Herpesviroza (Rinotraheita) este una dintre cele mai intalnite boli infectioase ale pisicilor, iar infectia cu herpesvirus ce o cauzeaza poate constitui o problema grava pentru ca odata ce pisica a fost infectata, acest virus asteapta momentul in care imunitatea scade si ocazia de a provoca semne clinice oculare si respiratorii.
Ce este lizina?
Lizina este un aminoacid care participa la buna dezvoltare a organismului, la regenerarea si refacerea tesuturilor si mai ales in procesul de sintetizare a anticorpilor, proteinelor, hormonilor si enzimelor, producerea de colagen propriu depinzand de aportul de lizina. Astfel, lizina actioneaza prin crearea unui echilibru intre substantele nutritive implicate in reducerea multiplicarii virusului Herpes Simplex.
Pe langa efectul benefic pe care il are lizina in infectia cu virusul rinotraheitei, aceasta stimuleaza hormonul de crestere (STH) in perioada de juniorat a pisicilor, previne ateroscleroza si scade posibilitatea aparitiei hipertensiunii arteriale la pisicile in varsta. Lizina administrata pisicilor cu infectii ale tractului respirator poate grabi ameliorarea in prezenta tratamentului simptomatic pentru simptome precum:
- problemele respiratorii precum tusea, gafaitul si dificultatile in respiratie;
- conjunctivita;
- patologia sinusurilor ce determina stranut, congestie, secretii nazale;
- letargie;
- febra;
- leziuni bucale;
- inapetenta.
Studii efectuate pe grupuri de pisici infectate cu virusul perpetic felin au aratat ca o doza zilnica de 400-500 mg de lizina administrata acestor pisici a fost asociata cu reducerea semnelor clinice si severitatii acestora, dar si a excretiei virale, concluzionand ca aceasta participa la sustinerea si intarirea imunitatii organismului felin impotriva infectiei, cat si la refacerea mai rapida a tesuturilor afectate de boala precum aftele si ulceratiile la nivelul mucoasei bucale.
Concluzia studiului:
Administrarea orala o data pe zi a 400 mg de L-lizina la un grup de pisici infectate latent cu virusul rinotraheitei feline a fost asociat cu o reducere a excretiei virale. Aceasta doza a determinat o crestere semnificativa, dar pe termen scurt, a concentratiei plasmatice de L-lizina fara a modifica concentratia plasmatica de arginina sau a induce efecte clinice adverse.
Link catre studiul precizat: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12518876/
Concluzia studiului:
Administrarea orala a 500 mg de lizina la pisici a fost bine tolerata si a dus la manifestari mai putin severe ale conjunctivitei cauzate de virusul herpetic felin, in comparatie cu pisicile care au primit placebo. Administrarea orala de lizina poate fi utila in tratamentul precoce al infectiei cu virusul rinotraheitei feline prin scaderea severitatii bolii.
Link catre studiul precizat: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16206789/
Important de precizat este faptul ca doar administrarea de lizina nu este suficienta pentru tratarea si ameliorarea simptomelor clinice in infectia cu herpesvirusul felin si ca aceasta trebuie combinata cu un tratament simptomatic pentru a combate semnele respiratorii si oculare asociate. Astfel, este necesara combinarea tratamentului cu o buna ingrijirea a pacientului in timpul spitalizarii sau la domiciliul proprietarului in cazul unei infectii usoare.
Tratamentul complet al herpesvirozei feline este alcatuit din administrarea de:
- fluide ce ajuta la hidratarea organismului si aportul rapid de substante nutritive si medicamentoase;
- antibiotice cu spectru larg pentru combaterea infectiilor secundare, majoritatea cu Bordetella bronchiseptica, Chlamydophila sau Mycoplasma;
- mucolitice pentru fluidificarea secretiilor ce optureaza caile respiratorii sau nebulizarea cu solutie salina ce contribuie la decongestionarea nazala;
- unguente/ colire (picaturi) oftalmice cu antivirale si antibiotice pentru reducerea simptomatologiei oculare (conjunctivita, epifora, secretii oculare purulente);
- vitaminoterapie pentru sustinerea organismului in cazul carentelor;
- lizina pentru sustinerea si intarirea sistemului imunitar si refacerea mai rapida a tesuturilor afectate.
Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni. Nu ezitati sa apelati la o ambulanta veterinara (tel: 0726742842) sau ne puteti vizita la Joyvet – cabinet veterinar sectorul 3.