Unul dintre cele mai uzuale medicamente folosite de oameni pentru tratarea durerii si a febrei este paracetamolul si de multe ori se intampla ca din grija pe care le-o poarta pisicilor, stapanii acestora sa le administreze acest medicament, fara sa ceara inainte sfatul medicului veterinar. Ce nu stiu majoritatea proprietarilor de pisici este ca acetaminofenul, adica substanta activa din paracetamol este toxica pentru pisici si in cantitati extrem de mici, iar administrandu-l vor face un rau enorm si ireversibil de cele mai multe ori.
De ce este toxic paracetamolul pentru pisici?
Prima si cea mai importanta complicatie a intoxicatiei cu acetaminofen este methemoglobinemia, adica o crestere anormala a concentratiei sanguine de methemoglobina, ceea ce duce la o incapacitate a legarii oxigenului de hemoglobina. Acest lucru are consecinte grave pentru organism, creand anemie si o afectare severa a ficatului. Ceea ce duce la acest proces este o deficienta genetica a pisicilor in procesul de glucurono-conjugare, ceea ce le face sensibile la toxicitatea acetaminofenului .
Care sunt simptomele intoxicatiei cu paracetamol?
Spuneam ca acetaminofenul (paracetamolul) afecteaza capacitatea de transport al oxigenului in sange si in consecinta oxigenarea tesuturilor, producand anemie, insa fiind o intoxicatie, semnele acesteia pot fi diverse, precum:
- voma;
- durere abdominala;
- methemoblobinurie (prezenta de methemoblobina in urina) din cauza acumularii unei cantitati mari de methemoglobina in sange ce se elimina la nivel renal;
- culoare inchisa a urinei;
- mucoase palide (anemice) sau cianotice din cauza afectarii celulelor rosii;
- icter cauzat de afectarea hepatica;
- edeme ale fetei si labutelor din cauza afectarii renale;
- stare depresiva;
- tahipnee (cresterea frecventei respiratorii);
- tahicardie (cresterea frecventei cardiace).
Semnele intoxicatiei apar la aproximativ 1 – 4 ore de la ingestia medicamentului, unele pisici neprezentand nici un simptom pana in momentul cand are loc o moarte subita.
Cum putem preveni intoxicatia pisicilor cu paracetamol?
Cea mai buna preventie al acestei intoxicatii este in primul rand constientizarea proprietarilor cu privire la potentialul foarte toxic al paracetamolului, iar in al doilea rand este depozitarea acestor pastile in locuri inaccesibile pisicilor, respectiv dulapuri ce nu se deschid foarte usor, sau in incaperi in care nu au acces felinele pentru a evita autoingestia din curiozitate.
Care este tratamentul intoxicatiei cu paracetamol?
Odata ingerata o cantitate de paracetamol este indicata deplasarea cat mai rapida la cabinetul veterinar sau apelarea unei ambulante veterinare. Daca medicamentul a fost ingerat cu maxim 2-3 ore inaintea sosirii la cabinet, medicul veterinar va provoca voma pentru ca pisica sa regurgiteze continutul intestinal si sa elimine toxicul inainte ca acesta sa se absoarba. In cazul in care medicamentul a fost ingerat cu mai mult de 4-6 ore de la prezenta la cabinetul veterinar, toxicul a trecut deja de stomac inspre intestinul subtire, asa ca provocarea vomei nu mai are utilitate.
Acetilcisteina (Acc) este considerata a fi un antidot al intoxicatiei cu paracetamol, iar acidul ascorbic (Vitamina C) administrat pisicii reduce nivelul methemoglobinei din sange. De asemenea, dupa provocarea vomei si spalaturile gastrice efectuate pentru eliminarea rezidurilor de medicament inca prezente in stomac, se va administra carbune medicinal activat pentru a absorbi ca un burete moleculele de acetaminofen ramase. Terapia intravenoasa cu lichide este foarte importanta prin hidratarea organismului, restabilirea echilibrului electrolitic si ajuta la eliminarea mai rapida a methemoglobinei prin urina, crescand diureza (cantitatea de urina excretata), toate aceste operatiuni efectuandu-se dupa internarea animalului pentru ca de cele mai multe ori pisicile ajung la cabinet intr-o stare foarte grava, incompatibila cu tratamentul efectuat acasa.
Anemia provocata de actiunea paracteamolului poate fi semnificativa, astfel incat pisica poate avea nevoie de transfuzie sanguina, iar functia hepatica afectata trebuie sustinuta pentru mult timp cu protectoare hepatice si suplimente ce vor reduce nivelul transaminazelor (enzimele indicatoare de liza hepatica).
Diagnosticul intoxicatiei este pus in urma anamnezei expuse de proprietar si semnele clinice exteriorizate de animal, insa prognosticul poate fi apreciat doar dupa examinarea rezultatelor analizelor de sange unde poate fi vizualizata afectarea functiei hepatice si gravitatea anemiei, cat si dupa examenul ecografic unde se vor vedea modificarile macroscopice ale ficatului si organelor abdominale. Analizele sanguine vor evidentia cresterea valorilor ALT (alaninaminotransferaza), AST (aspartataminotransferaza), GGT (gama-glutamiltransferaza), ALP (fosfataza alcalina) si scaderea RBC (red blood cells – hematiile), examenul ecografic va arata hepatomegalie si hepatita, iar prezenta methemoglobinuriei va fi pusa in evidenta la examenul urinei.
Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni. Nu ezitati sa apelati la o ambulanta veterinara (tel: 0726742842) sau ne puteti vizita la Joyvet – cabinet veterinar sectorul 3.