Perceptia proprietarilor de animale despre medicii veterinari

       Profesia de medic veterinar este una superba si plina de satisfactie si emotie, insa aceasta poate deveni si dezamagitoare in momentele cand stii ca ai facut tot ce a depins de tine ca animalul sa fie bine, insa lucrurile nu au mers asa cum ti-ai dorit, din diferite motive.

O alta dezamagire a acestei profesii este perceptia total gresita pe care o au unii proprietari de animale despre medicii veterinari, numindu-i de multe ori pe acestia in fel si chip. Pentru a va explica mai usor situatiile neplacute prin care trec medicii veterinari cu o parte din detinatorii de animale va vom prezenta mai jos o serie de mituri / invinuiri atribuite acestora.

Medicii veterinari nu iubesc animalele si s-au facut doctori doar pentru bani”

Dupa cum spuneam, meseria de medic veterinar este superba, iar atunci cand iei decizia de a da la Facultatea de Medicina Veterinara, o faci dintr-o pasiune care te cheama spre acest domeniu, insa medicina veterinara este o meseria ca oricare alta, iar medicii veterinari o practica pentru a se intretine, pentru ca si ei platesc la fel ca oricine chirie, utilitati, taxe, impozite, si ei trebuie sa-si intretina familia, sa manance, iar pregatirea continua si cartile de specialitate nu sunt ieftine.

Animalele de pe strada trebuie tratate gratuit pentru ca nu au proprietar”

Traim intr-o tara in care abandonul este un fapt real si continuu, iar pe strada umbla multe animale de care nu are nimeni grija, ramanand in voia sortii. Uneori, persoanele care gasesc aceste animale doresc sa le ajute, ducandu-le la cabinetul veterinar, insa refuza sa plateasca pe motiv ca nu sunt animalele lor si ca ar trebui sa beneficieze de tratamente gratuite. Cabinetele, clinicile si spitalele veterinare din Romania sunt entitati private, nesubventionate de nimeni, asa ca le este imposibil sa realizeze investigatii si tratamente gratuite animalelor fara stapan. Asa ca, atunci cand nu vei avea bani, iar un medic a refuzat sa faca un tratament din cauza acestui fapt, nu te gandi ca a facut-o din rautate sau pentru ca nu este empatic, ci pentru ca ar trebui sa puna bani din buzunarul lui pentru a sustine acel tratament, ceea ce nu ar fi tocmai corect (fiind de multe ori si epuizant financiar pentru medicul veterinar sa tot plateasca tratamente).

Serviciile medicale veterinare sunt foarte scumpe”

In momentul in care te hotarasti sa adopti sau sa cumperi un animal de companie, trebuie sa iei in calcul ca aceasta decizie presupune cheltuieli legate de hrana, asistenta medicala si obiectele ce trebuie achizitionate precum lesa, ham, castroane de mancare si apa, culcus, hainute de iarna etc. Asistenta medicala se refera in primul rand la preventie si acopera vaccinurile si deparazitarile interne si externe ce nu sunt tocmai ieftine si in al doilea rand la tratamente atunci cand animalul se imbolnaveste si are nevoie de medicamente si investigatii cu diferite aparate ale caror costuri de achizitie si intretinere ajung la zeci si sute de mii de euro, iar componenta cea mai importanta o realizeaza manopera medicala pentru care un medic a trebuit sa faca 6 ani de facultate si diferite specializari in tara si in afara pentru a o invata. Astfel, medicii veterinari ajung sa plateasca sume enorme pentru medicamente, aparatura si pregatirea lor deoarece trebuie sa-ti oferi cele mai bune servicii, fiind nevoiti la randul lor sa-si acopere cheltuielile deja efectuate prin preturile tratamentelor si investigatiilor.

Medicii veterinari nu sunt empatici cu animalele”

Cateva randuri mai sus spuneam ca pentru a deveni medic veterinar iti trebuie o ”chemare”, iar aceasta presupune dragoste si empatie pentru animale pe care medicii o afiseaza necontenit in interactiunea cu animalele si proprietarii lor. Uneori insa, se intampla ca medicii sa aiba o zi mai proasta sau sa fie coplesiti de problemele cotidiene si sa nu mai afiseze atat de mult aceste sentimente, insa ele inca exista si nu sunt influentate de nimic. In cariera unui medic veterinar, acesta se intalneste cu cazuri pe care le trateaza cu succes si cu cazuri pentru care din pacate nu mai poate face nimic, afectiunile ajungand in stadii terminale, iar suferinta este enorma, asa ca in acele momente ei incearca sa se detaseze emotional pentru a nu suferi, insa asta nu inseamna ca nu empatizeaza cu proprietarul. Ganditi-va ca un medic veterinar poate avea multe cazuri pentru care nu poate face nimic si poate deveni frustrant, iar daca nu-si poate controla nivelul de implicare poate ajunge sa aiba nevoie de psiholog.

Medicii veterinari nu stiu/ vor sa puna diagnostic fara investigatii care costa multi bani”

Inca din facultate invatam ca bolile se pot manifesta diferit in functie de individ, sau ca majoritatea bolilor au simptome comune, iar fara diferite teste sau investigatii amanuntite nu am putea decide care este diagnosticul final. Majoritatea proprietarilor vin la cabinet cu animalul motivand ca nu mai mananca si e mai abatut, iar atunci medicii trebuie sa-l consulte palpand ganglioni, ascultand cordul si plamanii si masurand temperatura, insa uneori aceste manopere nu releva modificari care sa duca spre un diagnostic, medicii fiind nevoiti sa apeleze la alte metode de diagnostic.

Medicina veterinara este asemanatoare celei pediatrice prin faptul ca pacientul nu iti spune unde il doare, iar atunci cand este nevoie sa efectuezi manopere in scop de diagnostic sau tratament el reactioneaza instinctiv, neintelegand ce doresti de la el. Asadar, atunci cand medicul veterinar iti sugereaza ca are nevoie de investigatii amanuntite pentru a pune un diagnostic arata de fapt ca este un bun profesionist si ca nu este superficial, limitandu-se la tehnicile uzuale ce nu aduc la fel de multe informatii ca cele complexe realizate de aparate.

De ce nu fac toate cabinetele sterilizari gratuite?”

Odata cu problemele vin si solutiile, asa ca in urma abandonului masiv de animale au fost create asociatii si ONG-uri menite sa protejeze, sa opreasca inmultirea necontrolata a animalelor prin sterilizare / castrare si sa caute adoptatori pentru animalele salvate. Asociatiile si ONG-urile functioneaza pe baza de donatii de la oameni atat din tara, cat si din afara ce ajuta periodic cu sume de bani pentru animale, insa singure nu ar reusi sa execute manoperele medicale necesare, astfel ca platesc medici veterinari pentru acestea. Asadar, termenul de ”gratuit” nu este tocmai corect, sterilizarile ”gratuite” fiind de fapt subventionate de aceste asociatii si ONG-uri din donatiile oamenilor ce doresc sa ajute, iar medicii veterinari sunt platiti pentru aceste interventii, neavand cum sa le realizeze gratuit, oricat ne-am dori.

Pentru a schimba mentalitati ar fi ideal daca ne puteti spune intr-un comentariu care este perceptia dumneavoastra despre medicii veterinari si ce experienta personala, fie ea buna sau rea, ati avut cu cabinetele veterinare. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.