KeratoConjunctivita Sicca (KCS) la caini

Boala ochilor uscati (keratoconjunctivita sicca) la caini          

   Cheratoconjunctivita sicca (KCS), cunoscuta sub numele boala ochilor uscati, este o afectiune care afecteaza ochii cainilor. Se caracterizeaza printr-o lipsa de productie de lacrimi, ceea ce duce la uscaciunea si inflamarea corneei si a conjunctivei. Aceasta afectiune poate provoca disconfort si probleme de vedere animalelor afectate.

Structura ochiului la caini

Structura ochiului include mai multe componente care lucreaza impreuna pentru a capta lumina, a focaliza imaginile si a transmite informatii vizuale catre creier. Acestea includ corneea, irisul, cristalinul, retina, nervul optic si diversi muschi care controleaza miscarile ochilor.

  • Corneea este stratul exterior transparent al ochiului care ajuta la protejarea acestuia de praf, resturi si alte obiecte straine. Ajuta la focalizarea luminii pe retina, in partea din spate a globului ocular.
  • Irisul este partea colorata a ochiului care controleaza cantitatea de lumina care intra prin pupila, care se afla in centrul acestuia. Acest mecanism le permite cainilor sa isi ajusteze vederea in functie de conditiile de iluminare.
  • Cristalinul este o structura flexibila situata in spatele irisului care isi schimba forma pentru a focaliza imaginile pe retina.
  • Retina contine celule specializate numite fotoreceptori care convertesc lumina in semnale electrice care sunt apoi transmise la creier prin intermediul nervului optic. Acest proces le permite cainilor sa perceapa formele, culorile si miscarea din mediul inconjurator.

Una dintre cele mai importante caracteristici ale ochilor canini este capacitatea lor de a vedea bine in conditii de lumina slaba, datorita unui strat reflectorizant din spatele retinei numit tapetum lucidum. Acest strat ajuta la amplificarea luminii primite, reflectand-o de mai multe ori prin fotoreceptori inainte ca aceasta sa ajunga in cele din urma la ei. Aceasta adaptare confera cainilor o vedere nocturna superioara celei a oamenilor.

Ochii lor sunt dotati cu muschi specializati care permit miscari rapide in toate directiile fara a intoarce capul. Aceasta caracteristica ii ajuta pe caini sa urmareasca cu precizie obiectele sau prada care se misca rapid.

Functia glandelor lacrimale

Functia principala a glandelor lacrimale la caini este de a produce lacrimi, ce contin componente esentiale, cum ar fi apa, electroliti, proteine si lipide. Aceste componente lucreaza impreuna pentru a asigura umezeala suprafetei ochiului, impiedicand uscarea si iritarea acestuia. Lacrimile ajuta, de asemenea, la eliminarea oricaror particule straine sau bacterii care pot intra in contact cu ochiul, reducand riscul de infectie.

Pe langa faptul ca mentin ochii umezi si curati, lacrimile produse de glandele lacrimale la caini joaca, de asemenea, un rol in mentinerea unei vederi corespunzatoare. Pelicula creata de lacrimi ajuta la refractarea luminii pe retina din partea din spate a ochiului, permitand cainilor sa vada clar si sa se orienteze eficient in mediul inconjurator. Fara o productie adecvata de lacrimi, cainii pot avea o vedere incetosata si alte deficiente vizuale.

Care sunt principalele cauze de aparitie a Cheratoconjunctivitei Sicca?

Cauza principala, la caini, este o deficienta in productia de lacrimi, in special secretia inadecvata de film lacrimal apos de catre glandele lacrimale. Acest lucru se poate datora unei varietati de factori, inclusiv boli autoimune, cum ar fi dacrioadenita mediata imunitar, anomalii congenitale, predispozitia rasei (cum ar fi la Cavalier King Charles Spaniel si West Highland White Terrier) sau cauze iatrogene, cum ar fi ochiul uscat indus de medicamente (ex: atropina).

Din punct de vedere patologic, se caracterizeaza prin inflamarea glandelor lacrimale, ceea ce duce la scaderea productiei de lacrimi si la uscarea ulterioara a corneei si conjunctivei. Lipsa de lubrifiere adecvata a suprafetei oculare poate duce la ulceratii corneene, cicatrizare si vascularizatie daca nu este tratata prompt. Iritarea cronica din cauza uscaciunii poate duce la infectii bacteriene secundare sau cheratita.

In plus fata de scaderea productiei de lacrimi, alti factori care contribuie la debutul acestei patologii, includ modificari legate de varsta in compozitia filmului lacrimal si rata de evaporare, dezechilibre hormonale (cum ar fi hipotiroidismul), infectii virale precum virusul bolii Carre sau herpesvirusul-1 canin, sau factori de mediu precum praful sau alergenii care pot exacerba iritatia oculara.

Rase predispuse

O prima rasa frecvent afectata de keratoconjunctivita sicca este Shih Tzu. Acesti caini mici, brahicefalici, au orbite putin adanci si ochi proeminenti, ceea ce ii face mai predispusi la probleme oculare, cum ar fi sindromul de ochi uscat. In plus, blana lunga a lui Shih Tzu poate contribui la iritarea din jurul ochilor, exacerband si mai mult afectiunea.

O alta rasa cu risc de keratoconjunctivita sicca este Cocker Spaniel. Acesti caini au ochi mari si expresivi, predispusi la uscare din cauza productiei inadecvate de lacrimi. In plus, Cocker Spanielii sunt predispusi sa dezvolte alergii si afectiuni ale pielii care pot avea un impact asupra productiei de lacrimi si pot duce la sindromul de ochi uscat.

Bulldogul este o alta rasa cunoscuta pentru riscul ridicat de a dezvolta keratoconjunctivita sicca. Bulldogii au o structura faciala unica, cu pliuri faciale adanci si ochi proeminenti care pot impiedica distribuirea corecta a lacrimilor. In plus, Bulldogii sunt predispusi la obezitate si probleme respiratorii care pot exacerba si mai mult sindromul de ochi uscat.

Ce semne apar?

Printre cele mai frecvente semne la caini este clipitul excesiv sau strangerea ochilor. Cainii cu ochi uscat pot, de asemenea, sa isi dea cu labele la ochi sau sa ii frece de mobila sau de alte obiecte in incercarea de a atenua disconfortul cauzat de afectiune. In plus, acestia pot avea ochii rosii, inflamati, care par tulburi.

Un alt simptom este reprezentat de o scurgere groasa, galbuie din ochi. Aceasta secretie se poate acumula in colturile ochilor si poate provoca cruste sau maturi de blana in jurul zonei oculare. In cazurile severe, secretia poate fi insotita de un miros urat.

Uneori, pot dezvolta ulcere corneene ca urmare a scaderii productiei de lacrimi. Ulcerele corneenei pot provoca dureri intense si pot duce la pierderea vederii daca nu sunt tratate. Cainii cu ulcere corneene pot prezenta simptome suplimentare, cum ar fi sensibilitate crescuta la lumina, lacrimare excesiva si strabism.

Ce se intampla daca nu administram tratamentul?

Evolutia keratoconjunctivitei sicca fara tratament poate fi un proces gradual care, in cele din urma, duce la afectarea semnificativa a vederii cainelui si a calitatii generale a vietii.

Fara un tratament adecvat, simptomele se pot agrava in timp. Initial, cainii afectati pot prezenta semne precum clipitul crescut, strabismul si secretia din ochi. Pe masura ce afectiunea progreseaza, ochii pot deveni rosii si inflamati, iar corneea poate dezvolta ulcere sau alte leziuni.

In cazurile severe, acestia pot suferi pierderi de vedere din cauza deteriorarii corneei sau a altor structuri din interiorul ochiului. Pe langa faptul ca provoaca disconfort si afectarea vederii, keratoconjunctivita sicca netratata poate, de asemenea, creste riscul de infectii secundare la nivelul ochiului afectat.

Cum se pune diagnosticul?

Unul dintre cele mai comune instrumente de diagnosticare folosite de medicii veterinari pentru a identifica sindromul de ochi uscat la caini este testul lacrimogen Schirmer. Acest test masoara cantitatea de lacrimi produsa de ochi pe o anumita perioada de timp. O banda de hartie speciala de filtru este plasata sub pleoapa inferioara si, dupa un anumit interval de timp, se masoara lungimea umezelii de pe banda. O citire a productiei scazute de lacrimi indica un diagnostic de Keratoconjunctivita sicca.

Test Schirmer la caine (photo credit: dr. Iuliana Ionascu facebook)

In plus fata de testul lacrimal Schirmer, medicii veterinari pot efectua si un test de colorare cu fluoresceina pentru a evalua orice deteriorare sau anomalie pe suprafata corneei. Colorantul de fluoresceina este aplicat pe ochi, iar orice zona in care exista defecte sau ulceratii va aparea verde sub o lumina albastra speciala. Acest test poate ajuta la determinarea daca sindromul de ochi uscat a dus la deteriorarea corneei la cainii afectati.

Se efectueaza un examen oftalmologic pentru a evalua alte cauze posibile pentru simptomele oculare la cainii cu suspiciune de Keratoconjunctivita sicca. Aceasta examinare cuprinzatoare include evaluarea calitatii filmului lacrimal, evaluarea functiei pleoapelor, examinarea tesuturilor conjunctivale si verificarea semnelor de inflamatie sau infectie in cadrul structurilor oculare. Prin efectuarea unui examen oftalmologic amanuntit, medicii veterinari pot exclude alte cauze potentiale pentru simptomele de ochi uscat.

Se pot utiliza tehnici imagistice avansate, cum ar fi ultrasunetele sau tomografia in coerenta optica (OCT), pentru a vizualiza structurile interne ale ochilor si pentru a evalua orice modificari subiacente asociate cu Keratoconjunctivita sicca. Aceste modalitati de imagistica ofera informatii detaliate despre grosimea tesutului, modelele de flux sanguin si integritatea structurala din interiorul ochilor.

Se poate trata cheratoconjunctivita sicca?

Unul dintre cele mai comune tratamente este utilizarea lacrimilor artificiale sau a picaturilor oftalmice lubrifiante. Aceste picaturi ajuta la suplimentarea filmului lacrimal natural si ofera umezeala atat de necesara ochilor. In cazurile mai severe, pot fi prescrise medicamente eliberate pe baza de reteta, cum ar fi ciclosporina sau tacrolimus, pentru a ajuta la stimularea productiei de lacrimi si la reducerea inflamatiei.

Pe langa tratamentele topice, suplimentele alimentare, cum ar fi acizii grasi omega-3, pot fi benefice. Acesti acizi au proprietati antiinflamatorii care pot ajuta la reducerea inflamatiei oculare si la imbunatatirea productiei de lacrimi. Este important sa va consultati cu un medic veterinar inainte de a incepe orice supliment alimentar pentru cainele dumneavoastra.

Optiunile chirurgicale pot fi luate in considerare pentru cainii cu cazuri severe de, care nu raspund bine la managementul medical. Procedurile chirurgicale, cum ar fi transpozitia ductului parotidian sau tarsorafia temporara, pot ajuta la imbunatatirea distributiei si retentiei lacrimale in ochii afectati. 

Monitorizarea regulata si ingrijirea ulterioara sunt esentiale pentru animale, pentru a se asigura ca afectiunea lor este gestionata in mod corespunzator in timp. Medicul veterinar poate recomanda controale frecvente pentru a evalua raspunsul cainelui dumneavoastra la tratament si pentru a face orice ajustari necesare la planul de ingrijire. Monitorizarea nivelurilor de productie lacrimala prin testele lacrimale Schirmer poate ajuta la masurarea eficientei protocoalelor de tratament.

Cum este prognosticul? Pot aparea complicatii?

Prognosticul poate varia in functie de cauza care sta la baza, severitatea simptomelor, si raspunsul la tratament. In general, cele mai multe cazuri pot fi gestionate eficient cu ajutorul unei terapii medicale adecvate, care poate include lubrifianti topici, medicamente imunosupresoare sau interventii chirurgicale. Cu toate acestea, unele cazuri pot fi mai dificil de tratat si necesita un management pe termen lung pentru a controla simptomele si a preveni complicatiile.

Una dintre principalele complicatii asociate cu aceasta patologie la caini este dezvoltarea ulcerelor corneene. Lipsa unei productii adecvate de poate duce la uscaciune si abraziuni corneene, facandu-i mai predispusi la aparitia ulcerelor. Ulcerele corneenei sunt dureroase pentru caini si pot duce la complicatii suplimentare, cum ar fi cicatrizarea corneei sau infectii, daca nu sunt tratate prompt.

Pe langa ulcerele corneene, inflamatia cronica asociata poate predispune cainii si la infectii secundare. Infectiile bacteriene sau fungice se pot dezvolta la nivelul conjunctivei sau al corneei din cauza apararii oculare compromise la cainii cu sindromul ochiului uscat. Aceste infectii pot exacerba semnele clinice, cum ar fi roseata, secretia sau strabismul si pot necesita un tratament suplimentar cu antibiotice sau medicamente antifungice. Pentru a minimiza riscul de infectii secundare, este esential ca proprietarii sa urmeze recomandarile medicului veterinar pentru ingrijirea si igiena oculara adecvata.

Cum putem preveni?

Una dintre cele mai eficiente modalitati de a preveni keratoconjunctivita sicca la caini este mentinerea unei bune igiene oculare. Curatarea regulata a ochilor cainelui dumneavoastra cu o carpa umeda poate ajuta la indepartarea murdariei, a resturilor si a altor iritanti care ar putea contribui la aparitia ochiului uscat. In plus, mentinerea blanii cainelui dvs. tunsa in jurul ochilor poate ajuta la prevenirea patrunderii parului in ochi si a provocarii de iritatii.

Un alt mod de preventie este asigurarea unei alimentatii adecvate. O dieta bogata in vitaminele A si C, precum si in acizi grasi omega-3, poate ajuta la sustinerea productiei sanatoase de lacrimi si la mentinerea unei sanatati optime a ochilor la caini. In plus, oferindu-i cainelui dvs. multa apa proaspata pe tot parcursul zilei va contribui la mentinerea hidratarii si la asigurarea unei rezerve adecvate de lacrimi pentru a le lubrifia ochii.

Controalele veterinare regulate sunt cruciale pentru prevenirea keratoconjunctivitei sicca la caini. In timpul examinarilor de rutina, medicii veterinari pot evalua starea generala de sanatate a cainelui dumneavoastra si pot depista din timp orice potentiale probleme inainte ca acestea sa se transforme in afectiuni mai grave, cum ar fi ochiul uscat.

Unele semne comune ale ochiului uscat la caini includ roseata sau inflamatia din jurul ochilor, clipitul excesiv sau strangerea ochilor, secretii sau cruste in jurul ochilor si labartarea fetei. Daca observati oricare dintre aceste simptome la cainele dumneavoastra, este esential sa va adresati imediat unui medic veterinar pentru un diagnostic si un plan de tratament adecvat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.