Ingrijirea puilor de caine si pisica (nou-nascutilor)

      Nou-nascutii canini si felini sunt pacienti aparte, avand particularitati si modificari fiziologice si metabolice semnificative fata de animalele adulte, primele doua saptamani din viata puilor de caini si pisici fiind considerate perioada neonatala a acestora.

Puii abia nascuti sunt organisme incomplet dezvoltate, care sunt vulnerabile la conditiile de mediu precare din cauza ca nu-si pot regla temperatura corporala si sunt extrem de predispusi la hipoxie si hipoglicemie. Nou-nascutii au nedezvoltate la nastere capacitatile de efectuare a vasoconstrictiei si realizare a frisoanelor, iar impreuna cu hipoxia determina bradicardie, bradipnee si scaderea tonusului muscular, imunitatea scazuta favorizand aparitia infectiilor si avand ca etiologie hipotermia. Printre sistemele incomplet dezvoltate ale puilor abia nascuti sunt si sistemul hepatorenal, ce diminueaza clearance-ul multor medicamente, iar substantele anestezice administrate mamei avand efect depresor asupra puilor.

Managementul puilor imediat dupa fatare presupune stergerea si uscarea fiecarui nou-nascut cu un prosop, dupa care va fi bagat la incubator la o temperatura de 32°C. In lipsa unui incubator se pot folosi dispozitive de incalzire cu aer cald, sticle/manusi cu apa calda, bec infrarosu sau perne electrice, cu mentiunea ca temperatura sa nu fie ridicata, astfel incat sa provoace arsuri puilor. Suptul ar trebui sa inceapa cat mai devreme pentru ca ajuta la mentinerea temperaturii nou-nascutilor, tinand cont ca laptele matern are o temperatura cu 3-4°C mai mare decat temperatura corporala a acestora, iar colostrul secretat in primele ore are o cantitate mare de imunoglobuline ce asigura puilor imunitate in primele luni de viata, pana la inceperea schemei de vaccinare.

Incubator pentru nou-nascuti. Sursa foto: pinterest.com/pin/424605071095928980/

Dupa stergerea puilor, orificiile nazale si cavitatea bucala trebuie eliberate de secretii, iar acest lucru este posibil prin frictionarea zonei lombare ce determina plansul si eliberarea naturala a acestor cavitati, ori se poate folosi o seringa tip para ce va extrage acele secretii. Scuturarea cu capul in jos este nerecomandata, putand determina hemoragii craniene si aspiratie a continutului stomacal. In cazul in care nu respira, este recomandat suportul ventilator si oxigenoterapia cu ajutorul unei masti faciale mici sau prin intubare orotraheala cu ajutorul unui cateter venos de 12-16 G, stimularea tactila la nivelul regiunilor genitale si ombilicale stimuland respiratia. In cazul in care puiul nu raspunde la administrarea oxigenului se vor efectua compresiuni toracice latero-laterale cu degetul mare si degetul aratator de la aceeasi mana, cu o frecventa de 1-2 compresiuni/ secunda.

Pacient felin nou-nascut cu cateter venos montat in vena jugulara. Sursa foto: vetgirlontherun.com/top-10-tips-treating-neonatal-pediatric-veterinary-patients-vetgirl-veterinary-ce-blog/

Resuscitarea lor poate include administrarea de adrenalina 1 mg/ml (10 µg/kg), iar daca timpul de resuscitare se prelungeste, se poate administra si bicarbonat de sodiu 8,4% (0,5-1 mEq/kg i.v.). In cazul nou-nascutilor nascuti prin cezariana, iar in protocolul anestezic au fost inclusi opioizi, se pot contracara efectele secundare ale acestora prin administrarea naloxonei 0,4 mg/ml (1-2 picaturi sublingual sau 0,1 mg/kg s.c./i.m./i.v.). Corectarea glicemiei este importanta pentru ca netratata, hipoglicemia duce la convulsii hipotonie musculara (slabiciune) si coma, astfel ca se poate administra glucoza 5 – 10% (2-4 ml/kg) sau se poate administra oral 1 ml / 100g pana cand glicemia revine in parametri. Medicatia atribuita se poate administra prin intermediul unui cateter osos la nivelul humerusului sau femurului proximal, prin cateterizarea (folosind cateter de 24G – galben si 26G – mov) venei jugulare, ori direct in vena sublinguala sau vena ombilicala (prin ace de 27G – ac de seringa de insulina 1 ml), cateterizarea celei din urma nefiind recomandata, riscul de lezionare al ficatului fiind destul de mare, insa daca se administreaza ombilical, medicatia trebuie diluata din cauza faptului ca prin vena ombilicala nu circula sange la nou-nascutii canini si felini.

Pacient felin nou-nascut cu cateter intraosos montat in partea proximala a femurului. Sursa foto: vetfocus.royalcanin.com/en/scientific/emergency-care-for-kittens

Odata stabilizati, pacientii nou-nascuti vor trebui evaluati periodic privind mobilitatea, suptul, temperatura corporala, somnul si a greutatii corporale, trebuind sa ia in greutate zilnic cel putin 10% din greutatea lor corporala.

Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni. Nu ezitati sa apelati la o ambulanta veterinara (tel: 0726742842) sau ne puteti vizita la Joyvet – cabinet veterinar sectorul 3.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.