Toata lumea stie faptul ca pisicile sunt foarte curioase din fire. Cu toate ca sunt foarte atente, spre deosebire de caini, la ceea ce mananca, ele pot ingera foarte usor substante periculoase (cu care au intrat in contact) in momentul in care se toaleteaza (se spala), in special la nivelul labutelor.
Cand discutam de otrava la pisici luam in calcul de substanta implicata in intoxicatie, simptomatologia difera de la probleme gastro-intestinale, la cele neurologice, respiratorii, renale sau cardiace.
Vom prezenta un top al intoxicatiilor:
-
Medicamente analgezice / antiinflamatorii de uz uman – organismul pisicii reactioneaza diferit de cel al oamenilor fata de unele subtante de uz uman, in special la paracetamol si ibuprofen (Nurofen). Uneori medicul veterinar prescrie pentru anumite boli medicamente de uz uman, insa dozarea este complet diferita si complexa si ar fi de preferat sa nu administrati fara a cere sfatul unui medic de specialitate.
Principalele complicatii ale acestei intoxicatii sunt la nivel gastro-intestinal (hipersalivatie, voma, diaree, lipsa poftei de mancare) cat si la nivel renal (insuficienta renala).
-
Produse pentru deparazitare externa – aplicarea produselor de tip spot-on (pipete) incorect, in zone in care pisica se poate toaleta si poate ingera substanta respectiva sau dozarea acesteia incorect (aplicarea unei cantitati mult prea mari pentru greutatea pisicii sau aplicarea pipetelor destinate cainilor) poate duce la aparitia semnelor de intoxicatie (hipersalivatie, voma, letargie, manifestari nervoase etc.).
-
Alimente de uz uman – pe langa hrana destinata consumului pisicii, unii proprietari aleg sa le ofere animalelor de companie si mici ”recompense” din propria farfurie. Este bine de stiut ca nu toate alimentele sunt benefice sanatatii pisicilor, printre care se numara: ciocolata, cafea sau produsele ce contin cafea, ceapa, usturoi, arpagic, avocado, struguri, stafide, oul crud.
-
Otrava de soareci / sobolani – ingerarea de otrava ca atare sau a unui soarece otravit este considerata o urgenta medicala, aceste substante impiedicand coagularea sangelui, ducand la aparitia hemoragiilor spontane.
-
Plante decorative – este un fapt stiut ca pisicile adora sa se joace cu tot ce avem prin casa, inclusiv plantele din ghivece. Multe plante decorative contin substante toxice pentru pisici ca le pot provoca chiar si moartea. Cele mai comune sunt:
-
Crinul – ingerarea chiar si a unei mici cantitati din crin sau plantelor ce apartin din aceeasi categorie poate determina aparitia unor disfunctii renale severe (insuficienta renala).
-
Azaleea/ Rododendronul – contin toxine care determina tulburari digestive precum varsaturi, diaree, uneori coma si moarte.
-
Laleaua si narcisa – bulbii acetor plante contin toxine ce pot determina tulburari digestive (voma, diaree), tulburari nervoase (tremur, ataxie, astazie, convulsii), chiar si probleme cardiace.
-
-
Antigel – contine ca substanta de baza etilenglicolul, dulceag la gust si fara miros. Odata ingerat si metabolizat la nivel hepatic si renal, duce in final la aparitia formarii oxalatilor de calciu in majoritatea tesuturilor, insa cel mai afectat organ este rinichiul. Odata formati oxalatii acestia determina aparitia unor disfunctii renale ireversibile si implicit a insuficientei renale.
Daca antidotul nu este administrat la timp sfarsitul pisicii este fatal. Daca utilizati acest produs aveti grija sa fie pastrat intr-un loc in care animalele nu au acces, iar daca pisica a ingerat antigel va sfatuim sa mergeti de urgenta la medicul veterinar.
-
Insecticide – produsele folosite pentru gradina/livada/gazon trebuie aplicate in absenta pisicilor si permiterea accesului acestora in locurile respective dupa cateva ore de la stropire. Acestea se pot contamina in timpul plimbarii in aceste zone si pot ingera substantele toxice in timpul toaletarii corpului. Simptomatologia este vasta in functie de produsul folosit.
-
Produse de curatenie – cele mai folosite substante cu efect nociv pentru pisici sunt clorul, detergentul de rufe, produsele pentru carpete/covoare, cele pentru suprafetele din baie si bucatarie, cat si cele folosite pentru curatarea gresiei si parchetului. Este indicat ca pisicile sa nu aibe acces in incaperea respectiva in momentul in care le utilizati, iar accesul sa fie permis dupa uscarea suprafetelor. Simptomatologia poate varia de la probleme digestive pana la cele respiratorii.
Cum imi dau seama ca pisica a fost intoxicata?
Cele mai comune semne ale intoxicatiei sunt:
-
Se clatina, nu-si poate mentine echilibrul, tremura sau are convulsii.
-
Pielea, labutele si pernutele sunt rosii, umflate, dureroase si cu vezicule.
-
Mucoasa bucala este rosie, cu vezicule, hipersaliveaza.
-
Varsaturi, diaree.
-
Repiratie dificila.
-
Lipsa poftei de mancare sau imposibilitatea de a se hrani.
Cum imi pot proteja pisica de aceste intoxicatii?
Pentru a preveni aceste probleme ar fi bine sa va luati cateva masuri de precautie:
-
Pastrati medicamentele in locuri inaccesibile pisicii (de ex. dulapuri).
-
Urmati instructiunile de dozare a medicamentelor pentru pisici si a produselor de deparazitare. Nu folositi produse destinate cainilor.
-
Evitati sa va rasfatati pisicile cu resturi din farfurie. Adresati-va medicului veterinar pentru a afla ce hrana este benefica pisicilor si ce le poate dauna.
-
Nu puneti otrava pentru sobolani in locurile frecventate de pisici, sau incercati sa le limitati accesul in zona respectiva.
-
Evitati sa cumparati plante decorative cu risc pentru pisici, in special daca stiti ca pisica dumneavostra are tendinta sa manance frunzele sau florile, sau puteti sa ii restrictionati accesul in incaperea respectiva.
-
Nu utilizati produsele de curatenie in prezenta pisicilor si depozitati-le in locuri inaccesibile pentru ele.
Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni. Nu ezitati sa apelati la un medic veterinar la domiciliu sau ne puteti vizita la una din clinicile noastre.
Ce tratament e eficient pt pisica mea, s-a intoxicat cu tomoxan. Vomita si nu mănâncă de 5 zile. E letargica. E bun ctp12%?
Buna ziua! In intoxicatia cu insecticide nu se recomanda neaparat antibiotice. Mergeti la medicul veterinar si evaluati pisica, exista riscul sa fi dezvoltat insuficienta renala acuta, dar si gastroenterita. Cu cat asteptati mai mult cu atat sansele ii scad. Cu stima!