Interpretare analize sange caini si pisici (partea 2)

Acest articol va explica cei mai comuni parametri biochimici efectuati in clinicile veterinare si vine in continuarea articolului anterior: Interpretare analize sange caini si pisici (partea 1).

Parametrii biochimici pe care ii puteti interpreta in articolul anterior sunt: AST / GOT, ALT / GPT, lactat dehidrogenaza – LDH, glutamat dehidrogenaza – GDH, fosfataza alcalina – ALP, GGT, Tbil – bilirubina, colesterolul si acizii biliari.

Biochimia de sange, impreuna cu hemoleucograma (hematologia) si analiza urinei, formeaza o baza solida pentru majoritatea diagnosticelor puse la caini si pisici. Multi parametri biochimici tind sa aiba specificitate de organ (adica se gasesc preponderent intr-un organ anume) sau se pot regasi in mai multe organe si intr-o gama larga de boli, dar impreuna cu examenul clinic si celelalte investigatii ar trebui sa aduca lumina pentru un diagnostic corect.

Vizavi de intervalul de referinta al fiecarui parametru mentionam ca acestea poate diferi de la aparat la aparat si trebuie intotdeauna sa va orientati dupa valorile de referinta expuse de catre laboratorul unde ati facut analizele.

 

Interpretarea altor parametri biochimici la caini si pisici:

 

10. Glucoza serica / Glicemia (Glu) glicemia este o sursa importanta de energie pentru multe celule din organismul cainelui sau a pisicii. Glicemia este mentinuta in limite normale prin descompunerea carbohidratilor din dieta, ea fiind reglata de mai multi hormoni (cel mai important fiind insulina – produsa de pancreas). Diferiti hormoni, precum glucagonul, catecolaminele, glucocorticoizii si hormonul de crestere (GH) contracareaza efectul insulinei. Cu alte cuvinte, insulina scade glicemia, glucagonul ajuta la cresterea acesteia.

Glucoza reprezinte de asemenea un combustibil obligatoriu pentru sistemul nervos central. In consecinta, mentinerea unei concentratii normale de glucoza din sange este esentiala pentru supravietuirea tesutului cerebral.

Interpretarea glicemiei la caini si pisici:

 • valori scazute (hipoglicemie): tulburari hepatice, hiperinsulinism / insulinom, supradozaj de insulina, tumori pancreatice, boli idiopatice la rasele toy, septicemie, tulburari endocrine (hipotiroidism, hipoadrenocorticism), malabsorbtie, infometare prelungita, erori umane (intarzierea centrifugarii probei);
 • valori crescute (hiperglicemie): hiperadrenocorticism, hipoadrenocorticism, administrarea de corticosteroizi, diabetul zaharat, pancreatita / insuficienta pancreatica, medicamente administrate (ex. morfina, dextroza, glucoza), stres (in special la pisici), rezistenta la insulina (glucagonom), gestatia in ultimul semestru, erori umane (proba efectuata post prandial – dupa ce a mancat).

Intervalul normal al glicemiei la caini si pisici:

 • glicemie caine: 67 -125 mg / dL;
 • glicemie pisica: 70 – 160 mg / dL.

 

11. Amilaza (Amyl / Amy) si Lipaza (Lipa) – sunt utile in diagnosticarea pancreatitei. Ambele enzime sunt produse de celulele pancreatice, dar din moment ce sunt eliminate din sange de catre rinichi, orice scade rata de filtrare a rinichiului (glomerulara) va creste concentratiile de amilaza si lipaza in ser.

Lipaza se gaseste in principal in pancreas, iar amilaza se gaseste in mucoasa intestinala si ficat, precum si in pancreas.

In cazul functiei renale normale, timpul de injumatatire relativ scurt al acestor enzime (amilaza – 5 ore, lipaza – 2 ore) va determina niveluri sanguine variabile in cazul animalelor cu pancreatita, in functie de severitatea leziunii si de durata de timp de la debutul bolii pana la prezentare.

Alte teste precum: dozarea calciului, glicemia, ureea, creatinina, fosforul, ALT / GPT, ALP – fosfataza alcalina, colesterolul si analiza urinei ar trebui folosite pentru a ajuta la interpretarea modificarilor amilazei si lipazei si pentru a ajunge la un diagnostic. In preznt testul specific pentru pancreatita atat la caini (CPL – canine pancreatic lipase), cat si la pisici (FPL) este imunoreactivitatea lipazei pancreatice.

Interpretarea amilazei si lipazei la caini si pisici:

 • valorile scazute – ale amilazei si lipazei la caini si pisici nu prezinta semnificatie clinica;
 • valorile crescute ale lipazei si amilazei la caini si pisici se pot regasi in: deshidratare severa, boala renala, obstructia tractului urinar, pancreatita, boala gastrointestinala, boala hepatica, cancere ale pancreasului, administrare de glucocorticoizi.

Intervalul normal al amilazei si lipazei la caini si pisici:

 • amilaza la caini si pisici difera mult de la un laborator la altul: 500 – 1500 IU/L;*
 • lipaza la caini: 100 – 500 U/L;*
 • lipaza la pisici: 10 – 195 U/L.*

*conform The 5 Minutes Veterinary Consult Tilley & Smith.

 

12. Creatinkinaza (CK / creatinfosfokinaza CPK) – este utila in diagnosticarea degenerarii musculare scheletice (muschii atasati de oase etc) sau cardiace (musculatura inimii).

Timpul de injumatatire al creatinkinazei (CK) este foarte scurt si nivelurile serice scad rapid. CK (CPK – creatinfosfokinaza) crescuta indica faptul ca leziunile musculare sunt active sau au aparut recent. Daca CK continua sa ramana ridicata, leziunile musculare continua.

Cum am amintit in celalalt articol, si AST / GOT este util in diagnosticul leziunilor musculare si poate actiona ca un indicator de prognostic (dar cu un timp de injumatatire mai lung fata de CK). Daca nivelurile crescute de AST / GOT sunt asociate cu scaderea sau valorile normale ale CK / CPK, deteriorarea musculara nu mai este activa.

Interpretarea CK / CPK la caini si pisici:

 • valorile scazute nu au nici o semnificatie clinice (atat la pisici cat si la caini);
 • valorile crescute ale CPK pot fi intalnite in: leziuni musculare traumatice (accidente, injectii intramusculare, leziuni postoperatorii etc), miozite (inflamatia muschiului), convulsii, antrenament fizic intens, dirofilarioza, boli musculare metabolice (hipertiroidism – pisici, hipotiroidism – caini, anorexia – pisici), boli musculare ereditare (transmise genetic), infact miocardic.

Intervalul normal al CK / CPK la caini si pisici:

 • valorile normale la caini: 64 – 314 U/L;
 • valorile normale la pisici: 74 – 386 U/L.

 

13. UREEA – se formeaza in ficat si este excretata in principal prin rinichi. In consecinta, ureea este utila in evaluarea functionarii rinichilor impreuna cu creatinina (CRE) care provine din muschi si este filtrata de rinichi.

Rinichiul este cea mai importanta cale de excretie a ureei, iar ea apare in aceeasi concentratie in filtratul glomerular si in sange (deci scaderea filtratiei glomerulare creste ureea).

O crestere a ureei poate fi luata in considerare in 3 categorii:

a. Prerenal – febra, infectie, necroza, administrarea de corticosteroizi sau modificari circulatorii – pot duce la cresterea ureei. O dieta bogata in proteine poate afecta, de asemenea, concentratia de uree.

b. Renal – valori crescute ale ureei sunt observate atunci cand aproximativ 75% dintre nefroni (unitatea functionala a rinichiului) devin nefunctionali.

c. Postrenal – ureea creste ca urmare a obstructiei tractului urinar.

Analiza urinei, in special greutatea specifica a urinei (densitatea urinei), este utila pentru a determina daca ureea crescuta este prerenala, renala sau postrenala. In cazul uremiei prerenale, greutatea specifica a urinei este in general mai mare decat 1.030 la caine si 1.035 la pisica, in timp ce uremia renala are o greutate specifica mai mica.

Interpretarea UREEI la caini si pisici:

 • valori scazute ale UREEI: insuficienta hepatica, pierderea semnificative de proteine in urina sau tractul gastrointestinal, ascita, infometare sau dieta hipoproteica, hiperhidratare;
 • valori crescute ale UREEI (UREMIE): in cazul uremiei prerenale – deshidratare, hipovolemie, soc, hemoragie, arsuri, septicemie; in cazul uremiei renale – insuficienta renala cronica, necroza cauzata de medicamente nefrotoxice, hemoliza intravasculara, pielonefrita (exemplu: Leptospiroza); in cazul uremiei postrenale: ruptura sau obstructia tractului urinar; dar si: hemoragie gastro-intestinala sau dieta hiperproteica.

Intervalul normal al UREEI la caini si pisici:

In laborator se determina atat ureea serica propriu-zisa (UREE) cat si portiunea azotata a ureei, ureea nitrogen (BUN). Exista o formula matematica pentru a determina UREEA din BUN si anume: UREEA = BUN x 2.14

 • valori normale BUN caine: 9 – 26 mg/dL (deci UREE: 19 – 56 mg/dL);
 • valori normale BUN pisica: 17 – 35 mg/dL (deci UREE: 36 – 75 mg/dL).

 

14. Creatinina (CRE / Crea) – este un produs de degradare al creatinei (substanta care este sintetizata in ficat, peste 90% din valoarea acesteia fiind preluata de musculatura si folosita pentru stocarea energiei musculare) in cadrul metabolismului muscular. Creatinina (CRE) este eliminata din corp prin filtrare glomerulara si tubulara la nivelul rinichilor.

Diureza (producerea si eliminarea urinei) si alti factori care afecteaza debitul urinei are un efect mai mic asupra creatininei decat asupra ureei, deoarece creatinina nu este resorbita de tubii renali.

Cresterile simultane ale ureei si creatininei pe un profil biochimie denota azotemie. Cauza azotemiei poate fi prerenala (filtrare glomerulara redusa din cauza hipovolemiei), renala (din cauza leziunilor renale) sau post renala (din cauza obstructiei urinare). Din pacate, azotemia renala si multe alte semne clinice se dezvolta numai atunci cand aproximativ 75% dintre nefroni sunt nefunctionali (adica rinichii functioneaza la o capacitatea de 25%).

Diferentierea clinica a azotemiei renale de cele prerenale este critica, doarece azotemia renala implica o boala grava pe cand azotemia prerenala este de obicei reversibila la restabilirea normovolemiei (hidratare normala).

Raportul proteine / creatinina este considerat un indicator al afectarii glomerulare. Impreauna cu SDMA poate ajuta la identificarea bolii renale intr-un stadiu incipient, astfel incat sa fie aplicate masurile de tratament inainte sa apara leziuni renale ireversibile.

Interpretarea creatininei (CRE) la caini si pisici:

 • valorile scazute in general nu au semnificatie clinica, dar pot fi intalnite uneori la animalele cahectice (fara masa musculara – “piele si os”), hipertiroidism sau gestatie;
 • valorile crescute: in cazul bolii prerenale (rata a filtrarii glomerulare scazuta / aflux de sange renal scazut, insuficienta renala, soc, hipovolemie, deshidratare); in cazul bolii renale (insuficienta renala acuta si cronica, inflamatie, infectie, intoxicatii, hidronefroza);iar in cazul bolii postrenale (obstructia tractului urinar inferior, ruptura de vezica urinara, leziuni ale uretrei).

Interval normal al creatininei la caini si pisici:

 • valori normale la caine: 0.6 – 1.4 mg/dL;
 • valori normale la pisica: 0.8 – 2.1 mg/dL.

 

15. SDMA (dimetilarginina simetrica) este un aminoacid care este produs prin descompunerea proteinelor de catre majoritatea celulelor din organism, fiind indepartat de catre rinichi si prin urmare, este utilizat ca masuratoare a functiei renale.

SDMA este mult mai sensibila decat creatinina (CRE) si ureea (BUN) la detectarea bolilor renale, deoarece nivelurile de SDMA seric din sange vor incepe sa creasca in momentul in care rinichii isi vor pierde aproximativ 25% din capacitatea de filtrare (fata de 75% cum apare in cadrul modificarilor ale CRE si BUN).

Valori normale si interpretare SDMA la caini si pisici:

 • valorile normale ale SDMA: sub 15 ug/dL;
 • o valoare a SDMA-ului intre 15 – 19 ug/dL reprezinta un interval de atentie si necesita investigatii suplimentare precum un sumar de urina;
 • o valoare a SDMA-ului mai mare sau egala cu 20 ug/dL indica o probabilitate mare de boala renala precoce si trebuie instituit un protocol de diagnostic.

 

Pentru mai multe detalii sau daca doriti analize de sange pentru cainele sau pisica dumneavoastra nu ezitati sa ne contactati. Avem posibilitatea sa recoltam sange cainelui sau pisicii la domiciliul dumneavostra. Analizele de sange la domiciliu va pot scapa animalul de stresul transportului la clinica veterinara. 

 1. Vladimir I. spune:

  Multumita dvs am reusit sa inteleg analizele cainelui meu si m-a ajutat la interpretare analize ca aflu despre ce sufera. Cainii au aceleasi boli ca si oamenii saracii

 2. Iulia A. spune:

  SI pisica noastra a avut insuficienta renala si tare mult am mai repetat analizele pentru creatinina si uree. Cand erau mari, pe tratament scadeau, dupa iarasi cresteau. Intr-un final pisica noastra a fost diagnosticata cu insuficienta renala cronica si valoarea ei de creatinina normala era de 4 mg / dl

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.