Obezitatea la pisici

„Pisica mea este obeza. Ce pot face?”, „Cum se trateaza obezitatea la pisici?”, „Cum imi ajut pisica sa slabeasca?”, „Cum este pisica mea afectata de cresterea in greutate?” sunt intrebari din ce in ce mai frecvente asa ca ne-am gandit sa va raspundem tuturor, incercand sa sintetizam cele mai importante informatii.

Cum stiu daca pisica mea este supraponderala?

Una dintre cele mai simple modalitati in care poti sa iti dai seama daca pisica ta sufera de obezitatea este palparea coastelor. Acestea ar trebui sa se simta imediat, fara sa fi nevoie de presiune. Daca trebuie sa apesi mai serios pentru a ajunge la coaste, atunci ea poate fi supraponderala, iar daca nu reusesti sa le simti deloc, te confrunti cu un caz de obezitate la pisici.

O alta metoda este sa acorzi conditiei fizice unui punctaj de la 1 la 5 (sau de la 1 la 9) conform imaginii de mai jos.

Nu în ultimul rând, vizitele medicului veterinar la domiciliu sunt foarte utile. Medicul veterinar iti va indica greutatea medie a pisicii tale. In plus, ii va putea urmari evolutia, avertizandu-te in cazul aparitiei unor probleme de greutate.

Cum este pisica mea afectata de cresterea in greutate?

Supraponderabilitate are acelasi efect asupra pisicilor ca si asupra oamenilor. Desi o pisica nu va petrece timp privindu-se in oglinda si dorindu-si sa arate mai bine, kilogramele in plus o vor impiedica sa se mai implice in activitatile zilnice si o vor face chiar sa fie mai neglijenta cu igiena proprie. Aceste lucruri pot conduce nu doar la probleme ale pielii sau infectii ale tractului uricar ci pot reprezenta semne ca pisica este anxioasa sau depresiva. Multe studii efectuate de centre specializate in cercetare arata faptul ca atat cainii, cat si pisicile, pot manca excesiv din dorinta de a combate sentimentele negative si stresul.

O pisica supraponderala este mai predispusa la afectiuni precum diabetul, artrita si dureri articulare. De curand, s-a descopeirt faptul ca greutatea excesiva poate cauza o inflamatie cronica la nivelul intregului organism, lucru ce scade semnificativ calitatea vietii unei pisici.

Care sunt cauzele cresterii in greutate?

Cele mai frecvente cauze ale obezitatii la pisici sunt hranirea excesiva si absenta exercitiului fizic. Acest lucru se intampla uneori fara sa iti dai seama, mai ales atunci cand pisica imbatraneste si metabolismul ei se schimba. O pisica batrana are nevoie de un aport nutrivit diferit fata de perioada cand era tanara. Daca ii dai acelasi tip si aceeasi cantitate de mancare dupa o anumite varsta, ea va incepe sa ia in greutate. Acesta este un alt motiv pentru care vizitele regulate la un cabinet veterinar sau vizitele medicului veterinar la domiciliu te ajuta sa iei cele mai bune decizii pentru pisica ta.

Care sunt factorii de risc ce conduc la ingrasarea pisicii?

Unele pisici sunt predispuse la ingrasare. De asemenea, masculii care au fost sterilizati prezinta un risc ridicat in acest sens. Obezitatea se intalneste mai des in cazul pisicilor care traiesc in spatii interioare deoarece acestea fac mai putina miscare. Nu in ultimul rand, pisicile care sunt hranite liber, contempland intreaga zi un vas plin cu mancare, sunt, cu siguranta, mai susceptibile de ingrasare.

Cum imi pot ajuta pisica sa slabeasca?

Daca pisica ta este supraponderala, apeleaza la ajutorul medicului veterinar pentru a-ti recomanda o dieta speciala, personalizata, care sa ii ofere suficienti nutrienti dar care sa te ajute sa eviti excesul de mancare. Cantarirea zilnica a hranei poate fi utila pentru a tine sub control portiile oferite. Unele tipuri de mancare uscata vin insotite de o cana gradata insa exista riscul de a pune prea mult.

Daca obisnuiesti sa ii dai mici bonusuri, redu cantitatea de mancare normala pe care i-o oferi.

Niciodata nu infometa o pisica supraponderala si nici nu o pune la o dieta drastica. Orice perioada de timp in care nu i se ofera mancare poate fi periculoasa. Este ideala o scadere in greutate lenta, dar constanta. Poate dura si un an pana ce un caz de obezitate la pisici sa poata fi tratat.

Atunci cand stai zilnic cu pisica este dificil sa observi schimbarile aparute deci este important sa o cantaresti o data pe saptamana pentru a monitoriza progresele. Avand in vedere ca vei convinge greu o pisica sa stea pe cantar, iti recomandam urmatorul proces:

  1. cantareste-te pe tine sau o cutie de transport;
  2. ia pisica in brate si cantariti-va impreuna sau pune-o in cutie de transport si afla greutatea;
  3. diferenta dintre cele doua valori iti va indica greutatea pisicii.

Pentru a fi sigur de rezultate, poti merge lunar la cabinetul veterinar pentru ca pisica sa fie cantarita si masurata corespunzator. Daca programul tau este prea aglomerat, poti programa o vizita a medicului veterinar la domiciliu.

De asemenea, nu uita de activitatea fizica doarece joaca un rol esential.

Cum cresc nivelul de activitate fizica al unei pisici?

Nu este intotdeauna usor sa iti determini pisica sa faca mai mult exercitiu, mai ales daca vorbim de o pisica mai calma, oarecum lenesa cum sunt cele British Shorthair. Nu o poti lua o plimbare asa cum faci cu un caine. Vestea buna este ca o pisica nu are nevoie de multa miscare pentru a fi sanatoasa, desi acest lucru depinde de rasa si de varsta.  In general se recomanda doua sesiuni de joaca de 15 minute pe zi, implicand-o in activitati precum urmarirea jucariei preferate sau sarituri pentru a o prinde. Este o idee buna sa investesti intr-un spatiu de joaca interior, special conceput, asemenea unui copac, ce ii ofera posibilitatea de a se catara si a sari. Acesta este ca si cum i-ai crea un program special de exercitii acasa.

Daca te-ai intrebat vreodata „Este pisica mea supraponderala?” inseamna ca ai facut un pas mare in directia mentinerii starii ei de sanatate. Atunci cand alegi sa nu treci cu vederea un caz de obezitate la pisici ci sa faci ceva pentru a contribui la controlul greutatii ei nu numai ii oferi o calitate buna a vietii dar te asiguri ca ii prelungesti durata de viata, putandu-va bucura de multe clipe minunate impreuna.

Un gând despre “Obezitatea la pisici

  1. Bianca spune:

    Pisica mea este obeza de cand am sterilizat-o, sta doar in casa si mananca toata ziua. N-am reusit sa o fac slabesc nici cu mancare de sterilizate, nu are probleme de sanatate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.