Jigodia canina, cunoscut si sub numele de boala Carre sau distemper, este o boala contagioasa grava cauzata de un virus, un virus asemanator celui care provoaca rujeola la om si care odata ce a patruns in interiorul organismului animal ataca sistemul respirator, gastrointestinal si nervos.
Virusul este raspandit si la animalele salbatice, cum ar fi vulpea, lupul, ratonul si dihorul.
Calea de transmitere a jigodiei la caini
Exista 3 cai principale prin care cainele se poate infecta cu jigodie (boala Carre / distemper):
- contactul direct cu un animal sau obiect infectat;
- pe cale aeriana, prin picaturi de saliva sau secretii unui caine bolnav de jigodie;
- transmitere placentara, de la mama la pui in timpul sarcinii.
Cainele infectat poate fi purtator al virusului timp de cateva luni pana la aparitia simptomelor. Cei mai predispusi la infectie sunt pui cu varsta mai mica de 16 saptamani si cainii batrani.
De regula virusul este ucis de majoritatea solutiilor dezinfectante, precum clor sau Virkon. De specificat faptul ca jigodia (distemperul) NU se transmite de la caine la om.
Simptomele jigodiei la caini (bolii Carre)
Perioada de incubatie este in medie de 1 – 2 saptamani, dar poate dura pana la 4 – 5 saptamani.
Simptomele pot varia in functie de stadiul bolii. Virusul se replica initial in tesutul limfatic al tractului respirator, apoi infecteaza tractul respirator, tractul gastointestinal, sistemul nervos central si nervul optic.
Se descriu 2 stadii ale jigodiei la caini:
Stadiul 1 – faza acuta
La debut, primele simptome sunt scurgeri lacrimale purulente, febra si pierderea apetitului. De regula, sindromul febril apare la 3 – 6 zile de la infectie. Alte simptome ce pot aparea sunt letargia (lipsa de energie) , anorexia (lipsa apetitului), tuse, voma, diaree, dar si simptomatologie de encefalita (inflamatia creierului).
Daca catelul trece de faza acuta, poate dezvolta hiperkeratoza labelor si a nasului (ca o ingrosare a pielii, piele cu aspect solzos), dar si infectii bacteriene respiratorii si gastrointestinale.
Stadiul 2 – faza cronica
Este stadiul in care apare afectarea neurologica, virusul atacand sistemul nervos al cainelui.
Simptomele ce pot aparea sunt nistagmus (miscarea repetitiva a ochilor), convulsii cu hipersalivatie, tremurari, paralizie totala sau partiala si intr-un final moartea animalului.
Diagnosticul jigodiei la caini
Diagnosticul este unul dificil si se pune pe baza tabloului clinic. Este recomandat ca la aparitia primelor simptome sa ne prezentam cu catelul la veterinar. Exista si investigatii paraclinice ce pot ajuta la stabilirea diagnosticului:
- Testul de imunoflorescenta din urina si conjunctiva ce identifica prezenta incluziunilor la acest nivel – acel test rapid ca testul de sarcina ce se face pe loc. De regula rezultatele pozitive apar in primele 2 – 3 saptamani de boala. Rezultatele negative sunt des intalnite si nu exclud prezenta boli.
- Analizele de sange ce urmaresc prezenta anticorpilor. Este indicat sa se recolteze 2 monstre la 2 saptamani distanta pentru a observa cresterea titrului de anticorpi.
- Testul PCR detecteaza virusul in secretiile respiratorii, lichidul cerebrospinal, urina si materii fecale. Rezultate fals positive pot aparea la 1 – 3 saptamani de la vaccinare. Rezultatul negativ al testului nu exclude boala.
- Necropsia si examenul histopatologic sunt considerate standardul de aur in depistarea afectiuni.
Tratamentul jigodiei la caini
Nu exista un tratament specific ce poate vindeca boala Carre la caini. In general terapia este una de sustinere si amelioarare a simptomatologiei, si necesita internarea animalului pentru a fi supravegheat.
Tratamentul pentru distemper (jigodie) la caine contine:
- antibiotice cu spectrul larg;
- analgezice;
- medicatie anticonvulsivanta;
- antitermice (medicatie pentru febra);
- perfuzii cu electrolti si nutritie parenterala, daca animalul nu se hraneste singur;
- tratamentul cu anticorpi ce induc o imunitate pasiva (produse precum Salvacan D sau Canglob D), dar si cu antivirale precum RetroMAD1 ce impiedica multiplicarea virusului in organism).
Primordial este inceperea tratamentului cat mai rapid posibil. Un tratament agresiv si cat mai la debutul bolii poate creste sansele cainelui de vindecare si supravietuire.
Prognosticul (sau sansele de supravietuire ale cainilor cu jigodie)
Este in general unul bun cu terapia de sustinere potrivita, pentru cainii doar cu afectare pulmonara si gastrointestinala, desi marea majoritate pot ramane predispusi la infectii respiratorii. In schimb, pentru cei ce prezinta si afectare neurologica, daca supravietuiesc bolii cel mai frecvent raman cu sechele neurologice permanente. Pentru unii cainii boala poate duce la deces in ciuda tratamentului.
Profilaxie (sau cum prevenim jigodia la caini)
La momentul actual singura metoda de preventie a afectiunii este vaccinarea cainilor (exemplu vaccinuri: Nobivac DP, Nobivac DHPPI etc). Imunitatea in urma vaccinarii poate dura pana la 3 ani. Veterinarul este cel care poate recomada si supraveghea schema terapeutica. Este foarte important ca pe perioada vaccinarii, cainele sa fie izolat si sa nu intre in contact cu alte animale pana nu isi va dobandi imunitatea pentru distemper / boala Carre.
In Germania se face un test titru pentru a stabili cantitatea anticorpilor dupa vaccinare. Unde pot face acest test in Romania.
Buna ziua! Clinicile veterinare din Romania colaboreaza cu Laboklin, un centru de analize din Germania. Asadar, la orice clinica veterinara din Bucuresti sau tara puteti merge sa ii recolteze sange, ulterior ocupandu-se ei de absolut tot. Cu stima!
am un cățel de 11 luni care de trei zile nu mai mânca, bea doar apă și apoi o vomită, nu mai e energic, este epuizat și fără putere măcar de a deschide gura să schițeze un sunet, urinează cu sânge. tot la acest tip de boală se încadrează ?
Daca ati fi vaccinat cainele cand era pui, acum nu ar fi trebui sa va faceti griji pentru jigodie. Daca urineaza cu sange si nu este deparazitat pentru capuse, exista mai mare riscul sa fie babesioza, fiind o boala tot mai frecvent diagnosticata in aceasta perioada a anului (la fel si cu deparazitarea, daca ar fi avut-o facuta la timp, nu ar fi trebui sa va faceti griji pentru babesioza). Nu aveti ce sa faceti si ce sa ii dati acasa, asadar mergeti la medicul veterinar. Cu stima!
O ultimă întrebare: Sanytolul are efect la dezinfecția locurilor posibil contaminate cu virusul jigodiei?
Atata timp cat functioneaza impotriva virusurilor umane, ar trebui sa functioneze si pentru virusul jigodiei. Cu stima!
Care e concentrația optimă pentru dezinfectarea cu clor să dea rezultate la virusul jigodiei?
Buna seara! O dilutie de clor cu apa 1 / 20 (1 parte clor cu 20 parti de apa) distruge toate virusurile. Este important sa lasati sa actioneze cel putin 10 minute, fie spalati pe jos cu mopul, fie pulverizati cate putin timp de 10 minute. NU lasati animalele sa linga sau sa intre in contact cu mirosul de clor. Cu stima!
Se poate lua jigodia de la un om care a fost in contact cu un catel ifectat ?
Buna ziua! Jigodia nu se transmite de la caine la om. Cu stima!
Am o catelusa de 1 an si ceva e bolnava bea apa multa , vomita asa apatos, se vaita si nu se joaca, a dat tel mama la un medic veterinar si a jis ca are jigodie catelusa, nu stiu exact, ce sa facem sa numai fie apatica si sa se joace? Ca nici nu manca deloc/>
Buna ziua! Nu se poate pune diagnosticul de jigodie prin telefon, cel mult sa se suspicioneze. Catelusa daca este apatica cu siguranta are probleme de sanatate si doar printr-o consultatie fizica cu eventuale investigatii o sa va puteti da seama ce are, urmand ca sa se dea tratamentul tintit pe afectiunea respectiva. Nu exista tratament pentru catelusa „sa nu mai fie apatica si sa se joace”. Cu stima!
I-am facut primul vaccin pentru boala numita in termeni populari ,jigodie . De trei zile nu mananca ,vomita ,este slabit si posibil scaun moale . A doua zi ,dupa observarea starii lui ,veterinarul i -a facut un vaccin care contine “vitamine “ .Ce sa fac ?
Buna ziua! Nu exista vaccin doar pentru jigodie (distemper), in general acesta vine la pachet si cu valenta pentru parvoviroza. Daca dvs ati vaccinat cainele si nu l-ati tinut izolat de alti caini sau de mediul exterior, ar fi putut sa fi fost contaminat la momentul vaccinarii. Dupa semnele clinice exprimate, pare sa fie parvoviroza, dar tratamentul nu este reprezentat doar de vitamine. In parvoviroza se fac perfuzii pentru a combate deshidratarea organismului, se fac antivomitive, pansamente gastrice, analgezice etc. Cainele ar trebui internat si tinut sub supraveghere si administrat tratament de cateva ori pe zi pentru a avea o sansa. Cu stima!
Bună ziua, am un cățel care a făcut jigodie, acesta fiind ținut la curte însă merg de doua ori pe zi la el sa îi dau mâncare. 8 zile a făcut tratament cu cefort, b-uri, calciu, perfuzie ringer și salvamar. De 7 zile a terminat tratamentul, a rămas cu un tremurat. Întrebarea mea este: mai este contagios? În apartament unde locuiesc mai am un câine( labrador, care are toate vaccinurile la zi), este vreo șansă ca labradorul să acest virus după ce câinele infectat a terminat tratamentul? Daca da, pentru cât timp după tratament câinele mai poate fi contagios? Mulțumesc mult
Buna ziua! Ar fi bine sa fie izolat o perioada mai lunga de timp cainele care a fost purtator de jigodie. Mai poate elimina virusul pana la 3 – 4 luni dupa infectare. Legat de cainele dumneavoastra, chiar daca a fost vaccinat tot poate sa contacteze boala, dar sansele sunt destul de mici (lucrurile acestea depind de tulpina virusului, de imunitatea cainelui, etc). Cu stima!
Buna sera ! Nu știu dacă cineva îmi va raspunde 😪 Am un câine cu jigodie , 2 zile a făcut tratament subcutanat , iar 5 zile perfuzii cu Cefort , gentamicina , vitamina C , B-URI , in paralel a făcut interferon , și i-am pus o plasma de sânge .. starea lui s-a agravat .. , bea apa și mananca foarte puțin .. credeți ce tratament a facut este in regula ? Acest interferon pe care la făcut ? Sau era mai bine Canglog ? Va multumes. !
Buna seara! Nu exista un tratament specific pentru jigodie la caine, tratamentul fiind simptomatic (adica ce exprima cainele, se contracareaza, spre exemplu: vomita, se fac antivomitive si pansament gastrice; tremura, se fac relaxante musculare si etc). Tratamentele cu Canglob D si Interferon nu au studii puternice in spate sa demonstreze eficacitatea lor. Cu alte cuvinte, uneori ajuta, alteori nu, dar cu siguranta nu stim deoarece nu sunt studiate indeajuns. In marea majoritate a cazurilor de jigodie se ajunge la eutanasiere, deoarece acest virus afecteaza ireversibil creierul. Cu stima!
Cainele nostru a fost diagnosticat cu jigodie, initial vomita si facea diaree dar avea si scurgeri la ochi. de atunci mananca si bea apa dar a ramas cu un tremurat care veterinarul ne-a zis ca e ceva cronic de la jigodie si nu mai scapa