Parvoviroza pisicilor (panleucopenia) este o boala infectioasa foarte grava a pisicilor, provocata de un virus din familia Parvoviridae, ce afecteaza felinele de orice varsta, insa cei mai susceptibili sunt puii si este letala fara tratament, iar cu tratament raman in viata doar o parte dintre pisicile infectate.
Cum se manifesta?
Dupa o perioada de incubatie de 5-7 zile, parvoviroza pisicilor determina in principal simptome gastrointestinale si se manifesta prin:
- apatie
- anorexie
- febra
- deshidratare
- dureri abdominale
- voma cu sau fara sange
- diaree cu sau fara sange
- avort in cazul pisicilor gestante
- manifestari neurologice
In cazurile supraacute de boala, pisicile mor subit, fara sa fi prezentat anterior semne de boala. In cazurile acute, pisicile fac febra si devin depresive, iar la 1-2 zile dupa episoadele febrile apare voma, deseori cu continut biliar si fara legatura cu alimentatia. Diareea apare ulterior, dar nu este prezenta la toate pisicile si poate produce deshidratare rapid. Uneori, pisicile stau ore in sir in fata bolului de apa, fara sa consume apa din el, iar in stadiile terminale se instaleaza hipotermia, socul septic si coagularea intravasculara diseminata.
Cum se infecteaza pisicile?
Pisicile se infecteaza adesea indirect, virusul fiind foarte rezistent in mediu si este transmis de pisicile bonave prin fecale, dar poate fi transmis si transplacentar. Virusul rezista pe suprafete si obiecte, in special pe haine si incaltari, asa ca pisicile care stau doar in casa sunt la fel de susceptibile la infectie. Majoritatea pisicilor fara stapan sunt expuse la virus in primul an de viata, iar cele care manifesta infectie subclinica sau supravietuiesc stadiului acut de boala dezvolta un raspuns imun protector puternic, de lunga durata.
Diagnosticul parvovirozei la pisici
Diagosticul se stabileste pe baza semnelor clinice, a testelor de sange biochimice si hematologice, insa un diagnostic de certitudine se pune in urma testelor serologice (test imunocromatografic) ce detecteaza antigenul sau chiar a examenului PCR. Biochimia sanguina releva modificari in crestere ale valorilor AST, ALP, ALT, GGT, bilirubinei si scaderea glucozei, proteinelor si a potasiului, iar hemoleucograma arata anemie, limfopenie, neutropenie si trombocitopenie.
Examenul fizic evidentiaza apatie profunda, deshidratare si dureri la palparea abdomenului, insa se pot simti si ganglionii reactivi mezenterici. In cazurile cu hipoplazie cerebeloasa se observa ataxie si tremor, iar daca sunt prezente, leziunile retiniene au aspect de focare discrete, de culoare cenusie. Durata afectiunii este rareori mai mare de 5-7 zile, pisoii cu varsta mai mica de 5 luni prezentand cea mai mare mortalitate.
Tratamentul parvovirozei la pisici
Tratamentul nu este specific, agentul etiologic fiind un virus, insa putem trata simptomatic si sustine organismul. Se pot administra:
-abtibiotice cu spectru larg (impotriva bacteriilor gram negative si anaerobe) pentru tratarea infectiilor asociate leziunilor provocate de virus : amoxicilina si acid clavulanic, metronidazol, este de preferat evitarea enrofloxacinei in perioada de crestere
- probiotice pentru refacerea microflorei intestinale
- antipiretice pentru scaderea febrei precum acidul tolfenamic
- antiemetic pentru limitarea episoadelor de voma: Metoclopramid, Maropitant (Cerenia®)
- protectie gastrica cu omeprazol, pantoprazol, esomeprazol
- tratamentul intravenos cu solutie Ringer, Ringer lactat, NaCl si suplimentarea cu potasiu este deosebit de important pentru ca restabileste echilibrul hidroelectrolitic
- vitaminoterapie (complex vitaminic B)
- glucoza ajuta la pentru corectarea hipoglicemiei
- antihemoragice (etamsilat)
- stimulente pentru sustinerea sistemului imunitar
Uneori, este nevoie de transfuzii de sange sau plasma din cauza anemiei si leucopeniei. Carantinarea pisicii bolnave este obligatorie si dezinfectarea suprafetelor cu substante ce contin hipoclorit de sodiu (inalbitor), acid peracetic, formaldehida sau hidroxid de sodiu. Pe tot timpul tratamentului este importanta hranirea pisicii, care contribuie la refacerea mai rapida a acesteia, in comert gasindu-se diete gastrointestinale si pentru animale convalescente sub forma de conserva.
Prevenirea parvovirozei la pisici
Pentru prevenirea infectiei cu parvoviroza la pisici se recomanda vaccinarea de la varsta de 8 saptamani a tuturor pisicilor sanatoase si efectuarea rapelului la o luna distanta (12 saptamani), cu vaccinuri viu atenuate sau cu virus inactivat, urmand ca pisicile sa fie vaccinate in fiecare an, la 3 ani sau mai mult pentru tot restul vietii, daca starea de sanatate permite. Se recomanda efectuarea unei a III-a doze de vaccin la varsta de 16 saptamani pentru puii proveniti din adaposturi sau alte medii cu presiune infectioasa mare.

Daca aveti nevoie de ajutor, oricand specialistii nostri veterinari va pot ajuta in abordarea de diagnostic sau de tratament a diferitelor afectiuni. Nu ezitati sa apelati la un medic veterinar la domiciliu sau ne puteti vizita la clinica veterinara Joyvet din sector 3.