Intoxicatia cu crizanteme la caini

Atentie la crizanteme! Pot fi extrem de periculoase pentru blanosul tau, daca acesta ajunge sa ingere aceste flori!

Pe cat sunt de frumoase, pe atat de mult sunt si de periculoase! Cine? Crizantemele! Intoxicatia cu crizanteme ajunge sa fie una din afectiunile ce predomina vara tarziu si toamna in cabinetele veterinare, atunci cand ele infloresc, dar nu sunt un pericol doar atunci, pentru ca intreaga planta este otravitoare.

Aceste plante au un puternic potential toxic din cauza unor compusi toxici precum piretrinele, ce afecteaza canalele de sodiu si creeaza o hiperactivitate a sistemului nervos central, hipersensibilitate si insuficienta respiratorie, lactonele sesquiterpene ce pot provoca prabusirea tensiunii arteriale, coma si chiar moarte.

Simptomatologia intoxicatiei cu crizanteme la caini

Semnele clinice ale intoxicatiei cu plante din genul Chrysanthemum pot aparea in primele momente sau pana la 24 ore de la ingerare, ele pot varia in functie de cantitatea de planta consumata, dar pot porni de la o usoara reactie de hipersensibilizare precum dermatita, pana la cazuri grave acompaniate de coma, ce duc deseori la moarte.

Cele mai des intalnite semne ale intoxicatiei cu crizanteme sunt:

  • diaree;
  • voma;
  • temperatura scazuta a corpului;
  • anorexie;
  • tuse;
  • dispnee;
  • insuficienta respiratorie;
  • hipersalivatie;
  • hipersensibilizare la nivel cutanat (dermatita);
  • scarpinatul excesiv;
  • stare de agitatie;
  • pierderea echilibrului;
  • pupile dilatate;
  • orbire;
  • crize convulsive;
  • coma;
  • moarte.
Indiferent de marimea sau culoarea lor, ori de partea ingerata, toata plantele din genul Chrysantemum au un potential la fel de toxic. Foto: nauticpro.ro/cultura/crizantema-regina-florilor-de-toamna

Diagnosticul intoxicatiei cu crizanteme la caini

Cel mai important aspect in cazul unei intoxicatii este aducerea obiectului, etichetei produsului sau o poza cu acestea medicului veterinar, pentru ca acesta sa poata stabili de la inceput un protocol terapeutic cat mai potrivit pentru pacient. Fara acestea, medicul veterinar nu poate decat sa trateze simptomatic, sa sustina organismul si sa incerce epurarea organismului de un toxic necunoscut, fara a avea posibilitatea sa-i administreze pacientului un antidot ce va neutraliza el insusi toxicul. La fel de importante sunt si informatiile precum cantitatea de substanta ingerata, momentul aparitiei simptomatologiei si tipul acesteia, dar si istoricul medical al patrupedului, medicamentele pe care le ia periodic si statusul vaccinarilor si deparazitarilor.

Daca animalul este inca stabil, medicul veterinar va realiza un examen clinic complet in care se stabileste greutatea, temperatura corporala, tipul respiratiei, masurarea pulsului, ascultatia cardiaca si pulmonara si nivelul de oxigenare al sangelui. Un examen EKG este foarte util pentru a evalua functia cardiaca, dar nu sunt de neglijat hemoleucograma, sumarul de urina si examenul biochimic, acestea aducand informatii importante despre functia hepatica (aspartataminotransferaza, alaninaminotransferaza, fosfataza alcalina, bilirubina, albumina), cea urinara (uree, creatinina), se vor stabili nivelurile electrolitilor (sodiu, potasiu, clor, fosfor) ce ghideaza medicul veterinar in stabilirea unui protocol terapeutic adaptat starii pacientului.

Tratamentul intoxicatiei cu crizanteme

Tratamentul oricarei intoxicatii cu substante necaustice, in care toxicul a fost ingerat in urma cu 2 – 4 ore trebuie sa inceapa intotdeauna cu eliminarea acestuia prin provocarea vomei cu Apomorfina in doza de 20 – 40 µg / kg administrat i.v. sau 40 – 100 µg administrat s.c. / i.m., prin limitarea absortiei la nivel intestinal cu ajutorul spalaturilor gastrice si administrarii carbunelui medicinal si se va continua cu terapia lichida intravenoasa ce are rolul de a curata sangele si rinichii de prezenta toxicului, precum si grabirea eliminarii acestuia pe cale urinara. Provocarea vomei se poate realiza si acasa, in cazul in care nu aveti in apropiere un cabinet veterinar sau transportul la medicul veterinar este inaccesibil momentan sau dureaza prea mult, administrand apa oxigenata pe gura pana animalul incepe sa vomite,. (Atentie! pentru a se evita provocarea unei bronhopneumonii prin aspiratie (ab ingestis), nu induceti voma acasa, intotdeauna consultati un medic veterinar de urgenta sau o ambulanta veterinara).

Tratamentul simptomatic este cel ce trebuie sa urmeze celui de eliminare a toxicului si de detoxifiere a organismului, iar acesta variaza in functie de simptomatologia pacientului. In cazul vomei repetate, dupa eliminarea toxicului, se administreaza antivomitive precum Metoclopramid in doza de 0,25 – 0,5 mg / kg la 12 ore i.v / i.m. / s.c., sau Maropitant (Cerenia®) in doza de 1 mg / kg, s.c./zi, timp de maxim 5 zile. De asemenea, din cauza vomelor repetate se pot administra pentru protectia stomacului si a esofagului Sucralfat in doza de 0,5 – 2 grame in functie de talia animalului, Omeprazol in doza de 1 mg / kg / zi. In cazul in care animalul sufera convulsii, i se administreaza acestuia Diazepam, Midazolam sau Fenobarbital.

Deseori, managementul unei intoxicati este de lunga durata, in acest caz, medicul poate cere internarea animalului si supravegherea permanenta a acestuia in decurs de 24 – 48 de ore sau chiar cateva zile, in functie de caz.

Concluzia

Daca aveti o gradina unde ati plantat crizanteme, sau mergeti in parc pentru a plimba patrupedul si acolo sunt plantate crizanteme, ori doar ati primit flori de la cineva, nu lasati animalul nesupravegheat in prezenta acestora si puneti-le in locuri inaccesibile lor.

Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni. Nu ezitati sa apelati la un medic veterinar la domiciliu! Poti apela la o ambulanta veterinara la telefon: 0726742842.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.