Pisicile au 2 rinichi situati in partea posterioara a abdomenului si care indeplinesc urmatoarele functii:
- Eliminarea toxinelor din fluxul sanguin;
- Mentinerea echilibrului hidric si electrolitic;
- Mentinerea echilibrului acido-bazic;
- Mentinerea presiunii arteriale la valorii normale;
- Producerea de hormoni.
Ce este insuficienta renala cronica la pisici?
Insuficienta renala cronica la pisici este o afectiune progresiva caracterizata prin alterarea functiei renale. Aceasta apare atunci când exista afectare renala de lunga durata ce impiedica rinichii sa isi indeplineasca functiile de baza, precum eliminarea deseurilor din organism. Cel mai frecvent afecteaza pisicile varstnice (cu varsta mai mare de 7 ani), fiind cea mai comuna cauza de deces in cazul pisicilor. Boala se dezvolta pe perioade de luni sau ani.
Aproximativ 20 – 50% din pisicile cu varsta mai mare de 15 ani au un anumit stadiu de afectare renala. Frecventa pe sexe este egala, desi masculii sunt diagnosticati la varste mai mici decât femele.
Boala este de 3 ori mai frecventa la pisici decât câini.
Care sunt cauzele insuficientei renale cronice la pisici?
In general sunt mai multi factori ce pot declansa aceasta insuficienta renala la pisici, iar in unele cazuri boala poate fi idiopatica (fara o cauza cunoscuta). Cele mai frecvente cauze sunt:
- Rinichiul polichistic este o patologie ereditara (inascuta), frecvent intâlnita la pisicile Persane, in care tesutul renal normal in timp este inlocuit de chisturi lichide;
- Tumori renale;
- Infectii bacteriene precum pielonefrita pot duce la leziuni renale ce favorizeaza aparitia insuficientei renale;
- Toxine: medicamente, pesticide, solutii dezinfectante;
- Glomerulonefrita ce se caracterizeaza prin inflamarea glomerulilor renali, responsabili cu filtrarea renala. Inflamarea prelungita a acestora poate duce la instalarea insuficientei renale;
- Traumatisme renale;
- Defecte renale congenitale (din nastere);
Semnele clinice ale insuficientei renale cronice la pisici
Semnele clinice pot fi absente in stadiul initial al bolii. In stadii avansate, de regula sunt nespecifice, dar se pot obesrva: letargie, lipsa energiei, inapetenta (lipsa pofta de mancare), anorexie, varsaturi si deshidratare. Ocazional, mai pot aparea halena uremica (gura urat mirositoare) sau ulceratiile orale.
Se descriu 4 stadii ale bolii:
- Stadiul 1 – fara azotemie (fara o crestere a nivelului a parametrului UREE / BUN), creatinina sub 140 µmol/l (CRE mai mic de 1.6 mg/dl), rinichi mariti de volum;
- Stadiul 2 – cu azotemie usoara (nivel usor crescut de uree / bun), creatinina intre 140 – 250 µmol/l (nivel CRE intre 1.6 – 2.8 mg/dl), semne clinice usoare (pisica bea multa apa si urineaza des) sau absente;
- Stadiul 3 – cu azotemie moderata, creatinina intre 251 – 440 µmol/l (CRE 2.9 – 5.0 mg/dl). In acest stadiu apar semnele clinice renale si extrarenale.
- Stadiu 4 – cu azotemie severa (cu uremie severa), creatinina peste 440 µmol/l (CRE mai mare de 5.0 mg/dl). Acest stadiu este caracterizat prin riscul crescut de criza uremica si agravarea semnelor clinice sistemice.
Diagnosticul insuficientei renale cronice la pisici
Diagnosticul clasic de insuficienta renala se stabileste prin dozarea ureei si creatininei, produsele metabolismului ce se elimina renal, desi valori modificate ale acestora se observa din stadiul 2 al bolii. Stadiul 1 al bolii se poate diagnostica prin rinichii mariti de volum la palpare, proteinurie persistenta, creatinina crescuta in timp, dar si prin dozarea parametrului SMDA si a modificarilor pe sumarul de urina. In insuficienta renala ureea, creatinina au valori crescute. Cand se suspecteaza aparitia insuficientei renale este important sa se realizeze un screening general, ce include:
- Istoricului medical si examenul clinic al animalului efectuat de catre medicul veterinar;
- Analize de rutina: sediment urinar, sumar de urina si cultura bacteriana daca este cazul.
- Analize biochimice: proteine, uree, creatinina, electroliti (sodiu, potasiu, calciu, clor), sdma, got, gpt, alp etc;
- Hemoleucograma pentru identificarea anemiei si sindromului infectios sau inflamator;
- Presiunea arteriala sistolica;
- Investigatii imagistice: ecografia de regula este de preferat, furnizând imagini mai detaliate despre afectarea renala, comparativ cu radiografia;
- Biopsia sau biopsia aspirativa cu ac fin pot fi utile in cazul unei nefromegalie (rinichi mariti in volum);
- Identificarea cauzei pentru tratarea acesteia;
- Identificarea complicatiilor ce pot aparea.
De regula testele pentru diagnosticarea insuficientei renale cronice la pisici se adapteaza in functie de stadiul bolii:
- Stadiul 1, 2, si inceputul stadiului 3 – ultrasonografia (ecografia abdominala) si cultura urinara sunt utile pentru a exclude extinderea infectiilor urinare. Investigatiile imagistice pot evidentia gradul de afectare al tesutului renal. Dozarea calciului seric se poate utiliza pentru cuantificarea nefropatiei hipercalcemice.
- Stadiul 2, 3 si inceputul stadiului 4 – este importanta monitorizarea hiperpotasemiei (cresterea potasiului din sange), hipertensiunii si proteinuriei (prezenta proteinelor in urina).
- Stadiu 3 si 4 – se caracterizeaza prin aparitia acidozei metabolice, hipopotasemiei (scaderea potasiului din sange), deshidratare si anemie. In acest stadiu este primordial realizarea de investigatii pentru a identifica complicatiile bolii.
Tratamentul insuficientei renale cronice la pisici
Ca si in cazul diagnosticului, terapia este adaptata stadiului bolii si urmareste imbunatatirea calitatii vietii animalului.
In stadiul initial al bolii se administreaza tratament antibiotic pentru combaterea pielonefritei bacteriene si tratamente perfuzabile pentru a incetini progresia bolii. Tratamentele ce au rolul de a proteja rinichii includ modificarea dietei: reducerea aportului de proteine, sodiu si fosfor si cresterea densitatii calorice, dar si suplimentarea cu vitamine si probiotice (Azomed, Azodyl), antioxidanti si acizi grasi omega3. Se mai utilizeaza inhibitorii de conversia a angiotensinei si calciu-blocante pentru reducerea proteinuriei.
In stadii avansate, tratamentul urmareste limitarea semnelor clinice asociate cu declinul renal. Anemia se poate corecta prin transfuzii, deshidratarea prin terapia hidrica, administrarea de eritropoietina. Controlul hipertensiunii arteriale este de asemenea important. In stadii avansate se poate opta si pentru hemodializa sau dializa peritoneala.
Prognosticul in cazul insuficientei renale cronice la pisici
Este unul variabil, unele pisici raspund favorabil la tratament in timp ce altele nu.
Unele studii sugereaza ca pisicile care pierd o cantitate mai mare de proteine prin urina, au sanse de supravituire mai mica.
Rezultate favorabile se obtin cand diagnosticul este stabilit precoce si tratamentul este initiat la timp, imbunatatindu-se astfel si calitatea vietii animalului.
Articol cu interes comun:
- Semintra (telmisartan) – incetineste boala renala cronica
- Porus One – pentru insuficienta renala la pisici
- Interpretarea analizelor de sange la caini si pisici (partea 2)
- Testele de sange si urina la caini si pisici
Eu nu pot sa inteleg de ce aproape NICI UN medic veterinar din cabinet nu stie de SEMINTRA pentru proteinele din urina si de PORUSONE ?????!!!! Ce medicina fac astia de trebuie sa citesc eu pe net sa le zic ce medicamente sa ii dau pisicii mele cu insuficienta renala??? Facultate probabil facuta pe pile si spagi
Si eu dau pisicii mele Porus. Dar nu este un medicament. Nici macar nu are o reactie chimica. Este pur si simplu ceva mecanic din cate am inteles eu. Mi se pare geniala solutia. Recomand Porus.
Buna ziua.
Aș dori să știu daca:
– FIV favorizează apariția insuficienței renale.
– existența unei formațiuni tumorale( posibil maligne) la nivelul intestinului subțire, poate favoriza apariția insuficienței renale sau agravarea ei dupa extirparea formațiunii tumorale.
Din experiența dvs. în cât timp se ajunge în punctul final, când nu se mai poate face nimic pentru bunăstarea pisicii.
Motanul meu a primit tratament pentru FIV-ul detectat în 2022 și i s-a extirpat formațiunea tumorală și după 2 luni de la operație ambii rinichi s-au mărit considerabil.
Mulțumesc pentru un eventual răspuns.
Buna ziua!
Voi fi cat se poate de concis:
1. „Favorizeaza FIV aparitia insuficientei renale?” Raspunsul pe scurt este: DA (sunt nenumarate studii in care se discuta despre acest aspect, unul din ele fiind: Renal Alterations in Feline Immunodeficiency Virus (FIV)-Infected Cats);
2. „Posibil formatiune tumorala maligna la niv. intestinului subtire poate favoriza aparitia insuficientei renale?” Raspuns: avand in vedere faptul ca unul dintre cele mai comune tipuri de cancere la pisica este LIMFOMUL (cancer al globulelor albe din sange – limfocite), da, daca pisica dvs a avut limfom la niv. intestinului, ar putea sa dezvolte si limfom renal (ar fi trebuit facut ex. histopatologic pentru confirmare). Nu se poate stabili legatura de cauzalitate dintre interventia chirurgicala si aparitia problemelor renale (acum sincer sa fiu, uneori fara interventii chirurgicala evolutia este si mai rapida si mai agresiva).
3. „Care este speranta de viata a pisicilor cu ‘posibil limfom renal’? Aici ar trebui sa aveti un diagnostic de certitudine pentru a va putea da niste cifre mai exacte. El se face punctie renala si examen citologic, iar in functie de tipul de afectare renala si discutand prin absurd ca ar fi vorba de limfom, exista 2 tipuri: a. SCL (small cell lymphona) limfom cu celule mici, unde speranta de viata este de 1 – 3 ani, si b. LCL (large cell lymphoma) limfom cu celule mari unde din pacate speranta de viata este de 2 – 9 luni de zile. La ambele discutand de speranta de viata cu tratament adecvat (chimioterapie, tratament de sustinere, corticosteroizi).
Discutiile sunt mult mai ample, putand discuta si zile intregi despre posibilitati si abordari.. ne lipsesc multe din „piesele de puzzle” ale cazului clinic. Continuati sa mergeti la medicul dumneavoastra veterinar si vedeti cum abordeaza dansul cazul pisicii dumneavoastra. Cu stima si multa sanatate pisicii!
Mulțumesc pentru răspunsul detaliat.
Medicul veterinar a considerat ca formatiunea tumorală era malignă ( după formă, dimensiuni și aspectul în secțiune) și mi-au spus de la bun inceput ca speranța de viață post-operație a scăzut mult: la 2-3 luni.
Motanul meu primește acum : Pregabalin si Onisior.
Mulțumesc încă odată pentru răspuns.
PorusOne face minuni la insuficienta renala cronica a pisicilor, noi ii dam pisicii de aproape 6 ani de cand a fost diagnosticata si inca o duce foarte bineee.
Va rog imi spuneti unde se gaseste de cumparat?
Eu am gasit la Joyvet cabinet veterinar sector 3. Cand ei n-au mai avut, am gasit in online la o farmacie din Iasi
noi administram pisicii noastre cu insuficienta renala de 4 ani de zile Porus One si Ipakitine. De atunci nu are nici o problema si doar asa reusim sa ii tinem ureea si creatinina in limite..
Buna ziua! Motanul meu are insuficienta renala stadiul 4. In ultimul timp slăbește foarte mult, aproape că nu mai are mușchi pe el, cu picioarele din spate nu își poate tine echilibrul. Va rog ajutati-ma cu un sfat pentru a evita degradarea mușchilor. Mulțumesc.
Buna ziua! In general insuficienta renala se asociaza si cu hipertiroidism sau probleme cardiace. Va recomand un control la colegele de la clinica veterinara Joyvet din sector 3. Cu stima!