Itraconazolul este un medicament antifungic, ceea ce inseamna ca lupta impotriva infectiilor cauzate de fungi (ciuperci). Acest medicament nu este eficient pentru a trata infectii cauzate de paraziti, bacterii sau virusuri.
Itraconazolul nu distruge orice tip de ciuperca, ci doar unele sensibile la itraconazol. In baza unei culturi fungice (recoltare de proba de pe piele) se identifica tipul de ciuperca prezent si se face o antifungigrama in care se arata la ce tip de medicament este sensibila ciuperca.
Itraconazolul ataca si distruge ciupercile prin perturbarea membranelor celulare ale acestora, care sunt vitale pentru supravietuirea lor. Fara o membrana celulara intacta, ciupercile nu pot creste sau se reproduce, ceea ce duce la eliminarea infectiei.
Infectiile fungice unde itraconazolul ar putea fi folosit sunt:
- Malasezia;
- Dermatofitoza;
- Blastomicoza;
- Histoplasmoza;
- Aspergiloza;
- Candidoza;
- Criptococoza si coccidioidomicoza;
Semne clinice ale unei infectii fungice
Printre cele mai comune semne clinice, amintim:
- alopecie (lipsa parului) ce poate aparea sub forme circulare sau neregulate, singure sau multiple;
- formare de cruste sau descuamari ale pielii;
- eritem (roseata);
- blana rupta („animalul pare tuns in zona respectiva”);
Leziunile apar mai frecvent pe cap, pe urechi, coada si labele din fata (dar pot fi localizate oriunde).
Majoritatea infectiilor fungice se pot transmite si la oameni, iar sporii de ciuperca pot ramane in mediu chiar si 1 – 2 ani.
Efecte adverse
Ca orice alt medicament, nici itraconazolul nu este lipsit de posibile efecte adverse. In comparatie cu alte medicamente din aceeasi clasa se considera ca prezinta o incidenta mai scazut de efecte adverse. Printre cele mai comune efecte adverse amintim:
- hipersalivare;
- scaderea apetitului (cu posibile stari de greata);
- voma;
- diareea;
- iar in cazuri mai grave – icterul.
Contactati medicul veterinar pentru orice tip de efect advers pe care il are animalul tau.
Se recomanda analizele de sange (in special pe cele de ficat si rinichi) inainte de administrarea itraconazolului pentru a preintampina o afectare hepatica. De asemenea, animalele cu afectiuni cardiace trebuiesc monitorizate cu atentie pe perioada administrarii tratamentului.
Intotdeauna anunta medicul veterinar daca animalul tau ia si alte medicamente, deoarece itraconazolul poate influenta sau fi influenta de unele tipuri de antibiotice (eritromicina), de medicamente antiacide (omeprazol, famotidina), digoxin si amlodipina, ciclosporina etc.
Daca este necesar sa se administreze antiacide in timpul tratamentului cu itraconazol, se recomanda o pauza de 2 ore intre administrarea medicamentelor.
NU se recomanda administrarea itraconazolului la animalale gestante sau care alapteaza (cel putin in care in care riscuri depasesc cu mult beneficiile).
Doza de administrare
Itraconazol poate fi administrat fie pe gura (sub forma de pastile, capsule sau sirop), fie local (sub forma de crema). Dozajul, frecventa si forma de administrare sunt stabilite de medicul veterinar in functie de gradul de afectare. Este foarte important sa continuati tratamentul recomandat chiar daca animalul arata mai bine. Infectiile fungice sunt mai rezistente decat infectiile bacteriene, necesitand o perioada de tratament mai mare, iar daca nu se administreaza perioada completa de tratament exista riscul de recidiva (reaparitie).
Itrafungol (solutie orala cu itraconazol) de la Virbac este indicat pentru tratamentul dermatofitozei la pisici cauzat de Microsporium canis. Concentratia produsul este de 10 mg/ml, iar doza de administrare este de 5 mg/kg (adica 0.5 ml/kg) o data pe zi. Protocolul de tratament conform prospectului este de 1 saptamana de administrat solutia pe gura zilnic, cu 1 saptamana pauza, 3 administrari.
Administrarea capsulelor de itraconazol se recomanda sa se administreze impreuna cu hrana, pe cand solutia orala se recomanda a fi administrata pe stomacul gol.
Acest articol este pur informativ si nu inlocuieste vizita la medicul veterinar. Nu administrati medicamente fara un consult veterinar deoarece rezistante bacteriilor si fungilor la medicamente devine o problema din ce in ce mai mare in medicina umana si veterinara.
Articol cu subiect comun: Dermatofitozele (micozele) la caini si pisici (Ringworm)
Fiind un medicament, trebuie administrat NUMAI sub controlui doctorului veterinar. In plus, este foarte important sa respectati instructiunile medicului privind perioada de administrare si doza recomandata pentru a obtine rezultate eficiente si a preveni recidivele. Inca un lucru despre care ar trebui sa stiti este ca, desi este un medicament sigur, poate produce efecte adverse, precum scaderea in greutate, varsaturi sau diaree, asa ca este important sa anuntati medicul veterinar in cazul aparitiei acestor simptome. In concluzie, itraconazolul este un medicament eficient in lupta impotriva infectiilor fungice la animale, dar este important sa fie administrat corect si sub supravegherea unui medic veterinar pentru a obtine rezultate optime.