Metoclopramidul cu substanta activa clorhidrat de metoclopramida este un medicament prokinetic utilizat la caini, pisici si oameni pentru a stimula miscarea intestinului subtire superior pentru a preveni refluxul esofagian, o afectiune in care acidul din stomac ajunge inapoi in gat si esofag. Este frecvent utilizat ca antivomitiv la caini si pisici. Metoclopramidul se mai utilizeaza si la catelele sau pisicile care nu produc suficient lapte pentru puii lor, acesta promovand productia de lapte.
Cum functioneaza metoclopramidul la caini si pisici?
Muschii din stomac se contracta pentru a trece alimentele catre urmatorul segment intestinal, ce poarte numele de motilitate. Motilitatea poate fi anormala din cauza unor tulburari, iar o motilitate redusa duce la acumularea de alimente in stomac care provoaca balonare si greata. Metoclopramidul creste eliberarea de acetilcolina, care la randul sau stimuleaza muschiul din tractul digestiv sa se contracte mai frecvent. Tot metoclopramidul este capabil sa traverseze bariera hemato-encefalica si sa actioneze asupra semnalului mental pentru greata.
Metoclopramidul vine sub diferite forme, sub forma de pastile, sirop oral sau injectabil. Tratamentul injectabil poate fi administrat fie subcutanat (sub piele), fie intramuscular, fie intravenos.
Comprimatele sau solutia orala de metoclopramid la caini si pisici se administrarea doar la recomandarea medicului veterinar. Poate fi administrat cu sau fara alimente. Daca il administrati pe stomacul gol sau inainte de masa, administrati-l cu 15 – 30 de minute inainte de hranire. In general cand animalul continua sa vomite pastilele de metoclopramid, este mai recomandat sa se administreze medicamentul injectabil.
Ca orice medicamentul, metoclopramidul poate avea si reactii adverse, precum:
- cresterea activitatii convulsiva la epileptici,
- sedare,
- hiperactivitate,
- modificari de comportament,
- constipatie,
- diaree,
- durere abdominala.
Metoclopramidul poate reactiona cu alte medicamente, precum:
- Cimetidina,
- Acetominofen,
- Aspirina,
- Sedativ al sistemului nervos central,
- Derivati ai tetraciclinelor,
- Anticolinergice,
- Anticoagulante,
- Diazepam.
Este contraindicat folosirea metoclopramidului la cainii si pisicile care sunt suspecte de obstructie sau perforatie in tractul lor digestiv.
Doza de metoclopramid la caini si pisici este de 0.25 – 0.5 mg / kg administrat intravenos, intramuscular, subcutanat sau oral la 12 ore (sau 8 ore). Poate fi administrat si in doza de rata continua intravenos in doza de 1 – 2 mg / kg la 24 de ore.
Nu administrati metoclopramid fara indicatia expresa a medicului veterinar, s-ar putea sa ii faceti mult mai mult rau decat bine.
*sursa articol: vcahospitals.com/know-your-pet/metoclopramide si petmd.com/pet-medication/metoclopramide
Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni. Nu ezitati sa apelati la un medic veterinar la domiciliu sau ne puteti vizita la una din clinicile noastre.
Bună ziua, eu am 6 pisici și ma înscriu pt ca as avea nevoie de consultații și tratament la domiciliu, nu am știut de DV ,acum am 1 pisoi bolnăvior, dar am fost azi la vet ,aștept sa vad cum evoluează și dacă am nevoie va apelez ,multumesc