Melanoza corneana la caine

melanoza corneana caine

       Daca detii un caine brahicefalic, probabil esti deja familiarizat cu faptul ca unul sau ambii lui ochi prezinta o coloratie maronie care a aparut in timp, dar stii ce este de fapt acea coloratie si din ce cauza apare?

Keratita pigmentara usoara (A), moderata (B) si severa (C). Sursa foto: bmcvetres.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12917-019-2127-y

Melanoza corneana este un proces prin care ochiul, din cauza unei iritatii cronice la nivelul corneei, sufera un proces de pigmentizare a epiteliului cornean si uneori si la nivelul stromei. Denumita si keratita pigmentara, melanoza pigmentara se intalneste preponderent la rasele brahicefalice, deci o vedem cel mai des la caini din rasele Pechinez, Bulldog francez sau englez, Pug, Shih-tzu si metisii lor.

Pigmentarea corneei se poate intalni si la rase dolicocefalice, precum Ciobanescul german, afectiunea fiind denumita Pannus, sau Cheratita superficiala cronica a Ciobanescului German , boala avand o evolutie stadiala de opacifiere, vascularizatie, proliferare si pigmentare, netratata ajungandu-se pana la pierderea vederii.

De ce apare aceasta pigmentizare?

In primul rand, procesul inflamator este rezultatul exoftalmiei constitutionale, adica acea stare care presupune expunerea marita a ochilor la factorii iritativi externi, din simplu fapt ca fata de alte rase, au o deschidere palpebrala marita, contribuind la acest fapt si entropionul (rasfrangerea marginii libere a pleoapelor spre interiorul ochilor si intrarea in contact a acestora cu firele de par).

Alte cauze ale acestei inflamatii cronice sunt reprezentate de ectropionul, faldurile nazale, reducerea cantitativa a productiei de lacrimi (rezultatul afectiunii cherato-conjunctivita Sicca), leziunile traumatice ale corneei, cilii ectopici, trichiazisul, paralizia de nerv facial a carei urmari este lagoftalmia si presupune ocluzie palpebrala incompleta, sau afectiuni corneene precum Pannus-ul.

Afectiunea apare si se dezvolta treptat, trecand prin diferite faze de evolutie, precum:

  • faza de inceput in care corneea este transparenta si lipsita de luciu
  • faza de vascularizatie in care se observa vase de sange ramificate cu un aspect de ”radacini de copac”
  • faza de pigmentare in care se observa depunerea pigmentului melanic ce impiedica vederea
Cheratita pigmentara insotita de secretiile caracteristice din cherato-conjunctivita Sicca. Sursa foto: eastcottreferrals.co.uk/pigmentary-keratitis-in-pugs/

In functie de cauza declansarii iritatiei de la nivelul corneei, animalul va prezenta o varietate de semne clinice. In cazul in care pigmentatia ocupa zona centrala a corneei, cauza este reprezentata de exoftalmia constitutionala, in cazul pigmentatiei in regiunea superioara a corneei, de vina este entropionul superior, iar in cazul pigmentatiei intregii suprafete a acesteia putem incrimina entropionul total.

Vascularizatia si pigmentatia ce pornesc de la unghiul intern al ochiului si apoi invadeaza intregul ochi se intalnesc frecvent la rasele brahicefalice cu deschidere palpebrala marita, entropion medial si dezvoltarea faldurilor nazale.

Melanoza corneana determinata de cheratita superficiala cronica a CG (Pannus). Sursa foto: eyeclinicforanimals.com.au/services/pannus-keratits-dogs/

In cazul cherato-conjunctivitei Sicca, semnele clinice sunt reprezentate de secretia oculara mucoasa sau mucopurulenta, aderenta de suprafata corneei si vascularizatie corneana ramificata. Pigmentarea cadranului extern sau inferior al corneei ne orienteaza spre cheratita superficiala cronica a Ciobanescului German.

Diagnosticul

Diagnosticul se stabileste pe baza semnelor clinice observate in urma examenlui oftalmologic. Astfel, medicul veterinar va examina ochii cainelui dumneavoastra pentru a identifica eventualele anomalii ale pleoapelor sau cililor, testul cu Fluoresceina va diagnostica eventualele leziuni corneene, testul Schirmer va aprecia cantitatea de lacrimi secretata de glandele lacrimale, aprecierea reflexului palpebral putand diagnostica o eventuala paralizie de nerv facial (lagoftalmie).

Tratamentul

Tratamentul melanozei pigmentare difera in functie de cauza afectarii, astfel ca daca cheratita este provocata de entropion, ectropion, lagoftalmiei sau un defect de implantare al cililor, acestea vor fi corectate chirurgical. In cazul leziunilor corneene, cherato-conjunctiviei Sicca sau Pannus-ului, tratamentul va fi medicamentos, folosindu-se substituenti de lacrimi cu acid hialuronic si administrarea de Ciclosporina unguent 0,2% (Optimmune®) sau gel 2%, stimuland secretia de lacrimi, avand efect antiinflamator, stimuleaza secretia glandelor producatoare de mucus, inhiband apoptoza celulelor glandelor lacrimale si inhiband neovascularizatia si proliferarea la suprafata corneei. Tacrolimus unguent 0,3% este o varianta imunomodulatoare asemanatoare ciclosporinei, care inhiba activitatea limfocitelor T si reduce procesul inflamator, avand efect in cazurile avansate de pigmentatie. In cazurile cu pigmentatie moderata se poate utiliza combinatia de Tacrolimus 0,015% si Ciclosporina 1% sub forma de preparat oftalmic.

Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni. Nu ezitati sa apelati la o ambulanta veterinara (tel: 0726742842) sau ne puteti vizita la Joyvet – cabinet veterinar sectorul 3.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.