Denumita si radiculomielopatia degenerativa sau mielopatia degenerativa a Ciobanescului German, aceasta boala este o patologie ereditara, transmisa de parinti puilor si care se manifesta prin degenerarea treptata a maduvei spinarii ce provoaca in timp paralizie partiala pana la totala, sfarsitul fiind reprezentat de moartea animalului.
De ce fac cainii aceasta boala?
Nu se stie inca sigur motivul pentru care apare aceasta boala, insa studiile arata ca mutatia unei gene numite SOD-1 este responsabila pentru declansarea afectiunii. Astfel, aceasta gena autozomal recesiva poate fi prezenta la ambii parinti, caz in care riscul aparitiei bolii la descendenti este maxim, fiind posibile si exceptii de animale care nu dezvolta boala, sau poate fi prezenta doar la unul dintre parinti, descendentii devenind purtatori sanatosi, insa neafectati de boala.
Boala debuteaza intr-un interval destul de larg privind varsta si se presupune ca apare de obicei la cainii de 7-8 ani, au fost identificate cazuri de aparitie a acestei patologii la varsta de 4 ani sau chiar mai devreme, insa au fost raportate cazuri chiar si la caini de 14 ani.
Privind riscul mostenirii genei vinovate, in urma testarii AND a cainilor sunt marcate 3 tipuri de situatii, respectiv:
- caini sanatosi, nepurtatori si cu un risc aproape nul de a dezvolta boala
- caini purtatori ai genei vinovate, insa neafectati de boala (unul din parinti a avut gena SOD-1, iar celalalt era sanatos)
- caini cu un risc mare de a dezvolta mielopatia degenerativa (ambii parinti au avut gena SOD-1)
Desi este denumita mielopatia degenerativa a Ciobanescului German, aceasta boala se manifesta cu preponderenta la o multitudine de rase, precum:
- metisii Ciobanescului German
- Husky Siberian
- Collie
- Boxer
- Labrador Retriever
- Golden Retriever
- Corgi
- Pug
Care sunt semnele clinice ale aparitiei mielopatiei degenerative canine?
Boala are o componenta autoimuna prin care corpul isi ataca propriile celule nervoase, avand loc astfel o degenerare a maduvei spinarii si nervilor.
Semnele incipiente ale bolii sunt:
- oboseala frecventa
- schiopatura
- dificultati in mers si la urcarea scarilor
- tremor al membrelor si trenului posterior
- incoordonare in mers
- pierderea echilibrului
- pozitie nefireasca a membrelor posterioare in mers si stationare
Boala avanseaza rapid, insa diferit de la animal la animal, avand o progresie cu o viteza de la cateva luni la aproximativ cativa ani, astfel incat aceste semne aparent nesemnificative se vor agrava si vor duce la:
- atrofie musculara a membrelor posterioare din cauza limitarii folosirii si hipertrofie musculara a membrelor anterioare
- paralizie a trenului posterior
- imposibilitatea de a mai ridica bazinul si de a mai folosi membrele posterioare
In scurt timp, vor aparea probleme in efectuarea nevoilor fiziologice, cainii suferind de constipatie si incontinenta urinara, paralizia va progresa spre torace si membrele anterioare, urina care murdareste pielea va crea arsuri si rani ale acesteia, vor aparea escare (rani din cauza decubitului prelungit pe o anumita parte), iar din cauza limitarii activitatilor cainele va lua in greutate si va fi mai susceptibil la infectii urinare, calitatea vietii acestuia scazand dramatic, moment in care apare varianta luarii unei decizii grele, insa de o importanta deosebita pentru binele pacientului si anume, eutanasia. Boala nu este dureroasa, insa in cazul in care aceasta decizie nu este luata atunci cand calitatea vietii cainelui este deja scazuta, boala va progresa pana la moartea moartea acestuia.
Exista tratament pentru aceasta boala?
Din pacate nu exista inca un tratament care sa stopeze evolutia bolii sau sa o vindece, insa odata diagnosticata, pierderea calitatii vietii animalului poate fi incetinita si se poate incerca mentinerea acesteia pentru cat mai mult timp prin diverse metode, precum:
1. De la aparitia primelor simptome si pana la paralizia trenului posterior se pot realiza:
- exercitii fizice si fizioterapie ce incetinesc pierderea motilitatii si pot amana aparitia atrofiei musculare
- hidroterapie
2. De la aparitia paraliziei membrelor posterioare si pana la paralizia totala, atat timp cat calitatea vietii animalului inca este acceptabila se poate realiza:
- montarea unui scaun cu rotile ce va sustine trenul posterior si va ajuta cainele in deplasare
- folosirea unui ham de reabilitare pentru sustinerea trenului posterior in mers
3. Odata ce paralizia a evoluat spre trenul anterior, ingrijirea cainelui devine foarte dificila, scade foarte mult calitatea vietii acetuia, proprietarii fiind nevoiti sa ia decizia cea mai potrivita pentru ca animalul sa nu mai sufere si anume, eutanasia.
Diagnosticul bolii
Boala poate fi suspicionata in urma simptomatologiei aparute in stadiul incipient, pe baza istoricului medical, al predispozitiei de rasa si a unui examen clinic neurologic sustinut de efectuarea unei radiografii ce va exclude probleme precum displazia coxo – femurala sau artrita cronica, analiza lichidului cefalorahidian sau biopsia tisulara pot fi efectuate de altfel, insa testarea AND pentru mutatia SOD-1 este recomandata pentru orice membrul al raselor predispuse in a dezvolta mielopatia degenerativa canina, iar examenul histopatologic al maduvei spinarii este cel care va pune diagnosticul de certitudine.
Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni. Nu ezitati sa apelati la o ambulanta veterinara (tel: 0726742842) sau ne puteti vizita la Joyvet – cabinet veterinar sectorul 3.