Parvoviroza pisicilor (panleucopenia) este o boala infectioasa foarte grava a pisicilor, provocata de un virus din familia Parvoviridae, ce afecteaza felinele de orice varsta, insa cei mai susceptibili sunt puii si este letala fara tratament, iar cu tratament raman in viata doar o parte dintre pisicile infectate.
Cum se manifesta?
Dupa o perioada de incubatie de 5-7 zile, parvoviroza pisicilor determina in principal simptome gastrointestinale si se manifesta prin:
- apatie
- anorexie
- febra
- deshidratare
- dureri abdominale
- voma cu sau fara sange
- diaree cu sau fara sange
- avort in cazul pisicilor gestante
- manifestari neurologice
In cazurile supraacute de boala, pisicile mor subit, fara sa fi prezentat anterior semne de boala. In cazurile acute, pisicile fac febra si devin depresive, iar la 1-2 zile dupa episoadele febrile apare voma, deseori cu continut biliar si fara legatura cu alimentatia. Diareea apare ulterior, dar nu este prezenta la toate pisicile si poate produce deshidratare rapid. Uneori, pisicile stau ore in sir in fata bolului de apa, fara sa consume apa din el, iar in stadiile terminale se instaleaza hipotermia, socul septic si coagularea intravasculara diseminata.
Cum se infecteaza pisicile?
Pisicile se infecteaza adesea indirect, virusul fiind foarte rezistent in mediu si este transmis de pisicile bonave prin fecale, dar poate fi transmis si transplacentar. Virusul rezista pe suprafete si obiecte, in special pe haine si incaltari, asa ca pisicile care stau doar in casa sunt la fel de susceptibile la infectie. Majoritatea pisicilor fara stapan sunt expuse la virus in primul an de viata, iar cele care manifesta infectie subclinica sau supravietuiesc stadiului acut de boala dezvolta un raspuns imun protector puternic, de lunga durata.
Diagnosticul parvovirozei la pisici
Diagosticul se stabileste pe baza semnelor clinice, a testelor de sange biochimice si hematologice, insa un diagnostic de certitudine se pune in urma testelor serologice (test imunocromatografic) ce detecteaza antigenul sau chiar a examenului PCR. Biochimia sanguina releva modificari in crestere ale valorilor AST, ALP, ALT, GGT, bilirubinei si scaderea glucozei, proteinelor si a potasiului, iar hemoleucograma arata anemie, limfopenie, neutropenie si trombocitopenie.
Examenul fizic evidentiaza apatie profunda, deshidratare si dureri la palparea abdomenului, insa se pot simti si ganglionii reactivi mezenterici. In cazurile cu hipoplazie cerebeloasa se observa ataxie si tremor, iar daca sunt prezente, leziunile retiniene au aspect de focare discrete, de culoare cenusie. Durata afectiunii este rareori mai mare de 5-7 zile, pisoii cu varsta mai mica de 5 luni prezentand cea mai mare mortalitate.
Tratamentul parvovirozei la pisici
Tratamentul nu este specific, agentul etiologic fiind un virus, insa putem trata simptomatic si sustine organismul. Se pot administra:
-abtibiotice cu spectru larg (impotriva bacteriilor gram negative si anaerobe) pentru tratarea infectiilor asociate leziunilor provocate de virus : amoxicilina si acid clavulanic, metronidazol, este de preferat evitarea enrofloxacinei in perioada de crestere
- probiotice pentru refacerea microflorei intestinale
- antipiretice pentru scaderea febrei precum acidul tolfenamic
- antiemetic pentru limitarea episoadelor de voma: Metoclopramid, Maropitant (Cerenia®)
- protectie gastrica cu omeprazol, pantoprazol, esomeprazol
- tratamentul intravenos cu solutie Ringer, Ringer lactat, NaCl si suplimentarea cu potasiu este deosebit de important pentru ca restabileste echilibrul hidroelectrolitic
- vitaminoterapie (complex vitaminic B)
- glucoza ajuta la pentru corectarea hipoglicemiei
- antihemoragice (etamsilat)
- stimulente pentru sustinerea sistemului imunitar
Uneori, este nevoie de transfuzii de sange sau plasma din cauza anemiei si leucopeniei. Carantinarea pisicii bolnave este obligatorie si dezinfectarea suprafetelor cu substante ce contin hipoclorit de sodiu (inalbitor), acid peracetic, formaldehida sau hidroxid de sodiu. Pe tot timpul tratamentului este importanta hranirea pisicii, care contribuie la refacerea mai rapida a acesteia, in comert gasindu-se diete gastrointestinale si pentru animale convalescente sub forma de conserva.
Prevenirea parvovirozei la pisici
Pentru prevenirea infectiei cu parvoviroza la pisici se recomanda vaccinarea de la varsta de 8 saptamani a tuturor pisicilor sanatoase si efectuarea rapelului la o luna distanta (12 saptamani), cu vaccinuri viu atenuate sau cu virus inactivat, urmand ca pisicile sa fie vaccinate in fiecare an, la 3 ani sau mai mult pentru tot restul vietii, daca starea de sanatate permite. Se recomanda efectuarea unei a III-a doze de vaccin la varsta de 16 saptamani pentru puii proveniti din adaposturi sau alte medii cu presiune infectioasa mare.
Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni. Nu ezitati sa apelati la un medic veterinar la domiciliu sau ne puteti vizita la clinica veterinara Joyvet din sector 3.
Buna ziua! Am luat o pisica in varsta de 2 luni de pe strada, a fost tratata la veterinar de rinotraheita si conjunctivita, isi revenise, era foarte activa, dar dupa 5 zile a inceput sa vomite, am dus-o imediat la clinica si i s-a pus diagnosticul de panleucopenie. A fost internata, insa dupa 4 zile, din pacate, a murit. Trebuie sa arunc tot ce a folosit? Boluri, litiera, jucarii, culcus, ansamblul de joaca? Mai mult de atat, daca vizitez pe cineva care are o pisica adulta ce a fost vaccinata contra FPV in urma cu 3 ani, exista posibilitatea sa se infecteze? Multumesc!
Aruncati ce nu puteti dezinfecta bine cu clor sau Virkon. In clinicile veterinare sunt lampi cu ultraviolete virucide ce distrug virusii. Legat de ultima intrebare, virusul panleucopeniei nu se transmite prin aer, ci prin contact cu secretiile (asadar, consideram ca dvs aveti hainele si mainile curate, nu ar trebui sa fie risc de infectare a unei alte pisici – atentie totusi la incalcaminte, ca puteti calca in tot felul de secretii pe afara). La varsta pisicii vaccinate de 3 ani (vaccinarea se face anual), nu ar trebui sa fie risc de infectare, chiar daca ar intra in contact cu virusul. Cu stima!
Bună ziua, din păcate pisicuta mea a murit, ieri de acest virus, după cât timp ar fi recomandat sa îmi aduc un alt pisic?
Buna ziua! Virusul poate rezista chiar si pana la 2 ani. Ar trebui sa aruncati toate jucariile si litierele pe care pisica le-a folosit. Va recomandam sa spalati cu dezinfectat prin casa (Igienol) sau chiar clor. Daca intentionati sa va luati alta pisica, incercati sa va luati una cu schema de vaccinare completa, sa aiba cel putin 2 vaccinuri facute, deci sa aiba cel putin 3 luni de zile. Cu stima!
Buna Mihaela.Si al meu a murit vineri de aceasta boala.Credeam ca a fost otravit.Si acum ma invinuiesc ca nu am reusit sa l ajut.E foarte greu sentimentu asta.Iar azi am internat o pe cealalta pisica cu aceasi problema
E pe perfuzii.Ma rog sa si revina.
Buna ziua, motănelul meu de 3 luni a avut recent parvoviroza și a supraviețuit, adică acum manca și se joacă , doar ca acum nu mai merge bine cu picioarele din spate. Credeți că are sanse de recuperare? El până acum a făcut tratament pentru parvo la medicul veterinar
Buna ziua! Este greu de spus fara sa fie consultat fizic. Trebuie examinat ca nu cumva sa fie vorba de ATAXIE, virusul sa ii fi ajuns la creier si de aceea sa nu se mai coordoneze in mers. Sau daca chiar nu se le mai simte deloc, trebuie examinat de ce, rareori se intampla ca acest virus sa afecteze nervul spinal. In principiu pisica este in crestere, asadar eu i-as da o sansa.. cu stima!
Exact la fel suntem si noi, pisica si-a revenit dupa boala , acum are un anisor dar este afectat mersul , suntem bucurosi ca urca in copăcei cei mai mici si fuge dupa musculite😊
Am in casă doi motanei 4 si respectiv 7 ani,vecinul meu are si el 4 pisici dar care merg afară una a murit pe data de 6 nov anul acesta parvo Celine vreau sa stiu cum sa imi protejeze pisoii mei de acest virus momentan nu pot face vaccinul ….
Mulțumesc frumos
Buna seara! In general parvoviroza (sau panleucopenia cum este cunoscuta la pisici) se transmite pisicilor mici (kitten), pana in aproximativ 1 an. Nu este exclus sa se transmita si la adulti daca acestia nu sunt vaccinati. Ar trebui limitat accesul afara si sa se evite contactul cu pisicile posibil purtatoare (ale vecinului) sau cu incaltamintea dumneavoastra de afara. Cea mai eficienta metoda sa evitati aceasta afectiune este sa le vaccinati. Cu stima!
Buna astăzi am găsit un pui de pisica pe strada dar din păcate nu vrea sa mănânce nimic și stă leșinat nu vrea sa bea nici măcar apă ce ar putea sa aibe
Buna ziua! Fiind atat de mica si din simptomatologia oferita, lista de posibile diagnostice este destul de mare. Cel mai bine pentru ea este sa o duceti la un veterinar, sa o examineze si de regula, la puii de pisica (atunci cand nu se cunoaste istoricul) se incepe cu un triplu test (panleucopenie, giardia, fcov – coronavirus). Cu stima!
Buna seara!
Parvovirus este contagios si la om?
Am avut o pisica care a murit din cauza virusului, nu putem sa luam si noi virusul?
Buna seara! Parvoviroza / panleucopenia NU se transmite de la animal la oameni. Cu stima!