Rinichii sunt organele corpului responsabile cu eliminarea toxinelor si deseurilor din organism, ei produc urina si mentin nivelul electrolitilor.
Insuficienta renala acuta la pisici este o afectiune cu debut brusc, aparuta in urma unui declin al functiei renale, ce se instaleaza in decurs de câteva ore sau zile.
Afectiunea se caracterizeaza prin scaderea ratei filtrarii glomerulare (adica volumul de plasma filtrat de rinichi intr-un anumit interval de timp) si al fluxului plasmatic renal. De regula, primele simptome care apar sunt oliguria (pisica urineaza mai putin decat de obicei) sau anuria (pisica nu mai urineaza).
Cauze ce pot determina insuficienta renala acuta la pisici:
- Toxinele sunt cele mai des implicate in aparitia boli. Antigelul, florile toxice (exemplu: crinul), pesticidele, produse de curatare si unele medicamente (ibuprofenul) pot duce la insuficienta renala acuta la pisici.
- Traumatisme: fractura de pelvis / bazin, ruptura vezicii urinare.
- Socul: aparut in urma pierderii masive de sange sau deshidratare (exemplu: traumatism auto la pisici).
- Infectii renale
- Blocaje la nivelul tractului urinar: calcul ureteral (pietre la vezica urinara sau la rinichi)
- Insuficienta cardica cu tensiune arteriala scazuta, ce reduce fluxul de sange catre rinichi.
- Leptospiroza (boala infectioasa acuta grava, pisica putandu-se infecta de la sobolani sau de la iazurile infectate) – atentie este o zoonoza (se transmite si la oameni).
Tabloul clinic al insuficientei renale acute la pisici
Se descriu 4 stadii ale insuficientei renale acute:
- Stadiul de debut: ce dureaza de la cateva ore la cateva zile. In acest stadiu semnele clinice lipsesc, de cele mai multe ori se observa scaderea ratei filtrarii glomerulare (calculul pentru determinarea ratei de filtrare a glomerurilor necesita inregistrarea unor date ale pacientului precum ureea si creatinina).
- Stadiul de extindere: predomina hipoxia si raspunsul inflamator, rata filtrarii glomerulare continua sa scada ca urmare a necrozei si distrugerii celulelor renale tubulare. Dureaza 1- 2 zile.
- Stadiul de mentinere: rata filtrarii glomerulare se stabilizeaza, apoi incepe sa creasca, incepe refacerea celulara, dar concomitent isi face aparitia si sindromul uremic. Dureaza 1-2 saptamâni.
- Stadiul de refacere: depinde de severitatea bolii, rata filtrarii glomerulare poate reveni la valorile normale sau insuficienta renala cronica se poate instala.
Cele mai frecvente cazuri de insuficienta renala acuta o intalnim si la motanii ce au blocaj uretral, atunci cand nu pot urina din cauza pietrelor sau nisipului de la vezica ce obstructioneaza uretra. In general cu tratament perfuzabil, sonda urinara, motanii isi revin din insuficienta renala in decurs de cateva zile.
Diagnosticul insuficientei renale acute la pisici
Diagnosticul insuficientei renale acute la pisici urmareste identificarea cauzei si stabilirea severitatii.
La examinarea clinica semnele cele mai frecvent intâlnite sunt:
- deshidratarea;
- hipotermia (temperatura scazuta);
- ulceratii orale;
- blana uscata cu aspect mat;
- halena uremica (ii miroase gura);
- tahicardie (respiratie accelerata) sau bradicardie (respiratie scazuta);
- tahipnee (respiratie accelerata);
- durerii abdominale;
- convulsii;
- rinichi mariti la palpare.
Investigatii paraclinice in insuficienta renala a pisicilor:
- Hemoleucograma poate evidentia sindromul inflamator, prin cresterea leucocitelor (WBC – celulele albe).
- Profilul biochimic (analize de sange la pisica) poate fi normal la debut, dar urmarirea in dinamica evidentiaza cresterea creatininei, azotemie (uree / BUN) si hiperpotasemie (cresterea potasiului din sange). Mai nou se poate doza si SDMA ce evidentiaza o problema renala cu mult timp inainte de modificare a parametrilor de creatinina si uree.
- Sumarul de urina este recomandat tuturor pacientilor cu insuficienta renala de cauza necunoscuta. Rezultatul negativ nu exclude prezenta pielonefritei (infectie a rinichilor).
- Monitorizarea tensiunii arteriale si examenul fundului de ochii nu trebuie excluse deoarece majoritatea pisicilor au istoric de hipertensiune arteriala.
- Investigatiile imagistice precum radiografia si ecografia pot ajuta la stabilirea etiologiei bolii (cauzei bolii).
Tratamentul insuficientei renale acute
- Terapia cu fluide pentru combaterea deshidratarii, trebuie facuta cu monitorizarea atenta a producerii de urina pentru a evita supraincarcarea de volum a organismului.
- Managementul dezechilibrului electrolitic si acido-bazic. Hiperpotasemia poate fi combatuta prin administrarea de diuretice, bicarbonat de sodiu, insulina si fluide. Hipercalcemia se corecteaza tinand cont de modificarile observate pe EKG, folosind gluconat de calciu. Acidoza matabolica este corelata cu severitatea uremiei, o forma usoara se poate rezolva prin administrarea de fluide, iar in cazuri grave se administreaza bicarbonat de sodiu intravenos.
- Nutritia parenterala este utilizata pentru corectarea deficientelor nutritionale (cunoscut drept alimentatie pe cale intravenoasa).
- Dializa se utilizeza pentru tratarea sindromului uremic. Metoda este utila pentru eliminarea toxinelor din fluxul sanguin al pisicii, care in mod normal ar fi fost eliminate renal. Pot fi de doua feluri dializele: dializa peritoneala si hemodializa. Hemodializa presupune introducerea unui cateter in vena jugulara, care este conectat la un circuit cu filtru, ce la randul lui este cuplat la o masina de dializa. Odata ce sangele a fost curatat de toxine, se intoarce prin acelasi circuit in corpul pisicii. O singura cura de tratament dureaza 6 – 8 ore. Este necesara de regula internarea animalului de companie pentru supravegherea procedurii. Procedura este una destul de costisitoare. Dializa peritoneala consta in faptul ca printr-un cateter (tub) se introduce un lichid de dializa in abdomen care va fi extras ulterior.
- Administrarea de suplimente ce sustin functia renala (exemplu: Renate, Renal vet, Ipakitine etc), probiotice pentru functia renala (ex: Azodyl, PorusOne), dar si mancare de dieta speciala, precum Hill’s k/d, Royal Renal.
Prognostic (sau sansa de recuperare)
Prognosticul depinde de cauza patologiei, prezenta afectiunilor cronice si afectarii renale preexistente, stadiul bolii la diagnostic. Daca cauza este identificata rapid si poate fi tratata, prognosticul este unul bun. Cauza infectioasa are rata de refacere cea mai mare.
Rata de supravietuire a cainilor si pisicilor expusi la toxine sau la care cauza nu poate fi identificata este de sub 50%.
Stabilirea rapida a diagnosticului, terapia agresiva si adecvata, dar si dializa sunt cele ce favorizeaza un rezultat favorabil.
In cazul in care in ciuda eforturilor terapeutice , organismul pisicii nu se reface, proprietarului i se poate sugera si procedura de eutanasiere.
Bună ziua!Am o pisică de12 ani,pe care am operat-o de ruptură de ligament(6kg). După 4zile de tratament cu antibiotice și antiinflamatoare,nu a mai mâncat și a vomitat o spumă albă.A fost pusă din nou pe tratament cu vitamine, antivomitive, perfuzii 3zile, fără nici un rezultat.I-am făcut analize și are o insuficienta renala severă (cred 12,37,bun peste 100,Amy 2849).De 2 zile e pe tratament intensiv, specific IR, inclusiv perfuziile.Cand ar trebui să apară primele semne de ameliorare?
Buna ziua! Nu va pot raspunde cand, deoarece evolutia difera de la pacient la pacient. Daca tratamentul functioneaza ar trebui sa se vada si in analize, prin scaderea valorilor, dar si prin faptul ca animalul ar deveni mai prezent sau ar manca singur. Este foarte important ca pisicile sa manance, deoarece pot dezvolta lipidoza hepatica atunci cand trec mai mult de 3 – 5 zile fara sa manance. In functie de pacient se monteaza tub nazo gastric si se administreaza hrana pe tub. De asemenea, ar putea fi luata in calcul si hemodializa sau dializa peritoneala. Inca o data, acestea sunt doar sugestii, discutia trebuie s-o aveti cu medicul dumneavoastra veterinar ce urmareste evolutia pacientului. Cu stima!
Mulțumesc pentru răspuns!Am refăcut analizele și sunt mult mai bune,s-a ajuns la creștininina de 3,4. Dar pisica tot nu mănâncă,iar pastilele aproape că nu pot să i le mai dau!