Interpretare analize sange caini si pisici (partea 2)

Acest articol va explica cei mai comuni parametri biochimici efectuati in clinicile veterinare si vine in continuarea articolului anterior: Interpretare analize sange caini si pisici (partea 1).

Parametrii biochimici pe care ii puteti interpreta in articolul anterior sunt: AST / GOT, ALT / GPT, lactat dehidrogenaza – LDH, glutamat dehidrogenaza – GDH, fosfataza alcalina – ALP, GGT, Tbil – bilirubina, colesterolul si acizii biliari.

Biochimia de sange, impreuna cu hemoleucograma (hematologia) si analiza urinei, formeaza o baza solida pentru majoritatea diagnosticelor puse la caini si pisici. Multi parametri biochimici tind sa aiba specificitate de organ (adica se gasesc preponderent intr-un organ anume) sau se pot regasi in mai multe organe si intr-o gama larga de boli, dar impreuna cu examenul clinic si celelalte investigatii ar trebui sa aduca lumina pentru un diagnostic corect.

Vizavi de intervalul de referinta al fiecarui parametru mentionam ca acestea poate diferi de la aparat la aparat si trebuie intotdeauna sa va orientati dupa valorile de referinta expuse de catre laboratorul unde ati facut analizele.

 

Interpretarea altor parametri biochimici la caini si pisici:

 

10. Glucoza serica / Glicemia (Glu) glicemia este o sursa importanta de energie pentru multe celule din organismul cainelui sau a pisicii. Glicemia este mentinuta in limite normale prin descompunerea carbohidratilor din dieta, ea fiind reglata de mai multi hormoni (cel mai important fiind insulina – produsa de pancreas). Diferiti hormoni, precum glucagonul, catecolaminele, glucocorticoizii si hormonul de crestere (GH) contracareaza efectul insulinei. Cu alte cuvinte, insulina scade glicemia, glucagonul ajuta la cresterea acesteia.

Glucoza reprezinta de asemenea un combustibil obligatoriu pentru sistemul nervos central. In consecinta, mentinerea unei concentratii normale de glucoza din sange este esentiala pentru supravietuirea tesutului cerebral.

Interpretarea glicemiei la caini si pisici:

  • valori scazute (hipoglicemie): tulburari hepatice, hiperinsulinism / insulinom, supradozaj de insulina, tumori pancreatice, boli idiopatice la rasele toy, septicemie, tulburari endocrine (hipotiroidism, hipoadrenocorticism), malabsorbtie, infometare prelungita, erori umane (intarzierea centrifugarii probei);
  • valori crescute (hiperglicemie): hiperadrenocorticism, hipoadrenocorticism, administrarea de corticosteroizi, diabetul zaharat, pancreatita / insuficienta pancreatica, medicamente administrate (ex. morfina, dextroza, glucoza), stres (in special la pisici), rezistenta la insulina (glucagonom), gestatia in ultimul semestru, erori umane (proba efectuata post prandial – dupa ce a mancat).

Intervalul normal al glicemiei la caini si pisici:

  • glicemie caine: 67 -125 mg / dL;
  • glicemie pisica: 70 – 160 mg / dL.

 

11. Amilaza (Amyl / Amy) si Lipaza (Lipa) – sunt utile in diagnosticarea pancreatitei. Ambele enzime sunt produse de celulele pancreatice, dar din moment ce sunt eliminate din sange de catre rinichi, orice scade rata de filtrare a rinichiului (glomerulara) va creste concentratiile de amilaza si lipaza in ser.

Lipaza se gaseste in principal in pancreas, iar amilaza se gaseste in mucoasa intestinala si ficat, precum si in pancreas.

In cazul functiei renale normale, timpul de injumatatire relativ scurt al acestor enzime (amilaza – 5 ore, lipaza – 2 ore) va determina niveluri sanguine variabile in cazul animalelor cu pancreatita, in functie de severitatea leziunii si de durata de timp de la debutul bolii pana la prezentare.

Alte teste precum: dozarea calciului, glicemia, ureea, creatinina, fosforul, ALT / GPT, ALP – fosfataza alcalina, colesterolul si analiza urinei ar trebui folosite pentru a ajuta la interpretarea modificarilor amilazei si lipazei si pentru a ajunge la un diagnostic. In prezent testul specific pentru pancreatita atat la caini (CPL – canine pancreatic lipase), cat si la pisici (FPL) este imunoreactivitatea lipazei pancreatice.

Interpretarea amilazei si lipazei la caini si pisici:

  • valorile scazute – ale amilazei si lipazei la caini si pisici nu prezinta semnificatie clinica;
  • valorile crescute ale lipazei si amilazei la caini si pisici se pot regasi in: deshidratare severa, boala renala, obstructia tractului urinar, pancreatita, boala gastrointestinala, boala hepatica, cancere ale pancreasului, administrare de glucocorticoizi.

Intervalul normal al amilazei si lipazei la caini si pisici:

  • amilaza la caini si pisici difera mult de la un laborator la altul: 500 – 1500 IU/L;*
  • lipaza la caini: 100 – 500 U/L;*
  • lipaza la pisici: 10 – 195 U/L.*

*conform The 5 Minutes Veterinary Consult Tilley & Smith.

 

12. Creatinkinaza (CK / creatinfosfokinaza CPK) – este utila in diagnosticarea degenerarii musculare scheletice (muschii atasati de oase etc) sau cardiace (musculatura inimii).

Timpul de injumatatire al creatinkinazei (CK) este foarte scurt si nivelurile serice scad rapid. CK (CPK – creatinfosfokinaza) crescuta indica faptul ca leziunile musculare sunt active sau au aparut recent. Daca CK continua sa ramana ridicata, leziunile musculare continua.

Cum am amintit in celalalt articol, si AST / GOT este util in diagnosticul leziunilor musculare si poate actiona ca un indicator de prognostic (dar cu un timp de injumatatire mai lung fata de CK). Daca nivelurile crescute de AST / GOT sunt asociate cu scaderea sau valorile normale ale CK / CPK, deteriorarea musculara nu mai este activa.

Interpretarea CK / CPK la caini si pisici:

  • valorile scazute nu au nici o semnificatie clinice (atat la pisici cat si la caini);
  • valorile crescute ale CPK pot fi intalnite in: leziuni musculare traumatice (accidente, injectii intramusculare, leziuni postoperatorii etc), miozite (inflamatia muschiului), convulsii, antrenament fizic intens, dirofilarioza, boli musculare metabolice (hipertiroidism – pisici, hipotiroidism – caini, anorexia – pisici), boli musculare ereditare (transmise genetic), infact miocardic.

Intervalul normal al CK / CPK la caini si pisici:

  • valorile normale la caini: 64 – 314 U/L;
  • valorile normale la pisici: 74 – 386 U/L.

 

13. UREEA – se formeaza in ficat si este excretata in principal prin rinichi. In consecinta, ureea este utila in evaluarea functionarii rinichilor impreuna cu creatinina (CRE) care provine din muschi si este filtrata de rinichi.

Rinichiul este cea mai importanta cale de excretie a ureei, iar ea apare in aceeasi concentratie in filtratul glomerular si in sange (deci scaderea filtratiei glomerulare creste ureea).

O crestere a ureei poate fi luata in considerare in 3 categorii:

a. Prerenal – febra, infectie, necroza, administrarea de corticosteroizi sau modificari circulatorii – pot duce la cresterea ureei. O dieta bogata in proteine poate afecta, de asemenea, concentratia de uree.

b. Renal – valori crescute ale ureei sunt observate atunci cand aproximativ 75% dintre nefroni (unitatea functionala a rinichiului) devin nefunctionali.

c. Postrenal – ureea creste ca urmare a obstructiei tractului urinar.

Analiza urinei, in special greutatea specifica a urinei (densitatea urinei), este utila pentru a determina daca ureea crescuta este prerenala, renala sau postrenala. In cazul uremiei prerenale, greutatea specifica a urinei este in general mai mare decat 1.030 la caine si 1.035 la pisica, in timp ce uremia renala are o greutate specifica mai mica.

Interpretarea UREEI la caini si pisici:

  • valori scazute ale UREEI: insuficienta hepatica, pierderea semnificative de proteine in urina sau tractul gastrointestinal, ascita, infometare sau dieta hipoproteica, hiperhidratare;
  • valori crescute ale UREEI (UREMIE): in cazul uremiei prerenale – deshidratare, hipovolemie, soc, hemoragie, arsuri, septicemie; in cazul uremiei renale – insuficienta renala cronica, necroza cauzata de medicamente nefrotoxice, hemoliza intravasculara, pielonefrita (exemplu: Leptospiroza); in cazul uremiei postrenale: ruptura sau obstructia tractului urinar; dar si: hemoragie gastro-intestinala sau dieta hiperproteica.

Intervalul normal al UREEI la caini si pisici:

In laborator se determina atat ureea serica propriu-zisa (UREE) cat si portiunea azotata a ureei, ureea nitrogen (BUN). Exista o formula matematica pentru a determina UREEA din BUN si anume: UREEA = BUN x 2.14

  • valori normale BUN caine: 9 – 26 mg/dL (deci UREE: 19 – 56 mg/dL);
  • valori normale BUN pisica: 17 – 35 mg/dL (deci UREE: 36 – 75 mg/dL).

 

14. Creatinina (CRE / Crea) – este un produs de degradare al creatinei (substanta care este sintetizata in ficat, peste 90% din valoarea acesteia fiind preluata de musculatura si folosita pentru stocarea energiei musculare) in cadrul metabolismului muscular. Creatinina (CRE) este eliminata din corp prin filtrare glomerulara si tubulara la nivelul rinichilor.

Diureza (producerea si eliminarea urinei) si alti factori care afecteaza debitul urinei are un efect mai mic asupra creatininei decat asupra ureei, deoarece creatinina nu este resorbita de tubii renali.

Cresterile simultane ale ureei si creatininei pe un profil biochimie denota azotemie. Cauza azotemiei poate fi prerenala (filtrare glomerulara redusa din cauza hipovolemiei), renala (din cauza leziunilor renale) sau post renala (din cauza obstructiei urinare). Din pacate, azotemia renala si multe alte semne clinice se dezvolta numai atunci cand aproximativ 75% dintre nefroni sunt nefunctionali (adica rinichii functioneaza la o capacitatea de 25%).

Diferentierea clinica a azotemiei renale de cele prerenale este critica, doarece azotemia renala implica o boala grava pe cand azotemia prerenala este de obicei reversibila la restabilirea normovolemiei (hidratare normala).

Raportul proteine / creatinina este considerat un indicator al afectarii glomerulare. Impreauna cu SDMA poate ajuta la identificarea bolii renale intr-un stadiu incipient, astfel incat sa fie aplicate masurile de tratament inainte sa apara leziuni renale ireversibile.

Interpretarea creatininei (CRE) la caini si pisici:

  • valorile scazute in general nu au semnificatie clinica, dar pot fi intalnite uneori la animalele cahectice (fara masa musculara – „piele si os”), hipertiroidism sau gestatie;
  • valorile crescute: in cazul bolii prerenale (rata a filtrarii glomerulare scazuta / aflux de sange renal scazut, insuficienta renala, soc, hipovolemie, deshidratare); in cazul bolii renale (insuficienta renala acuta si cronica, inflamatie, infectie, intoxicatii, hidronefroza);iar in cazul bolii postrenale (obstructia tractului urinar inferior, ruptura de vezica urinara, leziuni ale uretrei).

Interval normal al creatininei la caini si pisici:

  • valori normale la caine: 0.6 – 1.4 mg/dL;
  • valori normale la pisica: 0.8 – 2.1 mg/dL.

 

15. SDMA (dimetilarginina simetrica) este un aminoacid care este produs prin descompunerea proteinelor de catre majoritatea celulelor din organism, fiind indepartat de catre rinichi si prin urmare, este utilizat ca masuratoare a functiei renale.

SDMA este mult mai sensibila decat creatinina (CRE) si ureea (BUN) la detectarea bolilor renale, deoarece nivelurile de SDMA seric din sange vor incepe sa creasca in momentul in care rinichii isi vor pierde aproximativ 25% din capacitatea de filtrare (fata de 75% cum apare in cadrul modificarilor ale CRE si BUN).

Valori normale si interpretare SDMA la caini si pisici:

  • valorile normale ale SDMA: sub 15 ug/dL;
  • o valoare a SDMA-ului intre 15 – 19 ug/dL reprezinta un interval de atentie si necesita investigatii suplimentare precum un sumar de urina;
  • o valoare a SDMA-ului mai mare sau egala cu 20 ug/dL indica o probabilitate mare de boala renala precoce si trebuie instituit un protocol de diagnostic.

 

Pentru mai multe detalii sau daca doriti analize de sange pentru cainele sau pisica dumneavoastra nu ezitati sa ne contactati. Avem posibilitatea sa recoltam sange cainelui sau pisicii la domiciliul dumneavostra. Analizele de sange la domiciliu va pot scapa animalul de stresul transportului la clinica veterinara. 

  1. Mădălin spune:

    Bună ziua,
    Am un motan british shorthair, 5.5 kg, 6 ani jumătate, necastrat(nu a marcat niciodată, nu iese din casă), căruia i am făcut recent niște analize de control. Din păcate valorile BUN si CREA au ieșit mari, 36.8, respectiv 2.0, la sugestia medicului veterinar, am schimbat alimentația, am trecut pe HILLS k/d și i-am administrat tratament 14 zile, Azodyl, IRCVet si RenalVet. După tratament am repetat setul de analize și acum valorile BUN si CREA au ieșit si mai mari, 39, respectiv 2.5. Toate celelalte valori sunt in limite normale, sânge, pancreas. Ulterior i-am făcut si ecografie și din ce am înțeles, rinichii arătau cât de cat normal, unul avea 40 mm și unul 47 (dacă are vreo importanta). Menționez ca urinează normal, cu jet puternic de două, poate trei ori pe zi. Urmează sa îi administram din nou același tratament pentru 14 zile, dar am schimbat alimentația, am trecut la Royal renal special urmând sa repetam iar analizele. Ne puteți ajuta cu un sfat, ce cauze ar putea produce valorile astea? Ce investigații sa mai facem?
    Mulțumesc anticipat!

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! Legat de insuficienta renala la pisici, aveti detaliile in acest articol: https://www.veterinarladomiciliu.ro/insuficienta-renala-cronica-la-pisici/
      Sunt foarte multe date care lipsesc, de aceea medicul dvs veterinar este cel mai in masura sa va recomande si sa discute cu dumneavoastra problema. Este important sa monitorizati tensiunea arteriala, sa faceti o biochimie urinara cu sumar si urocultura, examen electroliti. Pisicile British au o predispozitie in a dezvolta Boala Renala Polichistica, adica niste pungute mici cu lichid (chisti) la nivelul rinichilor, dar pare ca ati exclus deja acest lucru prin ecografie.
      Boli precum: infectii urinare, insuficienta cardiaca, hipertensiune arteriala, blocaje ureterale (la niv. ureterelor, a nu se confunda cu uretra), infectii dentare, probleme de tiroida sau accesul la toxine (fie ele plante, parfumuri sau detergenti) toate pot cauza insuficienta renala. Cu stima!

  2. Adina spune:

    Pisica mea are uree mare si o tin in control doar cu PorusOne. Are insuficienta renala de 4 ani de zile si de atunci doar PorusOne ii dau, acum se mentine ureea undeva la 150, dar fara PorusOne creste de nici macar nu poate masura aparatul..

  3. Cornelia spune:

    Buna ziua!
    Care este valoarea normala a raportului albumina/globulina (A/G) pentru un caine de talie mare (Akita Inu). In urma analizelor ALB = 3,1 g/dl, GLOB = 3,8 g/dl, A/G = 0,8.
    Multumesc!

  4. Liliana M spune:

    Buna ziua. Am o pisica de 4 ani si jumatate. A vomat cu sange (o spuma rozalie) si a facut si scaun cu sange. Am mers la medicul veterinar si a administrat antibiotic, no-spa si ceva antihemoragic. La analizele de sange facute, rezultatele au fost bune, mai putin BUN = 11 mg/dL, TP = 4.7 g/dL. ( restul analizelor ALKP = 27 U/L, ALT = 35 U/L, CREA = 2.3 mg/dL, GLU= 94 mg/dL). La ecografie rinichii erau incarcati cu urina , la fel si vezica, dar a pus pe seama faptului ca nu urinase de dimineata. Alimentatia in ultimele zile a fost doar hrana Gatrointestinal de la Royal. In continuare pisica mea este apatica. Merge cu grija, se aseaza cu grija de parca ar avea dureri. Mananca mai bine, are scaun normal. Ar trebui sa mai fac alte investigatii? Va multumesc tare mult pentru raspuns.

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! Analizele se recomanda si se fac si in contextul examinarii clinice, asadar medicul veterinar este cel mai in masura sa va recomande ce analize sa mai faceti. Daca starea nu se imbunatateste, intr-adevar trebuiesc facut analize suplimentare si acest pot include: test FPV (pancreatita), radiografie abdominala, teste virale (fiv, felv, fcov), examen coproparazitologic, endoscopie. Cu stima!

  5. Mihalache Gianina spune:

    Bună ziua, ma un metis de 2 ani talie mică (7kg)i-am găsit 1 capusa a fost la veterinar i sau făcut analizele și injecția de imizol cu 10 zile de antibiotic zodon 88mg. mi sa spus ca la 14zile trebuie repetată injecția de imizol, pe 30 trebuie să merg la veterinar cu el ,am mai întrebat și alt veterinar și a spus că nu ar trebui repetată, acum nu știu ce să fac să fie bine

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! Catelul dvs a avut babesioza, aceasta babesioza este ca un parazit (babesii) ce se afla in sange. Se considera ca la prima administrare de Imizol babesiile mor in proportie foarte mare (ex: aproximativ 99%), dar pentru cel 1% ramas se recomanda repetarea Imizolului la 14 zile de la prima administrare. Intr-adevar, de multe ori nu este cazul, dar este riscant ca inca sa aiba babesii si boala sa reapara. Puteti opta pentru repetarea tuturor analizelor, monitorizarea pe termen mediu si renuntarea la administrarea celei de-a 2-a doza de Imizol sau mai simplu ii administrati Imizolul si stati linistita. Cu stima!

  6. Rodica G spune:

    Buna seara.
    Am doua cateluse carora tocmai le-am facut analizele anuale si la amandoua s-a inregistrat un nivel al colesterolului de 360mg/dl. Medicul veterinar mi-a spus ca este putin crescut si mi-a dat sa le administrez HepatoVet.
    Din cele publicate aici pe site am vazut ca valoarea normala a colesterolului la caine este intre 136 si 392 mg/dl.
    De asemenea una dintre cateluse are bazofilele la valoarea de 1.5% si mi-a spus ca va primi o medicatie pentru imunitate, dar doar dupa ce terminam tratamentul cu HepatoVet.
    As dori sa stiu parerea Dvs., va multumesc foarte mult.

    • Veterinar spune:

      Buna seara! Valoarea normala a colesterolului la caine difera de la aparat la aparat, majoritatea avand intervalul de 120 – 270 mg/dl. Rezultatul de colesterol marit trebuie raportat la fiecare aparat in parte. Acum, legat de colesterolul marit, daca discutam doar de colesterol si nu si de alti parametri, asta nu indica o afectiune anume (poate ca daca sunt in varsta, trebuiesc examinati si cardiac). Daca analizele nu au fost facute dupa o dieta neagra (ca animalul sa nu fi mancat 12 hr inainte), este posibil sa iasa depasit si din aceasta cauza. Mai de ingrijorat ar fi fost daca ar fi fost marit impreuna cu trigliceridele. Atunci cand totusi colesterolul se mentine marit chiar si cu analizele facut pe „stomacul gol”, se poate recomanda o perioada dieta cu putine grasimi („low-fat”) si bogat in fibre. De asemenea, dieta se asociaza si cu acizii grasi esentiali Omega-3 (ulei de peste) pentru a reduce hiperlipidemia.
      Legat de bazofile, ele insumeaza doar 1% din procentul total de celule albe responsabile cu raspunsul imun, dar asta nu inseamna ca trebuiesc ignorate. Aceste analize se interpreteaza si in contextul clinic, la examinarea fizica a animalului, iar de multe ori se recomanda si repetarea analizelor pentru a se vedea daca modificarile au fost temporare declansate de stresul animalului sau chiar este o problema medicala. Cu stima!

  7. 'Nicoleta spune:

    Buna ziua. I’am facut catelului meu un set de analize, toate au iesit ok inafara de CK (este de 341) aici imi arata valorile normale intre 20-200 si ALP care sunt 18, valorile normale scrise aici sunt 20-150. Veterinarul mi’a spus ca poate face infarct oricand. Din ce am citit CK nu determina doar aceasta boala. As dorii sa am o parere si de la dvs pentru ca la orice cabinet am fost pana acum, pentru orice problema a lui, a fost doar sa dau banii degeaba si nu am rezolvat nimic! Problema este ca eu plec pe avion pe data de 30, mi’e foarte teama cum v’a reactiona dupa spusele veterinarului dinainte. El se simte bine, mananca cum trebuie, activitatea este super ok. Oare ce analize ar trebuii sa fac pentru a vedea de ce aceste valori de CK sunt marite. (El era si foarte agitat in momentul cand i s’a luat sange, nu suporta deloc acul, si devine foarte agitat, de necontrolat la alte animale. Este posibil din cauza acestei agitatii sa fie CK ridicat?)

    Va mulțumesc dinainte pentru timpul acordat si raspuns!!!

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! Sunt pastile de anxietate care se pot inainte de a pleca cu avionul. V-am recomanda un consult cardiologic complet pentru a exclude cel mai negru scenariu (consult ce contine: ecografia cardica, ekg, masurarea tensiunii arteriale, ascultatia sunetelor cardiace). Acestea din urma se pot face si la clinica veterinara Joyvet din sectorul 3 (0731803803).
      Va las jos o lista de diagnostice diferentiale (conf. Synevovet) pentru un CK marit (in general ele sunt excluse prin asocierea altor analize sau a consultului fizic):
      – Leziuni musculare traumatice (inclusiv injectiile IM, leziunile postoperatorii).
      – Miozite (inclusiv cele autoimune sau infectioase).
      – Diverse boli musculare: convulsii, atrenament fizic intens, dirofilarioza, endocardita bacteriana.
      – Boli musculare metabolice: rabdomiolioza de efort (ogari de curse), hipertiroidism (pisici), hipotiroidism (caini), hipertermia maligna (caini), anorexia (pisici).
      – Boli musculare ereditare: musculodistrofie, miopatia hipokalemica a pisicilor Burmese, miotonia (caini), deficienta de fosfofructokinaza (caini).

      Cu stima!

  8. Andreea Draghia spune:

    Buna seara, am o catelusa bichon de 5 luni. I-am facut analize amanuntite fiindca nu se simtea bine si am descoperit ca are ambii rinichi malformati si valoarea createninei era in jur de 6, scazand intr-o zi de internare la 5. Mi s-a spus ca nu va avea viata lunga. Ce sanse si cat timp i-ati mai da de trait?

    • Veterinar spune:

      Fara o consultatie amununtita a cazului si pacientului nu putem raspunde la astfel de intrebari. Cu stima!

      • Mirela spune:

        Buna seara! Am o pisicuta in varsta de 5ani, care a fost diagnosticata cu insuficiență renala. La analize au iesit urmatoarele: IP 8.7, GOT 56, CREATININA 5.0, EOZINOFILE 1.9%, LEUCOCITE (WBC) 4.0, MID 7,2%, GRANULOCITE 1.6, MCH 18.4, MCHC 41.2, TROMBOCITE (PLT) 132, MPV 7.4. Am intrat pe tratament medicamentos: Direne, Azodil, Aminauas, Hepolos/r(?). Imi puteti spune, va rog frumos, parerea dvs? Cat de grav este? Multumesc anticipat!

        • Veterinar spune:

          Buna seara! Doar pe baza unor cifre de la analize nu se poate spune de ce a facut insuficienta renala. Mai trebuie completat la setul de analize si electrolitii, un sumar de urina, dar si o ecografie abdominala. Parametrii renali trebuiesc repetati si identificat daca discutam de o insuficienta renala cronica sau acuta. Cu stima!

  9. Elena spune:

    Avem un motanel Birmanez, are 18 ani, la analize au rezultat valori (spune medicul) ridicate la creatinina : 2,4. Ce ne ingrijoreaza, este faptul ca de cateva zile bea foarte putina apa si urineaza foarte rar si putin. Situatia este intr-adevar foarte grava ? se mai poate trata (avand in vedere varsta) ?

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! Evaluarea trebuie sa fie mult mai complexa, trebuie evaluat si ureea serica, dar si o ecografie abdominala. Valorile creatininei de 2.4 o incadreaza la afectare renala stadiul 2 (stadiul 2 din 4), si nu este chiar atat de grav. Bineinteles ca trebuie coroborate chiar si alte analize precum sumar de urina, alti parametri biochimici, electrolitii, etc. Sunt pisici care trebuiesc si peste 20 de ani, nu neaparat sa se trateze cat trebuie mentinuta in frau sa nu se agraveze. Este posibil sa fie o afectare renala cronica si asa sa ii functioneze pisicii dumneavoastre rinichii. Repet, lucrurile astea se discuta intr-un consult amanuntit, iar datele oferite de dumneavoastra sunt insuficiente pentru a va raspunde punctual la intrebari. Cu stima!

  10. Simona P spune:

    Buna ziua.
    Am nevoie de o parere deoarece consider ca ceva nu este in regula.
    Am un bichon in varsta de 3 ani caruia i-am facut analizele pentru ca are momente cand varsa si i-au iesit valorile glucozei si amilazei usor crescute. I-au pus diagnosticul de „inceput de pancreatita” si i s-a dat tratament pentru 30 de zile ” Panzym vet” 1 cp/zi si regim alimentar cu royal canin gastrointestinal low fat si apoi i-am refacut analizele. Valorile glucozei au scazut, dar amilaza a mai crescut un pic si ni s-a recomandandat sa continuam tratamentul pentru inca 30 de zile si apoi iar analize.
    Este posibil sa fie pancreatita, doar raportandu-ne la aceste analize? Este normal sa creasca amilaza in conditiile in care a luat tratament si a tinut regim alimentar?
    Multumesc anticipat!

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! Cum am raspuns si dnei Camelia in comentariu, parametrul crescut de amilaza nu poate reprezenta diagnosticul de pancreatita. Dau copy paste ce am scris doamnei: „Amilaza si lipaza nu sunt considerate enzime specifice pancreasului deoarece acestea se gasesc si in intestin, muschi, glandele salivare si ficat. Determinarea PLI in serul de la caini este considerat la ora actuala standarul de diagnostic in pancreatita cainilor (discutati cu medicul dumneavoastra veterinar despre testul CPL si eventual despre dozarea cantitativa a PLI la laboratorul Laboklin).”
      Asadar, cred ca un test CPL si o ecografie abdominala ar trebui sa va dea un raspuns mai clar la problema pe care o intampinati cu animalul dumneavoastra. Discutati cu medicul dumneavoastra despre aceste teste, eventual continuati tratamentul daca animalul se simte bine sau apelati-ne pentru o reevaluare. Cu stima!

  11. Camelia spune:

    Buna ziua.
    Am si eu o intrebare.
    Pentru depistarea pancreatitei la un caz în care cainele a scăpat de tumora stiker prin vinscristina si a rămas la un corpet pe zi, se simte excelent, lipa este crescută însă amy are nivel normal la analizele lunare de sânge.
    Intrebarea este daca acest caine are pancreatita sau pe cale să facă ținând cont de condiții, de tratamentul zilnic si prin ce a trecut , valorile amy fiind normale, iar lipa crescută.
    Multumesc anticipat.

    • Veterinar spune:

      Buna ziua!
      Amilaza si lipaza nu sunt considerate enzime specifice pancreasului deoarece acestea se gasesc si in intestin, muschi, glandele salivare si ficat. Sensibilitatea lipazei la caini este de aproximativ 55%. Am intalnit cazuri (si sunt descrise in literatura) de pancreatita in care lipaza nu era crescuta.
      Determinarea PLI in serul de la caini este considerat la ora actuala standarul de diagnostic in pancreatita cainilor (discutati cu medicul dumneavoastra veterinar despre testul CPL si eventual despre dozarea cantitativa a PLI la laboratorul Laboklin).
      Cu stima!

  12. Vladimir I. spune:

    Multumita dvs am reusit sa inteleg analizele cainelui meu si m-a ajutat la interpretare analize ca aflu despre ce sufera. Cainii au aceleasi boli ca si oamenii saracii

  13. Iulia A. spune:

    SI pisica noastra a avut insuficienta renala si tare mult am mai repetat analizele pentru creatinina si uree. Cand erau mari, pe tratament scadeau, dupa iarasi cresteau. Intr-un final pisica noastra a fost diagnosticata cu insuficienta renala cronica si valoarea ei de creatinina normala era de 4 mg / dl

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.