In cazul in care aveti un motan necastrat, cel mai sigur sunteti indeajuns de familiarizat cu urletul pe care acesta il face atunci cand simte o pisica femela in calduri. Este stiut faptul ca femelele pot manifesta comportamente ciudate in timpul ciclului lor de calduri, insa pisicile masculi (motani) manifesta de cele mai multe ori comportamente neobisnuite.
Comportamentele de care vorbim ii pot determina pe stapanii de animale de companie sa creada in mod gresit ca motanul lor necastrat este, de asemenea, in calduri, insa nu este cazul (propriu-zis, motanii nu pot intra in calduri, acest termen fiind specific femelelor).
Dar ce putem spune atunci cand motanii intra “in calduri”?
Tehnic vorbind, motanii necastrati (cotoii) nu pot intra in calduri. Pe cand femelele pot intra in calduri sau nu, masculii sunt in permanenta gata sa se imperecheze. Chiar si asa, in continuare putem descoperi comportamente ciudate la pisicile masculi in timpul sezonului de imperechere, de cele mai multe ori pentru ca pot simti o femela in apropiere.
Din acest motiv convietuirea intr-o casa cu un motan necastrat devine dificila. Excitatia acestora sexuala poate fi accentuata. Precum femelele, masculii pot vocaliza excesiv, pot implora sa iasa afara si sa actioneze mult mai afectuos fata de oameni si pisici.
Ce este o pisica “in calduri”?
Prima data ne intrebam ce este o “pisica in calduri”? Termenul este utilizat pentru descrierea unei pisici fertile pregatita de imperechere. Atunci cand pisicile sunt in calduri si are loc imperecherea, sansele de prindere a montei sunt extrem de mari, iar pana la nasterea puilor nu mai sunt decat 2 luni.
Pisicile vor intra in calduri doar in cazul in care au atins maturitatea sexuala si anume in jurul varsta de 5 – 7 luni de zile.
Pisicile masculi intra in calduri?
Numai pisicile de sex feminin pot intra in calduri, insa pisicile masculi (motanii) pot manifesta de cele mai multe ori o serie de comportamente ciudate de indata ce ajung la maturitatea sexuala. Unii oameni pot folosi termenul „in calduri” cu scopul de a descrie aceste comportamente – cu toate acestea, nu este un adevarat ciclu de estru, mai precis un raspuns biologic.
Pisicile prezinta sensibilitate crescuta la feromoni si chiar au un organ special denumit organul vomeronazal pentru a adulmeca aceste mesaje biochimice. Felinele pot deprinde multe din aceste semnale biochimice exemplificand varsta, sexul, starea reproductiva si starea de spirit a celeilalte pisici.
Masculii pot sti despre o femela ca este in calduri numai mirosind glandele obrajilor ori feromonii din urina. Ba mai mult decat atat, femela nu este necesar sa fie prezenta. Motanii pot mirosi locul unde femela a urinat cu cateva ore sau chiar zile inainte si sunt apte de a prezenta comportamente de imperechere chiar daca femela nu mai este prin apropiere.
Comportamentul pisicilor masculi necastrati
Cei mai multi motani pot manifesta comportamente distinctive in momentul in care intalnesc o pisica femela gata de imperechere. Anumite animale (de ex. paunii si girafele, vor face un dans de imperechere pentru a curteza femelele de prin preajma, pe cand alte specii vor efectua o chemare de imperechere). Pisicile masculi (cotoii) nu sunt cu mult diferite.
Cele mai revelatoare semne ca motanul tau (cotoiul) necastrat este pregatit de imperechere sunt urmatoarele:
1. Urlatul
Stapanii animalelor de companie se pot alarma atunci cand pisica acestora va incepe sa urle la orice ora nocturna. Si sunt sanse ca motanul dumneavoastra necastrat sa efectueze un apel de imperechere pentru a atrage pisicile din preajma.
Pisicile in calduri au varianta de a raspunde acestor vocalizari, ceea ce vor duce la vocalize ale masculului mult mai puternice si mai persistente.
2. Hoinaritul
Hoinaritul reprezinta un comportament clasic al motanilor necastrati. Atunci cand un mascul preia feromonii unei femele deja in calduri, de cele mai multe ori va porni in cautarea acesteia – cateodata pot calatori pe distante lungi pentru gasirea partenerei.
Hoinaritul reprezinta un motiv evident de ingrijorare, pentru ca felinele se pot rataci, pot ajunge in trafic ori pot fi luate de catre altcineva in timpul acesta. Pisicile de interior, ce nu pot iesi in exterior, isi manifesta dorinta de a hoinari scarpinand la usa ori incercand sa se strecoare afara.
3. Agresiunea teritoriala
O pisica femela poate atrage mai multi motani, iar potentialii pretendenti pot actiona de cele mai multe ori agresiv in lupta impotriva concurentei pentru castigarea drepturilor de imperechere. Masculii de cele mai multe ori pot “scuipa” sau chiar ataca masculii din preajma atunci cand o femela este pe langa.
De aceea, masculii necastrati pot veni acasa cu rani si urme de muscaturi in urma acestor altercatii.
4. Marcarea teritoriala
Motivul marcarii pisicii dumneavoastra poate fi sexual? Da, motanii isi vor marca de cele mai multe ori imprejurimile cu urina si feromoni pentru atragerea femelelor si a indepartarea altor masculi.
5. Incercarea de imperechere
Incercarea de imperechere reprezinta un semn evident ca motanul dumneavoastra este doreste cu orice pret acest lucru. In cazul in care motanul nu poate ajunge la pisica femela, cateodata vor fi efectuate comportamente de imperechere pe obiecte moi (ex: un animal de plus sau o patura).
6. Comportament neobisnuit de afectuos
Anumiti stapani de animale de companie observa o crestere a afectivitatii in momentul in care pisicile in calduri sunt prin preajma. Chiar si asa, lucrul acesta nu este valabil de fiecare data.
Cum puteti face fata problemelor de comportament aparute la motani?
Comportamentele sexuale ale pisicilor ar putea deveni frustrante pentru stapanii animalelor de companie. Cateva moduri aleatorii de abordare a acestor comportamente nedorite:
a. Castrarea
Castrarea ramane cea mai buna optiune pentru a face fata comportamentelor sexuale a motanilor. Dupa castrare, nivelul de testosteron al unui motan va suferi scaderi drastice, facandu-le sa-si piarda dorinta de a se imperechea. Cei mai multi stapani de pisici constata ca aceste comportamentele sexuale precum marcarea teritoriului si hoinaritul vor prezenta diminuari, ba chiar se vor opri in totalitate dupa castrare.
b. Oferiti distrageri
Cateodata, o jucarie distractiva poate reprezenta tot ce are nevoie o pisica pentru a-si indeparta mintea de la imperechere. Jucariile ce contin iarba pisicii, unditele, soriceii pufosi sau laserul reprezinta modalitati excelente de distragere a atentiei pisicilor de la hormonii acestora.
c. Puteti face zgomote puternice
A face un zgomot puternic reprezinta o modalitate buna in reducerea comportamentelor teritoriale ale pisicii dumneavoasta, cel putin pe termen foarte scurt. Puteti bate din palme atunci cand pisica dumneavoastra va deveni excesiv de vocala sau atunci cand se lupta cu alte animale de companie. Tehnica de distragere a atentiei poate oferi cateva minute de liniste si pace, insa nu poate oferi o solutie permanenta.
d. Tineti-le inauntru
In cazul in care pisica dumneavoastra nu este sterilizata trebuie tinuta in casa in permanenta. In cazul in care sunt lasate sa se plimbe in voie, masculii pot fecunda zeci de femele de-a lungul vietii, ducand la nasterea unor pui de pisoi nedoriti care ajung de cele mai multe ori in adaposturi sau pe strazi. De asemenea, masculii care se deplaseaza liber sunt de cele mai multe raniti.
Doresti sa va castrati motanul?
Castrarea reprezinta cea mai buna si mai eficienta cale de actiune impotriva comportamentelor sexuale nedorite la motani. Contacteaza-ne la 0726.742.842 pentru a programa castrarea motanului dumneavoastra, iar unul din medicii nostri veterinari va poate prelua animalul la clinica veterinara, il va steriliza si vi-l va aduce inapoi.
Motanul meu are un comportament ciudat . Apuca pătura cu dintii și împinge cu picioarele ,sta cu capul in ea câteva minute apoi își revine . Dacă încerc sa îl ating ma miauna urat , parca ar vrea sa ma atace . Nu este castrat .
Buna seara! Comportamentul descris de dumneavoastra poate fi interpretat ca fiind un comportament instinctual, observat frecvent la motanii necastrati (asta nu exclude o problema medicala, de aceea este important sa fie evaluat de un medic veterinar, acest comentariu netinand loc de vizita la o clinica veteirnara).
Avand in vedere ca nu este castrat, comportamentul poate fi interpretat ca:
– ISI MARCHEAZA TERITORIUL: asa se manifesta modul de a-si marca teritoriul cu feromonii lor cu ajutorul pernutelor (avand niste glande interdigitale);
– COMPORTAMENT SEXUAL: imita imperecherea;
– STRES si ANXIETATE: in lipsa unor activitati pe care le poate face sau unele motive de stres, motanii isi pot redirectia comportamentul in acest fel;
– INSTINCT de VANATOARE: poate manifesta comportament care imita vanatoarea chiar si intr-un mediu domestic, asadar fie se joaca, fie isi exercita instintele naturale de felina.
Este important sa ii oferi spatiu pisicii, asa ca atunci cand are un comportament de genul, sa nu insistati cu mangaieri si imbratisari. Motanul va fi mangaiat si imbratisat cand vrea el, nu cand vreti dvs. Si in plus, beneficiile castrarii depasesc cu mult dezavantajele. Cu stima!
Multumesc. Am vrut sa-l castrez
Bună seara exact și al meu face așa trebuie castrat că a intrat în perioada lor și nu mă mai înțeleg cu el
Intr-adevar motanul a mai marcat teritoriul cateva zile bune dupa castrare, dar totul s-a oprit brusc, ba chiar a devenit mult mai cuminte si lenes.. noua ne place mai mult de el asa, pare ca o jucarie de plus acum: gras, pufos si cuminte. Multumesc celor de la Veterinarladomiciliu ca mi-au castrat motanul. Totul a decurs impecabil, repede si bine. Am plecat cu el ca si cum nimic cu s-ar fi intamplat. Foarte dragutele si fetele de la cabinetul veterinar Joyvet, mi-au explicat totul pe intelesul meu.