Ce este mastita?
Mastita este o boala inflamatorie a glandei mamare, insotita de infectie. Aceasta afectiune, netratata corect si la timp, poate deveni fatala. In cazul in care cateaua alapteaza, aceasta poate, de asemenea, impiedica alaptarea puilor nou-nascuti. Toate rasele de caini, indiferent de varsta, pot dezvolta aceasta afectiune. Cele mai expuse la risc sunt femelele care nu au fost sterilizate, precum si cele care alapteaza, in special cele aflate la prima fatare. Cu toate acestea, in cazuri mai rare, mastita poate sa apara si la o catea sterilizata.
De la o infectie localizata si fara manifestari grave de boala, mastita se poate rapid transforma intr-un abces al glandei mamare sau intr-o infectie sistemica, potential letala. De aceea, pentru stapani este util sa stie la ce semne sa fie atenti si sa intervina in timp util, astfel incat sa previna complicatiile bolii, precum si interventii medicale mult mai costisitoare decat tratamentul aplicat la debutul bolii.
Cauze si preventie
In cele mai multe cazuri, mastita este provocata de o infectie bacteriana. O trauma care are loc la nivelul mamelonului sau al canalului mamelonar va permite bacteriilor sa patrunda pana la nivelul glandei mamare si sa provoace o infectie. Chiar in absenta unei traume, o catea care traieste in conditii insalubre poate dezvolta mastita, din cauza expunerii repetate la factori iritanti sau la cantitati mari de bacterii. Cei mai frecventi patogeni sunt din categoria stafilococilor, streptococilor sau E.coli. De asemenea, mastita poate fi provocata de diverse ciuperci (fungi).
In cazuri mai putin frecvente, mastita poate sa apara fara a fi insotita de infectie. O trauma la nivelul glandei mamare sau o perioada prelungita de acumulare a laptelui matern pot provoca o inflamatie a glandei mamare. Cel mai adesea, in perioada post-partum (de dupa nastere), in cazul in care cateii sunt intarcati brusc sau in cazul mortii unuia dintre catei, acumularea excesiva de lapte in glandele mamare poate provoca inflamatia acestora.
Semnele clinice ale mastitei la caini
La nivelul mamelonului afectat, de regula apare roseata, umflarea zonei sau un nodul vizibil, precum si eliminarea de lichid. Boala se poate manifesta la nivelul unei singure sau mai multor glande mamare. In cazul catelelor care alapteaza, primul semn poate fi incetinirea ritmului in care cateii castiga in greutate, inainte chiar ca femela sa dea semne de boala, afisand un disconfort minim. La o examinare atenta, se poate observa o usoara inflamatie. Pe masura ce boala progreseaza, mamela va deveni din ce in ce mai umflata, inflamata, se va inrosi sau invineti si va fi dureroasa la atingere. Glandele mamare afectate pot ajunge sa prezinte ulceratii, cu rani deschise aparente. Laptele eliminat in aceste conditii poate sa aiba un aspect tulbure, consistenta mai vascoasa, sau poate sa contina urme de puroi sau sange.
In cazuri severe, femela afectata va da semne grave de boala. Glandele mamare afectate pot aparea inchise la culoare, vinetii sau chiar negre, din cauza tesuturilor care incep sa moara in zona afectata de infectia severa si lipsa irigarii cu sange. Cateaua va deveni letargica, va avea febra ridicata, va refuza mancarea sau chiar va incepe sa vomite – semn ca infectia a patruns in fluxul sanguin si apar semnele septicemiei (infectie generalizata).
Diagnosticul mastitei la caini
La primele semne vizibile ale unei potentiale probleme, este bine sa apelati la un medic veterinar sau un cabinet veterinar din zona. Chiar daca situatia nu pare a fi grava, este mai bine sa nu incercati tratamente, medicamentoase sau naturiste, fara un diagnostic corect. Puteti agrava situatia fara voie. Aplicarea unor solutii locale sau administrarea de medicamente fara supravegherea unui medic pot cauza complicatii inutile si periculoase. In special la catelele care alapteza, infectia poate avansa rapid, iar administrarea oricaror substante poate avea efecte negative si asupra puilor.
De cele mai multe ori, mastita poate fi diagnosticata de catre medicul veterinar printr-o inspectie vizuala. Acesta va trebui sa excluda alte posibile diagnostice si sa stabileasca daca inflamatia este insotita de infectie sau nu, precum si cat de avansata este infectia. Alte posibile investigatii necesare pot fi:
- analize de sange, pentru stabilirea stadiului infectiei;
- citologia (examinarea la microscop) a secretiilor sau laptelui, pentru stabilirea agentului patogen;
- culturi bacteriene pentru stabilirea agentului patogen, in special cand infectia nu raspunde la tratament;
- ecografie, pentru stabilirea nivelului de afectare a glandei mamare.
Tratamentul mastitei la caini
In cele mai multe cazuri, cateaua poate fi tratata cu antibioticele recomandate si antiinflamatoare, daca boala nu este prea avansata. In cazul catelelor care alapteaza, este obligatoriu sa se tina cont de faptul ca medicamentele vor ajunge in laptele matern. In functie de stadiul bolii si de varsta puilor, medicul veterinar va decide daca si in ce condititii se poate continua alaptarea.
Pentru scaderea durerii si inflamatiei, se pot aplica diverse comprese, la recomandarea medicului veterinar. De exemplu, frunzele de varza pot fi aplicate sub forma de compresa, pentru perioade cuprinse intre 2 – 4 ore, cu pauze de 4 ore intre acestea. Pentru catelele care alapteaza, puii pot fi lasati sa suga in pauzele respective. Totusi, este bine sa verificati permanent evolutia bolii impreuna cu medicul veterinar. Cazurile severe vor avea nevoie in mod obligatoriu de spitalizare, administrare de fluide si medicamente injectabile. Abcesele vor trebui drenate si tratate ca o rana deschisa. In cele mai grave situatii se poate ajunge pana la eliminarea chirurgicala a glandei, pentru a salva viata animalului. Prin urmare, nu neglijati niciodata primele semne de boala si respectati indicatiile medicului. Medicamentele precum Eqvagel (aplicat local) sau Finilac / Galastop (substanta activa: cabergolina – administrat oral / pe gura) se pot administra pentru a trata unele tipuri de mastite.
Se poate preveni mastita? Care este pronosticul bolii?
Nu exista recomandari specifice in acest sens, dar igiena si spiritul de observatie pot ajuta foarte mult. In cazul catelelor care alapteaza, igiena riguroasa a cuibului si verificarea zilnica a zonei respective sunt esentiale. Verificarea glandelor mamare se face prin observarea modificarilor de textura (fermitate, umflare), temperatura (fierbinte sau prea rece), sensibilitate la atingere, aparitia unor secretii sau modificarea aspectului laptelui. De asemenea, daca observati ca puii nu iau in greutate cum ar fi normal, motivul trebuie verificat.
Cu cat mastita este diagnosticata mai devreme si tratamentul corect aplicat, cu atat mai mari sunt sansele de vindecare completa, de regula in doua sau trei saptamani. In cazurile severe insa, se poate ajunge la pierderea functiei glandei mamare, necesitatea indepartarii chirurgicale a glandei, sau chiar decesul catelei prin soc septic, in ciuda oricaror interventii. De aceea este esential sa se intervina cat mai rapid, iar evolutia sa fie corect monitorizata.
Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni. Nu ezitati sa apelati la un medic veterinar la domiciliu sau ne puteti vizita la una din clinicile noastre, facand o programare la 0726742842.
Bună ziua!
Una din cățelușele mele este nesterilizată. A tot făcut lactație falsă,iar astăzi am observat că curge sânge din mamelon . Are doua inflamate,iar de n una curge puțin sânge. Până în ianuarie,când ar trebui sa merg la medicul nostru,nu știu ce as putea face. Mă puteți ajuta ,va rog cu un sfat? Ce aș putea face ,sau ce să-i dau până după sărbători. Vă mulțumesc pentru răspuns.
Glandele afectate de mastita si lactatie falsa pot avea lapte sau lichid care poate fi descris ca fiind decolorat, cu sange sau de tip puroi. Daca sunt infectate, glandele pot fi descrise ca fiind umflate, calde, ferme, decolorate sau ulcerate (rana vie). Aveti descrierea tratamentului in articol, la care cred ca trebuie sa adaugati si antibiotic. Mergeti la o farmacie veterinara si cu siguranta o sa va ajute, iar pe viitor apelati la procedura de sterilizare caine ca sa nu mai aveti astfel de probleme. Cu stima!