Ingrijirea unei pisici cu FIV

         Intr-un articol anterior va povesteam despre FIV (virusul imunodeficientei feline) si despre sindromul imunodeficientei feline pe care il cauzeaza, omologul SIDA (sindromul imunodeficientei umane dobandite) la oameni si pentru ca primim des intrebari despre cum trebuie ingrijita o pisica FIV pozitiva am decis sa scriem un articol legat de acest subiect.

Pentru inceput, dorim sa subliniem ca o pisica FIV pozitiva nu este condamnata la moarte, pisicile purtatoare putand trai ani de zile daca sunt bine ingrijite si li se acorda asistenta medicala de care au nevoie, respectand norme precum:

1. Dieta

Dieta unei pisici cu FIV trebuie sa fie una bogata in nutrienti pentru ca orice carenta in vitamine, minerale sau alte elemente esentiale organismului poate duce la dezechilibre ce favorizeaza infectiile. O pisica purtatoare de FIV trebuie sa manance majoritar mancare uscata pentru ca mancarea umeda favorizeaza aparitia tartrului, iar acesta determina aparitia gingivitei si a infectiilor gingivale si dentare. La momentul actual se gaseste pe piata mancare uscata pentru pisici de toate varstele, conform cerintelor nutritionale si nevoilor pe care le au pana la varsta de un an, intre 1-12 ani si peste 12 ani, hrana special conceputa pentru mentinerea sanatatii orale si diete pentru pisici cu diferite probleme de sanatate.

2. Suplimentele alimentare

Pe langa dieta bogata de care are parte pisica ta, ii poti introduce in alimentatie diferite suplimente pe baza de vitamine, lizina, Omega 3, seleniu, zinc si beta-glucani cu rol in sustinerea organismului, reducerea stresului oxidativ si mentinerea imunitatii la un nivel optim prin care organismul se poate apara de agresiunile agentilor infectiosi. Intreaba medicul veterinar ce suplimente poti sa-i dai pisicii tale cu FIV pentru a se mentine sanatoasa si care este cea mai buna varianta pentru ea.

3. Stresul

Stresul determina secretia de cortizol, un hormon ce suprima raspunsul imun al organismului la actiunea unor factor agresori infectiosi, astfel incat trebuie limitate la maxim situatiile stresante, trebuie instituit un program de joaca si afectiune ce va linisti pisica si ii va da un sentiment de siguranta. Feromonii sunt compusi care prin compozitia lor chimica calmeaza pisicile si le induc o stare de bine, iar o astfel de sursa de feromoni pot fi spray-urile sau difuzoarele precum Feliway.

4. Controlul periodic

Fie ca este vorba de controlul zilnic pe care il efectuezi acasa atunci cand iti mangani si alinti pisica sau de controlul specializat periodic la cabinetul veterinar, el trebuie sa fie efectuat pentru a observa orice modificare din timp si pentru a interveni cat mai prompt. Ce trebuie sa iti dea de gandit atunci cand realizezi acest control este prezenta unor zone fara par, prezenta unor umflaturi, a unor rani, sau pur si simplu sa observi daca blana se smulge / rupe cu usurinta si daca e lucioasa sau mata. Daca ai in casa un termometru cu capat flexibil poti sa ii masori temperatura atunci cand ti se pare ca ”arde” pentru a vedea daca in corpul ei se desfasoara un proces infectios, temperatura corporala normala a unei pisici trebuie sa fie de 38-39,2˚C.

5. Interventia medicala specializata

Daca observi ca pisica ta se comporta altfel si apar simptome precum: tuse, stranut, voma, diaree, lipsa poftei de mancare, prezenta de secretii nazale sau oculare mergi cat mai repede la medicul veterinar pentru a depista ce se intampla cu ea. Periodic, din cauza reactivitatii imunitare deficitare, felinele purtatoare de FIV sunt susceptibile la infectii de tot felul, iar analizele periodice pot indica acest lucru din timp, astfel o hemoleucograma completa poate indica leucopenie, adica scaderea leucocitelor (globulele albe) responsabile de imunitate si de distrugerea agentilor patogeni din corp.

6. Vaccinarea si deparazitarea

O intrebare frecventa pe care o primim in clinica este daca o pisica cu FIV mai trebuie vaccinata sau deparazitata, iar raspunsul nostru este categoric ”DA!”. O pisica cu FIV este expusa mai mult ca orice alta pisica la diferite infectii virale sau bacteriene ce pot fi evitate prin vaccinare. De asemenea, deparazitarea interna si externa trebuie efectuata cu rigurozitate, deoarece parazitii interni pot spolia organismul pisicii de toti nutrientii si vitaminile de care ar trebui sa beneficieze, iar puricii si capusele transmit boli periculoase prin muscatura lor.

7. Sterilizeaza / Castrarea

FIV se poate transmite prin saliva in urma unei muscaturi si prin contact sexual, iar pisicile nu au discernamantul de a decide cu cine realizeaza monta, astfel incat infectia se transmite prin secretiile vaginale si sperma motanilor, acestia din urma ducand lupte de teritorialitate in care se musca si se zgarie intre ei producandu-si leziuni ce se suprainfecteaza si cu ajutorul carora disemineaza infectia cu FIV. Asadar, indiferent daca ai motan sau pisica, sterilizeaz-o pentru a nu se infecta cu FIV sau pentru a nu infecta alte pisici prin monta sau prin comportamentul agresiv din timpul luptelor pentru teritorialitate.

8. Accesul afara si interactiunea cu alte pisici

In comunitatile de pisici, transmiterea infectiilor este foarte rapida si inevitabila, astfel incat daca aveti o pisica cu FIV, limitati-i accesul afara pentru a nu infecta alte pisici si pentru a nu prelua de la acestea diferite boli, pe fondul scaderii imunitatii.

9. Testati-va pisica pentru FIV

Daca pisica voastra nu este sterilizata / castrata si are acces afara, sau daca a venit muscata sau cu plagi vizibile, este indicat sa o testati pentru FIV la 2 – 3 luni dupa incident pentru a cunoaste riscurile la are se expune in continuare. In cazul in care pisica voastra trebuie sa doneze sange, trebuie de asemenea testata pentru FIV, deoarece prin intermediul perfuziei se poate transmite infectia pisicii pentru care s-a donat sangele. Infectia se poate transmite si transplacentar si prin laptele matern, asa ca la 2-3 luni de la nasterea puilor, acestia trebuie testati pentru FIV.

10. Tratamentul

Se stie deja ca nu exista tratament pentru imunodeficienta felina si ca FIV nu poate fi eliminat din corpul pisicii, ci doar tinut sub control, insa medicul veterinar poate opta in functie de situatie la posibilitatea administrarii interferonului recombinat felin omega sau antiviralului Tenofovir timp de cateva luni pentru limitarea replicarii virusului si aparitia infectiilor secundare.

Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni. Nu ezitati sa apelati la o ambulanta veterinara (tel: 0726742842) sau ne puteti vizita la Joyvet – cabinet veterinar sectorul 3.

  1. ujio spune:

    Buna seara.Motan batran diagnosticat cu FIV.As vrea sa il sustin periodic cu cortizon macar.In ce doze,nu ma pricep,sunt medic de oameni.

    • Veterinar spune:

      Buna seara! Corticosteroizii sunt contraindicati la pisicile cu FIV, foarte rar sunt folositi, doar intr-o evaluare ampla si detaliata, luandu-se in calcul raportul risc – beneficiu. Din dragoste pentru pisica dumneavoastra, n-o sa va impartasesc aceste doze. Discutati cu medicul veterinar ce cunoaste cazul, cu siguranta o sa va poate ajuta. Cu stima!

  2. Andrei Alexandru spune:

    Bună seara, am luat și tratat de pe strada un motan bătrân, am aflat ca este pozitiv la FIV, l am adus acasă îl țin închis în foișor dar vine căldură și vreau sa ii fac un țarc, mai am alți doi pisoi care stau în curte. Intenționez sa i fac pereti dublii la țarc pentru a nu putea ajunge sa se zgârie, sunt șanse ca ceilalți doi pisoi sa se infecteze ? De exemplu prin fecale sau urina?sau chiar prin faptul ca stau în același teritoriu?

    • Veterinar spune:

      Principalul mod de transmitere a FIV este prin muscatura de la o pisica infectata. Contactul ocazional, neagresiv, cum ar fi impartirea bolurilor cu apa sau toaletarea reciproca, nu este o cale de raspandire a virusului. Dar exista posibilitatea ca cei 2 pisoi sa ii transmita diferite boli motanului batran cu FIV (avand imunitatea slabita), asadar recomandam separarea in totalitate. Cu stima!

  3. Delia Manolache spune:

    Bună seara! Acum cca 2 săptămâni am luat o pisica vizibil răcită de pe stradă. A făcut 10 zile tratament cu bronhodilatator și antibiotic la final având doar ameliorare. Am dus- o la Iași, i s-au făcut teste și a ieșit FIV pozitiv. Am ținut -o izolata de când am luat-o, pentru ca mai am 3 pisici și mi-a fost teama. Acum e pe tratament din nou, cu mai multe medicamente, dar nu știu ce sa fac mai departe, ma refer la pisicile din casa…Poate îmi dați un sfat, sunt foarte stresata. Mulțumesc.

    • Veterinar spune:

      Desi FIV nu se transmite usor de la o pisica la alta (doar prin muscaturi si nu prin impartirea bolulul de hrana / apa sau interactiuni simple), se recomanda ca o pisica pozitiva FIV sa fie singura pisica din casa. Sfaturile le puteti lua de la medicul dumneavoastra veterinar, sunt mult mai multe variabile de luat in calcul, precum varsta celorlate pisica, cate camere aveti acasa, este diagnosticul de FIV confirmat etc. Cu stima!

  4. Bogi spune:

    Salut! Ce vaccinuri recomandați pentru pisici cu fiv? Și cum știu dacă este pregătită pentru asta? Am aflat rencent că are fiv pentru că sa îmbolvăvit și doctorii au suspectat fivul. Pare în stare bună se joacă mănâncă, a trecut o lună de atunci.

    Mulțimesc pentru articol era de folos!

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! Nu este de ajuns sa suspecteze, dar trebuie sa si confirme. Depinde foarte multe de stilul de viata a pisicii daca sa ii faceti sau nu vaccinurile anuale (spre exemplu rabia nu se ia decat prin muscatura de alte pisici infectate sau sobolani, panleucopenia si rinotraheita se iau atunci cand pisica intra in contact fizic cu secretiile unei pisici bolnave). Asadar daca pisica dvs sta doar in casa si nu intru in contact cu alte animale, este posibil ca medicul veterinar sa va recomande sa nu vaccinati pisica. Sunt multe lucruri care se iau in considerare, iar decizia trebuie luata cu medicul ce va examineaza animalul. Cu stima!

  5. Curelariu Mihaela spune:

    Bună ziua! Exista posibilitatea ca un test FIV sa fie fals ? Adică sa iasă pozitiv pe fondul paraziților interni în cantitate mare? E necesar sa fie repetat testul după un timp? Eu tot sper ca poate nu a fost făcut cum trebuie😔

    • Veterinar spune:

      Buna seara! Raspunsul pe scurt ar fi: animalul trebuie examinat de un medic veterinar, deoarece sunt multe date care lipsesc din context: Ce fel de test a facut? Are semne clinice? Ce varsta are? Etc.

      Raspunsul complex ar fi: Cand o pisica este infectata pentru prima data cu FIV (feline immunodeficiency virus in engleza, virusul imunodeficientei feline in romana) sistemul sau imunitar dezvolta anticorpi impotriva virusului care persista in sange pentru tot restul vietii (anticorpii sunt compomente care identifica bacteriile si virusurile cu scopul de a le elimina din organism). In general, intr-un cabinet veterinar pentru a diagnostica o pisica cu FIV, se preia sange si se examineaza pentru prezenta acestor anticorpi, examinare cu un test rapid (NU pentru prezenta virusului, acesta fiind test Ab, de detectare a anticorpilor. Anticorpii indica fie o infectie prezenta, fie o infectie din trecut, dar pe testele rapide nu stiu si cantitatea de anticorpi care poate fi importanta).
      Deoarece aceste teste verifica anticorpii impotriva virusului FIV si nu virusul in sine, este considerat ca acest test nu este suficient pentru a determina daca o pisica este cu adevarat infectata cu FIV sau nu (bineinteles ca se coroboreaza si cu semnele clinice).

      Un test negativ de anticorpi indica faptul ca pisica nu a produs anticorpi impotriva virusului FIV si in marea majoritate a cazurilor, indica faptul ca pisica nu este infectata. Exista 2 scenarii in care ar putea aparea rezultate negative la pisicile infectate:
      1. Organismului ii ia intre 2 si 6 luni pentru de dezvolta suficienti anticorpi impotriva FIV pentru a fi detectat, asa ca o pisica daca a fost infectata ft recent, poate iese negativ pentru FIV pe testul rapid.
      2. 2. Mai rar, pisicile aflate in stadii avansate de boala, cu sistemul imunitar compromis total, nu mai reuseste sa produca nivelul detectabile de anticorpi.

      La fel, ca la testul negativ, pentru testul pozitiv exista 2 scenarii in care un test rapid poate iesi pozitiv si sa nu fie o infectare adevarata (testul sa fie fals pozitiv):
      1. Pisica mama care este infectata transmite anticorpii FIV la pisoii pe care ii alapteaza, astfel incat pisoii nascuti din mame infectate pot primi rezultate pozitive la teste timp de cateva luni dupa nastere (si putini dintre acestia sunt sau vor deveni infestati). Pentru a clarifica o eventuala infectare, pisoii mai mici de 6 luni vor fi testati la fiecare 2 luni pana cand au cel putin 6 luni de zile, iar daca dupa 6 luni testul ramane pozitiv, aproape sigur discutati de o infectie adevarata.
      2. Din umilele mele cunostinte, a existat, dar nu mai exista vaccin pentru FIV, asadar ar fi fost un scenariu in care pisica sa fi fost vaccinata pentru FIV si din aceasta cauza testul sa fie fals pozitiv.

      Teste suplimentare ca test PCR pot fi utilizate pentru a detecta segmente din materialul genetic al virusului (si nu anticorpii). Acest test se coroboreaza cu semnele clinice si testele rapide FIV.
      Din pacate medicina nu este chiar doar negru si alb, de aceea fiecare caz trebuie urmarit si analizat de un medic pe termen mai lung. Medicina nu a fost inventata de mine sau colegii mei, asadar in consultatii citam surse externe precum: vet.cornell.edu si alte manuale de specialitate. Cu stima!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.