Otita la caini: cauze, simptome si tratament

   Otita la caini este una dintre principalele patologii intalnite la caini, caracterizata prin inflamarea canalului auricular si a tesutului vecin. Aceasta reprezinta un simptom al unei boli, nu o afectiune in sine. Motivele pentru care un caine poate suferi de otita la caini sunt numeroase, depinzand de rasa, varsta, alimentatie, mediu propice de viata si conditia medicala.

Tipuri de otita la caini

Otita la caini poate fi externa (cu afectarea conductului auditiv extern), medie (cu afectarea urechii medii, situata in spatele timpanului) sau interna (cu afectarea urechii interne, motivul cel mai des al pierderii auzului) in functie de cauza otitei, timpul scurs de la aparitia otitei si pana la administrarea tratamentului, sau de calea prin care are loc aparitia procesului inflamator.

Anatomia aparatului auditiv la caine. Sursa foto: ethosvet.com/blog-post/cleaning-your-dogs-ears/

Otita la caini: rase predispuse

Toti cainii pot suferi de otita la caini, indiferent de rasa, varsta sau sex, insa sunt rase mai predispuse la aparitia acesteia din cauza urechilor lungi ce astupa canalul auricular si a parului abundent prezent in acesta, precum:

  • Labrador
  • Golden Retriever
  • Basset Hound
  • Cocker Spaniel
  • Terrier
Urechile acopera canalele auditive si nu permit circulatia aerului, ceea ce favorizeaza aparitia unui mediu propice dezvoltarii microorganismelor. Parul abundent prezent in conductul auditiv contribuie la mentinerea acestei umiditati si la impiedicarea unei curatari fiziologice a urechii.

Simptomele otitei la caini

Simptomatologia otitei poate fi diversa, insa in general otita la caini se manifesta prin:

  • Scuturarea capului
  • Capul inclinat spre urechea afectata
  • Scarpinare violenta la ureche
  • Secretii abundente in urechea afectata
  • Secretiile au un miros neplacut
  • Pielea urechilor cainelui este rosie
  • Stare de nervozitate sau neliniste

Daca otita la caini nu este tratata la timp, poate progresa in forme mai severe, precum otita medie sau chiar interna, manifestandu-se cu:

  • Pierderea echilibrului
  • Mers in cerc
  • Durere la deschiderea maxilarului
  • Pierderea auzului

Cauzele otitei la caini

Motivele pentru care cainii dezvolta inflamarea conductului auditiv sunt diverse, ele pot fi influentate de forma anatomica a urechii in forma literei ”L”, de forma si marimea urechilor, cantitatea de par din ele, alimentatie, dar si de expunerea la anumite microorganisme. Astfel, un caine poate face otita din motive precum:

  • ALERGII ALIMENTARE

Intoleranta la o anumita hrana uscata caini si alergiile alimentare pot determina modificari la nivelul urechilor prin crearea unui mediu propice dezvoltarii microorganismelor. Microorganisme precum Malassezia, o ciuperca ce se gaseste in mod normal in conductul auricular si este pastrata in limite de organism, insa atunci cand cainele consuma alimente pe care nu le tolereaza aceasta ciuperca se inmulteste peste limita si determina iritarea conductului auditiv, mancarime si hiperproductie de sebum.

Malassezia in otita la caini. Sursa foto: pennardvets.com/your-pet-and-malassezia/
  • DERMATITA

Dermatita atopica este o afectiune cronica, idiopatica, manifestata prin prurit intens, eritem si o sensibilitate nemotivata a pielii la factorii externi, iar in compania acesteia apare si otita determinata de reactia organismului. Pentru controlul acestor manifestari trebuie sa se aiba in vedere deparazitarea externa a animalelor, la termen si cu produse de calitate, hranirea cu granule hipoalergenice ce nu au potential alergizant si evitarea tuturor factorilor la care organismul poate reactiona imun.

  • PARAZITI

Conductul auditiv extern umed si intunecat este mediul ideal pentru dezvoltarea parazitilor, astfel ca un caine poate fi infestat cu paraziti precum:

    • Otodectes cynotis (otacarioza), acarieni ce determina aparitia unei secretii auriculare cu aspect de ”zat de cafea”
    • Neotrombicula larvae (trombiculoza), parazit preluat de pe sol ce cauzeaza prurit, descuamari, papule, pustule si escoriatii
    • Miazele sunt specii de muste care depun larve in conductul auricular al cainelui, urmand ca acestea sa se hraneasca si sa se dezvolte in ureche determinand inflamarea si erodarea canalului auricular
Miaza auriculara. Sursa foto: semanticscholar.org/paper/Myiasis-in-a-dog-shelter-in-Greece%3A- epidemiological-Orfanou-Papadopoulos/ 74b39e0f261eacf8f8f2077cd485eb8b9c6afe5b/figure/0
  • BACTERII

Infectiile bacteriene sunt des intalnite la cainii care se scarpina frecvent si agresiv in zona urechilor.

Bacterii precum stafilococii de pe gheare ajung in conductul auricular ce mai departe determina infectii cu productie de puroi, inflamarea si ingustarea conductului auditiv.

  • MIGRAREA INFECTIILOR

Uneori, din cauza infectiilor netratate ale zonelor vecine urechii, precum nazo-faringele, cavitatea bucala sau sinusurile, infectiile pot progresa si pot migra pe cale ascendenta spre ureche prin canalul lui Eustachio si astfel apare otita.

  • MEDICAMENTELE

Reactiile organismului la anumite medicamente sunt uneori imprevizibile, iar urechea poate reactiona total gresit la administrarea anumitor substante medicamentoase, determinand inflamatie si uneori agravand otita deja existenta.

  • FORMATIUNILE AURICULARE

Nu mai este o surpriza pentru medicii veterinari ca o otita cronica ce nu mai trece, chiar daca a fost administrat un tratament corect, sa fie determinata de fapt de formatiuni din conductul auricular precum polipii sau diferite tipuri de tumori care obtureaza canalul auricular si determina o hiperproductie de cerumen, uneori chiar suprainfectandu-se si dand nastere unei otite bacteriene purulente.Aceste formatiuni sunt descoperite de obicei de catre medicul veterinar prin otoscopie sau endoscopie, fiind extrase chirurgical.

Otoscopie. Sursa foto: ekuore.com/advantages-veterinary-wireless-otoscope/
  • TOALETAREA AGRESIVA

Toaletarea urechii cainilor trebuie realizata de catre medic si doar daca situatia impune acest lucru, adica daca exista mai mult cerumen decat trebuie, daca firele de par din conductul auditiv favorizeaza acumularea mizeriei, sau daca s-a tavalit de exemplu prin noroi si acesta a intrat in ureche. Proprietarii cainilor pot sa le toaleteze urechile blanosilor, dar fara a introduce in acestea betisoare de urechi, ci prin administrarea unui detergent auricular si prin masarea urechii la baza, astfel incat sa se auda un ”clipocit”. Toaletarea agresiva a urechilor presupune introducerea betisoarelor de curatat si traumatizarea tesutului si conductului auditiv, ducand la otita, sindrom Horner si chiar perforarea timpanului si pierderea auzului.

  • ARISTELE

Corpii straini ajunsi in ureche pot fi un motiv pentru care amicul tau blanos sufera de otita, iar aristele sunt motivul cel mai des al prezentei cainilor la cabinetul veterinar. Aristele se intalnesc vara si toamna si sunt de fapt spice de la diferite plante graminee care se agata de blana iar apoi pot perfora pielea, sau intra in diferse cavitati precum cea nazala, auriculara, conjunctivala si determina leziuni traumatice. Verifica-ti blanosul dupa fiecare plimbare, iar daca are o arista agatata in blana, indeparteaz-o cat mai repede posibil.

Aristele se ataseaza cu usurinta de blana de unde progreseaza spre piele, perforand-o. Sursa foto: spainlifeexclusive.com/dogs-health-spikes/

Prevenirea si tratamentul otitei la caini

Pentru prevenirea otitei la caini, este esential sa:

  • Verificati si curatati urechile cainelui regulat;
  • Asigurati o hrana uscata caini adecvata;
  • Consultati medicul veterinar pentru orice simptome suspecte

Tratamentul trebuie sa fie prescris de medicul veterinar si poate include medicamente pentru a combate infectiile si a controla inflamatia.

Pentru mai multe informatii despre otita la caini, vizitati „Canine otitis externa — Treatment and complications”.

Asadar, daca prietenul tau blanos are macar unul din simptomele prezentate mai sus, mergi la cabinetul veterinar pentru ca medicul sa-l consulte si sa depisteze cauza otitei. Iar daca vrei sa afli cum sa cureti urechile cainelui in mod corect da link pe text. 

Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni. Nu ezitati sa apelati la o ambulanta veterinara (tel: 0726742842) sau ne puteti vizita la Joyvet – cabinet veterinar sectorul 3.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.