Vaccinarea reprezinta un aspect esential in viata animalelor de companie, aducand beneficii semnificative atat asupra sanatatii si bunastarii patrupedului nostru, cat si a intregii comunitati din care face parte.
In cele ce urmeaza, voi prezenta beneficiile asociate vaccinarii pisicilor, riscurile la care sunt supuse acestea, datorate nevaccinarii, dar voi raspunde si la intrebarile frecvente aduse pe baza acestei teme.
Vaccinarea pisicilor poate oferi numeroase beneficii, atat pentru fiecare animal in parte, cat si pentru comunitate in ansamblu, protejandu-le de boli mortale, cum ar fi rabia, virusul leucemiei feline, panleucopenie si rinotraheita, vaccinarea le poate prelungi semnificativ durata de viata si le poate imbunatati calitatea generala a vietii.
Asigurandu-se ca pisicile sunt vaccinate corespunzator, proprietarii animalelor de companie pot contribui la protejarea nu numai a propriilor animale de companie, ci si a altor animale din comunitate. Pisicile nevaccinate sunt susceptibile de a contracta si raspandi boli contagioase, care pot avea consecinte devastatoare. Virusul leucemiei feline si virusul imunodeficientei feline pot slabi sistemul imunitar al pisicii, lasand-o vulnerabila la o serie de alte infectii si boli.
De cele mai multe ori, prognosticul pentru o pisica nevaccinata, care a contractat una dintre aceste boli este rezervat, ceea ce duce la luarea unor decizii dificile privind ingrijirea la sfarsitul vietii. Izbucnirea unor boli, care pot fi prevenite, poate duce la cresterea costurilor de asistenta medicala si la suferinte inutile pentru animale. Investind in vaccinari regulate pentru companionii lor felini, proprietarii de animalelor de companie pot evita costurile tratarii unei pisici cu o boala, care poate fi prevenita; si se pot asigura ca animalele lor de companie raman sanatoase si fericite.
In continuare vor fi prezentate o serie de intrebari frecvente , dar si raspunsul acestora, pe tema vaccinarii pisicilor.
De ce trebuie sa-mi vaccinez pisica?
Vaccinurile ajuta la protejarea pisicilor de boli grave si potential mortale, cum ar fi virusul leucemiei feline, panleucopenia si rabia, invatand sistemul lor imunitar cum sa recunoasca si sa lupte impotriva acestor agenti patogeni. Vaccinurile determina sistemul imunitar sa recunoasca virusul ca pe un invadator strain, creand ceea ce oamenii de stiinta numesc „memorie imunologica”. In consecinta, daca animalul dumneavoastra de companie va fi expus la o tulpina activa a virusului in viata reala, organismul acestuia va reactiona automat si va lupta impotriva virusului.
Cat costa vaccinarea pisicii?
Pretul vaccinarii depinde de fiecare cabinet veterinar, dar si de tipul de vaccin ales, deoarece sunt vaccinuri ce acopera 3 boli, altele 4 si altele 5. In general acestea nu depasesc pretul de 150 de lei.
Vaccinarea pisicilor poate, de asemenea, sa economiseasca bani proprietarilor de animale de companie pe termen lung. Costul tratarii bolilor, pe care le putem preveni prin vaccinare, este mult mai mare decat costul vaccinarii. Pe langa cheltuielile medicale, tratarea unei pisici bolnave necesita adesea deplasari consumatoare de timp la medicul veterinar si poate duce la zile de munca pierdute sau la alte inconveniente, cum ar fi afectarea pe plan emotional, deoarece odata ce micutul patruped intra in casa noastra, devine parte din familie.
Sunt vaccinarile sigure?
In general, vaccinurile animalelor de companie sunt sigure si eficiente, in special vaccinarile de baza, rata de reactii adverse fiind mica. In timp ce orice medicament sau vaccinare implica unele riscuri mici, riscurile de a nu va vaccina animalul de companie sunt mult mai mari. In cazul in care animalul dumneavoastra de companie se imbolnaveste, tratamentul poate fi foarte costisitor. Chiar si cu progresele veterinare moderne, tratamentul nu este intotdeauna de succes.
La ce varsta pot face prima vaccinare la pisici?
Vaccinurile pot fi administrate incepand cu varsta de 8 saptamani. In cazul in care se utilizeaza Nobivac, al doilea vaccin poate fi, de asemenea, administrat la trei-patru saptamani mai tarziu, dar pisoiul trebuie sa aiba cel putin 12 saptamani atunci cand primeste al doilea vaccin.
Trebuie sa o vaccinez pisica anual?
Unii proprietari de animale de companie considera ca, odata ce o pisica a fost vaccinata ca pisoi, aceasta nu mai are nevoie de alte vaccinuri ca adult. Cu toate acestea, multe vaccinuri necesita vaccinuri de rapel (repetari) pentru a-si mentine eficacitatea in timp. Fara aceste rapeluri, imunitatea unei pisici poate scadea si o poate face vulnerabila la boli. Este esential ca proprietarii de animale de companie sa colaboreze indeaproape cu medicii lor veterinari pentru a elabora un program de vaccinare adecvat, pe baza nevoilor individuale ale pisicii si a factorilor de stil de viata.
Ce se intampla daca o pisica primeste doar o singura injectie de vaccinare?
La nivelul organismului va fi prezent un anumit nivel de anticorpi in circulatie, ceea ce este mult mai bine decat sa nu existe deloc, insa raspunsul imunitar poate sa nu fie la fel de eficient atunci cand este provocata de boala, ca in cazul in care pisica ar fi primit a doua injectie din vaccinul principal. Prin urmare, pisica ar putea avea in continuare o anumita susceptibilitate la boala, deoarece va avea un nivel mai scazut de anticorpi si, de asemenea, aceste niveluri pot circula si sunt active, in organism, pentru o perioada mai scurta de timp. Prin administrarea intregului ciclu de vaccinare, pisica primeste mai multa protectie impotriva bolilor pentru care este vaccinata.
Ce se intampla daca nu este cunoscut istoricul de vaccinare al pisicii?
Mereu este recomandata discutia cu medicul veterinar, daca aveti nelamuriri sau ingrijorari cu privire la starea de sanatate a animalului dumneavoastra. Pisicile al caror istoric de vaccinare este necunoscut ar trebui sa primeasca intotdeauna un vaccin cat timp se afla in grija proprietarilor. Acest lucru nu este doar pentru a oferi noii pisici o anumita imunitate impotriva unor potentiale boli, ci si pentru a proteja alte pisici aflate deja in caminul dumneavoastra. Vaccinarea trebuie sa contribuie la reducerea focarelor de boala.
Daca se cunoaste istoricul de vaccinare al pisicii si daca aceasta a fost vaccinata anterior in conformitate cu standardele veterinare si este la zi, nu este nevoie sa se repete vaccinarea. Trebuie sa se prezinte dovada veterinara a acestor vaccinari, adica carnetul de sanatate al pisicii, iar decizia finala privind vaccinarea este la discretia medicului veterinar curant.
Pisica mea sta doar in casa, mai trebuie vaccinata?
O conceptie eronata este aceea ca pisicile de interior nu au nevoie sa fie vaccinate, deoarece nu sunt expuse la potentiali purtatori de boli, asa cum sunt pisicile care ies afara. Desi este adevarat ca pisicile de interior pot avea un risc mai mic de expunere la anumite boli, ele pot fi in continuare expuse riscului de a contracta boli prin contactul cu oamenii sau cu alte animale de companie care au fost afara. In plus, exista intotdeauna o sansa ca o pisica de interior sa scape accidental sau sa intre in contact cu un purtator de boala in timpul vizitelor de rutina la medicul veterinar. Prin urmare, este important ca toate pisicile, indiferent de situatia in care traiesc, sa fie vaccinate periodic pentru a le asigura sanatatea si bunastarea continua.
Vaccinarile de baza sunt necesare pentru fiecare animal de companie, indiferent daca acesta este liber sa se plimbe afara toata ziua sau isi petrece majoritatea zilei dormind fericit pe canapea. Vaccinurile de baza protejeaza impotriva virusurilor foarte contagiosi si mortali care pot fi dificil si costisitor de tratat. in plus, in cazul rabiei, aceasta boala mortala se poate raspandi cu usurinta de la pisica ta la un alt om, inclusiv la copiii mici din gospodarie. In consecinta, este esential sa va tineti animalul de companie la zi cu toate vaccinurile de baza, indiferent de stilul de viata al acestuia.
Pisica mea este gestanta sau alapteaza , o pot vaccina?
Pisicile gestante nu ar trebui vaccinate decat in circumstante exceptionale, atunci cand medicul veterinar considera ca este necesar. Unele vaccinuri pot dauna fatului nenascut.
Pisicile care alapteaza ar fi trebuit vaccinate dinainte sa ramana gestante, deoarece sunt mai expuse riscului de a contracta boli infectioase. Cu toate acestea, decizia de a vaccina sau nu o pisica care alapteaza ar trebui luata in mod cert de catre medicul veterinar curant, pe baza unei analize a riscurilor in raport cu beneficiile pentru fiecare caz in parte.
In cazul in care se hotaraste acest lucru , este de preferat atat pentru mama cat si pentru pui, sa se faca la cel putin o saptamana dupa nastere sau dupa ce ii intarca (la varsta puilor de 3 – 4 saptamani).
De ce au nevoie pisicile care stau in casa de teste pentru virusuri?
Pisicile care stau in interior nu sunt scutite de o posibila cu alte pisici purtatoare ale acestor virusuri. Desi, in majoritatea cazurilor, testele au o sensibilitate buna, exista perioade in timpul infectiei unei pisici, in care testele pot fi negative si, prin urmare, o infectie poate fi ratata. Ar trebui sa se cunoasca statutul retroviral al tuturor pisicilor cu risc si al tuturor pisicilor bolnave. De specificat faptul ca pisicile din casa pot contacta boli de pe incaltamintea proprietarilor.
Pot sa vaccinez pentru FeLV inainte de testare sau exista contraindicatii?
Vaccinarea impotriva leucemiei virale (FeLV) nu interfereaza cu testarea pentru antigenul viral folosind testele ELISA disponibile. Cu toate acestea, nu exista nicio valoare terapeutica in administrarea vaccinarii impotriva FeLV la pisicile infectate, iar vaccinul ar fi inutil. Prin urmare, se recomanda cu tarie testarea pacientului inainte de vaccinare.
Care este perioada de incubare pentru leucemia virala FeLV?
Odata ce au fost expusi la virus, pacientii care se infecteaza vor deveni, cel mai probabil, pozitivi la antigenul viral pana la 30 de zile dupa infectie. Exista unele exceptii de la acest lucru, iar orice situatie dubioasa trebuie reevaluata pe perioade mai lungi de timp sau cu teste de laborator suplimentare (de exemplu, PCR).
La cat timp dupa expunere pot face testul pentru imunodeficienta felina FIV?
Majoritatea pacientilor care sunt infectati vor dezvolta anticorpi inca de la 60 de zile dupa infectare. Orice situatie incerta trebuie reevaluata pe perioade mai lungi de timp sau cu teste de laborator suplimentare (de exemplu, PCR).
Este esential ca proprietarii de animale sa se informeze cu privire la importanta vaccinarii pisicilor lor si sa inlature conceptiile eronate legate de acest subiect. Ramanand informati si lucrand indeaproape cu medicii veterinari, proprietarii pot asigura sanatatea si longevitatea companionilor lor felini.
In ciuda costurilor initiale, vaccinarile pisicilor sunt rentabile pe termen lung, deoarece previn tratamentele costisitoare pentru bolile prezentate anterior. In general cand mergeti cu pisica la un consult primele intrebari ale medicului veterinar vor fi: Este vaccinata? Este deparazitata? Este sterilizata? Si nu degeaba, ca respectand aceste minim 3 puncte reduceti semnificativ lista posibilelor diagnostice, reducand costurile eventualelor investigatii.
Este important ca proprietarii sa acorde prioritate sanatatii pisicilor lor, ramanand informati cu privire la beneficiile vaccinarii; si sa aiba o buna comunicare cu medicul veterinar curant al pisicii sale, fiind dispusi sa asculte sfaturile oferite de acesta.