Intr-un articol anterior va povesteam despre FIV (virusul imunodeficientei feline) si despre sindromul imunodeficientei feline pe care il cauzeaza, omologul SIDA (sindromul imunodeficientei umane dobandite) la oameni si pentru ca primim des intrebari despre cum trebuie ingrijita o pisica FIV pozitiva am decis sa scriem un articol legat de acest subiect.
Pentru inceput, dorim sa subliniem ca o pisica FIV pozitiva nu este condamnata la moarte, pisicile purtatoare putand trai ani de zile daca sunt bine ingrijite si li se acorda asistenta medicala de care au nevoie, respectand norme precum:
1. Dieta
Dieta unei pisici cu FIV trebuie sa fie una bogata in nutrienti pentru ca orice carenta in vitamine, minerale sau alte elemente esentiale organismului poate duce la dezechilibre ce favorizeaza infectiile. O pisica purtatoare de FIV trebuie sa manance majoritar mancare uscata pentru ca mancarea umeda favorizeaza aparitia tartrului, iar acesta determina aparitia gingivitei si a infectiilor gingivale si dentare. La momentul actual se gaseste pe piata mancare uscata pentru pisici de toate varstele, conform cerintelor nutritionale si nevoilor pe care le au pana la varsta de un an, intre 1-12 ani si peste 12 ani, hrana special conceputa pentru mentinerea sanatatii orale si diete pentru pisici cu diferite probleme de sanatate.
2. Suplimentele alimentare
Pe langa dieta bogata de care are parte pisica ta, ii poti introduce in alimentatie diferite suplimente pe baza de vitamine, lizina, Omega 3, seleniu, zinc si beta-glucani cu rol in sustinerea organismului, reducerea stresului oxidativ si mentinerea imunitatii la un nivel optim prin care organismul se poate apara de agresiunile agentilor infectiosi. Intreaba medicul veterinar ce suplimente poti sa-i dai pisicii tale cu FIV pentru a se mentine sanatoasa si care este cea mai buna varianta pentru ea.
3. Stresul
Stresul determina secretia de cortizol, un hormon ce suprima raspunsul imun al organismului la actiunea unor factor agresori infectiosi, astfel incat trebuie limitate la maxim situatiile stresante, trebuie instituit un program de joaca si afectiune ce va linisti pisica si ii va da un sentiment de siguranta. Feromonii sunt compusi care prin compozitia lor chimica calmeaza pisicile si le induc o stare de bine, iar o astfel de sursa de feromoni pot fi spray-urile sau difuzoarele precum Feliway.
4. Controlul periodic
Fie ca este vorba de controlul zilnic pe care il efectuezi acasa atunci cand iti mangani si alinti pisica sau de controlul specializat periodic la cabinetul veterinar, el trebuie sa fie efectuat pentru a observa orice modificare din timp si pentru a interveni cat mai prompt. Ce trebuie sa iti dea de gandit atunci cand realizezi acest control este prezenta unor zone fara par, prezenta unor umflaturi, a unor rani, sau pur si simplu sa observi daca blana se smulge / rupe cu usurinta si daca e lucioasa sau mata. Daca ai in casa un termometru cu capat flexibil poti sa ii masori temperatura atunci cand ti se pare ca ”arde” pentru a vedea daca in corpul ei se desfasoara un proces infectios, temperatura corporala normala a unei pisici trebuie sa fie de 38-39,2˚C.
5. Interventia medicala specializata
Daca observi ca pisica ta se comporta altfel si apar simptome precum: tuse, stranut, voma, diaree, lipsa poftei de mancare, prezenta de secretii nazale sau oculare mergi cat mai repede la medicul veterinar pentru a depista ce se intampla cu ea. Periodic, din cauza reactivitatii imunitare deficitare, felinele purtatoare de FIV sunt susceptibile la infectii de tot felul, iar analizele periodice pot indica acest lucru din timp, astfel o hemoleucograma completa poate indica leucopenie, adica scaderea leucocitelor (globulele albe) responsabile de imunitate si de distrugerea agentilor patogeni din corp.
6. Vaccinarea si deparazitarea
O intrebare frecventa pe care o primim in clinica este daca o pisica cu FIV mai trebuie vaccinata sau deparazitata, iar raspunsul nostru este categoric ”DA!”. O pisica cu FIV este expusa mai mult ca orice alta pisica la diferite infectii virale sau bacteriene ce pot fi evitate prin vaccinare. De asemenea, deparazitarea interna si externa trebuie efectuata cu rigurozitate, deoarece parazitii interni pot spolia organismul pisicii de toti nutrientii si vitaminile de care ar trebui sa beneficieze, iar puricii si capusele transmit boli periculoase prin muscatura lor.
7. Sterilizeaza / Castrarea
FIV se poate transmite prin saliva in urma unei muscaturi si prin contact sexual, iar pisicile nu au discernamantul de a decide cu cine realizeaza monta, astfel incat infectia se transmite prin secretiile vaginale si sperma motanilor, acestia din urma ducand lupte de teritorialitate in care se musca si se zgarie intre ei producandu-si leziuni ce se suprainfecteaza si cu ajutorul carora disemineaza infectia cu FIV. Asadar, indiferent daca ai motan sau pisica, sterilizeaz-o pentru a nu se infecta cu FIV sau pentru a nu infecta alte pisici prin monta sau prin comportamentul agresiv din timpul luptelor pentru teritorialitate.
8. Accesul afara si interactiunea cu alte pisici
In comunitatile de pisici, transmiterea infectiilor este foarte rapida si inevitabila, astfel incat daca aveti o pisica cu FIV, limitati-i accesul afara pentru a nu infecta alte pisici si pentru a nu prelua de la acestea diferite boli, pe fondul scaderii imunitatii.
9. Testati-va pisica pentru FIV
Daca pisica voastra nu este sterilizata / castrata si are acces afara, sau daca a venit muscata sau cu plagi vizibile, este indicat sa o testati pentru FIV la 2 – 3 luni dupa incident pentru a cunoaste riscurile la are se expune in continuare. In cazul in care pisica voastra trebuie sa doneze sange, trebuie de asemenea testata pentru FIV, deoarece prin intermediul perfuziei se poate transmite infectia pisicii pentru care s-a donat sangele. Infectia se poate transmite si transplacentar si prin laptele matern, asa ca la 2-3 luni de la nasterea puilor, acestia trebuie testati pentru FIV.
10. Tratamentul
Se stie deja ca nu exista tratament pentru imunodeficienta felina si ca FIV nu poate fi eliminat din corpul pisicii, ci doar tinut sub control, insa medicul veterinar poate opta in functie de situatie la posibilitatea administrarii interferonului recombinat felin omega sau antiviralului Tenofovir timp de cateva luni pentru limitarea replicarii virusului si aparitia infectiilor secundare.
Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni. Nu ezitati sa apelati la o ambulanta veterinara (tel: 0726742842) sau ne puteti vizita la Joyvet – cabinet veterinar sectorul 3.