ca operatia se va vindeca corespunzator. Instructiunile de ingrijire dupa interventia de sterilizare nu inlocuiesc recomandarile medicului veterinar ce a efectuat interventia, ci vin ca o completare sau un posibil semnal de alarma in cazul in care nu stiti despre ce poate fi vorba.

Instructie de ingrijire dupa interventia chirurgicala

In primele 24 de ore dupa operatie:

  • lasati animalul de companie sa isi revina intr-un loc linistit, curat si sigur (in general se poate alege locul unde obisnuia el sa stea, sa se simta in siguranta);
  • trebuie sa aveti in vedere ca animalul de companie poate avea un comportament diferit in primele 24 de ore de dupa operatie. Aici putem aminti: ochii mai sticlosi, stare de somnolenta, senzatie de greata, sa tremure, unii sunt mai vocali si latra, altii sunt apatici;
  • puteti incuraja miscarile usoare, mici plimbari prin casa pentru a ajuta animalul sa se recupereze dupa anestezie. Permiterea acestora sa doarma neintrerupt adesea se asociaza cu o recuperare mai lunga;
  • daca animalul a fost operat dimineata, in jurul dupa amiezei sau pe seara puteti sa incepeti sa il oferiti cantitati mici de alimente (pe care obisnuia sa le manance si care ii placeau) si apa. Cainii si pisicile dupa operatia de sterilizare pot simti greata si acest lucru poate dura chiar si 48 de ore pana ce apetitul sa revina la normal;

 

Urmatoarele 10 – 14 zile postoperator:

  • animalul de companie ar trebuie sa fie supravegheat in aceasta perioada si sa aiba o restrictie de efort fizic intens (sarituri, alergaturi, plimbari foarte lungi etc). Activitatea intensa creste riscul animalului de companie sa dezvolte umflaturi in jurul operatiei (inciziei), cu acumulare de lichid (serom), care ar putea duce la dizolvarea prematura a firelor de sutura si deschiderea operatiei;
  • pastrati incizia (‘operatia’) curata: fara baie, inot, joaca in zapada, sau sa se aseze zone murdare;
  • verificati incizia (locul operatiei de doua ori pe zi, pana la vindecare – adica 14 zile postoperator). De exemplu sa apara pe pansament o cantitate mica de sange este normala imediat dupa operatie. De asemenea, o oarecare roseata si umflare a inciziei sunt de asteptat si sunt normale – daca tu vezi zona inflamata, este bine sa vorbesti cu medicul tau veterinar (uneori acumularea de lichid acolo este posibil sa fie nevoie sa fie drenata / scoata sau in cazul unei inflamatii – reactii la firele de sutura, medicul veterinar sa iti recomande si alte pastile);
  • nu permiteti cainelui sau pisicii sa linga sau sa se scarpine / zgaraie la locul operatiei. Aproape de fiecare data medicul veterinar recomandat acel guler de protectie (gulerul elisabetan) pentru a preveni complicatiile de tipul acesta;
  • cainii masculi si motanii pot inca fecunda o femela nesterilizata pana la o luna dupa interventia de castrare (adica o pot lasa gestanta).

Trebuie specificat faptul ca exista alternativa la acel guler pe care unii proprietari de caini sau pisici il vad foarte incomod. In cazul femelelor se poate opta pentru camasa postoperatorie ce se poate cumpara din unele farmacii, sau poate fi facuta pe loc de catre medicul veterinar daca ii oferiti material – camasa Alfort (un tricou sau un cearsaf). Pur si simplu dintr-un material se fac cele 4 gauri pe unde vor intra picioarele si materialul se va lega la spatele cainelui sau pisicii. In cazul masculilor se poate opta pentru pampers (chilotei) de la farmacia veterinara sau poate fi improvizat dintr-o pereche de boxeri.

La ce sa te astepti dupa operatie

In cazul in care crezi ca este ceva in neregula cu locul operatiei cainelui sau pisicii tale, recomandam sa discutati cu medicul veterinar (daca nu deja v-a spus la ce sa va asteptati). In cazul in care nu reusiti sa luati legatura cu cabinetul veterinar unde a fost efectuata interventia, puteti oricand opta pentru un medic veterinar la domiciliu apelandu-ne non stop.

Am impartit modificari ce pot aparea postoperator in 3 segmente:

  • modificari normale;
  • modificari ce necesita atentie, dar nu sunt urgente;
  • modificari considerate urgente veterinare.

Probleme sau modificari considerate normale dupa interventia chirurgicala

Aceste probleme sunt considerate normale si se vor rezolva de la sine in decurs de cateva zile. Ia legatura cu medicul veterinar daca nu se vede nici o imbunatatire in timp.

  • o cantitate mica de sange ce se scurge de la locul operatiei*;
  • locul operatiei sa fie putin umflata, vanata sau de culoare rosie;
  • cainele sau pisica plange in prima noapte de dupa operatie;
  • animalul de companie este apatic primele 24 de ore;
  • nu urineaza sau defeca la fel de des cum obisnuia;
  • in cazul masculilor, o deschizatura mica la locul inciziei cu scurgeri minore (de specificat faptul ca multi medici veterinari nu inchid bursele testiculare in cazul castrarii motanilor, acestea vindecandu-se la fel de bine fara a fi cusute).

*in general acea umflatura dupa sterilizare la pisica, la locul operatiei, reprezinta o reactie a firelor de sutura ce sunt atasate de musculatura abdomenului, dar trebuie facuta diferenta fata de un serom (lichid ce acopera acel spatiu dintre piele si musculatura) sau hernie.

 

Probleme sau modificari ce necesita atentie, dar nu reprezinta o urgenta

Recomandam sa luati legatura cu medicul dumneavoastra veterinar, eventual sa ii trimiteti o poza pe whatsapp in cazul in care animalul de companie se confrunta cu urmatoarele:

  • o inflamatie (umflare) semnificativa la locul inciziei chirurgicale;
  • secretii de o culoare „ciudata” din locul inciziei;
  • gingii palide;
  • nu mananca si nu bea apa la de cateva zile dupa operatie;
  • vomita de cateva zile (de 1 – 2 ori pe zi);
  • in cazul femelelor, deschidere mica a operatiei;
  • in cazul masculilor, scrot umflat si dureros la cateva zile dupa operatie;
  • femelele pot dezvolta lactatie falsa daca au fost sterilizate in timp ce erau in calduri.

Probleme sau modificari ce sunt considerate urgente medicale

Daca observati oricare dintre modificarile enumerate mai jos, va rugam sa mergeti cu animalul de companie la o clinica de urgenta, deschisa non stop:

  • scurgeri constante de sange de la locul operatiei;
  • vome constante care par ca nu se mai opresc;
  • respiratie dificila;
  • nu se trezeste din anestezie sau nu poate sta in picioare la ore bune dupa operatie (sau chiar si cateva zile dupa operatie, in cazul in care nu isi poate tine echilibrul);
  • locul operatiei este aproape sau complet deschis (la femele).

Daca ai nevoie de ajutor cu animalul tau recent operat, poti oricand sa apelezi la un medic veterinar la domiciliu. Pentru intrebari medicale trimiteti-ne un email la: medicveterinarbucuresti@gmail.com si un medic veterinar o sa va raspunda intrebarilor dumneavoastra.

  1. Roxana spune:

    Buna dimineata,
    Am sterilizat un motan in urma cu 2 saptamani, iar de atunci nu are pofta de mancare si a slabit aproape un kg. Nu mai accepta deloc hrana umenda si singura hrana uscata pe care o doreste este Royal Canin Digetiv, dar manancan foarte putin, nici macar carne nu vrea tot timpul. Am fost cu el la medic si spune ca totul pare in regula cu el si ne-a recomandat niste vitamine pe care le accepta (sunt sub forma de pasta). Mentionez ca motanul se joaca si pare ok, dar slabeste pe zi ce trece. Este normal?

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! Nu este normal ca „pisica sa slabeasca pe zi ce trece”, dar daca chiar asa spune cantarul si el scade in greutate ar trebui facut investigatii amanuntite, incepand cu o biochimie de sange, hemoleucograma, teste virale. Cu stima!

  2. Ramona spune:

    Buna seara. Am sterilizat catelusa de 9 luni. Dupa ce am adus-o acasa nu a reusit sa doarma deloc, e agitata si scheauna, se taraste nu poate sta in picioare si daca i-am pus patura, tot pe gresie sta. Am pus-o in bucataria de vara unde nu este caldura, in casa scheuna tot timpu si voia sa iasa afara. Oare e f important sa stea in caldura si sa nu stea pe gesie? Si acum sta lipita de usa si vrea sa iasa afara…

    • Veterinar spune:

      Buna seara! Luati-i o temperatura (temperatura normala 38.0 – 39.0 C), iar daca are febra discutati cu medicul dumnevoastra veterinar. Postoperator ar trebui sa primeasca un analgezic – antiinflamator, dar de cele mai multe ori se manifesta cum descrieti dvs datorita disconfortului chirurgical. Posibil sa caute gresia ori ca are febra ori pentru ca senzatia de rece ii ofera confort. Cu stima!

      • Ramona spune:

        Bună ziua! Cațelusa mea a fost sterilizata ieri și astăzi a făcut pipi roz, bănuiesc ca este sânge. Pana luni nu este deschisa nici o clinica veterinara.

  3. Elena spune:

    Bună seara! Motanul meu, în vârstă de 6 luni a fost castrat acum 4 zile. Am fost cu el la tratamentul postoperator următoarele 2 zile după intervenție. Are poftă de mâncare, se joacă, merge la litieră în mod normal, însă astăzi a fost prima zi în care l-am simtit foarte moleșit, apatic și chiar pare că are febră. Este normală această stare având în vedere intervenția? Țin să menționez că până astăzi nu a fost așa. Mulțumesc anticipat!

    • Veterinar spune:

      Buna seara! Luati un termometru si bagati-i partea metalica a termometrului in fund, daca are peste 39.5 C are febra si posibil sa fie nevoie de medicatie. In general da, pisicile ‘molesite’ au febra. Va recomandam si o vizita la medicul veterinar. Cu stima!

  4. Mihaela spune:

    Bună ziua am un motănel de 2ani castrat acum o luna,menționez ca înainte miauna tot timpul forte mult ,când vrea ceva ,foarte activ.
    Acum după o luna nu mai miaună deloc parca nu poate sa spună nimic…dar este energic,jucăuș mănâncă.
    Poate fii de la castrat?

  5. Mureșan anamaria spune:

    Bună. După sterilizarea pisicii, femele, 6 luni, cam la cât timp este normal sa apară defecație și urinarea normala? Precizez ca de mâncat mănâncă. Este sterilizat de ieri dimineață.

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! Este posibil sa nu defece si sa urineze dupa sterilizare din cauza durerilor. Daca trec mai mult de 24 de ore fara sa urineze ar trebui vizitat medicul veterinar, iar legat de fecale mai mult de 48 de ore. Cu stima!

  6. Tudor Ruxandra spune:

    Buna seara, catelul meu a fost castrat acum 4 zile, după 2 zile a început sa urineze cu sânge și sa se simtă rău, i-au fost administrate anti-hemoragic, anti-inflamator si antibioticul si astăzi s-a simțit foarte bine si pb s-a rezolvat. Pe seara l-am scăpat din privire si a început sa cotaie, din agitație probabil a si vomat. Eu ma îngrijorez sa nu fi pățit ceva, sa facă vreo hemoragie interna.. e un motiv întemeiat pt aceste griji? Va multumesc!

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! Daca ar fi avut hemoragie interna de 4 zile, acum probabil ca nu ar mai fi fost in viata. Alte sunt motivele pentru care vomita si s-a simtit rau. Detaliile acestea le discutati cu medicul veterinar, dansul stie sa examineze pacientul (sa se uite la mucoase sa fie roz, sa ii ia o temperatura, sa ii palpeze burta, sa ii faca o ecografie etc). Cu stima!

  7. Ana Maria spune:

    Buna seara
    Am sterilizat o pisicuta de 1 an acum 8 zile, incepand cu ziua 5 in zona inciziei a aparut o umflatura, care pana un ziua 8 a devenut destul de mare(cat un ou de prepelita) astazi am mers cu ea la medic si mi-au spus ca este din cauza ca pisica s-a lins, i-au facut o injectie cu antiinflamator si cam atat, au spus ca va trece si ca este oarecum normal. Incercam pe cat posibil sa nu se linga insa este foarte greu de stapanit chiar daca are camasa, uneori noaptea cumva reuseste sa iasa din ea. sunt motive de ingrijorare?

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! Fara sa vedem pacientul si sa-l consultam ne este practic imposibil sa ne pronuntam. Din ce relatati pare sa fie o reactie locala inflamatorie ce se va retrage in timp. Aveti incredere in medicul dumneavoastra veterinar si pastrati legatura cu dansul. Cu stima!

  8. Andreea spune:

    Buna seara, acum 2 zile am fost la sterilizat cu pisicuțele mele una in vârsta de 6 luni iar una in vârsta de 2 și 6 luni. Cea mică de 6 luni și a revenit imediat, sare prin casa este jucăușa și mananca ca de obicei, dar cea mare de 2 ani și 6 luni este galesa, merge prin casa dar vomita tot ce mananca și apa o vomita nu știu ce sa fac și dac așa merg la medicul veterinar.

  9. Simona spune:

    Bună seara!
    În cât timp se resorb firele de sutură, în cazul operației de sterilizare?
    Mulțumesc!

    • Veterinar spune:

      Depinde de firele de sutura din ce material sunt facute, in general se resorb in 30 – 60 de zile. Cu stima!

  10. Stefa spune:

    Buna seara. Am sterilizat in umra cu doua zile o pisicuta in varsta de 7 luni. Totul a decurs bine pana acum cand se chinuie sa isi tina un ochi deschis. Am fost atent la ochiul ei am si incercat sa o curat dar pare ca ar fi semi-blocat in lobul ochiului. Ea incearca sa il tina cat se poate de deschid dar nu reuseste. Mi se pare foarte ciudat si nu stiu daca este ceva grav sau nu.

    • Veterinar spune:

      Trebuie sa il vada un medic veterinar. Posibil ce vedeti dumneavoastra sa fie pleoapa a 3a si ce descrieti dumneavoastra sa fie un Sindrom Horner. Cu stima!

  11. Ema Manea spune:

    Bună seara. Motanul nostru a fost castrat în data de 21 ianuarie 2023. Acum prezintă o mică umflatura de culoare roz în zona scrotului. Starea generala este bună, mănâncă etc. Doresc să știu dacă este cazul să ne facem griji pentru acea umflatura. Mulțumesc.

    • Veterinar spune:

      Buna seara! Poate ca o curatare a zonei cu betanidina nu ar strica, dar si un guler de protectie pentru pisica (deoarece au limba aspra) sa nu se mai linga local. Astea pentru un 3 – 5 zile. Cu stima!

  12. Sara spune:

    Buna ziua! Acum 3 zile catelusul meu a fost castrat iar in aceasta seara a reinceput sa cotaie. Am citit ca pentru motani acest lucru este normal cam timp de 30 zile dupa operatie. Se aplica si la caini masculi? Mentionez ca avea acest obicei inainte de operatie si el are 1 an si 1 luna.

    Multumesc anticipat!

  13. Monica spune:

    Bună seara, azi am castrat pisoii mei, doi la număr. Sunt acasă deja, au vomitat puțin și au urinat în toată baia. Din cauza gulerului au mișcări îngreunate, nu vad bine, se lovesc de orice, nu au putut intra in litieră…au vomitat in guler, voma s-a scurs pe blăniță lor…sunt plini de urină, nu pot bea nici apa…ce sa fac ???

    • Veterinar spune:

      Multa lume confunda castrarea cu sterilizarea si mi-e sa nu gresesc. Daca discutam de femele, le puteti confectiona o camasa Alfort (cunoscuta sub numele de „camasa pentru pisica sterilizata” – gasiti pe youtube detalii), iar daca sunt masculi, le dati gulerul jos cand mananca si cand ii supravegheati. Nu in toate situatiile se impune montarea gulerului de protectie, lucrurile astea trebuie sa discutati cu medicul veterinar ce v-a castrat pisicile. Cu stima!

      • Nicoleta Oana spune:

        Buna ziua , am sterilizat pisicuța mea de 2 zile , doctorul meu veterinar nu mi a dat nimic pentru acasă pastile sau ceva protector pentru incizie , ea este foarte jucăușa și nu are stare deloc nici măcar in ziua când a fost anesteziata nu voia sa stea liniștita și abia se tinea pe picioare atunci . Mi se pare ca i puțin roșie acolo și are foarte puțin sânge ea se mai linge din când in când , dar doctorul a spus ca nu are nimic ca se spală la rana, eu când o văd încerc sa nu o las dar nu pot sa i țin capul ca tot se linge puțin , credeți ca se desprinde operația ?

        • Veterinar spune:

          Buna ziua! Nu va pot raspunde la aceasta intrebare fara sa examinam fizic animalul, dar recomandarea noastra e sa ii puneti un guler timp de 14 zile de la operatie sau chiar o camasuta (ciorap) – puteti cauta pe youtube camasa Alfort animale. Cu stima!

    • Sora corina spune:

      Bună ziua acum 5 zile am fost cu catelusa la castrat,dar abia se mișcă, primele zece ore a dormit.

      • Veterinar spune:

        Depinde foarte mult si de tipul de anestezie si dar si analgezicele folosite. „Par” efecte secundare asteptate, dar lucrurile astea trebuie sa le discutati cu medicul ce v-a operat catelusa. Cu stima!

  14. Florin spune:

    Buna ziua.Am castrat catelusa in varsta de 1 an si 2 luni,totul a decurs normal.La cat timp dupa operatie este 100% sigur ca rana este vindecata?Adica sa poata sa alerge,sa sara,sa se joaca,etc?
    Multumesc!

  15. Cristina spune:

    Buna ziua, in urma cu 2 săptămâni câinele bichon de 7 kg și vârstă de 1 an și 9 luni și-a secționat limba puțin dar a sângerat și a trebuit cusut. S-a făcut cu anestezie generala prin branula și din păcate fire neresorbabile. Limba arata ok, avem 2 săptămâni, problema este că mai are doua mici fire sub limba ce trebuie scoase. Ce metoda îmi recomandați? Are săracul momente când urinează in casa fără să vreie. Cum pot scoate cele două fire ce sun sub limba aproape de vârful limbii?

    • Veterinar spune:

      Medicul veterinar ce le-a pus va poate ajuta sa le scoate. Trebuiesc scoase sub supraveghere medicala. Cu stima!

  16. Roxana spune:

    Buna seara,vineri,pe data de 21 oct am sterilizat motanul in varsta de 11 luni.Astazi,23 oct,a inceput sa aiba cateva episoade de voma.Practic este mancarea digerata(mananca granule Canagan),dar voma este destul de lichida.Am observat,ca,cum mananca putin si vomita.Apa bea,urineaza si are scaune.Este cumva efectul anestezieiAstazi a fost la control postoperator si i s-a facut antivomitiv.

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! Putin probabil sa fie efectul anesteziei la 48 de ore de la interventie. Motanul trebuie evaluat si vazut de ce vomita, poate ca o perioada ar fi bine sa ii dati mancare intestinal pentru a ajuta putin stomacul sa digere mancarea. Cu stima!

  17. Gabriela spune:

    Buna ziua, tocmai ce mi am castrat pisicuța in vârsta de 6-7 luni de 2 zile .Mănâncă, merge prin casa, nu depune foarte mult efort, se simte bine și toarce dacă este mângâiată. Însă medicul veterinar nu mi a dat niciun antiinflamator sau altceva, iar zona operației este puțin umflata și tare. Ea se simte in regula, încă este apatică, dar este afectuoasă, nu pare sa aibă dureri, pare doar sa fie puțin restricționată de la capacitatea ei de mișcare din cauza operației. Sa îmi fac griji in legătura cu umflatura?

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! Este posibil sa fie o reactie inflamatorie a tesutului muscular taiat data de interventie chirurgicala sau chiar de o reactie a firelor. Un antiinflamator ar grabi procesul de vindecare si retragere a acelei umflaturi. De asemenea, este posibil ca el sa se retraga de la sine in decurs de cateva zile. Cu stima!

      • Daniela spune:

        Buna ziua.Am o pisicuta care a fost sterilizata in 17 noiembrie,dupa 9 zile i s-au sxos firele dar un nod a ramas chiar la inceputul inciziei.Am fost din nou la medic si mi -a ranit pisica cat a tras de fir nereusind sa l scoata.A zis sa asteptc2 luni ca o sa iasa,firul nu esre resorbabil.Pot sta linistita in aceasta situatie?
        Va multumesc ,va rog astept un raspuns.

        • Veterinar spune:

          Buna seara! Lucrurile astea trebuie sa le discutati cu medicul ce v-a operat pisica. In principiu atata timp cat se vede firul, nu vad de ce nu ar fi putea fi taiat. Daca v-a spus ca sa asteptati 2 luni, cel mai probabil firul este resorbabil. Repet, ori mergeti la medicul ce v-a operat pisica sa va lamureasca, ori cereti o a 2-a opinie la un alt medic. Prin intermediul internetului nu putem face prea multe.

  18. Scantei Radu spune:

    Buna ziua. Tocmai ce mi-am sterilizat caatelusa acum 14 zile si totul a decurs perfect si astazi este foarte bine. Am sunat totusi la cabinetul veterinar pt un consult si am sa merg maine cu catelusa pt ca eu credeam ca firele de pe abdomen trebuie luate jos desi medicul veterinar a spus ca nu ca vor cadea singure. Ce inseamna ca vor cadea? ca mi se pare ca nodurile acelea facute nu au cum sa se desfaca. dar repet catelusa este foarte bine.

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! Cel mai probabil firele sunt resorbabile si partea din interiorul pielii se va resorbi si firele vor cadea cu tot cu nod. Acest proces poate dura chiar si 1 – 2 luni. Daca au trecut 14 zile de la operatie, firele pot fi scoate si manual cu o forfecuta de catre medicul veterinar. Cu stima!

      • Iuliana spune:

        Bună ziua am fost astăzi la sterilizat cu cățelușa mea. Cum ar trebui sa dau antibioticul kesium. Multumesc!

        • Veterinar spune:

          Buna ziua! Antibioticul se da exact cum il recomanda medicul veterinar. El se calculeaza in functie de greutate. Cel de 62.5 mg pentru 5 kg, cel de 250 mg pentru 20 de kg. Asadar, sunati la medicul veterinar si mai intrebati-l o data cum sa ii dati antibioticul. Cu stima!

  19. Cristina spune:

    Bună ziua! Mi am castrat cățelușul (Bichon maltez) in urmă cu o lună, dar încă este in călduri. Am sunat chiar din a doua săptămâna după operație la veterinar pentru a întreba de ce se întâmpla asta și mi s a spus că “mai durează” 🤔 Inițial am început să cred că mi l au sterilizat, dar după m am gândit că totusi testiculele nu mai sunt, deci a fost castrat (așa cum am cerut)
    Este normal ce se întâmplă? Cât ar trebui să mai “dureze”? A trecut deja o lună🤷🏼‍♀️

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! Nu stiu ce intelegeti dumneavoastra prin termenul de „calduri”. Masculii nu intra in calduri, daca va referiti la semne precum marcarea teritoriului sau alergarea dupa femele sa le monteze, acestea ar trebui sa se opreasca in maxim 6 saptamani (cam atat ii ia organismului sa elimine marea parte a testosteronului). Situatii precum frecarea de pantalonii proprietarului sau agresivitatea nejustificata poate fi pusa pe problema de comportament si nu hormonal. Speram ca animalul a avut ambele testicule coborate si ambele au fost scoase. Exista test pentru a afla nivelul de testosteron din organismul cainelui pentru evaluarea functiei testiculare, test care in general se face la cainii criptorhizi (nascuti cu un singur testicul) sau cu hipogonadism congenital. Cu stima!

  20. Alina Ciolponea spune:

    Am fost cu cățeaua băiatului meu la sterilizare,la 24 de ore după operație,i s-au umflat sânii și sunt ca piatra

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! Va recomandam sa mergeti la control la medicul veterinar. Exista posibilitatea sa fi facut mastita, aceasta fiind o complicatie a sterilizarii. Cu stima!

    • Alina spune:

      Bună ziua! Am sterilizat catelusa in varsta de 7 luni acum o săptămâna și are o umflatura in interior ca o minge de tenis in locul unde este inchisa operația, este normal?

      • Veterinar spune:

        Buna ziua! „Minge de tenis” pare sa fie destul de inflamata / umflata zona. Luati legatura cu medicul veterinar ce v-a sterilizat catelusa, posibil sa fie o reactie locala sau acumulare de serom, dar avand in vedere cat de mare spuneti dvs ca este, exista riscul sa rupa firele, asadar mergeti la veterinar. Cu stima!

  21. Ana spune:

    Bună ziua! Cățelușa noastră a fost castrată sâmbătă dimineață,în general este bine. Însă este foarte agresivă cu celălalt cățeluș pe care îl avem. Este normal să se comporte așa? Țin să specific că înainte nu existau astfel de probleme între ei. Mulțumesc!

    • Veterinar spune:

      Sunt unele studii care specifica faptul ca un numar mic de catele devin agresive dupa sterilizare cu membrii familiei sau alte animale, lucru justificat prin scaderea brusca a hormonilor estrogeni si a oxitocinei, ambii avand efect calmant si de anxietate. Din experienta orice modificare comportamentala dupa sterilizare / castrare tine pana la maxim 3 saptamani. Asadar, incercati sa limitati o perioada accesul celorlati catelusi la femela recent sterilizata. Un alt motiv poate fi si faptul ca este recent sterilizata, fiind in perioada de covalescenta (de recuperare), are un anumit disconfort, durere, iar ceilalti caini o tot streseaza incercand sa socializeze sau sa se joace. Daca in maxim 3 saptamani nu se rezolva problema, incercati sa discutati cu medicul dumneavoastra veterinar despre aceasta problema, cu siguranta dansul va poate recomanda si un dresor, iar daca dresorul nu reuseste sa rezolve, exista si calea medicamentoasa. Cu stima!

  22. Claudia spune:

    Buna ziua! Este normal ca dupa imediat dupa anestezie cateaua sa aiba convulsii care trec si reapar in interval de cateva minute?

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! Depinde de tipul de anestezie folosit (ce substante au fost folosite), la aceasta intrebare cel mai bine raspunzandu-va medicul veterinar ce v-a anesteziat animalul. Dar da, sunt situatii cand dupa anestezia cu ketamina / acepromazina / xilazina animalul sa prezinte asa numitele „convulsii” ce sunt exacerbate de zgomote sau lumina puternica. Asadar, v-as recomanda sa vorbiti cu medicul dumneavoastra veterinar despre aceste „convulsii” si eventual daca nu reusiti, pana atunci sa tineti cainele intr-o camera intunecoasa si in liniste. Cu stima!

  23. Stefan Andreea spune:

    Buna ziua!Pe data de 8 August am sterilizat un mascul in vârsta de 8 ani,la o zi după operație sa umflat scrolul ,arată ca și cum nu a fost sterilizat,operația arată bine,numai ca scrolul nu se desumfla deloc.Menționez ca i-am dat antibiotic Boflox flavour de 80 mg.Ce pot sa mai fac,trebuie sa merg cu el la veterinar sau cedează umflatura mai greu.Multumesc

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! Umflatura in primele zile de la operatie ar fi fost ‘normala’, deoarece acolo sunt invelitorile testiculare taiate care s-au inflamat. O usoara umflatura poate tine chiar si cateva zile bune, acum chiar ne este greu sa ne expunem punctul de vedere fara sa il vedem. In principiu daca operatia arata bine (nu este deschisa), cainele nu prezinta dificultate in mers sau durere la palparea scrotului si nici nu curge un lichid de acolo, nu ar fi motive de ingrijorare. O vizita la medicul veterinar nu poate fi niciodata un raspuns gresit 🙂 Cu stima!

      • Veterinar spune:

        Buna ziua! Lucrurile astea cel mai bine le discutati cu medicul ce v-a operat cainele, dansul este in masura sa va dea raspunsurile. Este posibil sa simta o jena de la operatie si de aceea sa mearga „ciudat” cu picioarele din spate. Cu stima!

  24. Mariana spune:

    Bună ziua ! Am sterilizat ieri catelusa și a vomitat aseară și azi de 4 ori este normal., acum ultima data a vomitat verde, pana acum a vomitat galben , sunt foarte ingrijorata , dați-mi un sfat va rog , mulțumesc!

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! Voma imediat dupa operatie poate fi un efect al anesteziei. Daca totusi catelusa dumneavoastra inca vomita la 24 de ore de la anestezie, ar trebuie sa discutati cu medicul veterinar, dansul ii poate administra medicamente pentru greata si durere. Trebuie observat cu atentie si locul inciziei (taieturii) sa nu fie foarte rosie sau inflamata. Cu stima!

  25. CAZANESCU MARINELA spune:

    Buna ziua,
    Am hotarat sa sterilizam catelusa mea de 3 ani, rasa lup alb (34 kg). Am lasat-0 la ora 10 la cabinetul veterinar si la ora 12 m-au sunat spunandu-mi ca s-a trezit si este bine, sa vin sa o iau. Am ajuns acolo la ora 13, iar ea era in picioare, dezorientata. Am stiut ca este sub influenta anesteziei. Dar dupa 2 minute s-a asezat pe burta si nu s-a mai ridicat. Au luat-o de labute si mi-au pus-o in masina. Am intrebat daca este in regula sa o iau asa acasa si au spus ca da. Au subliniat faptul ca atunci cand se va vedea in curtea ei se va da singura jos din masina, de bucurie. Nu a fost asa. A durat ceva pana sa se dea jos si s-a tarat cate doi-trei metri pana in casa. A durat cam 20 minute pana a reusit sa intre la racoare. In casa si-a schimbat cu greutate locul de cateva ori. pe la ora 16 a incepu sa aiba un fel de convulsii. Am sunat medicul care o operase si mi-a spus ca este normal. Eu ii spuneam ca nu mi se pare normal. Am intrebat daca sa nu-i trimit un filmulet cu manifestarile catelusei. Dupa ce a vazut filmuletul, nu mi-a mai raspuns la telefon. A mai durat un minut de cand am trimis filmuletul si catelusa mea a murit in bratele mele. Am incercat resuscitare ca la oameni, in timp ce sotul meu suna disperat la medic, dar fara sa i se raspunda. Am pus-o in patura si ne-am urcat cu ea in masina si am incalcat orice regula de circulatie pana la cabinet. Aici mi-au spus nevinovati ca se intampla, dar ca lor nu li s-a mai intamplat. Au spus ca a facut tromboembolism si ca nu este vina lor. Dar burtica catelusei era umflata si tare…catelusa mea, sufletelul nostru era moarta. Moarta. Si noi…la fel. Ce suferinta!!! nu ne revenim. Curtea este goala. O vedem peste tot. Dar nu mai este. nici un alt caine nu o va putea inlocui. A fost deosebita. Poate cineva sa imi explice ce s-a intamplat? Noi suntem ingineri, nu avem de unde stii ori cat am citi pe internet. Ne invinovatim ca am dus-o la sterilizare, ca nu am insistat sa o tina acolo…Retraim aceasta trauma in fiecare zi. Ce a fost oare?

    • Veterinar spune:

      Ne pare rau sa auzim experienta prin care ati trecut. Atata timp cat nu i-ati facut necropsie, ce va pot spune eu vor fi doar supozitii ce nu va vor face bine deloc. Va asigur ca complicatiile de tipul acesta postoperator sunt extrem de mici, de sub 1%. Bineinteles ca depinde de abordarea chirurgicala, de tipul de anestezie folosit, de starea de sanatate a cainelui si asa mai departe.
      Extras din articolul https://www.veterinarladomiciliu.ro/suferinta-pierderii-unui-animal-de-companie/ :
      „Poate ca unul dintre trucurile cele mai recomandate, care m-a ajutat personal este sa ii scrii o scrisoare pe hartie cainelui sau pisicii tale care tocmai a murit. Poti scrie orice iti trece prin minte si ce te apasa pe suflet, acest lucru te poate ajuta sa depasesti sentimentul de vinovatie explicandu-i cat de mult l-ai iubit si ca tot ce ai facut, ai facut-o din dragoste. Ulterior scrisoarea o poti arde sau ingropa undeva.”
      Cu stima!

      • CAZANESCU MARINELA spune:

        Va multumesc pentru ca m-ati bagat in seama si mi-ati raspuns. Acum stim ca era bine sa facem o necropsie, desi inapoi nu o mai poate aduce nimic. Dar macar stiam ce s-a intamplat. Insa, in acele momente de disperare si de durere nu am putut judecat nimic. Efectiv nu ne venea sa credem ca a murit. Era perfect sanatoasa si fericita. S-a urcat cu mine in masina cu incredere si zambind. Am lasat-o acolo desi ma ruga din priviri sa nu o las. Am crezut ca ceea ce fac, este bine pentru sanatatea ei viitoare. Am gresit. A trecut o saptamana de cand a murit, insa suferinta noastra este si mai mare. Poate multi nu pot intelege aceasta. Unii spun: „Era doar un animal!”. Nu era doar un animal. Era un suflet, era sufletelul nostru. A fost unica: frumoasa, eleganta, delicata (desi caine de talie mare), foarte inteligenta. Desi nu a fost data la dresaj, raspundea la orice comanda data de noi. Ne iubea neconditionat si ne-a facut sa simtim din plin aceasta. Nu o vom uita niciodata! Si acum, la serviciu fiind, va scriu aceste randuri si plang. Poate intr-o zi vom lua un alt catel sau catelusa. Poate ca ne va alina durerea. Dar nu o va putea inlocui pe Lepa. Si nu stiu daca sa mai luam femela sau sa luam mascul. Ne este frica…Care ar fi avantajele si dezavantajele pentru cazul in care am lua mascul? Toti cei care cititi aceste randuri, aveti grija de animalutele voastre si cantariti de o mie de ori inainte de a lua orice decizie in privinta lor. Va multumesc…

        • Veterinar spune:

          Intreabarea dvs: „Care ar fi avantajele si dezavantajele pentru cazul in care am lua mascul?”

          Sexul animalului este doar un factor in personalitatea unui caine. As tine sa spun ca mai degraba genetica joaca un rol mult mai important. Cel mai bun lucru pe care il puteti face cand va cumparati un caine este sa ii cunoasteti parintii si sa discutati despre temperament, dar si comportament. Poate daca ne intrebati din punct de vedere medical, un mascul este mai usor de castrat (deoarece nu se deschide abdomenul ci doar scrotul) fata de femela. De asemenea, rasa este foarte importanta, sunt caini din diferite rase care nu se preteaza pentru locuinte la apartament sau pentru oameni mai lenesi. Cred ca ar fi ideal sa discutati si cu un dresor despre lucrurile acestea inainte, chiar inainte sa va cumparati cainele. Un om pe care il admir este dl Petre Roman de la Angels with Paws (Oradea). Nu il cunosc personal, dar l-am urmarit si rezonez cu dansul in ceea ce spune, chiar si medical.
          Cu stima!

        • Raducu Florea spune:

          Sa va dea Dumnezeu putere sa treceti peste aceasta durere, eu va recomand daca imi permiteti sa cautati un puiut sa aduceti acasa.Este greu, stiu…nimeni nu o va mai inlocui dar este cel mai bine pentru voi.Vorbesc din experienta, am avut un Bishon ce a avut la gura ceva ca un cos inflamat, asa arata.L_am operat iar la biopdie s_a dovedit a fi cancer malign, au urmat inca 3 operatii, tot mai mult pe gat in jos.Iar la ultima desi prietena mea (asistent medical fiind de 30 de ani) a intrebat doctorul daca nu_i prea mult 2 anestezii la nici o luna distanta, doctorul asigurându_ne ca nu…am facut operatia in urma careia catelul a paralizat de partea dreapta.Dupa o luna l_am eutanasiat ca nu mai puteam sa il vedem cum se chinuie.Ce vreau sa va spun este ca plangeam intr_una si ne invinovateam pentru o mie de lucruri.Prietena mea cand am adus Bushonul, mic ca o jucarie plangea si nu putea sa il atinga, desi el o cauta, voia o mamica.Acum sunt nedespartiti, alt comportament, alta personalitate, alt catel….celalalt va ramane in veci in inimile noastre.Sa aveti grija de voi si de cei blanosi.Doamne ajuta.

        • Alina spune:

          Cat de mult va inteleg!Mi-au dat lacrimile și parca mai tare îmi este teama acum sa îmi sterilizez catelusa!(akita inu japonez)Va imbratisez și va inteleg durerea!

  26. Anghel spune:

    Bună seara ! Am sterilizat catelusa bishon acum 3 zile și nu mai e ca inainte! Piciorusele din spate le duce mai mult târâş , nu are chef de viata mănâncă și bea apa doar dacă ii dam insistent! Urineaza doar de 1 sau de 2 ori pe zi iar scaun nu a avut deloc! Ce e de făcut? Asa de mult durează recuperarea?

    • Veterinar spune:

      Buna seara! Asa cum spune si articolul, recuperarea dureaza aproximativ 14 zile. Mai puteti merge la medicul veterinar ce v-a operat catelusa pentru un recontrol. Este posibil sa nu defece si din cauza faptului ca are un disconfort. Imaginati-va ca a fost taiata pe burta, i-au fost extirpate coarnele uterine si ovarele, normal ca are un disconfort. Nu stim in ce masura ii dati si analgezice, dar daca nu i-ati dat, ii puteti da si puteti discuta cu medicul veterinar si despre un laxativ usor pentru greutatea ei. Cu stima!

  27. Stefanescu Ana-Maria spune:

    Bună seara ! Am sterilizat catelusa azi între 12:30-13:00 a avut loc operația. Când pot sa încep sa ii dau sa mănânce? Medicul care a sterilizat-o nu mi-a dat nici un antibiotic sau analgezice. Trebuie sa revin eu la ei pt antibiotice și analgezice , sau nu este neapărat nevoie de ele ?? Va mulțumesc mult !!

    • Veterinar spune:

      Stimata doamna, raspunsurile acestea ar fi trebuit sa le aveti de la medicul veterinar care v-a operat catelusa. Doar dansul stie ce tip de anestezie a folosit, doar dansul stie de ce nu v-a recomandat analgezice. Repet, parerea personala ar trebui ca sa va contactati medicul veterinar, parerile uneori pot fi diferite la veterinar la veterinar.
      Ca totusi sa nu va las fara raspuns, va raspund:
      – la prima intrebare: la cat sa ii dati sa manance? Daca este complet trezita din anestezie, este constienta si nu este ametita, ar trebui sa puteti sa ii dati de mancare.
      – este obligatoriu nevoie de antibiotice si analgezice? Atunci cand interventia chirurgicala se desfasoara in masuri complete de aseptie (totul steril), nu este nevoie de antibiotice. Este posibil ca sa ii fi facut in timpul interventiei chirurgicale antibiotic si analgezic si sa va astepte la cabinet maine, acestea in general facandu-se la 24 de ore. Sau poate ca a optat pentru antibiotic retard (ce tine cateva zile). Doar dansul va poate raspunde complet la aceasta intrebare.
      Cu stima!

  28. Romaniuc Anca spune:

    Bună seara!Acum 9 luni am găsit un motan pe stradă care nu mergea cu picioare din spate,evident l-am luat,l-am dus la veterinar,insa trauma este prea mare în urma radiografiei și chiar dacă ar fii operat,de mers tot nu va merge asa ni s-a spus….din păcate nu avem ce face și îl ținem în pampers în permanență.Acum 3 zile l-am castrat ca ne-am gândit ca este mult mai bine pt el,insa el era și este în continuare foarte activ,își dorește sa meargă sau mai bine zis sa se târască,pana acum nu i-am dat voie decât în seara asta,evident pe pilota moale(pana acum am stat 24/24 langa el ca să nu facă mult efort)….întrebarea mea este:as putea sa ii pun pampers măcar seara pt 30 min…maxim o ora cât sa se joace și el un picuț sau nu este indicat?noi l-am lăsat dar îngrădit de noi pe pilota,insa vrea sa intre pe sub pat,sa se ascundă de noi cum ii place,iar noi nu îl lasam și trebuie sa tipam un pic la el,și nu vrem sa îl stresam….am putea sa ii punem pampers doar seara sa ne jucam un pic cu el și apoi sa îl dezinfectam sau i-ar afecta suturii?deja la o sutura a facut coaja,la cealaltă mai are un pic.Mulțumesc frumos!
    Acum are 11 luni

    • Romaniuc Anca spune:

      Nu am vrea sa îl stresam, pt ca a doua zi după castrare mi-a făcut din păcate și o criza de epilepsie.😔Nu as vrea sa îl stresez și mai tare,este animalut și nu înțelege acum ca nu are voie….dar dacă îmi spuneți ca nu pot sa ii pun pampers,o sa ma conformez și nu îl lasă mami.😊

      • Veterinar spune:

        Ii puteti pune pampersul fara nici o problema. Doar sa nu il lasati mult sa se imbibe cu urina si sa tina operatia umeda. Daca il schimbati foarte frecvent, nu ar fi probleme. Cu stima!

  29. Petruta spune:

    Buna, cățelușa mea este sterilizată de 10 zile , aseară am descoperit ca are lactație falsa , la modul in care o iau in brate am suficient lapte pe braț. Este normal ? Va rog sa ma ajutați cu un sfat 🙏🏻
    Mulțumesc anticipat !

    • Veterinar spune:

      Buna seara! Lactatia falsa la caine apare ca urmare a scaderii bruste a hormonului progesteron si al cresterii hormonului prolactina. Aceste modificari apar in mod normal la o catelusa nesterilizata la cateva saptamani dupa ce a fost in calduri. Aceleasi modificari hormonale pot aparea si la o catelusa care a fost sterilizata in timp ce era in calduri sau avea nivelul de hormon progesteron ridicat. Sterilizand-o i-ati provocat aceeasi scadere brusca de hormon progesteron, iar acest lucru i-ar fi putut declansa aceasta lactatie falsa. Mergeti la medicul veterinar pentru tratament si stati fara grija, nu va mai face lactatie falsa de acum inainte. Este o modificare relativ frecventa pe care o intalnim pana la maxim 14 zile post sterilizare. Cu stima!

  30. Mariana spune:

    La cât timp începe să mănânce după aterizare o cățelușa? Este operata de aseară și nu vrea să mănânce nimic. Cat timp poate sta nemâncată?

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! Catelusa dumneavoastra trebuie evaluata de un medic veterinar. Primele 24 de ore se mai intampla sa nu manance dupa operatia de sterilizare, dar daca primeste medicatia corespunzatoare de durere ar trebui sa inceapa sa manance. Asadar, vorbiti cu medicul dumneavoastra veterinar despre medicatia analgezica postoperatorie si incercati sa hraniti catelusa cu ceva gustos (fie el si putin piept de pui la gratar), bucati mici apetisante pe care sa i dati din palma. Cu stima!

  31. Mariana spune:

    Buna seara! Am sterilizat cățelușa astăzi și după câteva ore de la venire acasă am observat că sângerează ca și când ar avea mestruatie. Este normal? Mă poate ajuta cineva cu un răspuns?

    • Veterinar spune:

      Daca sangerarea nu este abundenta si catelusa se prezinta ok, nu m-as ingrijora foarte tare. Faptul ca a fost sterilizata si totusi inca sangereaza pe la vulva, cel mai probabil ori era in calduri la momentul sterilizarii, ori intraoperator la momentul ligaturarii cervixului s-a acumulat putin sange in vagin. Spalati-o cu apa calduta, mentineti zona curata, eventual luati-i si temperatura catelusei (cu un termometru de copii bagat in fund, temperatura normala fiind de 38.0 – 39.0 C). Daca mananca si bea apa, iar sangerarea se diminueaza, nu este un lucru grav. Daca totusi simtiti ca a dumneavoastra catelusa nu este in regula, iar acolo sangereaza abundent, luati legatura cu medicul dumneavoastra veterinar sau cu o clinica veterinara non stop. Cu stima!

  32. Plesa alina spune:

    Catelul meu (mascul)astazi a fost operat iar cand am ajuns acasa i curge sange constant a facut picaturi prin casa am sunat la cei care l au operat si au spus sa il leg acolo din cate vad mai are o pata acolo dar nu vad daca ii mai curge sau nu ajutati ma va rog!

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! Intr-adevar trebuie facut pansament compresiv si lasat cel putin cateva ore. De asemenea puteti folosi un pansament steril hemostatic pe care il gasiti la farmacie umana. Este posibil sa sangereze doar de la piele si sa nu fie chiar atat de grav. Cainele trebuie sa stea linistit, eventual inchis intr-o cusca si sa poarte guler de protectie sa nu se linga acolo. Luati legatura cu medicul veterinar sau apelati la o clinica veterinara non stop daca sangerarea continua si daca animalul refuza mancarea si apa. Cu stima!

  33. Tamas Ilona spune:

    Catelusa mea a început sa dacă treabă mare in casa la o luna după sterilizare….oare are o problemă?

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! Faptul ca a dumneavoastra catelusa face treaba mare in casa imediat dupa sterilizare poate fi pus pe seama inflamatiei din zona cervixului (unde a fost operata si i-au fost indepartate organele reproducatoare), dar si pe seama anxietatii sau a schimbarilor hormonale. Daca problema persista desi primeste analgezice – antiinflamatoare si este scoasa des afara, va recomandam sa consultati medicul dumneavoastra veterinar. Cu stima!

    • Veterinar spune:

      Se intampla sa nu urineze dupa sterilizare din cauza durerilor postoperatorii. Atata timp cat nu au fost complicatii la operatie, sincer nu cred ca sunt probleme.
      Ni s-a mai intamplat si noua ca animalele sa nu urineze dupa sterilizare (discutam de femele si nu masculi), dar cu un No-spa injectabil se rezolva problema. La un moment dat cred ca va urina din „prea plin”, vezica se va umple pana la refuz si va urina. De asemenea puteti merge la cabinetul veterinar unde ati sterilizat pisica si ii poate face „taxis”, adica sa o apese pe burta si sa urineze. Cu stima!

  34. Sarcină spune:

    Bună seara. Mi am sterilizat pisica acum vreo 2 săptămâni. A avut mici probleme cu operația deoarece se tot lingea la locul operației și nu mănânca deloc. Ulterior am dus o din nou la veterinar unde au ținut o câteva zile. După ce am adus o acasă a fost foarte ok, devenise afectuoasa, însă, dormea mult și nu se atingea deloc de mâncare sau apa. Doctorul ne spusese ca ești în regula sa nu manance deci nu ne am panicat. Pana acum câteva zile, când o țineam în brate și am văzut ca din gura ii curge un lichid albicios, un fel de saliva dar mult mai densa. Am sunat doctoul din nou și ne a spus ca are o infecție și ca ii va trece în câteva zile, dar deja încep sa ma îngrijorez. Nu și poate mișca gura uneori, nu accepta sa o ștergem la gura cu șervețele sau cu orice altceva, a devenit agresiva și foarte fricoasa. Ar putea avea rabie sau ceva foarte grav?

    • Veterinar spune:

      Foarte putin probabil sa fie rabie. Rabia nu a mai fost raportata de ani buni la noi in tara. In general pisicile hipersaliveaza atunci cand inghit ceva amar, sunt stresate sau au alte probleme medicale (precum ulceratii bucale, stomatite, insuficienta renala), iar in cazul in care nu este vaccinat poate avea chiar si herpesvirus felin. Investigatii sunt recomandate de catre medicul veterinar in urma consultului, de aceea este important sa mergeti la veterinar.

  35. Grigore Ionutz spune:

    La noi recuperare dupa castrare caini a fost rapida, nu l-a durut si iam dat pastile..doar ca la operatie sa umflat cateva saptamani dar medicul veterinar a zis ca normal reactie la fir

    • Adriana Iosub spune:

      Buna ziua,
      A facut scaun cu sange, mai exact sange si mucus. Am fost inapoi la medic si i-a facut ceva injectii.
      Dar eu imi fac griji .

  36. Mihalcea Tasica spune:

    Buna ziua! Pisoiasul meu vomita. A vomitat in noaptea din ziua de 23 martie, in care a fost sterilizat iar azi sambata, 26 martie .22 , a vomitat din nou.. Am sunat veterinara, dar nu mi raspunde.. Cat este de grav, c’è sa fac? Multumesc anticipat!

    • Veterinar spune:

      Daca primeste antibiotic oral este posibil sa vomite din aceasta cauza. Tot medicul dumneavoastra veterinar va poate indruma ce sa faceti, noi nu avem destule date sa ne putem afirma. In general daca vomita trebuie verificat ce medicamente ia pe gura, trebuie stiut daca vomita mancarea sau doar suc gastric, daca temperatura este in regula. Puteti trece pe tratament injectabil cu antibiotic (in locul celui oral) si eventual 1 – 2 zile de antivomitiv. Atunci cand au vomitat animalele, puteti face pauza alimentara 12 ore (apa o poate avea la discretie), iar ulterior sa ii introduceti hrana in cantitati mici si dese.

      • Iordache Gabriela spune:

        Buna seara , ieri in jurul orei 16:00 pana la 17:00 cățelușa mea in vârsta de 6 luni a fost castrata , precizez ca este micuța , are 2,5 kg .
        In timpul operației doctorul a zis ca totul a mers perfect , doar ca după operație respirația a fost sacadata , mi a zis ca “a readus-o înapoi , ca era sa o pierdem , dar ca acum este in parametrii normali.
        Am luat-o de la cabinet încă sub efectele anesteziei , i am dat apa cu seringa pana seara , a urinat spre dimineața si azi 03.08.2022 încă de dimineața a mâncat si băut apa .
        Vreau sa știu dacă e posibil sa fi făcut infarct in timpul operației si sa mi fac griji pt eventuale urmării postoperatori . Mulțumesc !

        • Veterinar spune:

          Fara sa fi fost acolo in operatie ne este greu sa ne pronuntam in detaliu, dar nu credem ca este posibil sa fi facut infarct. Se intampla uneori din cauza substantelor anestezice animalele sa intre in „apnee”, in care organismul animalului nu mai respira. Este oarecum o complicatie frecventa a anesteziei. Legat de problema cardiaca nu credem ca aveti de ce sa va faceti griji atata timp cat catelusa se comporta normal, mananca si bea apa. Cu stima!

          • Ioachimescu Ștefania spune:

            Bună seara, au trecut 3 zile de când mi-am sterilizat pisica și a început să se lingă pe pansament și să îl tragă cu dinții.Nu i-am pus guler deoarece asistenta a insistat că nu toate pisicile se ling si nu trebuie sa cumpărăm unul. Acum pansamentul este pe jumătate dezlipit. La cabinet mi s-a spus că nu este o problema daca nu mai are pansamentul, dar îmi este frică să nu tragă de fire până vineri când trebuie sa le scoatem (cusătura este in interior si doar un capăt este ieșit la suprafață) .Ce as putea sa fac? Să îi pun alt pansament sau să o las asa până miercuri?

          • Veterinar spune:

            Buna ziua! Limba pisilor este aspra si ar putea irita local. Nu se intampla nimic rau daca ii schimbati pansamentul si v-as recomanda asta. Varianta alternativa la guler este camasa Alfort (ca un body de bebelusi). Cu stima!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.