Intreabari si raspunsuri legate de vaccinarea cainilor

vaccinarea cainilor

            Desi s-a mai discutat intr-un articol anterior despre vaccinarea cainilor, primim saptamanal apeluri cu aceleasi intrebari si am tinut sa facem un articol sa lamurim cateva dintre cele mai frecvente intrebari.

Cele mai frecvente intrebari sunt:

  • Cat costa / care este pretul primul vaccin la caine?
  • Care este primul vaccin la caini?
  • Care este grila / schema de vaccinare a cainilor? Ce contine vaccinul polivalent pentru caini?
  • Care sunt reactiile adverse de la vaccin?
  • Poate cainele meu sa faca parvoviroza din cauza vaccinului?
  • Poate catelul meu nevaccinat sa intre in contact cu un caine vaccinat?
  • Care este locul unde se face vaccinul la caine? 
  • Poate cainele meu sa mai faca parvoviroza, chiar daca este vaccinat complet?
  • Pana la ce varsta se vaccineaza cainii?

 

Cat costa / care este pretul primul vaccin la caine?

Desigur ca pretul primul vaccin la caine poate diferi de o clinica la alta, dar ca sa va raspundem punctul pretul vaccinului pe care il folosim cel mai frecvent, si anume Nobivac Parvo-c (contine valenta pentru parvoviroza) costa 55 RON. De asemenea, tinem sa precizam ca pretul poate suferi modificari in functie de furnizor.

 

Care este primul vaccin la caini?

Schema de vaccinare poate suferi modificari in functie de situatia epidemiologica din zona respectiva unde va aflati. Cea mai frecventa schema de vaccinare pe care o folosim in cadrul clinicii noastre incepe cu Nobivac Parvo-C (valenta pentru parvoviroza), uneori folosim Nobivac DP (contine valenta pentru Jigodie si cea pentru Parvoviroza).

 

Care este grila / schema de vaccinare a cainilor? Ce contine vaccinul polivalent pentru caini?

De asemenea, schemele de vaccinare pot diferi de la clinica la alta si in functie de situatia epidemiologica.

Raspunsul punctual la aceasta intrebare ar fi: in cadrul clinicii, noi incepem schema de vaccinare cu vaccinuri Nobivac la varsta cainelui de 6 saptamani (cu o deparazitare interna in prealabil), o schema formata din 4 vaccinuri la interval de 2 saptamani fiecare. Primul vaccin contine valenta de parvoviroza (exemplu Nobivac Parvo-c), al doilea vaccin este un vaccin polivalent ce contine valenta de parvoviroza, pe cea de jigodie / distemper, pe cea de hepatita infectioasa, pe ce de parainfluenta si pe cea de leptospiroza. In cadrul celei de-a 3-a vaccinare se repeta primul, adica cel de parvoviroza, iar in cadrul celei de a 4-a vaccinare se repeta al doilea vaccin plus vaccinul antirabic.

Deci schema de vaccinare incepe la varsta de 6 saptamani si se termina la varsta de 3 luni.

Care sunt reactiile adverse de la vaccin?

Reactii la vaccin sunt destul de rare si sunt reprezentate mai devreme de reactii locale decat de reactii generala (de tip anafilactic). Reactiile locale de tipul unul nodul sau inflamatie usoara dureroasa trec de la sine in decurs de cateva zile sau uneori acel nodul poate persista chiar si cateva saptamani. In cazul reactiilor generala de tip soc anafilactic, trebuie sa luati legatura de urgenta cu medicul veterinar, acestea din urma aparand la nu mai mult de 30 – 1 ora de la vaccinare.

 

Poate cainele meu sa faca parvoviroza din cauza vaccinului?

Nu, nu este posibil sa fi dezvoltat cainele tau parvoviroza din cauza vaccinului. Mai degraba sa fi avut deja virusul in timp ce i s-a administrat vaccinul, virus ce poate masca semnele clinice chiar pana la 14 zile. Cu alte cuvinte, cainele tau e posibil sa aiba parvoviroza si sa nu se manifeste timp de 14 zile. De aceea este foarte importanta carantinarea inainte, in timpul si dupa vaccin.

 

 

Poate catelul meu nevaccinat sa intre in contact cu un caine vaccinat?

Nu. In general noi recomandam carantinarea totala, puiutul tau de vaccinat neavand voie sa intre in contact cu nici un alt animal, chiar daca este vaccinat si sanatos. Ca sa intelegeti, cainele vaccinat este posibil sa nu faca boala respectiva (exemplu parvoviroza) pentru ca este vaccinat, dar poate sa fie purtator deoarece iese pe afara si intra in contact cu alte animale.

 

Care este locul unde se face vaccinul la caine? 

Vaccinul poate fi administrat oriunde subcutanat, zona cea mai frecvent aleasa fiind in zona flancului stang sau drept (in lateralul burtii). Unii medici veterinar prefera sa il faca interscapular (la ceafa), deoarece cainele pare sa stea mai cuminte atunci cand este administrat asa. 

 

 

Poate cainele meu sa mai faca parvoviroza, chiar daca este vaccinat complet?

Din pacate raspunsul la acesta intrebare este DA, destul de rar intalnit, dar da, este posibil. Desigur, discutia este mult mai ampla, iar acesta cazuri sunt raritati. Chiar si parvoviroza la caini poate suferi modificari genetice, cum se intampla cu virusul actual COVID-19, unele vaccinuri nu acopera decat pentru tulpinile CPV 2a si 2b si nu pentru CPV 2c, depinde si de organismul animalului sa formeze anticorpii antiparvoviroza, depinde si de cum a fost tinut vaccinul (se tine la rece). Un lucru bun este faptul ca sunt teste in care se poate determina daca animalul tau detine anticorpii antiparvoviroza.

 

Pentru mai multe detalii sau daca doriti o vizita a unui medic veterinar acasa, nu ezitati sa ne apelati.

  1. Cristina spune:

    Se poate întâmpla ceva reactie adversa dacă se face vaccin si se da și pastile de deparazitare cestal în același timp?

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! Din ultimele studii efectuate, se pot da deparazitarile interne odata cu vaccinarea (vorbim aici de vaccinarea anuala la adulti). Nu exista o reactie intre vaccinare si deparazitare, iar daca ar fi sa apara o reactie adversa, ar aparea si doar de la vaccinare. Cu stima!

  2. Carceag Octavian spune:

    Am o catelusasa de 11 luni cu toate vaccinurile la zi în clinica. Iată că a făcut această boală. Cred că va muri. Cum este posibil?

    • Veterinar spune:

      Aveti raspunsul in articol, si anume:

      „Poate cainele meu sa mai faca parvoviroza, chiar daca este vaccinat complet?

      Din pacate raspunsul la acesta intrebare este DA, destul de rar intalnit, dar da, este posibil. Desigur, discutia este mult mai ampla, iar acesta cazuri sunt raritati. Chiar si parvoviroza la caini poate suferi modificari genetice, cum se intampla cu virusul actual COVID-19, unele vaccinuri nu acopera decat pentru tulpinile CPV 2a si 2b si nu pentru CPV 2c, depinde si de organismul animalului sa formeze anticorpii antiparvoviroza, depinde si de cum a fost tinut vaccinul (se tine la rece). Un lucru bun este faptul ca sunt teste in care se poate determina daca animalul tau detine anticorpii antiparvoviroza.”

  3. anda.angheluta spune:

    Buna ziua,

    am gasit o catelusa pe strada si am mers cu ea la veterinar unde i s-a administrat vaccinul antirabic. a doua zi am aflat ca ea deja facuse vaccinul antirabic cu cateva zile in urma, ce se poate intampla in acest caz?

    multumesc !

  4. Bogdan Antohe spune:

    Ne-am vaccinat toti cainii din curte cu dansii si am apelat la nenumarate consultatii acasa. Servicii ireprosabile!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.