Devine un tend ca proprietarii sa opteze pentru pastilele de calduri la pisici, dar din pacate acestea nu sunt tocmai recomandate. Pisici nu au ciclu regulat cum intalnim la catele, iar din experienta noastra aceste pastile de calduri, de multe ori risca viata pisicii mai mult decat ar face-o anestezia pentru sterilizare.
In cazul motanilor, pubertatea este atinsa in mod normal in jurul varstei de 6 luni. Nu exista nici o pastila eficienta pentru „motanii in calduri”, asadar singurele optiuni in cazul motanilor ramane castrarea sau pur si simplu sa il „suportati’ asa necastrat. Motanii necastrati tind sa dezvolte in cele din urma comportament antisociale cum ar fi luptele cu alti motani, agresivitate, vagabondajul, lipsa de ingrijire si un miros neplacut. Din acest motiv, majoritatea proprietarilor aleg castrarea si, de obicei o fac in jurul varstei de 6 luni, desi acest lucru se poate face la orice dupa varsta de 6 luni oricand. Desi pe unele prospecte de pastile pentru pisicile in calduri se specifica ca aceste pastile pentru motani in calduri sunt bune, noi nu le recomandam.
In cazul femelelor de pisici, acestea devin mature sexual si active tot dupa varsta de 6 luni. Pisicile sunt animale ce se imperecheaza frecvent, chiar de la varsta de 6 luni, cu o rata de reproducere foarte mare. Perioada de gestatie pentru pisici este de 57 – 63 de zile si pot ramane iarasi gestante la aproximativ 6 saptamani dupa ce au nascut. In general pisicile au cum 2 – 3 nasteri pe an cu o medie de 5 – 6 pui la monta. Inainte de a-i permite pisicii dumneavoastra sa se inmulteasca, ar trebui sa tineti cont de riscurile sarcinii si de bolile cu transmitere sexuala, cum ar fi virusul imunodeficientei feline (SIDA pisicilor – FIV) si virusul leucemiei virale feline (FeLV).
Contraceptia pentru pisici
Exista 2 forme de contraceptie medicala la pisici: tablete (Nonovulin – megestrol acetat, Pilkan, Ovarid) si injectii (Covinan – proligeston). Aceste mijloace de contraceptie (*pastilele Nonovulin) sunt preferate intrucat proprietarul nu trebuie sa se deplaseze la veterinar, putand fi administrate si acasa.
Referitor la dezavantajele administrarii pastilelor orale, din pacate sunt frecvente si pot aparea la scurt timp dupa administrarea pastilor pentru calduri la pisici. Desi aceste pastile pentru pisici sa nu faca pui sunt destul de usor de gasit la farmaciile veterinare, efectele adverse sunt mult prea frecvente sa le putem recomanda. Daca nu vreti ca pisica sa faca pui, cel mai bine este sa o sterilizati.
Noi, medicii veterinari de la Veterinar La Domiciliu, nu vom fi niciodata de acord cu administrarea pastilelor de calduri la caini si pisici, deoarece ne-am intalnit in urgente cu foarte multe cazuri de infectii uterine (piometru) si de mastite (infectie si inflamatie a glandelor mamare) provocate de aceste pastile. Intotdeauna avantajele sterilizarii si castrarii depasesc cu mult avantajele administrarii unor pastile pentru calduri.
Pur informativ pentru proprietari, expunem Indicatiile, Reactiile adverse si Dozele de administrare al produsului Nonovulin – megestrol acetat (conform prospectului):
Indicatii:
- pentru blocarea (intreruperea) si amanarea estrului la caini si pisici;
- pentru calmarea cainilor si pisicilor in calduri si care prezinta modificari de comportament (satiriazis) si in eczema miliara la pisici.
A nu se administra la caini si pisicile imature sexual, la catelele si pisicile gestante sau cu gestatie falsa, la catelele si pisicile cu afectiuni ginecologice de natura hormonala si / sau infectii genitale.
Reactii adverse
- vome / stari de voma,
- anorexie,
- apatie,
- aparitia lactatiei,
- cazuri mai frecvente de endometrite si piometru,
- hiperplazia chistica a endometrului,
- provocarea si recidiva diabetului zaharat,
- degenerare fibrochistica si tumori mamare.
Mod de administrare – doar pe cale orala:
CAINI – pentru intreruperea estrului – 1-2 mg pe kg greutate vie (in medie 1,5 mg / kg greutate vie) timp de 3 zile;
- se recomanda inceperea administrarii la primele semne de calduri (umflarea vulvei, aparitia secretiilor estrale sangvinolente) si 0,5 – 1 mg pe kg greutate vie in urmatoarele 7 zile – ceea ce corespunde cu 1 – 2 comprimate in primele 3 zile de tratament si 1 / 2 (jumatate) -1 comprimat in urmatoarele 7 zile de tratament.
- pentru intarzierea (amanarea temporara a) estrului (transport, participarea la concursuri si competitii etc) – 0,5 mg / kg greutate vie / zi, tratamentul trebuie inceput cu 7 zile inainte de aparitia caldurilor si va fi continuat pana la amanarea estrului (minim 14 zile). Cand
se doreste prelungirea efectului, procedura poate fi repetata dupa 10 zile de pauza. Aceasta procedura poate fi aplicata doar odata la sase luni. - la masculii in calduri (satiriazis) cu sau fara modificari de comportament (agresivitate sau alte modificari) se administreaza dozele recomandate pentru intreruperea estrului catelelor.
PISICI – pentru intreruperea estrului – 5 mg per pisica (1 / 2 jumatate de comprimat ) timp de 8 zile consecutive, incepand cu primele semne ale estrului.
- pentru amanarea estrului – 2,5 mg / pisica (1 / 4 un sfert de comprimat), de 3 ori pe saptamana pe tot timpul perioadei de estru.
- la masculii in calduri (satiriazis) – 2 mg pe kg greutate, timp de 30 de zile (pana la eliminarea semnelor).
Poate o pisica in calduri sa fie sterilizata?
Raspunsul pe scurt este: DA. Depinde de fiecare medic veterinar, unii prefera sa nu faca aceasta interventie chirurgicala. Operatia poate fi putin mai sangeroasa decat sterilizarile clasice. Personal sterilizez pisici in calduri de ani buni si niciodata nu am avut o complicatie din aceasta cauza.
Repetam, cea mai recomandata si eficienta cale de a evita caldurile la o pisica sau o catea este sa o sterilizati. Chiar daca au fost deja montate, deoarece pisicile si catelele pot fi sterilizate in timpul sarcinii. Pentru mai multe detalii ia legatura cu medicul tau veterinar sau poti opta pentru un consult veterinar acasa.
Buna ziua ! Imi puteti spune va rog daca motanii sterilizati traiesc mai mult si raman sanatosi toata viata sau dezvolta probleme urinare sau de alta natura asa cum am auzit? Le trebuie hrana speciala? Am un motan pe care il iubesc enorm, traieste liber in jurul blocului dar vine acasa zilnic, manca si doarme aici insa hoinareste enorm, i-am montat un tracker GPS si am ramas socat sa vad pina unde se aventureaza in fiecare zi si noapte. As dori sa nu mai mearga atat de departe, intra in curti unde poti fi caini sau oameni rau, traverseaza strazi intens circulate etc. Va multumesc pentru sfaturi.
Buna ziua! In general se considera ca motanii castrati sunt mai putini agresivi, asadar mai putine rani in urma luptelor, dar si mai putine abcese sau riscuri de a contacta FIV (imunodeficienta felina ce se transmite mai frecvent la motanii necastrati care se bat) sau FeLV. Motanii castrati nu mai hoinaresc asa mult, asadar iarasi un risc mai scazut de a fi loviti de o masina sau de a fi muscati de un caine, fiind mai putini curiosi (conform vorbei din strabuni: „curiozitatea a omorat pisica”). De asemenea, un motan castrat ar deveni si mai „mamos” fata de stapanii lui. Si chiar in plus de toate acestea, sunt unele studii care leaga hormonii de cancer, asadar un risc mai scazut de a dezvolta cancer pe viitor.
Legat strict de intrebarea dumneavoastra, motanii castrati au riscul mai mare de a dezvolta obezitate. Obezitatea (datorata inactivitatii) impreuna cu infectii urinare netratate, hrana neadecvata si predispozitie de rasa pot cauza dezvoltarea pietrelor la vezica urinara (blocaje urinare cum este cunoscuta afectiunea).
Un studiu care sa va intareasca ideea de a-l steriliza ar fi acesta care spune ca „Motanii necastrati au avut un debut mai devreme al blocajului urinar decat motanii castrati, indiferent de varsta de castrare” (linkul studiului: Neutering is not associated with early-onset urethral obstruction in cats).
Daca mai cautati pe google si studiul „The 2013 Banfield State of Pet Health Report” realizat pe 460.000 de pisici ce arata ca speranta de viata a motanilor castrati este mai mare decat cea a motanilor necastrati (si anume 11.8 ani pentru motanii castrati, fata de 7.5 ani la motanii necastrati).
In concluzie, beneficiile castrarii depasesc cu mult dezavantajele si da, din experienta va spun ca motanii castrati tind sa traiasca mai mult (si mai fericiti) decat cei necastrati.
Cu stima!
Bună ziua! Pisica mea a fost sterilizată acum un an, iar de atunci a mai intrat în călduri de 3 ori. Mi s-a spus ca este posibil sa ii fi ramas o parte din ovar, doar ca am refuzat sa i se faca o alta operație care este mai complicata. Ce riscuri sunt daca pisica rămâne așa toată viața?
Buna ziua! Riscurile la care este supus animalul sunt aceleasi ca in cazul celor nesterilizate: de la dezvoltarea tumorilor mamare si ovariene, pana la piometru.
Articolul complet aici: https://www.veterinarladomiciliu.ro/sindromul-ovarului-remanent/
Cu stima!
Buna ziua! Am o pisicuta de 1 an si 3 luni. A intrat in calduri de 2 ori pana acum. I’am administrar Nonovulin. Sunt constienta ca trebuie sa o sterilizez, recunosc ca imi este frica de aceasta operatie. Veterinarul nostru zice ca ar trebui sa fiu linistita. Nu prea sunt, avand in vedere ca am intalnit cazuri de deces dupa sterilizare. 3 pisici sterilizate la 3 veterinari diferiti, toate au decedat.
Intrebarea mea este: cum imi aleg medicul veterinat pentru a-mi steriliza pisica ?
Nu suntem din Bucuresti, altfel faceam o programare la dvs. Daca cunoasteti un vet bun in Bacau va rugam sa ne ajutati.
Multumesc anticipat.
Buna ziua! Incercati sa va sterilizati pisicile inainte de primul ciclu si renuntati la pastilele de calduri. Doar asa le veti prelungi viata si veti economisi bani, fara sa-i cheltuiti pe potentiale efecte secundare.
Legat de mortalitatea pisicilor la anestezie si interventii chirurgicale sa stiti ca rata este de 5 la 10.000, adica 5 din 10.000 de pisici anesteziate mor la interventie din varii motive. Fata de medicina umana unde rata de mortalitate este de 3.3 la 10.000 pacienti. Asadar, interventiile sunt destul de sigure. Noi activam doar in Bucuresti si nu cunoastem alti medici din alte orase. Cu stima!
Bună ziua, cât ma costa o sterilizare la domiciliu, pt o pisica întrata în călduri?
Buna ziua! Nu sterilizam la domiciliu, va putem ajuta cu transportul pana la clinica veterinara si sterilizarea acolo. Sterilizarea se realizeaza intr-o sala de chirurgie sterila, cu aparatura performanta, cu anestezie inhalatorie si de aceea nu o putem efectua la domiciliu. Sunati la 0726742842 si va ajuta colegii. Va multumim!
Bună ziua! O întrebare. Dacă la ultima intrare în călduri (28.12.2022), pisicii i au fost administrate pastile de nonovulin la recomandarea farmacistei veterinare, acum daca pisica intra iar în călduri, o putem da la montă?
Buna ziua! Raspunsul este da. Nu este specificat in prospect cat anume tine efectul pastilelor de Nonovulin, asadar ele se administreaza pe perioada caldurilor. Dar este specificat ca unul din efecte adverse sterilitatea pisicilor. Cu stima!
Bună ziua! Pisica mea este sterilizata dar chiar și așa a intrat în călduri. Vă rog să mi spuneți din ce motiv este posibil acest lucru și cum pot să o ajut să evite aceste stări? Vă mulțumesc!
Buna ziua! Posibil sa aiba „Sindromul ovarului remanent” si trebuiesc facute investigatii precum test progesteron si ecografie abdomminala. Cu alte cuvinte este posibil sa se fi omis 1 chist ovarian sau chiar o parte din ovar la sterilizare si acela sa ii dea starile de la calduri. Luati legatura cu medicul dvs veterinar sau puteti apela la specialistii nostri de la Joyvet – clinica veterinara. Cu stima!
Bună ziua! Am o pisică de 7 luni și trebuia să o castrez pe 20 februarie, dar a intrat în călduri duminică pe 19 februarie și a avut contact cu un motan. Este posibil să facă pui dacă a fost și prima dată când a avut contact? Și cam câte zile durează căldurile la pisici?
Buna ziua! Da, este posibil ca pisica sa faca pui chiar daca a fost primul contact. Pisicile nu au ciclu regulat, in principiu ea va intra in calduri pana ii va reusi monta. O puteti castra si cand este in calduri sau chiar daca s-a montat. Cel mai sanatos pentru ea este sa o sterilizati. Cu stima!
Am o pisică rasa BRITISH FELIDAE, am înțeles că se poate steriliza dacă se află în călduri ,întrebarea mea este trebuie făcute inainte anlize la sănge și inimă deoarece rasa aceasta are predispoziții cardiace? Am vorbit cu un medic și mi-a zis că in timpul operație este monitorizată la inimă și au o anestezie specială, poate fi sterilizată și fără analize nu i nici un risc ? Cum să procedez? Vă mulțumesc.
Buna ziua! Anestezie si operatie fara riscuri nu va exista niciodata, ce medic va spune ca nu exista nici un risc, va minte. Intr-adevar pisicile british au o predispozitie genetica pentru afectiuni cardiace congenitale, iar pentru acestea se face un marker cardiac numit proBNP. Trebuie exclusa si niste probleme renale sau hepatice, o hemoleucograma si cam astea sunt analizele ce se fac anteoperator. Costurile nu ar trebui sa fie chiar atat de ridicate si Da, reduc riscurile anesteziei afland dinainte daca are probleme congenitale. Chiar si cu anestezia inhalatorie, riscuri tot sunt. Cu stima!
Bună ziua. Pisica mea in calduri a avut contact cu un motan iar la doua zile după i-am dat pastile de calduri. S a liniștit dar burta pare sa I se mărească și mănâncă tot mai mult. Este posibil ca pastilele sa afecteze sarcina sau sa omoare puii?
Da, este posibil ca pastilele sa ii afecteze sarcina si sa ii faca rau. Am scris mare in acest articol: „Noi, medicii veterinari de la Veterinar La Domiciliu, nu vom fi niciodata de acord cu administrarea pastilelor de calduri la caini si pisici, deoarece ne-am intalnit in urgente cu foarte multe cazuri de infectii uterine (piometru) si de mastite (infectie si inflamatie a glandelor mamare) provocate de aceste pastile. Intotdeauna avantajele sterilizarii si castrarii depasesc cu mult avantajele administrarii unor pastile pentru calduri.” Cu stima!
Pisicuța mea de 8 luni e programată la sterilizat peste 3 saptămâni dar acum a intrat în călduri și e de neconsolat. Pot să-i dau Nonovulin cu speranța că-și face efectul repede? E destul de greu pentu noi dar pentru ea e și mai greu.
Buna ziua! Exista si un procent mare de pisici care nu fac nici un fel de reactie adversa de la pastila de Nonovulin. Dar experienta ne-a aratat ca cele care fac, fac forme destul de agresive. Nu vad de ce nu ati steriliza-o de acum si ati astepta 3 saptamani? Mai sunt injectii cu Covinan (substanta activa: poligeston), care se face o singura data si scoate pisica din calduri timp de aprox. 6 luni (la fel cu riscuri de reactii adverse).
Puteti discuta cu medicul dumneavoastra si despre scoaterea din calduri prin „simularea actului copulator”, ce poate fi facut cu un termometru sau o mina de pix. Pisica va intra in calduri pana se va „monta” cu un motan si de aceea se poate face un artificiu prin „simularea actului copulator”. Dar inca o data, nu vad de ce nu ati steriliza-o acum?! (chiar daca este in calduri se poate steriliza fara nici o problema). Cu stima!
O pisică intrată în călduri care nu este castrată și nici nu are contact cu motani, se poate îmbolnăvi din această cauză? Ce se poate întâmpla dacă este ținută în apartament?
Pe loc nu, pe termen lung vor fi posibile repercusiuni, precum infectii uterine, chisti ovarieni, tumori mamare. Cel mai eficient a fost si va fi sterilizarea. Cu stima!
Buna ziua!
Avem o catelusa de rasa comuna, am mers la veterinar sa o sterilizez, insa i-au fost descoperite niste probleme cardiace care fac din anestezie un risc foarte mare.
Cum sterilizarea pe cale chirurgicala nu e o optiune, m-am interesat de alternative si am descoperit Covinan.
In situatia aceasta, credeti ca Covinanul ar fi o solutie buna? Daca nu, cum ar fi cel mai bine sa procedez?
Multumesc!
Buna ziua! Covinanul nu va fi niciodata o solutie permanenta, nici macar temporar pe termen mediu. Medicina veterinara a evoluat extrem de mult, la fel si anestezia veterinara. Anesteziem animale de 16 – 18 ani, cu probleme cardiace si trecem cu bine de anestezie. Intr-adevar riscurile sunt mai multe, dar optiunea chirurgicala o vedem ca fiind cea mai buna. Poate ca ar trebui sa discutati la o clinica ce au specialisti pe anestezie sa va explice cum stau lucrurile. Cu stima!
Buna seara! Am un motan pe care l-am castrat acum doi ani. Din 6 in șase luni intra in călduri și îl tine cam o luna jumătate. Urla in fiecare seara, însemnează… toate cele. L-am lăsat puțin pe afara și s-a încăierat cu alt motan. Nu stiu ce sa ii mai fac.
Daca sunteti sigura ca a avut ambele testicule coborate si au fost scoase amandoua, cred ca este o problema de comportament si nu hormonala. Sunt pastile pentru asa ceva. Vorbiti cu medicul dumneavoastra veterinar. Cu stima!
Mulțumesc pentru răspuns. L-a verificat medicul, are ambele testicule scoase.
Buna ziua! Ascultand sfaturile medicilor, dar si ale prietenilor am sterilizat pisica. Din pacate pt mine dupa sterilizarea ei, pisica mea a inceput sa intre in calduri mai des decat inainte de interventie si in plus a inceput sa se urineze peste tot…si cand spun peste tot e chiar peste tot, incluziv pe masa din bucatarie… Intrebarile mele de om prost este…ce pot eu sa fac?? Ce putea sa declanseze asta dupa operatie? Cum e posibil ca dupa operatie (facuta in martie) sa intre inca in calduri si culmea mai rau decat înainte si cu „efecte secundare” ( urinatul peste tot) ? Am nevoie disperata de niste răspunsuri pt ca cedez nervos🥺
V-as recomanda un test de progesteron si eventual o ecografie abdominala. Suspiciunea in cazul de fata este de „sindromul ovarului remanent”. Cu alte cuvinte este posibil sa fi ramas o bucatica sau chiar un ovar intreg. Cu siguranta se poate rezolva, iar daca banuielile mele se adeveresc, va trebui reintervenit chirurgical. Va rog sa nu cedati nervos, cu siguranta situatia se remediaza. Sunati-ne pentru o programare! Cu stima!
Mulțumesc frumos! Din păcate sunt din Constanța si nu stiu daca o programare la dvs m ar ajuta, insa va mulțumesc din suflet pt raspunsul prompt si sfaturi! Cu siguranta voi face o programare la un alt cabinet decat cel unde am sterilizat o pt ca sincer mi am pierdut increderea… Mulțumesc!! Un weekend de poveste va doresc!
Bună ziua! De la ce vârsta pot fi sterilizate pisicile(femele si masculi)? Mulțumesc!
Varsta optima la care se poate realiza aceasta interventie este 5-6 luni.
Buna ziua! Am doua pisicute, amandoua sterilizate pana sa le vina prima menstruatie(6 luni), una (1 an) dintre ele a intrat in calduri, i-am dat nonovulin la indicatiile medicului… dupa cat timp ii reapar aceste reactii de agitatie(calduri)…
Nu ar trebui sa mai intre in calduri daca au fost sterilizate, trebuiesc evaluate de catre medicul veterinar. In cazul in care simptomele tot apar, trebuie inceput protocolul de diagnostic pentru Sindromul ovarului remanent (este posibil ca sa ii fi ramas o bucatica de ovar si acea bucatica sa ii dea semnele de pisica in calduri). Se face ecografie abdominala, se face testul cu stimulare hCG / GhRH si se masoara nivelul de progesteron. Cu stima!
Adevarat, si eu am administrat pisicii mele nonovulin pastile pentru calduri si mi-a facut o mastita de toata frumusetea. a trebuit sa o castreze prin lateral si am tras creca 2 luni cu mastita aceea
Am mai multe pisici pe care nu le pot prinde
Sant mai sperioase si se inmultesc tot mai mult
Cum ar trebui sa procedez cu ele sa nu se mai inmulteasca???
Nu pot sa le duc la sterilizat.
Din pacate nu aveti alte optiuni. Sterilizarea este cea mai buna metoda de prevenire a inmultirii pisicilor. Sunt campanii derulate in Bucuresti de sterilizare gratuita pentru pisici, luati legatura cu ASPA Bucuresti sau Sache Vet clinic. Cu stima!