Luxatia patelara este una dintre cele mai frecvente afectiuni ortopedice, cu care se confrunta micutii nostrii patrupezi canini. Patela sau rotula cum mai este ea cunoscuta, ar trebui sa protejeze genunchiul de eventuale traumatisme, dar in cazul luxatiei de patela, sustinerea acesteia devine slaba si ea „joaca / aluneca” sau luxeaza in stanga sau dreapta genunchiului. Aceasta afectiune nu trebuie sa ramana neglijata, deoarece patrupedul acuza o durere destul de accentuata, nu doar un usor disconfort cum am crede noi, care cu timpul, daca ramane netratata se agraveaza considerabil.
Intelegerea diverselor cauze ale luxatiei patelare la caini este cruciala pentru prevenirea si interventia timpurie. Prin abordarea predispozitiilor genetice, prin practici de reproducere selectiva, prin mentinerea unei greutati sanatoase, printr-o dieta adecvata si prin exercitii fizice, dar si prin minimizarea traumatismelor, printr-o supraveghere atentă in timpul activitatilor fizice, proprietarii animalelor de companie pot contribui la reducerea riscului cainelui lor de a dezvolta aceasta afectiune dureroasa.
In cele ce urmeaza, vor fi aduse in prin-plan diferitele aspecte ale luxatiei patelare la caini, inclusiv cauzele, simptomele, opțiunile de tratament, rasele predispuse la aceasta afectiune, dar si efectele pe termen lung ale netratarii acesteia.
Care sunt rasele predispuse?
Mai multe rase sunt predispuse acestei afectiuni de natura ortopedica. Printre acestea se numara Chihuahua, Pomeranian, Yorkshire Terrier și Cavalier King Charles Spaniel. Acesti caini de talie mica au un risc mai mare de a dezvolta luxatia din cauza predispozitiei genetice si a conformatiei lor anatomice.
Chihuahua, renumiti pentru dimensiunile lor mici, dar cu personalitati puternice, sufera adesea de luxatie patelara, din cauza structurii anatomice a genunchilor. In cazul lor, rotula aluneca mult mai usor din pozitia sa, chiar si in cazul unor traumatisme sau miscari minore. Similar acestora, Pomeranians si Yorkshire Terrier au articulatii genunchilor putin adanci, ceea ce ii predispune acestei afectiuni.
Cavalier King Charles Spaniel sunt o alta rasa frecvent afectata, datorita conformatiei lor, cu picioare lungi si corpuri mici, care poate contribui la o aliniere gresita a rotulei. In plus, acestia pot avea ligamentele sau muschii slabi in jurul articulatiei genunchiului.
Care sunt principalele cauze?
Principala cauza o constituie genetica, deoarece anumite rase sunt mai predispuse la dezvoltarea luxatiei datorita structurii lor anatomice. De exemplu, rasele mici, cum ar fi Chihuahua, Pomeranians și Yorkshire Terrier, sunt adesea afectate de aceasta afectiune, deoarece constructia lor anatomica favorizeaza alunecarea rotulei din pozitia ei. In plus, câinii cu picioare arcuite sau cu ligamente slabe prezinta, de asemenea, un risc mai mare de dezvoltare a acestei patologii.
Alt factor important si deloc de neglijat este reprezentat de obezitate. Excesul de greutate pune o presiune suplimentara asupra articulatiilor si poate duce la instabilitate la nivelul articulația genunchiului, crescand probabilitatea ca rotula sa alunece din pozitia sa anatomica.
Stilul de viata sedentar al patrupedului poate contribui, de asemenea, la slabirea tonusului muscular, crescand astfel si mai mult riscul de luxatiei.
Traumatismele sau rănile sunt o altă cauză destul de des intalnita care duce la aceasta afectiune ortopedica. Un impact sau o rasucire brusca poate disloca rotula si deteriora structurile din jur, ceea ce duce la instabilitate cronica si episoade frecvente de deplasare a rotulei.
Nu doar viata sedentara poate duce la aceasta afectiune, chiar si o activitate fizica mult prea intensa, precum sariturile sau alergarea pe suprafete dure sau aluncoase, poate slabi treptat ligamentele si cartilajul care sustin articulatia genunchiului, facandu-l mai susceptibil la dislocare, prin stresul repetitiv asupra genunchilor din activitati.
Conform unui studiu realizat in UK in care se vorbeste despre luxatia de patela la caini si frecventa acesteia, cainii castrati au un risc de 3 ori mai mare sa dezvolte aceasta afectiune.
Ce simptome pot sa apara?
Semnele pot varia in functie de gravitatea luxatiei. Cainii cu aceasta afectiune pot prezenta schiopatat, reticenta in a pune greutate pe piciorul afectat sau mers anormal.
Un simptom comun este schiopatatul intermitent sau favorizarea unui picior in detrimentul celuilalt. Acest lucru poate fi cauzat de disconfort, animalul prezentand dificultate in sustinerea greutatii pe membrul afectat. De asemenea, acestia pot prezenta rigiditate sau reticenta la miscare, in special dupa perioade de repaus sau inactivitate. Acest lucru se datorează adesea durerii si instabilitatii cauzate de rotula, care nu se mai afla in pozitia sa.
Un alt semn este mersul sau postura anormala, deoarece animalele afectate pot tine picioarele in asa fel incat sa formeze unghiuri anormale sau pot avea un aspect de picioare arcuite in timpul mersului. Toate acestea sunt rezultatul durerii cronice si al slabiciunii musculare asociate cu afectiunea.
Majoritatea cainilor cu luxație prezenta semne de disconfort atunci cand sunt manipulati sau le sunt atinse picioarele din spate, ceea ce indica sensibilitate in zona afectata.
Exista tratament?
Optiunile de tratament pot include un management conservator cu medicamente si terapie fizica sau o corectie chirurgicala, pentru restabilirea pozitiei anatomice a rotulei si stabilizarea articulatiei.
Acestea variaza in functie de gravitatea afectiunii.
In cazurile usoare, in care rotula aluneca doar ocazional de la locul ei, se poate recomanda un management conservator. Aceasta poate include controlul greutatii, pentru a reduce presiunea asupra articulatiilor, terapie fizica, pentru a intari muschii din jur si medicamente antiinflamatoare, pentru a ajuta la gestionarea durerii si a inflamatiei.
Pentru cazurile mai severe poate fi necesară o intervenție chirurgicala, prin care o portiune din osul din articulatia genunchiului este îndepartata pentru a adanci fanta in care se afla rotula. Acest lucru poate ajuta la prevenirea alunecarii rotulei de la locul ei si poate oferi o usurare pe termen lung pentru cainii afectati.
Uneori este necesara o combinatie de tehnici chirurgicale, pentru a corecta luxatia severa. Aceasta poate include proceduri precum reconstructia ligamentului patelar medial sau stabilizarea articulatiei genunchiului, pentru a preveni episoadele viitoare.
Daca ramane netratata, se poate agrava?
Daca este lasata netratata, duce la efecte pe termen lung, cum ar fi durerea cronica, dezvoltarea artritei la nivelul articulatiei afectate si scaderea mobilitatii cainelui.
Cel mai important este ca proprietarii sa fie constienti de aceasta afectiune si sa solicite ajutorul medicului veterinar, daca banuiesc ca patrupedul lor ar putea suferi de luxatie.
Deplasarea constantă a rotulei duce la durere cronica si disconfort, scazand astfel calitatea vietii, deoarece animalul dupune un efort major pentru a se putea deplasa. Cu timpul, muschii si ligamentele din jur se pot slabi sau deteriora, astfel dand nastere mai multor probleme.
Pe de alta parte, prin netratarea aceste afectiuni creste riscul de a dezvolta osteoartrita la nivelul articulatiei afectate. Osteoartrita este o boală articulara degenerativa, care provoaca inflamatie, durere si rigiditate la nivelul zonei afectate. Dezvoltarea osteoartritei necesita un management pe termen lung cu medicamente, terapie sau chiar interventie chirurgicala.
O scurta concluzie a celor prezentate:
Recunoasterea simptomelor luxatiei este cruciala pentru detectarea si tratarea timpurie a acestei afecțiuni. Prin observarea schimbarilor in mersul, postura si comportamentul cainelui dumneavoastra, puteti ajuta la identificarea potentialelor probleme cu articulatiile genunchiului, iar alaturi de ajutorul medicului veterinar se poate interveni inainte de aparitia complicatiilor.
Cu un diagnostic si un management bine definite, patrupezii cu luxatie patelara pot duce o viata confortabila si activa, fara dureri si limitari ale mobilitatii.