Pancreatita la pisici

Pancreasul este un organ intern mic, localizat la nivelul abdomenului intre rinichiul stang si tractul intestinal. Acesta are 2 parti separate, ce indeplinesc 2 functii:

  • Pancreasul endocrin ce produce 2 hormoni importanti: insulina si glucagonul, cu rol in reglarea nivelului zaharului din sange. Alterarea acestei functii duce la aparitia diabetului zaharat.
  • Pancreasul exocrin produce enzime ce au rol in digestia grasimilor, proteinelor si carbohidratilor. Daca aceste enzime sunt produse prematur, se pot infiltra in tesutul pancreatic si organele din jur, cauzand leziuni si inflamatie ce duc la aparitia pancreatitei.

Pancreatita este o boala relativ frecvent intalnita la pisici si care netratata poate duce la moartea animalului. Se descriu 2 forme de pancreatita: acuta in care debutul este unul brusc si cronica.

 

Cauzele pancreatitei la pisici

  • Virusuri sau paraziti: Toxoplasmoza, parvovirusul felin (panleucopenia), coronavirusul felin si calcivirusul felin;
  • Leziuni si traume;
  • Tumori;
  • Boala inflamatorie intestinala;
  • Diabet zaharat;
  • Anumite medicamente;
  • Boli autoimune.

Tablou clinic

Aparitia simptomelor variaza in functie de forma de pancreatita. In forma acuta, simptomele apar brusc si sunt mai severe.

Cele mai intalnite simptome sunt:

  • Pierderea apetitului;
  • Letargie sau lipsa de energie;
  • Voma;
  • Febra;
  • Scaderea in greutate;
  • Diareea;
  • Deshidratarea;
  • Durerea abdominala;
  • Coloratia galbena a sclerelor si gingiilor sau icter.

Diagnosticul pancreatitei la pisici

Se pune pe baza:

  • Examenului clinic ce poate identifica semnele clinice precum icterul, scaderea in greutate, dar si voma sau diareea.
  • Investigatii paraclinice precum hemoleucograma completa si teste biochimice, ce initial pot fi normale. Enzime hepatice cu valoare ridicata si modificari ale electrolitilor datorita vomei se intalnesc in cele mai multe cazuri. Deshidratarea poate duce la cresterea numarului de hematii si o crestere usoara ale ureei si creatininei.
  • Dozarea imunoreactivitatii lipazei pancreatice feline (fPLI) este cel mai specific test de sange. Valori crescute ale acesteia sugereaza prezenta inflamatiei la nivel pancreatic. Testul rapid sau SNAP fPL (acesta fiind calitativ – ne arata prezenta pancreatitei, dar nu si valorile depasite) poate da rezultatul in aceeasi zi, in timp ce recoltarea de sange si examenul cantitativ (in care vedem nivelul parametrului) necesita timp pentru rezultat. Este unul dintre cele mai sensibile teste de sange pentru evidentierea pancreatitei, insa rezultate fals negative pot aparea in cazul unei forme usoare sau cronice. Acestea sunt mai frecvente in cazul testului rapid.
Test Snap fPL pentru pancreatita la pisici
  • Investigatii imagistice – Examenul radiologic nu poate identifica de regula modificarile specifice pancreatitei, dar este util pentru excluderea altor cauze ale apetitului scazut si vomei, precum obstructia intestinala. Ecografia poate identifica inflamatia pancreasului, a tesuturilor inconjuratoare, marirea de volum a acesteia sau prezenta lichidului in zonele vecine pancreasului. Aceste modificari sunt mai frecvent intalnite in pancreatita acuta.
  • Biopsia este investigatia ce poate evidentia cel mai bine leziunile acute sau cronice de la nivel pancreatic, dar este o tehnica invaziva ce necesita anestezie generala.

 

Tratamentul pancreatitei la pisici

Prin tratament se urmareste managementul dehidratarii, vomei, durerii si asigurarea suportului nutritional.

  • Terapia cu fluide se face intravenos si urmareste asigurarea perfuziei adecvate a pancreasului. Initial, in primele 12 – 24 de ore, administrarea fluidelor se face pentru a combate deshidratarea si a inlocui pierderea de lichide cauzata de voma si diaree. Dezechilibrele acido-bazice si electrolitice trebuie monitorizate si corectate. In forma acuta necrozanta cu hipocalcemie se administreaza gluconat de calciu in doza de 50 – 150 mg / kg iv timp de 12 – 24 de ore cu monitorizarea concentratiei de calciu in sange. In hipoalbuminemie pot fi folositi coloizi de tipul dextranului. Plasma prospat congelata se va utiliza in cazul coagulopatiilor sau coagularii vasculare diseminate.
  • Managementul durerii este obligatoriu in cazul unei pancreatite acute. Se utilizeaza medicatie opioida. Plasturele transdermic cu fentanil este de electie, deoarece realizeaza o analgezie de durata mai lunga. Isi atinge concentratia maxima in 6 ore, de aceea se poate administra intravenous buprenorfina pentru a controla durerea pana cand plasturele intra in actiune. Pisicile cu pancreatita cronica pot beneficia de tratament cu fentanil plasture, buprenorfina sublingual, butorfanol sau tramadol.
  • Terapia antiemetica pentru a combate voma. Se pot utiliza metoclopramid, dolasetron, ondasetron si maropitant (Cerenia).
  • Suportul nutritional se va face pe cale enterala, utilizand tub nazogastric, nazofaringian, esofagostomie, gastrostoma sau tub de jejunostomie. Pisicile au risc de dezvoltare a lipidozei hepatice daca nu primesc necesarul de calorii zilnice. Nutritia enterala ajuta la stabilizarea barierei gastrointestinale, imbunatateste functia imuna a eritrocitelor si mobilitatea gastrointestinala, previne catabolismul si reduce mortalitatea si morbiditatea. Se mai pot utiliza nutritia parenterala partiala sau totala si nutrita microenterala. Nu se recomanda hranirea cu forta a animalului pentru ca poate duce la instalarea aversiunii fata de mancare.
  • Schimbarea dietei – Preparate lichida se utilizeaza in tuburile nazogastrice. Preparate cu continut scazut in grasimi, usor de digerat poate fi utilizata in cazul tuburilor de gastrostoma si esofagostoma.
Hills i/d pentru insuficienta pancreatica exocrina la pisici (pancreatita)
  • Stimulente ale apetitului pot fi utile pentru a creste aportul caloric si pot reduce timpul de utilizare a nutritiei enterale. Se utilizeaza Mirtazapina ¼ (un sfert) dintru comprimat de 15 mg la 3 zile si ciproheptadina ce se administreaza de 2 ori pe zi.
  • Terapia cu glucocorticoizi de tipul prednisonului, prednisolonului si dexametazonei este eficienta, in special in forma cronica.
  • Antibiotice se recomanda in cazul sepsisului, peritonitei bacteriene, colangiohepatitei supurative si altor infectii.
  • Terapia cu medicatie antiacida se administreaza in caz de ulcere gastrointestinale.
  • Terapia antioxidanta cu vitamina C si E, si acizi grasi omega-3.
  • Suplimente cu vitamina B12 in doza de 250 µg im, prima doza saptamanal timp de 6 saptamani, urmata apoi de o doza la fiecare 2 saptamani, pentru 6 saptamani si apoi lunar. Sunt eficiente in cazul prezentei bolii inflamatorii intestinale.
  • Terapia cu insulina in cazul coexistentei diabetului zaharat.

Prognostic

Depinde de forma pancreatitei.

Forma acuta, severa cu complicatii sistemice are un prognostic rezervat. Hipocalcemia este o complicatie a pancreatitei acute necrozante si are o evolutie severa. Pancreatita asociata cu lipidoza hepatica are de asemenea un prognostic nefavorabil, comparativ cu cel al lipidozei hepatice.

Forma cronica beneficiaza de management pe termen lung, fiind comuna in randul pisicilor, si se asociaza frecvent cu alte patologii precum diabetul zaharat, boala inflamatorie intestinala si colangiohepatita. Prognosticul depinde de succesul managementului tuturor conditiilor preexistente.

  1. Maria spune:

    Bun gasit!
    Motanul meu de aproape 10 ani are pancreatita. Face tratament. am pornit cu lipaza la 8, apoi a crescut la 13, acum este la 27. Asta, fiind sub tratament. De doua zile ii dam si enzime pancreatice. Recomandarea medicilor este sa manance doar Royal Canin Gastro Intestinal Moderate Calorie, care am vazut pe ambalaj ca are 7% grasimi. Am incercat sa iau acest 7% ca reper si sa caut alternative, pentru ca incepe sa nu mai manance acest sortiment. Aveti sugestii de sortimente recomandate in pancreatita? Mi se pare crunt sa il hranesc doar cu un singur fel de mancare, poate tot restul vietii lui, si la fel de frustrant este ca medicii nu cunosc sau nu cauta alternative ca sa ma poata sfatui. Multumesc!

    • Veterinar spune:

      Buna ziua! La majoritatea producatorilor de hrana pentru pisici premium gasiti si diete pentru probleme de pancreas. Asadar, ca sa va sintetizez, ca variante de mancare pentru pisici cu pancreatita aveti:
      – Hill’s i/d (usor de digerat, stimuleaza pancreasul la minim), Hill’s w/d (e pentru diabetici, dar slaba in grasimi), Hill’s z/d (cu proteina hidrolizata ce reduce reactiile alergice la mancare);
      – Virbac HPM Cat Digestive Support;
      – Dechra Specific Cat Weight Reduction – asta cred ca are 6.7% conform https://www.specific-diets.co.uk/cat/special-care-diets/weight-reduction-frd-gb;

      Asadar, luati fiecare brand in parte si veti gasi la fiecare hrana cu putine grasimi. Fiecare brand are si hrana uscata si conserve, ca sa ii diverficati alimentatia. Uneori ca sa o stimulati, hrana poate fi incalzita pentru o aroma mai intensa. In general hrana de diabetici sau cea de slabit este mai slaba in grasimi, nu neaparat sa fie specificat in prospect de pancreatita. Cu stima!

  2. Luminita C. spune:

    Pancreatita la pisici e o boala ce se tine in frau din medicamente.. si pisica noastra a fost diagnosticata cu pancreatita si de atunci numai moderat calorie ii dau de mancare, mai vomita din cand in cand, o data pe saptamana, dar se simte mult mai bine pe aceasta mancare.. cum mai agata cate altceva, cum incepe sa vomite galben si sa faca diaree

    • Vali spune:

      Buna ziua! Am o pisica care a inceput sa nu mai manance boabe, iar in scurt timp a inceput sa refuze cam orice aliment si a slabit foarte mult, iar doctorii nu reusesc sa-i puna un diagnostic, nu vomit si nu are diaree, credeti ca poate avea pancreatita?

      • Veterinar spune:

        Buna ziua! Daca eu ca medic veterinar „cred” sau „nu cred” nu il ajuta prea mult pe animalul dumneavoastra. Da, exista posibilitatea sa aiba pancreatita, dar exista si posibilitatea sa nu aiba pancreatita. Un screening complet de analize de sange, v-ar raspunde sigur la aceasta intrebare. Asadar, recomandarea expresa ar fi sa mergeti sa ii faceti analizele de sange. Cu stima!

    • Cornel spune:

      Ce mancare ii dati? Am si eu un motan batran cu oancreatita dar refuza mancarea gastro si mananca doar normala, dar nu se pune nimic pe el. Aveti vreo marca care are gust bun si contine enzime pancreatice, va rog?

      • Luminita C. spune:

        Buna! Mananca niste conserve de la Dechra Specific Digestive Support, sunt niste conserve micute dreptunghiulare pe care le gasesc la cabinetul Joyvet. Dna doctor de la cabinet ne-a dat niste suplimente foarte bune de pancreatita si nu am mai avut nici un episod de atunci, chiar daca uneori ii mai cumpar si plicuri mai ieftine 🙂 :d

        • Ela spune:

          Bună ziua, și eu am probleme cu motanul meu, are Amy peste limita și uree puțin mărită 36 fiind normal ,el are 42 dr veterinar la care merg ia dat tratament renalvet pt uree și pentru Amy panzymvet și tridigest ,el mănâncă iarba și vomita o spuma alba sau câteodată ceva galben ,diaree nu are ,în schimb este constipat , ultima oara nu mai avea pofta de mâncare și ia făcut perfuzie ,și e mai binisor dar tot mai vomita , cum se numesc suplimentele care vi le-a recomandat dna Dr ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.