Luxatia si avulsia de glob ocular

    De multe ori in practica noastra de medici veterinari ne intalnim cu situatia in care proprietarii de animale vin la cabinet speriati ca o masina le-a lovit companionul (caine lovit de masina – primul ajutor), ori acesta a fost muscat de alt caine, sau pur si simplu i-au accidentat chiar ei (prinderea capului intre usa si tocul acesteia), iar ochiul acestuia a iesit practic din orbita. Aceasta patologie face parte din categoria urgentelor oftalmologice si se numeste luxatie sau avulsie de glob ocular, fiind intalnita frecvent la cainii brahicefalici (cu bot scurt) a caror conformatie ii predispune la accidente de acest fel (exoftalmia constitutionala) in urma unor traumatisme ce isi au originea in zona capului. Afectiunea se intalneste rar la cainii dolicocefalici (cu bot lung) si exceptional la pisici, unde traumatismul trebuie sa fie foarte violent pentru a determina aceasta patologie.

Diferenta dintre cele doua este ca in luxatia de glob ocular nervul optic este elongat, pe cand in avulsia de glob ocular nervul optic este rupt, ceea ce determina pierderea functionalitatii ochiului.

In urma acestui traumatism are loc o staza venoasa secundara compresiunii si stricturii, care pe langa structurile anatomice normale prezente precum pleoapele, conjunctiva, muschii, nervul optic fac practic imposibila repunerea spontana a globului ocular inapoi in orbita.

Ce fac pana ajung la cabinetul veterinar?

Proprietarii de animale trebuie instruiti si pregatiti de medicul veterinar ca in cazul unui accident de orice fel, ei sa fie pregatiti sa acorde primul ajutor de baza, sau pur si simplu sa aplice tehnici menite sa conserve starea de sanatate a animalului pana in momentul ajungerii intr-un cabinet veterinar unde animalul poate primi ingrijiri medicale specializate. Astfel, pana la ajungerea la medic, in acest caz, proprietarii trebuie sa acopere ochiul luxat cu un tampon de vata umed pentru ca pleoapele acestuia nu-l mai cuprind si in consecinta nu-l mai pot umecta si nici proteja de corpii straini din mediu, precum praful, in timp ce aplica o presiune constanta pe globul ocular.

Ce se intampla cu ochiul?

In momentul luxatiei, globul ocular este practic expulzat din fanta orbitala, conjunctiva palpebrala si bulbara sufera un edem din cauza presiunii, muschiul orbicular al pleoapei se contracta, compresand ca un garou globul ocular. In urma acestora are loc o staza venoasa ce accentueaza edemul si are loc uscarea suprafetei de cornee expusa.

In prima faza se observa la nivel pupilar mioza (micsorarea diametrului pupilar) ce este datorata durerii intense, urmand ca la cateva ore post traumatism are loc instalarea midriazei fixe. In cele din urma, corneea si conjunctiva bulbara sunt acoperite de o secretie purulenta care se usuca si formeaza niste cruste, iar in urma desprinderii lor lasa mucoasa conjunctivala sangeranda.

Luxatie de glob ocular complicata cu strabism divergent. Sursa foto: veterinarul.ro/urgente-oftalmologice-luxatia-de-glob-ocular

Tratamentul luxatiei si avulsiei de glob ocular la caine si pisica

Urgenta medicala o reprezinta repunerea cat mai rapida a globului ocular in cavitatea orbitara, fiind urmata de tarsorafie (suturarea temporara a pleoapei a III-a la unghiul supero-extern al ochiului, manopera ce asigura o presiune constanta asupra globului ocular) si blefarorafie (suturarea temporara a marginilor libere ale pleoapelor). In urma acestei interventii, animalul trebuie sa poarte un guler elisabetan pentru 2-3 saptamani, pana medicul decide scoaterea firelor de sutura, timp in care are loc resorbtia hematomului retrobulbar.

Tratamentul medicamentos consta in administrarea de antibiotice pentru evitarea suprainfectiilor si antiinflamatorii pentru limitarea inflamatiilor si implicit a durerii, pe cale generala, dar si local, ce se va realiza acasa, de catre propietar cu ajutorul colirelor sau unguentelor.

Cainele meu va fi bine dupa acest accident?

In cazul in care perioada dintre producerea traumatismului si interventia medicului este cat mai scurta, cainele are sanse sa se recupereze dupa un timp. In cazul in care distanta de timp pana la ajungerea la cabinet este mare si vorbim nu numai despre luxatie, ci si de avulsie, atunci sansele ca animalul sa mai vada cu acel ochi sunt nule, pentru ca un ochi repus in orbita nu este neaparat si functional. Din pacate, marea majoritate a pacientilor raman orbi. In perioada de timp ce urmeaza interventiei, cainele are toate sansele sa dezvolte complicatii secundare precum:

  • recidiva luxatiei atunci cand firele sunt scoase inainte de 14 zile;
  • desirarea muschilor si modificarea axului fiziologic, determinand strabism divergent;
  • hemoragie intraoculara;
  • cheratoconjunctivita sicca (boala ochiului uscat);
  • cheratita pigmentara;
  • decolare retiniana;
  • luxatie de cristalin si glaucom secundar.

Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni. Nu ezitati sa apelati la un medic veterinar la domiciliu sau ne puteti vizita in Bucuresti la Joyvet – cabinet veterinar sector 3 sau la clinica veterinara deschisa non stop Supervet.

  1. Marius spune:

    O pisica maidaneza a fatat asta primavara in aprilie cativa motani la mine in pod. S-au facut mari, 2 i-am dus la mine la apt si 2 i-am pastrat la curte ca sunt mai solizi. Unul dintre ei a cazut de la inaltime, si-a fracturat labuta din fata si i-a iesit si ochiul drept din orbita. Cat m-ar costa operatia de punere la loc a ochiului? Intamplarea s-a petrecut duminica 2 iulie.

    • Veterinar spune:

      Buna seara! Pisica trebuie examinata pentru ca este posibil ca sa ii fie afectat nervul optic si sa nu mai vada cu ochiul respectiv. In cazul acesta se recomandat enucleerea de glob ocular (scoaterea ochiului si coaserea pleoapelor). In cazul in care ochiul este functional, se face tarsorafie, se repune ochiul, se cos pleoapele, dupa care se descos peste 21 de zile. Pretul acestor interventii sunt de aproximat 300 – 400 ron. Cu stima!

      • Veterinar spune:

        Buna seara! Catelusa trebuie consultata deoarece in traumatismele medii / minore ochiul se poate repune chirurgical facandu-se tarsorafie. Asadar mergeti la veterinar cat mai repede. Cu stima!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.