Intoxicatia cu antigel (etilenglicol) la caini si pisici

intoxicatie antigel caini si pisici

           Tragem un semnal de alarma, mai ales in sezonul rece in legatura cu antigelul si ce poate face el in cazul in care este ingerat de catre cainie sau pisica.

Pe scurt:

  • URGENTA MEDICALA: Antigelul (etilenglicolul) este extrem de toxic – ia legatura de urgenta cu medicul veterinar daca suspicionezi ca pisica sau cainele a intrat in contact cu acesta.
  •  Antigelul contine etilenglicol, un produs chimic care poate cauza leziuni ale organelor interne (chiar si ingerat in cantitati mici);
  •  Din nefericire, intoxicatia cu antigel la caini si pisici este deseori fatala si rareori se intampla sa fie tratata cu succes (doar in cazul in care se intervine extrem de rapid).

De este este toxic antigelul?

Antigelul (etilenglicolul) este un produs ce se gaseste in lichidul de parbriz, in lichidul de frana, in radiatorul masinii sau in calorifere. Daca este ingerat (inghitit), chiar si in cantitati micii, provoaca leziuni ireversibile rinichilor sau sistemului nervos. Din pacate, antigelul este dulce si de aceea cainii sau pisici sunte tentate sa il bea atunci cand intra in contact cu acesta.

Simptomele intoxicatiei cu antigel la caini si pisici.

Odata inghitit, antigelul incepe sa isi faca efectul destul de repede, iar printre simptome amintim:

  • spasme la nivel muscular, dar si spasme la nivelul ochilor;
  • letargie (animalul este lipsit de energie);
  • vomita;
  • bea mai multa apa decat deobicei;
  • nu isi mai tine echilibrul;
  • respira foarte repede;
  • stari de lesin;

Chiar daca animalul tau nu prezinta simptome, este important sa iei legatura cu medicul tau veterinar. Niciodata nu astepta ca simptomele sa apara, la cea mai mica suspiciune de contact al cainelui sau pisicii cu antigelul, ia legatura telefonica cu o clinica veterinara non stop. Cu cat este tratata mai repede, cu cat se intervine mai devreme, cu atat cresc sansele de supravietuiere.

Tu iti cunosti animalul de companie cel mai bine, la orice modificare de comportament sau apetit, contacteaza-ti veterinarul.

Ce presupune tratamentul in cazul intoxicatiei cu antigel la caini si pisici.

Cel mai probabil cainele sau pisica va fi nevoit/a sa ramana internat pentru cateva zile la spitalul veterinar, iar deobicei tratament poate include:

  • golirea stomacului (acesta ajuta doar in cazul in care este depistat devreme) cu eventuale spalaturi gastrice;
  • tratament specific intoxicatiei cu antigel (precum fomepizol sau etanol – inhibitori ai alcooldehidrogenazei);
  • administrarea de carbune medicinal pentru a opri absorbtia antigelului;
  • tratament perfuzabil pentru a elimina toxinele din sange si a preveni insuficienta renala;
  • spalarea blanii cainelui sau pisicii in cazul in care antigelul a intrat in contact cu pielea sau blana animalului;

Ca si masuri de preventie nu putem decat sa va spunem sa nu lasati la indemana antigelul, sa fie inchis intr-un dulap in care sa nu poate aiba acces animalul de companie (antigelul este la fel de toxic si pentru oameni, deci mare grija in cazul in care aveti copii). De asemenea sa urmariti cu atentie ce face cainele dumneavoastra cand iesiti cu el la plimbare, mai ales in parcari unde pot fi scurgeri de antigel de la masini.

Sa ne auzim numai de bine!

  1. Doini spune:

    Bună ziua. Fiind proprietar de 9 pisici și 3 câini (80% adoptate) …îmi permit să vin cu un sfat,experimentat de noi. Atunci când aveți suspiciunea că, animalul vostru de companie este otrăvit cu antigel…faceți un amestec de 2,5 ml tărie ,nu dulce,(țuică,vinars, pălincă …tării…una dintre ele) și 2,5 ml de apă o puneți într-o seringa și încercați să-i dați cât mai mult din cantitate. EU MI-AM SALVAT AȘA 4 PISICI SI PE UNA DE 3 ORI…Scuze ,domnilor doctori,si veterinarul meu a avut obiecții, dar asta e realitatea mea trăită.

    • Elena spune:

      E nevoie sa repet la un interval de timp? Motanul mamei a ingerat și durează până ajung sa l duc la veterinar

    • Mihail spune:

      Al meu motan a murit in chinuri groaznice dupa ce a fost otravit de vecin cel mai sigur cu antigel! S-a chinuit 48 de ore cu tremurat, delir, vomitat, si multe altele. Ma rog la sanatatea lu vecin fara oprire!

  2. Mirica Constantin spune:

    Buna ziua, Îmi puteți spune după simptome daca a câinele meu a avut o intoxicație cu antigel. Este vorba de un Ciobănesc Carpatin femela. Debutul a fost cu stări de agitație , oboseala, nesiguranța in mers, deplasări greoaie și scurte. La aproximativ 12-16 ore tremur permanent al mandibulei , hipersalivatie , ochi injectați chiar lacrimogeni si prefera decubitul lateral stâng . Decesul a surmenit cam la 24 ore de la debut. Mulțumesc!

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! Pentru intoxicatia cu antigel se efectueaza analize de sange (unde apare afectarea renala severa), dar si ecografie abdominala (unde se observa „rinichi cristalizati”). Simptomele descrise de dumneavoastra se regasesc si in alte tipuri de intoxicatii, de aceea nu ne putem pronunta daca a fost sau nu intoxicatie cu antigel. Cu stima!

  3. Mihai spune:

    cainele nostru a mancat antigel si a murit, cred ca a fost otravit de vecini, nu a avut nici o sansa, nu mai urina, la ecografie rinichii erau cristalizati

      • Veterinar spune:

        Buna ziua! In intoxicatia cu antigel (etilenglicol) la caini semnele clinice usoare pot aparea chiar si dupa 30 de minute de la ingerare, dar semnele severe apar in general la 36 – 72 de ore de la ingestie. Intoxicatia cu antigel la caini este o urgenta extrem de grava cu sanse mici de supravietuire. Cu stima!

        • Simy spune:

          Buna ziua si sl meu a mâncat ..cred cine a pus afara el a lins si acuma de cateva ore este moleșit el normal nu mânca de pe jos dar nu stiu probabil gresesc eu are mersul foarte legănat si nu are stare bea multă apa mânca non stop respira foarte greu am fost la veterinar dar mia zis că nu are nimica mi se pare CE șanse sunt să âși revină ? 🙏 dupa cât timp se vede ân analize că are otrava an corp ? Mulțumesc

          • Veterinar spune:

            Luati-i temperatura si incercati sa excludeti o problema cardiaca sau pulmonara printr-o radiografie. De asemenea, daca al dvs caine nu este deparazitat, in aceasta perioada avem cazuri si de babesioza ce pot da semnele exprimate de dumneavoastra. Ca sa va raspund la intrebare, otrava poate fi depista la analizele de sange de la 12 – 24 de ore de inghitire. Cu stima!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.