Obezitatea la caini si pisici

Obezitatea la animale! Ce facem cand pisica sau cainele noastru mananca prea mult?

Traim intr-o lume in care totul se intampla foarte rapid, astfel ca mancam repede, fugim sa nu intarziem la munca, dormim pe fuga, iar asta se rasfrange si asupra animalelor noastre pe care le ingrijim tot pe fuga pentru ca din cauza stilului nostru de viata uneori le neglijam, iar din nevoia de a se descurca singure ajung uneori obeze.

Ce este obezitatea?

Obezitatea este o conditie fizica in care organismul, ca masura de adaptare la mediu si la stilul de viata, din cauza aportului crescut de alimente bogate in proteine si a lipsei de consum a energiei produse ajunge sa stocheze sub forma de grasime acest surplus care se vede atat la exterior, cat si la interior asupra organelor interne.

Cum devine animalul meu obez?

Chiar daca pisicile plinute sunt simpatice, ele nu sunt si sanatoase, iar un prim factor pentru ingrasarea cainilor si a felinelor este alimentatia gresita in urma castrarii si sterilizarii. Nu e greu sa devii obez, asta si din cauza ca observi abia atunci cand deja e prea tarziu, dar ca animalul tau sa devina obez trebuie sa indeplineasca doua mari criterii, si anume sa manance mult si sa consume foarte putin din energia produsa mancand.

Majoritatea proprietarilor nu observa ca prietenul lor necuvantator se ingrasa pentru ca el se ingrasa cate putin in fiecare zi, iar proprietarii isi dau seama abia cand ajung cu blanosul la veterinar si acesta le spune sau cand vad pe strada un animal din aceeasi rasa si de aceeasi varsta, dar care are o greutate normala. Sigur ca exista si exceptii, iar in unele cazuri proprietarii ajung sa creada ca acel animal de greutate normala este foarte slab, in comparatie cu patrupedul lor, pentru ca ei stiu ca il ingrijesc bine, iar pentru majoritatea detinatorilor de animale a avea dragoste pentru animale inseamna a le hrani cat mai mult, dar aceasta parere este cat se poate de gresita.

Asadar, noi suntem cei responsabili pentru aparitia obezitatii la animalele noastre iubite. Cum asa? Marea greseala a detinatorilor de animale este ca pleaca dimineata de acasa si lasa castronul plin pentru ca se intorc seara si vor ca blanosul lor sa nu sufere de foame in lipsa lor, iar daca vorbim de pisici, ei bine acestea pot sa-si gestioneze cantitatea de mancare pe toata ziua dar cainii mananca totul intr-o singura masa, fara niciun control.

O alta greseala pe care o fac proprietarii de animale este ca nu ofera destul timp pentru exercitiile fizice ale patrupezilor, ci prefera sa-i scoata doar pentru nevoile fiziologice, iar asta nu e de ajuns pentru a consuma energia acumulata din alimentatie. Recompensele sunt si ele incriminate in aparitia obezitatii la fel cum sunt dulciurile pentru noi, iar faptul ca pisicile mananca din mancarea cainilor si invers nu ajuta deloc un organism deja dezechilibrat nutritional.

Atunci cand aveti mai multe animale trebuie sa luati in considerare concurenta intre ele ce le fac sa ascunda mancarea, sa manance mai mult si mai repede, iar asta agraveaza si mai mult situatia.

Care sunt pericolele obezitatii?

Atunci cand apare, obezitatea nu vine singura, ci vine la pachet cu diverse afectiuni destul de variate, din cauza dezechilibrelor provocate de alimentatie. Astfel, ca printre afectiunile ce apar in urma obezitatii se numara diabetul zaharat, afectiunile cardiovasculare si cele respiratorii, curand apar problemele dermatologice pentru ca animalele nu se mai pot toaleta, pentru ca nu mai ajung in anumite zone corporale, apoi afectiunile articulare apar in urma greutatii excesive pe care trebuie sa o poarte articulatiile picioarelor, iar excesul de piele ce formeaza cute favorizeaza acumularea umiditatii intre acestea si dezvoltarea necontrolata a unor microorganisme precum Malassezia. In cele din urma, din cauza obezitatii va aparea si aportul scazut de apa ce va favoriza aparitia problemelor de ordin renal si ale vezicii urinare.

O mare problema a animalelor obeze o reprezinta efectuarea interventiilor chirurgicale, mult ingreunate de excesul de grasimi si de pericolul pe care il presupune anestezierea unui animal supraponderal.

Ce facem atunci cand ne dam seama ca animalul nostru este obez?

Atunci cand ne dam seama ca animalul notru este obez, trebuie sa instituim de urgenta un regim alimentar si un program de activitati si miscare. Regimul alimentar poate fi realizat cu ajutorul dietelor pe care le gasim in comert, respectand gramajul recomandat de producator, iar noul tip de mancare trebuie introdus treptat in alimentatia animalului, astfel ca in prima saptamana dieta va fi amestecata cu mancarea pe care animalul o manca inainte, pana se ajunge ca o masa sa fie alcatuita doar din dieta recomandata pentru slabire.

 

Trebuie sa va pregatiti pentru situatia in care animalul va vocifera, va va cere mai multa mancare si va ”cersi”, iar atunci trebuie sa tineti minte ca blanosul este la dieta si nu trebuie sa cedati insistentelor lui. Urmatorul pas in slabirea patrupedului este crearea unui program de activitati ce are menirea de a consuma energia acumulata prin hrana. Astfel ca se vor programa plimbari care cu timpul vor deveni mai lungi ca timp si distanta, fara a forta animalul.

Ce facem ca animalul nostru sa nu devina obez?

Pentru ca animalul vostru sa nu ajunga obez, trebuie sa aveti control deplin asupra a tot ce mananca, astfel incat niciun strain nu trebuie sa-i ofere nimic de mancare fara stirea si acordul vostru. Mesele vor trebui divizate, pentru ca stomacul isi mareste capacitatea daca animalul mananca foarte mult la o masa, fiind nevoit sa se adapteze, iar odata ce mesele sunt mici, animalul se va satura mai repede cu o cantitate mai mica de mancare. O metoda ca animalul sa manance mai incet o reprezinta bolurile special concepute pentru hranirea lenta care au striatii de cauciuc si forteaza animalul sa depuna mai mult efort atunci cand mananca. Atunci cand avem mai multe animale, e bine sa le dam sa manance pe rand, tinandu-le ocupate pe cele care nu mananca.

Hrana Specific pentru pisici sterilizate

Exercitiile fizice sunt foarte importante pentru mentinerea unei greutati corespunzatoare, asa ca nu le evitati si nu le amanati, fie ca e vorba de plimbari sau de jocuri.

Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni. Poti apela la o ambulanta veterinara la telefon: 0726742842 sau merge la un cabinet veterinar la Joyvet.   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.