Nu se poate indoi nimeni de faptul ca pisicile din rasa Scottish Fold sunt unele dintre cele mai simpatice feline datorita urechilor mici si lasate, cat si a fetei rotunde si privirea adorabila. Urechile unice fac aceasta rasa de pisici foarte atractiva pentru persoanele care vor sa adopte o pisica, insa nu toata lumea stie adevarul despre motivul pentru care aceste urechi arata asa.
Pisicile din rasa Scottish Fold sunt afectuoase, blande si sunt mult mai apropiate de proprietar decat cele din rasa British, facandu-le mult mai accesibile si companionul perfect pentru copii, insa tu stii de ce pisicile Scottish au aceste urechi specifice? Felinele din rasa Scottish Fold se nasc cu urechile drepte, urmand ca acestea sa se lase in jurul varstei de 3 saptamani din cauza unei mutatii genetice specifice rasei si determinata de prezenta unor gene autozomale dominante ce se regasesc la fiecare pisica Scottish. Din nefericire, aceasta gena nu afecteaza numai cresterea cartilajului auricular, ci poate provoca modificari si asupra altor cartilaje precum cele de la nivelul articulatiilor interfalangiene (a degetelor), a cotului, genunchilor si a articulatiilor bazinului, manifestandu-se efectele osteocondrodisplaziei.
Ce este osteocondrodisplazia?
Osteocondrodisplazia este o afectiune articulara ce determina modificari de osificare si mineralizare a cartilajelor intregului corp, insa cele mai afectate fiind cele de la nivelul membrelor si a cozii. Dezvoltarea defectuoasa a acestor cartilaje duc la asezarea incorecta a oaselor si la lipsa lamei de lichid sinovial existenta in mod normal intr-o articulatie ce face ca suprafetele acesteia sa alunece, evitand astfel frecarea si eroziunea lor. Aceasta patologie duce la discomfort, la aparitia unor excrescente ce provoaca inflamatie locala si durere a articulatiilor afectate, progresand in timp spre osteoartrita.
Care sunt simptomele osteocondrodisplaziei?
Fiind o afectiune osteoarticulara, pisicile cu osteocondrodisplazie vor prezenta in principal:
- tulburari de motilitate
- deformari ale articulatiilor
- sensibilitate la atingerea acestora
Se va evidentia un discomfort in deplasare sau la manipularea unui mebru, deget sau articulatie, baza cozii devine mai putin mobila ca inainte, pisicile afectate pot prezenta ezitari in efort precum saritul inspre sau de la inaltimi, pot schiopata pe unul din membre, pot adopta diferite pozitii mai greu sau intr-un mod neobisnuit si evita sa urge in litiera, pe canapea sau pe pat. La palpare, oasele se vor simti mai groase si cu o suprafata neregulata, iar odata cu varsta labele vor deveni mai rigide si indreptate spre exterior. Semnele osteocondrodisplaziei apar de obicei in jurul varstei de 4-6 luni, insa pisicile ascund simptomele si pot suferi ”in tacere” foarte mult timp pana sa descoperiti ca ceva este in neregula cu ele.
Care sunt sansele ca pisica mea Scottish sa sufere de aceasta patologie?
Din pacate, toate pisicile din rasa Scottish Fold prezinta aceasta gena ce determina anomaliile osteoarticulare, astfel incat toate felinele acestei rase sunt susceptibile de a dezvolta mai devreme sau mai tarziu osteocondrodisplazie, insa nu toate sunt afectate de aceasta patologie in aceeasi masura si in acelasi timp.
Cum imi pot da seama daca pisica mea sufera de aceasta afectiune?
Asa cum am precizat mai sus, aceasta afectiune apare la toate exemplarele din rasa Scottish Fold, insa nu la toate in acelasi timp, asa ca este foarte important ca pisica sa fie consultata de un medic veterinar cat mai devreme. La consultatie, pisica va fi examinata si palpata pentru a se decela prezenta modificarilor osoase, insa diagnosticul de certitudine are loc in urma unei radiografii efectuata membrelor.
Atentie! Daca rezultatul radiografiei nu arata modificari ale structurii osoase nu inseamna ca pisica nu va suferi de osteocondrodisplazie, asa ca este recomandata repetarea radiografiei in fiecare an, iar odata diagnosticata este recomandata repetarea acesteia la 6 luni pentru a monitoriza evolutia bolii.
Este tratabila osteocondrodisplazia?
Fiind o malformatie congenitala determinata de anumite gene autozomale dominante, osteocondrodisplazia nu are tratament, insa odata diagnosticata boala poate fi manageriata astfel incat durerea si celelalte efecte secundare sa fie atenuate. Pentru sustinerea functiei articulare se vor recomanda suplimente, iar pentru controlul durerii pisica va primi medicamentatie antiinflamatoare si analgezica. De asemenea, proprietarul poate modifica mediul in care locuieste pisica pentru a-i usura acesteia deplasarea prin amenajarea unui ambient cat mai prietenos, achizitionand o litiera cu margini mai joase, montand diferite piese de mobilier astfel incat pisica sa faca salturi mai mici atunci cand se urca pe canapea, pat, geam sau mobila.
Care este prognosticul acestei afectiuni?
Medicamentele cu rol analgezic si antiinflamator vor reduce durerea pentru a imbunatati calitatea vietii animalului, insa cu timpul, din cauza administrarii dese e posibila modificarea raspunsului terapeutic cu pierderea eficientei, situatie in care trebuie schimbata substanta activa. Consumul des de astfel de medicamente vor duce din pacate la repercursiuni asupra organismului, iar in momentul in care acesta este prea afectat, iar medicatia nu-si mai face efectul, proprietarii sunt deseori pusi in situatii emotionale complicate, fiind nevoiti sa ia decizii dintre cele mai grele. Desi pisicile acestei rase sunt predispuse la diverse suferinte in timpul vietii lor, ele merita toata atentia si ingrijirea noastra, proprietarii fiind nevoiti sa observe orice semn de durere sau discomfort pentruca se cunoaste faptul ca pisicile sunt foarte capabile in a ascunde semnele suferintei si a masca durerea.
Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni. Nu ezitati sa apelati la o ambulanta veterinara (tel: 0726742842) sau ne puteti vizita la Joyvet – cabinet veterinar sectorul 3.