Motanul meu nu poate sa urineze – Blocajul urinar

Vom specifica clar de la inceputul articolului: Un motan care nu poate sa urineze este un motan care poate sa moara daca nu primeste atentie medical veterinara de urgenta.

Obstructia uretrala (cunoscut drept si blocaj urinar) a motanilor este o afectiune grava, acuta, aflata in topul urgentelor veterinare la pisici.

Nu exista o metoda eficienta sau o masura de prim ajutor pe care i l-ati putea acorda motanului dumneavoastra acasa in cazul in care acesta nu poate face „pipi” (urina). Tot ce trebuie sa faceti este sa mergeti la o clinica veterinara non stop, unde va fi sondata si va primi tratamentul medicamentos corespunzator.

Cat de des urineaza o pisica?

In medie, o pisica sanatoasa urineaza de la 2 pana la 4 ori pe zi. Desigur, acest lucru poate diferi de la o pisica la alta, fiind influentat de mai multi factori precum varsta pisicii, cat de multa apa obisnuieste sa bea, ce tip de mancare primeste etc.

Care sunt semnele ca pisica ar putea avea obstructie uretrala?

Ca si in viata de zi cu zi, nu toate lucrurile se potrivesc ca la carte, asadar, mai jos va vom prezenta semnele care pot indica o obstructie uretrala la motan, desi ele pot aparea sub diferite forme, iar consultul veterinarului este necesara pentru un diagnostic corect.

Cel mai important lucru pe care proprietarii de pisici ar trebui sa-l inteleaga este ca dansii isi cunosc cel mai bine animalul, asadar orice modificare in comportament sau orice sentiment ca pisica nu este in regula trebuie discutat cu medicul veterinar. In cazul obstructiei uretrala a motanilor diferenta dintre viata si moarte o pot face chiar 24 de ore, asadar sa asteptati pana a doua zi nu este o solutie.

Semnele ce ar putea indica faptul ca motanul dumneavoastra sufera de obstructie uretrala:

  • merge frecvent la litiera (fara sa faca pipi sau sa elimine un pic de urina);
  • urla atunci cand urineaza sau pur si simplu au un alt mieunat;
  • se ling excesiv la penis;
  • nu mai mananca;
  • vomita;
  • dureri abdominale (de mult ori urla atunci cand sunt atinse de proprietari pe burta);
  • abdomen dur in partea de jos, chiar si dureros – se simte vezica urinara destinsa la maximum de urina, asta in cazul in care nu s-a produs ruptura de vezica urinara;
  • incepe sa se ascunda;
  • „sapa” in litiera fara sa isi faca nevoile;
  • are momente cand urineaza cu sange (asta poate insemna ca pisica are o infectie urinara, prezinta pietre sau nisip in vezica sau are o cistita);
  • pisica urineaza in picaturi pe langa litiera.

De multe ori proprietarii confunda acea pozitie a motanilor care incearca sa urineze si nu pot cu faptul ca ar fi constipate.

Ce este aceasta „uretra” care se tot blocheaza?

Probabil ca majoritatea stiti ce sunt rinichii si vezica urinara, dar nu si „uretra” (plus „ureterele”). Sa va facem sa intelegeti spunem asa: toxinele din sange sunt filtrate la nivelul RINICHILOR (2 la numar) formandu-se urina ce este transportata la VEZICA URINARA cu ajutorul unor tuburi micute numite URETERE (2 la numar), iar dupa ce vezica urinara este umpluta, urina se elimina printr-un tub numit URETRA ce ajunge la penis, de unde este eliminata in afara organismului.

Ce anume poate cauza blocarea uretrei la motan?

Cu siguranta cel mai frecvent lucru ce duce la blocarea uretrei este „nisipul” sau pietrele din vezica urinara. Ele migreaza pe acest tub pana in punctul cel mai ingust unde se blocheaza, nepermitandu-i urinei sa se mai elimine.

Desigur, sunt si alte motive pentru care un motan poate manifesta blocajul uretral, si anume:

  • formarea unui dop de tesut secretat de o vezica urinara inflamata;
  • formarea unui cheag de sange;
  • prezenta unei tumori pe uretra sau a unui tesut tumoral ce se poate afla in interiorul uretrei sau chiar in exteriorul acesteia, stranguland-o;
  • ingustarea uretrei datorita unor tesuturi de cicatrizare.

Ce pisici sunt mai predispuse la acesta afectiune?

Desi toti cainii si toate pisicile pot dezvolta obstructie uretrala, aceasta afectiune pare sa fie mult mai frecventa in randul pisicilor, iar frecventa crescuta este intalnita la:

  • motani (sunt fruntasi la frecventa obstructiilor uretrale) – in special cu varsta cuprinsa intre 1 si 10 ani;
  • pisicile obeze sunt mult mai predispuse decat pisicilor cu o greutate normala;
  • pisicile care mananca numai (sau predominant) mancare uscata (boabe) fata de cele care manca numai (sau predominant) mancare umeda (plicuri);
  • obstructia uretrala este o afectiune ce recidiveaza (reapare) frecvent;
  • pisicile cu frevente cistite (inflamatii ale vezicii urinare) sau cu infectii urinare frecvente sunt mult mai predispuse la obstructie uretrala;
  • situatiile stresante (ce pot determina pisicilor asa numita cistita idiopatica pe fond de stres);
  • motanii castrati si cei care stau doar in casa sunt mult mai predispusi fata ce motanii necastrati si care petrec timp in afara (aici discutia este ampla, in general proprietarii au tendinta de a hrani motanii ce stau doar in casa cu mult peste necesarul caloric al motanilor ceea ce ii predispune la probleme uretrale).

Castrarea prematura a motanilor NU reduce dimensiunea normala a uretrei cum se intampla la alte specii.

Cum se pune diagnosticul de blocaj urinar la pisici?

In primul rand in cazul urgentelor diagnosticul se poate face si clinic, prin palparea vezicii urinare. In cazul semnelor usoare de probleme ale tractului urinar se efectueaza analize de sange pentru a evalua functia rinichilor. Cu ajutorul sondajului se elibereaza vezica urinara de urina, urina ce trebuie examinata la microscop pentru a evidentia cristale sau „nisip”. Este necesar si ecografie sau radiografie pentru a confirma prezenta nisipului in vezica urinara. Pentru defectele de uretra, precum stricturile (ingustarile) se poate efectua radiografie cu administrare de bariu.

De specificat faptul ca de cele mai multe ori este nevoie de sedarea animalului pentru a putea efectua sondarea uretrei si deblocarea acesteia.

Care este tratamentul blocajului uretral / urinar la pisici?

Pisicile cu blocaj urinar necesita tratament veterinar de urgenta. Dupa confirmarea blocajului, animalul este sedat, ulterior cu o sonda urinara se incearca impingerea inapoi a nisipului sau pietrei ce blocheaza uretra, iar ulterior se fac spalaturi ale vezicii prin sonda pentru a elimina marea parte de nisip din vezica. De cele mai multe ori sonda urinara se coase de preput pentru cateva zile pentru a-i permite uretrei sa se vindeca si a se reduce din inflamatia locala.

Medicul dumneavoastra veterinar va poate recomanda medicamente precum analgezice, antibiotice (in functie de urocultura), suplimente cu metionina (Urolysin, Urinovet) si suplimente pentru cistita (Cystaid) si mancare speciala pentru a preveni formarea de cristale sau uroliti (Hill’s c/d, Hill’s s/d).

In cazul pisicilor cu pietre la nivelul vezicii se poate interveni si chirurgical, interventie numita CISTOTOMIE (deschiderea vezicii urinare) pentru a extrage pietrele din vezica.

In cazul urgentelor severe cand nu se reuseste sondarea pisicii, se poate realiza si CISTOCENTEZA, inteparea vezicii urinare cu o seringa cu ac si decompensarea acesterea prin extragerea urinei.

Atunci cand s-au epuizat toate tratamentele, iar pisica tot recidiveaza cu blocajul urinar, veterinarul va mai poate recomanda si interventia chirurgicala de URETROSTOMA PERINEALA, interventie ce reprezinta amputarea penisului si deschiderea mai larga a uretrei la nivel perineal (in spatiul dintre penis si anus). Aceasta deschidere mai larga permitand nisipului si cristalelor sa treaca de uretra, minimalizand sansele de obstructie (aceasta interventie nu impiedica formarea nisipului si cristalelor sau nu preveni infectiile urinare).

Cum ati putea preveni problemele urinare la pisici?

  1. Hraniti pisica cu mai multa mancare umeda – mancarea umeda (plicurile) contin o cantitate mai mare de apa ce o determina sa urineze mai des, astfel prevenind probleme urinare (exemplu: daca mancarea uscata – bobitele – contin aprox 10% apa, mancarea umeda de pisici – plicurile – contin aproximativ 80% apa.
  2. Incurajati-va pisica sa bea mai multa apa – intotdeauna trebuie sa aiba apa proaspata (filtrata), intr-o castron curat si curatat in permanenta. Unele pisici sunt stimulate sa bea apa curgatoare, iar in acest sens va puteti comanda de pe internet fantani de apa pentru pisici.

Articol cu subiect comun: Uretrostoma la motan (descrierea interventiei chirurgicale)

In cazul in care suspicionati probleme urinare la pisica dumneavoastra puteti opta pentru deplasarea veterinarului la domiciliu sau ne puteti vizita la clinica noastra deschisa non stop. De asemenea puteti apela la ambulanta veterinara pentru transport.

  1. Diana spune:

    Buna ziua,motanul meu face cu greu pipi,am fost la veterinar i a facut cateva injectii dar nici un rezultat,urineaza cateva picaturi si alea cu greu si miorlaie cand se chinuie sa faca,ajutati ma cu un sfat ce trebuie sa fac😪

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! Urolitiaza nu se rezolva „cu cateva injectii”. Trebuie facut sumar de urina, urocultura, ecografie abdominala, se sondeaza motanul si se stabileste o dieta de hrana corespunzatoare. Mergeti la veterinar sa va ajute cu aceste lucruri, iar daca nu aveti unul, gasiti medici cu experienta pe probleme urinare la motan la Joyvet, pe strada Dumitru Papazoglu 68, sector 3. Cu stima!

  2. Valerika spune:

    Buna ziua,pisica mea a suferit o operație, Cistotomie, vineri, acum face pipi foarte puțin,cu sânge, mâncare specială,urinari, și ceva pastile pentru a împiedica facerea nisipului,și un sirop de durere, azi i am adus putina iarba de afară,e bine? Sau nu are voie să mănânce, . mulțumesc

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! De preferat sa folosit iarba pisicii (casolete pe care le gasiti in petshopuri, si le cresteti acasa). Iarba de afara de multe ori contine si alte bacterii, paraziti de la animale. Cu stima!

  3. Mircea Dediu spune:

    Am fost de 3 ori la urgente cu pisica noastra ca nu poate sa urineze pana am ajuns sa ii amputam penisul sa ii facem operatie sa nu se mai blocheze

    • Nedelcu Silvia Florentina spune:

      Buna ziua ! Spuneti-mi, va rog din suflet, cu cât timp in urma ati efectuat aceasta interventie? Si cum se simte pisica după ea?

      • Mircea Dediu spune:

        Buna ziua! Operatia de uretrostoma a fost facuta prin intermediul acestor medici veterinar de pe acest website la clinica lor veterinara, stiu ca au colaborat cu un profesor universitar care a efectuat interventia. In aproximativ 20 de zile s-a recuperat complet, adica nu a mai fost nevoie sa poarte guler, operatia s-a cicatrizat complet, iar motanul se comporta exact ca inainte. Au trecut 8 luni luni de la operatia si nu am mai avut nici un fel de problema. Pretul interventiei a fost de 1500 ron si a fost cea mai buna investitie, ca inainte de tare ne chinuiam cu zilele pe la toate clinice veterinare din bucuresti.

    • Barbuica Camelia spune:

      Motanul meu are uretrostoma de un an si jumatate. Ieri a inceput sa mearga la litiera si sa sape fara sa faca nimic. Mentionez ca in ultimul timp bea foarte multa apa, iar mancarea preponderenta este cea speciala – adica bobite de la Royal urynari veterinary. Va rog sa ma ajutati!

      • Veterinar spune:

        Buna ziua! Faceti o programare pentru un sumar de urina, un examen bacteriologic din urina si o ecografie abdominala. Acestea ar trebui sa va dea o imagine de ansamblu asupra problemei pe care o are. Ne puteti suna pentru o programare sau mergeti la medicul dumneavoastra veterinar! Cu stima!

    • Pecheanu Elisabeta spune:

      Bună seara! Va rog,dacă puteți să mi scrieți cât de greu este post operator după intervenția chirurgicala de Urestrostoma!.Sunt în aceeași situație cu motanul, sondat de 2 ori cu anestezie generală ,având sonda 5 zile
      De ieri nu mai are sondă și nu urinează decât fff.putin
      Va mulțumesc!

      • Mircea Dediu spune:

        Buna ziua! Nu pot spune ca a fost greu, dar nici usor. Nu cred ca a fost diferita fata de cum ne chinuiam cu sonda cusuta si cu gulerul. Dupa operatie a trebuit sa poarte guler 14 zile sa nu se linga la operatie, a trebuit sa ii dam cu niste creme cicatrizante locale si i-am cumparat un nisip special sa nu ii intre la operatie, i-am administrat o pastila in mancare. Toate lucrurile astea au durat 14 zile, acum este pe mancare de dieta Specific urinary si de atunci n-am mai avut niciodata nici o problema.

  4. Sandu irina spune:

    intr-o seara motanul nostru nu putea urina si am fost de urgenta la veterinar si a avut piatra la vezica de era blocat, facuse si insuficienta renala.. de atunci doar mancare de dieta mananca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.