Leptospiroza la caini

Leptospiroza este o infectie bacteriana cauzata de Leptospira spirochete ce ataca ficatul, rinichii, ochii, sistemul nervos si reproductiv al cainelui.

Bacteria este luata de regula din apele infectate cu urina animalelor si infecteaza cainele prin patrunderea in piele unde sapa tunele, in care se reproduc bacteriile. Cele mai periculoase ape in care Leptospira se reproduce sunt cele statatoare. Animalul poate contacta bacteria inotand sau consumand apa din acest mediu. Este o boala grava ce poate pune viata cainelui in pericol. Este mai frecventa toamna.

Atentie, infectia poate fi transmisa si la oameni, cei mai susceptibili fiind copiii.

Leptospira odata patrunsa in organismul animal, se reproduce in ficat, rinichi si sistemul nervos. Imediat dupa infectare poate aparea febra, care dispare odata cu producerea de anticorpi. Bacteria ramane cantonata la nivel renal, reproducandu-se la acest nivel si eliminandu-se prin urina. Afectarea renela si hepatica poate fi fatala, iar cei mai predispusi la complicatii severe sunt de regula cateii la varste fragede, deoarece au un sistem imun mai slab dezvoltat.

Simptomele leptospirozei la caini cuprind:

  • febra cu debut brusc;
  • icter (cainele devine ‘galben’);
  • muschii inflamati si dificultate in miscare;
  • mers rigid;
  • tremurat;
  • slabiciune;
  • apatie;
  • scaderea apetitului;
  • poliurie (cainele urineaza des) – semne de insuficienta renala;
  • deshidratare rapida;
  • voma cu sange;
  • diaree;
  • scurgeri vaginale sanguine;
  • tuse cu debut brusc;
  • dispnee (cainele respira cu dificultate);
  • puls neregulat;
  • secretii nazale.

Diagnosticul leptospirozei la caini

Se pune pe baza:

  1. Istoricului medical bazat pe debutul simptomelor, activitatile recente, inclusiv contactul cu ape infectate, dar si pe istoricul vaccinarii. Acesta poate sugera si indicii ce pot stabilii stadiul infectiei si ce organe sunt afectate de boala;
  2. Analizelor biochimice: functia hepatica, renala, glicemia etc. In general in cazul leptospirozei la caini pe biochimia de sange se intalneste insuficienta renala si hepatica;
  3. Hemoleucograma completa – in general in cazul leptospirozei la caini sunt crescute celulele albe foarte mult (WBC);
  4. Sumarului de urina;
  5. Ionograma serica;
  6. Dozarea fluorescenta a anticorpilor din urina pentru a evidentia gravitatea bolii (Real-Time PCR Lepstospira spp.);

Tratamentul leptospirozei la caini

Formele severe de boala necesita de regula spitalizare si monitorizare 24 din 24. In functie de stadiul insuficientei renale, se poate ajunge chiar si la hemodializa.

Tratamentul de baza consta in administrarea de fluide intravenos pentru a combate deshidratarea. Medicamente antivomitive, pansament gastrice, dar si montarea unei sonde gastrice poate fi utila in cazul in care cainele nu mananca.

In cazul unei hemoragii severe sunt necesare si transfuzii de sange.

Antibioticele se prescriu in functie de stadiul bolii, penicilina este utila in stadiul initial, tetraciclina (exemplu: doxiciclina) si fluoroquinolonele se administreza in stadii mai avansate avand o mai buna absortie in tesutul osos. Acestea se administreaza timp de 4 saptamani. Antibioticul poate fi ales si in functie de stadiul insuficientei renale.

Prognosticul este unul bun cu exceptia cazurilor cu afectare severa a ficatului si rinichilor, unde de cele mai multe ori se opteaza pentru eutanasierea cainelui.

Management si profilaxia lepstopirozei la caini

Pe perioada de convalescenta este necesara odihna, evitarea contactului cu alte animale si copii. Se recomanda utilizarea manusilor la contactul cu cainele, in special cu fluidele biologice (urina) ale acestuia.

Vaccin contra leptospirozei la caini

Vaccinul contra Leptospirozei canine este cea mai eficienta forma de preventie, desi acesta nu are acoperire impotriva anumitor tulpini de Leptospira. Medicul veterinar va poate ghida si recomanda daca acesta este necesar pentru catelul dumnevoastra. Schema de vaccinare a cainilor trebuie sa contina cel putin 2 administrari de vaccin pentru leptospiroza.

Un gând despre “Leptospiroza la caini

  1. Lumynyta spune:

    Am auzit de un coleg la munca care ar fi avut leptospiroza de era tot galben si a fost internat vreo 2 saptamani in spital
    ma sperii asa de tare ca mi-e si frica sa mai stau langa catelul meu, nu stiam ca leptospiroza este si la caini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.