Malassezia la caine

           Tu ai auzit de malassezia? Ei bine, daca stii iti reamintim, iar daca nu ai auzit de aceasta, iti putem spune ca malassezia este un tip de dermatita fungica cauzata de o ciuperca denumita Malassezia pachydermatis, care se gaseste comensal (in mod normal) la nivelul pielii si mucoaselor si care ar putea cauza diferite leziuni de piele. La cainii sanatosi, acest fung (ciuperca) face parte din flora normala a pielii si poate provoca infectii in anumite conditii (umiditatea excesiva, dezechilibre hormonale sau alergii). Aceasta ciuperca este prezenta de obicei la nivelul buzelor, vulvei, axilei, in zonele cu pliuri dar si interdigital (intre pernute), pe suprafata mucoasei orale si anale, in canalele urechii.

Spre deosebire de Candida, Malassezia nu a fost asociata ca fiind o dermatita provocata de administrarea recenta de antibiotice, in cazul malasseziei pare sa existe chiar o relatie de simbioza intre organismele stafilococice de suprafata si fung (ciuperca). Se teoretizeaza ca cele doua tipuri de organisme produc factori de crestere si schimbari de micromediu (un exemplu bun fiind inflamatia), care sunt benefice atat pentru malassezia cat si pentru stafilococ, fapt ce duce la un tip de normalitate a infectiei concomitente cu Malassezia si stafilococi.

Desi exista cel putin 18 specii de Malassezia, singura specie canina de importanta actuala este Malassezia pachydermatis. Aceasta ciuperca poate coloniza multe rase de caini, desi sunt predispusi cainii din rasele Basset Hounds (acestia sunt predispusi genetic sa aiba un numar mai mare de organisme Malassezia pe piele, reprezentand un risc mai mare de a dezvolta dermatita malassezia), West Highland White Terrier, Shih-Tzu, Setter Englez, American Cocker Spaniels, Boxeri, Dachshunds (Teckeli), Poodle si Australian Silky Terriers.

In afara de predispozitia la rasa si atopie, exista factori predispozanti suplimentari ce pot determina acest tip de dermatita: hipersensibilitati (reactii alimentare adverse cutanate), ectoparaziti – paraziti externi (demodex, sarcopte si purici), endocrinopatii (hipotiroidism, hiperadrenocorticism), necroza epidermica metabolica, limfom cutanat cu celule T si pliuri excesive ale pielii.

Malassezia la caine (stanga – picior, dreapta – burta)

De-a lungul timpului au existat numeroase studii care au comparat tulpina din genul Malassezia gasita pe pielea cainilor afectati cu tulpina gasita pe pielea cainilor neafectati. Recent, un studiu a demonstrat ca exista diferenta intre cele doua tipuri, fosfolipaza malasseziei de tip generalizat avand o actiune mai puternica fata de tipurile localizate de dermatita produsa de malassezia. Aceasta descoperire sugereaza ca activitatea fosfolipazei poate juca un rol important patogen in aparitia leziunilor cutanate cauzate de Malassezia. In ciuda acestui studiu, virulenta singura nu pare sa explice complet acest tip de dermatita. Atat reactiile de hipersensibilitate de tip I, cat si de tip IV la Malassezia au fost intalinte la cainii cu dermatita produsa de acest fung.

Malassezia caine – pavilion ureche

Cum ne dam seama daca animalul nostru sufera de o astfel de dermatita?

Frecvent, cand apare dermatita produsa de ciuperca din genul Malassezia, caracteristicile clinice si / sau terapeutice ale bolii de baza se modifica. Pruritul (scarpinatul) care a fost sezonier devine non-sezonier; distributia pruritului se modifica, iar reactia la terapia cu antibiotice si / sau glucocorticoizi eficace anterior, este acum scazuta. Orice animal alergic al carui prurit (intensitate sau distributie) sau sensibilitatea terapeutica a pruritului se modifica brusc, trebuie evaluat pentru acest tip de dermatita, piodermie sau paraziti.

Din punct de vedere clinic, se pot identifica lichenificarea pielii (ingrosarea exagerata a cutelor naturale ale pielii), eritem (inrosire), exudat gras, papule, alopecie sau hiperpigmentare. Pruritul poate varia de la usor la intens, iar eritemul poate fi prezent cu prurit minim, in special interdigital.

Leziunile pot fi focale sau generalizate, iar distributia leziunilor se suprapune cu alte boli pruriginoase. Zonele afectate includ zona interdigitala, botul, pliurile naturale ale pielii, suprafata auriculara si zona cotului.

Cum stim sigur ca animalul nostru are acest tip de dermatita?

Pentru a ne asigura ca animalul nostru are sau nu dermatita produsa de Malassezia, trebuie sa realizam cateva examene de diagnostic, iar pentru un diagnostic corect, trebuie realizata o anamneza completa, un examen fizic si observarea semnelor clinice. Trebuie de asemenea efectuat un examen citologic unde poate fi prezent un numar variabil de fungi; chiar si un numar mic cu semne clinice de sustinere ar trebui sa determine initierea terapiei, desi retestarea poate fi necesara daca exista indoieli.

Cea mai utila tehnica de prelevare a probelor in practica este tehnica cu banda adeziva, iar cele mai bune rezultate se obtin cu banda ultratransparenta (scotch). Pentru a face acest lucru, se aplica banda pe piele, se indeparteaza, se infasoara in jurul lamei de sticla, apoi se coloreaza prin metoda Diff-Quik urmand apoi examinarea sub obiectivul cu imersie, pentru a identifica organismele de ciuperci.

Malassezia caine (vazuta la microscop – acele ‘bobite de orez albastre’)

Numarul de organisme de drojdie variaza in functie de rasa, locul prelevat, tehnica utilizata si starea imunitara a gazdei.

Cum se pot trata cainii in cazul dermatitei produsa de malassezia?

Desi pare un tip de dermatita grava cu semne clinice ingrijoratoare, aceasta poate fi tratata destul de usor. De cele mai multe ori se alege atat tratamentul topic (local) cat si cel sistemic pentru indepartarea cat mai eficienta a fungului de pe suprafata pielii a animalului. Unul dintre tratamentele eficiente pentru dermatita provocata de ciuperca din genul Malassezia este un sampon comun ce contine 2-4% clorhexidina, frecventa aplicarii variind de la aplicarea zilnica la o aplicare de 3 ori pe saptamana, in functie de severitatea si amploarea leziunilor (atentie, doar medicul veterinar dermatolog va poate recomanda concentratia potrivita de clorhexidina, doarece daca folositi o concentratie mai mare riscati sa provocati alte leziuni, uscand pielea).

Pentru un efect mai eficient, se administreaza deseori pe cale orala Ketoconazol (5 – 10 mg/kg), fiind un medicament sistemic de electie. Daca cainele nu tolereaza ketoconazolul, se poate administra Itraconazolul (5 mg/kg), 2 zile consecutiv pe saptamana, care este de asemenea eficient. De asemenea, daca cainele care prezinta dermatita are o boala hepatica sau este foarte mic, se poate administra fluconazol, deoarece fluconazolul nu este metabolizat sau excretat de ficat.

Ca si in tratarea piodermiei bacteriene superficiale, tratamentul trebuie continuat timp de 14 zile dupa rezolutia clinica (vindecare), pe baza examinarii amanuntite, cu o durata minima de tratament de 21 de zile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.