Luxatia cristalinului la caine si pisica

    Daca acum ceva timp am vorbit de luxatia si avulsia globului ocular, aflati ca si cristalinul poate suferi luxatie, afectiune frecventa la caine si pisica, ce afecteaza animalele de orice varsta, sau rasa, iar deseori se complica secundar cu glaucomul, insotit mereu de durere.

[1] Cristalin fixat in fosa hialoida, in spatele irisului. [2] Luxatie de cristalin in plan vertical. [3] Luxatie anterioara de cristalin. [4] Luxatie posterioara de cristalin. Sursa foto: ophtavet.com/en/veterinary-ophthalmology/the-eye-and-its-diseases/lens-luxation/

Cristalinul este o lentila transparenta, biconvexa, este alcatuit din tesut epitelial, este avascular si este situat in spatele irisului, in fosa hialoida si in contact intim cu corpul vitros. Luxatia cristalinului se poate clasifica in:

  • luxatie anterioara in care cristalinul este deplasat in camera anterioara a ochiului, inaintea irisului si in contact cu corneea
Sursa foto: eastcottreferrals.co.uk/anterior-lens-luxation-in-dogs/
  • luxatie posterioara in care cristalinul este deplasat in corpul vitros
Sursa foto: merckvetmanual.com/multimedia/image/posterior-lens-luxation-with-hypermature-cataract-dog
  • luxatie in plan vertical in care cristalinul nu mai este situat la nivelul fosei hialoide

De ce apare luxatia cristalinului?

Luxatia cristalinului poate fi congenitala sau dobandita, cea din urma aparand din cauza cataractei, a glaucomului, a uveitei, tumorilor intraoculare sau fragilitatii ligamentului suspensor. Luxatia congenitala este frecvent intalnita la rasele de talie mica, precum Pekinez, Poodle, Toy Terrier, Caniche, Schnauzer pitic, Bichon, Cocher sau metisii acestora, apare de obicei la varsta de 1-5 ani si este cauzat de slaba atasare a ligamentului suspensor la nivelul ecuatorului sau din cauza insertiei anormale, astfel ca orice traumatism, oricat de minor, determina deplasarea cristalinului de la nivelul fosei hialoide.

Luxatia aparuta in urma traumatismelor in regiunea capului este rara si poate fi insotita de cataracta traumatica sau alte leziuni oculare precum decolarea retiniana sau desirarea sclerei.

Cresterea presiunii intraoculare din glaucom determina ruperea ligamentului suspensor al cristalinului, iar in urma ruperii si luxatia acestuia.

In cataracta, capsula cristalinului sufera modificari de permeabilitate in urma carora creste diametrul antero-posterior al acestuia, astfel ca se creaza o tensiune ce duce la desirarea zonulei Zinn.

Simptomatologie

Atunci cand are loc luxatia cristalinului, cainele sau pisica va acuza durere manifestata prin blefarospasm, lacrimare si fotofobie si va sta suparat, fara sa se mai joace sau sa se plimbe.

La examinarea oftalmologica, in urma midriazei medicamentoase realizata cu atropina si a instilatiilor cu benoxicaina (anestezic local), se observa cristalinul in camera anterioara a ochiului ce produce un efect iritativ la nivelul fetei posterioare a corneei, determinand cheratita posterioara traumatica si glaucom secundar. Se mai pot observa la nivelul conjunctivei vase sanguine episclerale cu un traiect sinuos si de calibru variabil. Din cauza ca irisul nu se mai sprijina pe cristalin, apare o miscare a marginii libere a irisului in momentul miscarii ochilor sau capului, semn caracteristic luxatiei de cristalin denumit iridoneza (iridodonensis).

Luxatie posterioara de cristalin observata la examenul ecografic al ochiului. Sursa foto: mspca.org/angell_services/15148-2/

Vazut din lateral, globul ocular poate oferi elemente importante de diagnostic, de exemplu in luxatia anterioara de cristalin scade adancimea camerei anterioare a ochiului, iar in luxatia posterioara de cristalin creste adancimea camerei anterioare a acestuia. In cazul luxatiei de cristalin in plan vertical, se observa la examinarea ochiului o parte din tapetum lucidum dorsal, iar cristalinul sub forma de semiluna in partea ventrala.

Tratamentul in luxatia cristalinului

Tratamentul in aceasta patologie este medicamentos sau chirugical, iar tinand cont ca luxatia cristalinului reprezinta o urgenta, tratamentul trebuie instituit de urgenta.

In cazul luxatiei anterioare de cristalin se poate recurge la repunerea acestuia in camera posterioara a ochiului, urmand administrarea de colire hipotensoare care au si actiune mitotica precum travatan sau colir cu pilocarpina 2% administrat cate o picatura in fiecare seara pentru tot restul vietii animalului. Daca nu s-a reusit repunerea cristalinului in camera posterioara a ochiului, se poate recurge la extractia intracapsulara a acestuia. In cazul complicarii cu glaucom, acesta trebuie tratat, iar presiunea intraoculara monitorizata periodic, in cazul in care terapia antiglaucomatoasa nu are rezultat, putandu-se recurge la protezarea ochiului, fiind o interventie strict estetica.

In luxatia in plan vertical sau cea posterioara de cristalin, tratamentul are in vedere mentinerea acestuia in camera posterioara a ochiului prin medicatie pentru tot restul vietii animalului, nefiind recomandata interventia in cazul luxatiei posterioare din cauza complicatiilor intra si postoperatorii.

Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni. Nu ezitati sa apelati la un medic veterinar la domiciliu sau ne puteti vizita la clinica veterinara Joyvet din sectorul 3.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.