Ce este xylitolul?
Xylitolul este un indulcitor artificial ce se gaseste in fibrele unor fructe si legume, sau in scoarta unor copaci, insa poate fi si sintetizat artificial, cum este de altfel majoritatea xylitolului folosit in industria alimentara. Denumit si 1,2,3,4,5-pentahidroxipentan-xilit, are aspectul unei pulberi de culoare alba si cu gust dulce, asemanator zaharului, fiind folosit in produse pentru igiena orala, industria alimentara si in unele produse farmaceutice.
De unde se poate intoxica animalul meu cu xylitol?
Asa cum am precizat mai sus, xylitolul este un indulcitor ce se foloseste predominant in industria alimentara si il puteti gasi in ciocolata dietetica, guma de mestecat, bomboane, produse de patiserie, dar si in unele produse din industria farmaceutica, precum in siropul de tuse, pasta de dinti si apa de gura, devenind o sursa sigura de intoxicare si la indemana. Doza toxica ingerata de un animal este de 100 mg/kg, o guma de mestecat avand aproximativ un gram de xylitol si poate provoca simtome usoare, iar la doze mai mari de 500 mg/kg se poate ajunge pana la insuficienta hepatica si intr-un final la exitus.
Cum se manifesta?
La fel ca oricare intoxicatie, simptomele ingerarii de xylitol depind de cantitatea de substanta ingerata, astfel ca se evidentiaza doua forme ale intoxicatiei:
- forma usoara ce determina usoara hipoglicemie si se manifesta prin apatie, tremur, adinamie, avand un prognostic favorabil
- forma severa manifestata cu voma, diaree, ataxie, incoordonare in mers, hepatotoxicitate, hipoglicemie severa, coma hipoglicemica, avand un prognostic grav si care duce deseori la un sfarsit letal
Cum actioneaza xylitolul asupra organismului?
Odata patruns in organism pe cale digestiva, xylitolul se absoarbe in decurs de 10-60 minute, iar la cateva minute/ore (in functie de cantitatea de toxic ingerata) de la ingestie apar primele simptome, intoxicatia debutand prin provocarea unei hiperglicemii ce va provoca la randul ei secretia pancreatica masiva de insulina, va scadea glicemia in mod dramatic, ajungandu-se la stadiul de hipoglicemie.
Diagnosticul
Odata simptomatologia instalata, proprietarul ajunge cu patrupedul la cabinet, unde medicul veterinar realizeaza un examen clinic, analize de sange si poate chiar examene imagistice. Anamneza este deosebit de importanta, din cauza faptului ca nu exista test specific care sa confirme intoxicatia, insa coroborand anamneza cu simptomatologia si analizele paraclinice, putem ajunge la suspiciunea de intoxicatie cu xylitol.
Din punct de vedere hematologic, putem avea trombocitopenie si cresterea sau scaderea valorilor PCV-ului (Packed cell volum).
Biochimic, ne confruntam cu o scadere a glicemiei care poate varia de la 50-80 mg/dl in forma usoara, pana la valori sub 20 mg/dl in forma grava. Alaninaminotransferaza (ALT) ,aspartataminotransferaza (AST), fosfataza alcalina (ALP), gamaglutamil transpeptidaza (GGT), bilirubina totala si fosforul (P) au valori crescute, uneori aparatul nereusind sa inregistreze valoarea totala, iar potasiul (K) poate avea valori scazute, timpului de protrombina poate fi modificat, iar fibrinogenul poate avea valori scazute.
La analiza urinei obtinem bilirubinemie, hemoglobinurie si izostenurie cu hipokalemie. Diagnosticul se pune in urma informatiilor primite de la proprietar, coroborate cu hipoglicemia, simptomatologia si cu valorile analizelor instituindu-se de urgenta protocolul terapeutic.
Tratamentul intoxicatiei cu guma de mestecat la caini
In forma usoara a intoxicatiei se poate administra un surplus de glucide pentru a mentine o valoare glicemica in limite, insa in forma severa este recomandata spitalizarea, animalul avand nevoie de tratament intravenos si monitorizarea glicemiei la 2-4 ore.
Tratamentul presupune tratament intravenos cu fluide, glucoza 5% / 10%, dextran (0,5-1 g/kg) pentru corectarea glicemiei, clorura de potasiu (daca valorile sunt scazute, iar animalul prezinta saliva cleioasa), sorbitol si arginina pentru refacerea ficatului, protectoare hepatice, aminoacizi. Imediat ce s-a reusit corectarea glicemiei, tratamentul se poate continua simptomatic injectabil cu antivomitive, antispastice, antihemoragice, neurotrofice, sau oral cu protectie gastrica, hepatoprotectoare, probiotice, antihemoragice.
Intoxicatia cu xylitol reprezinta o urgenta din cauza absortiei rapide a toxicului la nivel intestinal si a gravitatii simptomelor ce se instaleaza cu rapiditate, astfel ca daca suspicionati ca blanosul dumneavoastra ar fi putut ingera orice produs ce contine aceasta substanta, mergeti de urgenta la medicul veterinar si aduceti-i la cunostinta acest lucru pentru ca el sa ia cele mai corecte decizii in gestionarea cazului.
Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni. Nu ezitati sa apelati la un medic veterinar la domiciliu sau ne puteti vizita la clinica veterinara Joyvet din sector 3.
Buna seara! Catelusa mea a inghitit doua gume de mestecat, deja mestecate im jurul orei 20. Ce as putea face?
Cel mai probabil prin mestecarea gumei deja ai absorbit marea partea a zaharului (sau xylitolului) din guma, ceea ce este un lucru bun. Totusi este esential sa il monitorizezi atent timp de aproximativ 24 de ore. De la primele 30 de minute pana la o ora este perioada in care vor aparea cele mai grave simptome. In principiu cand se mai intampla asta, trebuie sa mergi cat mai urgent la veterinar sa ii induca voma, sa nu apuce guma sa ajunga in intestin.
De obicei, dureaza intre 12 – 24 de ore ca ceva sa treaca prin sistemul digestiv al cainelui tau. Guma este aproape imposibil de descompus pentru corp, asa ca trebuie sa treaca prin sistemul digestiv al cainelui tau. Daca a mancat o cantitate mare de guma, aceasta poate cauza un blocaj in intestinul cainelui, impiedicand alte alimente sa treaca. Ar putea dura cateva zile pana cand semnele unui blocaj sa devina evidente pentru tine. Trebuie sa fii atenta sa aiba scaune zilnice si sa nu aiba vome persistente.
Semnele unui blocaj pot include varsaturi, sensibilitate abdominala, constipatie, lipsa poftei de mancare sau un comportament neobisnuit, deci poate fi dificil sa-ti dai seama daca cainele tau este bolnav sau are un blocaj.
In concluzie, daca nu a aparut nici un simptom si cainele se comporta perfect normal, mai poti amana vizita la veterinar, poate va fi eliminata in mod natural. Dar la cel mai mic semn „ciudat”, mergi la medicul veterinar. Cu stima!