Pericolul din gradina – Florile toxice de primavara

plante toxice animale

     Primavara este cel mai frumos anotimp din an, pentru ca toata natura revine la viata, copacii inverzesc si plantele strapung pamantul pentru a se hrani cu lumina soarelui, iar tu si patrupedul tau profitati de fiecare moment petrecut afara, in aer curat si cantul frumos al pasarilor. Insa acest anotimp poate ascunde si o fata mai putin placuta, cea a plantelor specifice ce infloresc in aceasta perioada si au diferite grade de toxicitate pentru prietenii nostri necuvantatori, iar prin inocenta si curiozitatea lor ajung de multe ori sa ingere diferite portiuni ale florilor. Astfel, plantele ce se regasesc primavara in majoritatea gradinilor si au potential toxic pentru animale sunt:

1. Crinii

Lilium bulbiferum, sau in denumire populara Crinul este una dintre cele mai intalnite flori din gradinile romanilor, avand peste 110 specii si fiind deosebit de toxic pentru pisici, afectand intr-o masura si cainii. Toxicitatea acestor plante implica in prima faza manifestari gastrointestinale precum voma, diareea, stomatita, manifestari cardiace precum aritmii, hipotensiune, dar si dureri abdominale acompaniate de tremor si stare de letargie, insa o implicare majora o are afectarea epiteliului tubular renal, ducand pana la insuficienta renala.

crin toxic caini pisici
Crin – toxic pentru caini si pisici

2. Lalelele

Denumita si Tulipa si avand peste 150 de specii si peste 3000 de varietati, laleaua este floarea de primavara pe care o poti vedea aproape in orice gradina ca planta erbacee decorativa. Desi toata planta este considerata toxica, bulbul acesteia are un potential toxic enorm, continand lactone alergene si un alcaloid pe nume Tuliposida A, dar si microcristale de oxalat de calciu, determinand dupa ingestie manifestari precum:

  • voma
  • diaree
  • convulsii
  • stomatita
  • gastroenterita
  • stare depresiva
  • salivare excesiva
  • probleme cardiace
  • insuficienta renala acuta

De obicei cainii se intoxica cu aceasta planta in timpul cautarilor in pamant, iar manati de curiozitate ingera parti din aceasta, rezultatul putand fi fatal.

Lalele - toxice pentru caini si pisici
Lalele – toxice pentru caini si pisici

3. Zambilele

Zambila, sau iacint (Hyacinthus orientalis) este o planta foarte cunoscuta de romani, daruita in luna martie doamnelor si domnisoarelor, avand un parfum frumos si intens. Avand alcaloizi similari cu lalelele, zambilele sunt si ele la fel de toxice atunci cand animalele le consuma, bulbul avand cel mai mare potential toxic. Consumul de zambile poate determina stomatita, hipersalivatie si esofagita la scurt timp dupa consumare, urmate de voma si diaree si continuand cu dermatoze alergice sau chiar reactii anafilactice. De asemenea, frecventa cardiaca a animalului poate creste, iar in scurt timp poate aparea dispneea ce duce la moarte in urma stopului cardio-respirator.

Zambile - toxice pentru caini si pisici
Zambile – toxice pentru caini si pisici

4. Narcisele

Fiind prezente si ele in numar mare inca din luna februarie in gradinile primavaratice ale romanilor si in parcuri, narcisele ingerate pot determina apritia unei simptomatologii diverse precum hipertensiune, tremuraturi si aritmii in urma ingerarii petalelor sau tulpinii, iar in urma ingerarii bulbilor animalele pot prezenta:

  • voma severa
  • diaree
  • dureri abdominale
  • hipersalivatie
  • dispnee
  • convulsii
Narcise - toxice pentru caini si pisici
Narcise – toxice pentru caini si pisici

5. Bujorii

Bujorii sunt o specie de flori foarte populara de primavara, care pe langa proprietatile terapeutice oferite oamenilor au si un potential toxic si foarte daunator pentru caini si pisici, printr-un alcaloid numit paeonol. In urma ingerarii, aceste plante pot provoca otriviri usoare spre moderate, determinand simptomatologie gastrointestinala precum voma, diareea si hipersalivatia.

Bujori - toxice pentru caini si pisici
Bujori – toxice pentru caini si pisici

6. Azalee

Azaleele sunt un grup de arbusti care fac parte din genul Rhododendron si chiar daca populatia coreana prepara vin din aceste plante, ele sunt foarte toxice pentru animale, inspecial pentru caini, pisicile fiind afectate intr-o masura mai mica. Ingestia oricarei parti din aceasta planta poate duce la:

  • voma
  • diaree
  • hipersalivatie
  • hipotensiune
  • slabiciune
  • stare depresiva
  • coma
  • stop cardiac
Azalee - toxice pentru caini si pisici
Azalee – toxice pentru caini si pisici

7. Gladiolele

Alta specie de floare primavaratica este gladiola, o planta frumoasa si colorata care poate fi ingerata in diferite circumstante de companionii nostri blanosi, prezintand un grad ridicat de toxicitate, in special tuberculii. Plantata in gradinile caselor si blocurilor, se raspandeste usor si atrage prin coloritul ei atat oamenii, cat si animalele. Ingerarea acestei plante a fost asociata cu stari de voma cu continut hemoragic, diaree, hipersalivatie si dureri abdominale, insa ea poate avea un efect devastator asupra organismului animal prin efectele nefrotoxice si hepatotoxice ce pot duce intr-un sfarsit la aparitia aritmiilor si chiar la convulsii.

Gladiole - toxice pentru caini si pisici
Gladiole – toxice pentru caini si pisici

8. Liliacul

Syringa vulgaris este un arbust din familia oleaceelor ce infloreste primavara si poate ajunge la inaltimi apreciabile, are un miros extraordinar de frumos si reprezinta o incantare pentru ochii privitorilor. Chiar daca pentru oameni are proprietati medicinale, varietatea indiana a acestei plante este toxica pentru animale si pot provoca diaree si stari de voma, depresie si chiar soc in urma ingestiei.

Liliac - toxic pentru caini si pisici
Liliac – toxic pentru caini si pisici

9. Margaretele

Leucanthemum vulgare, sau margaretele sunt flori de camp care pot fi intalnite pe pasuni si pajisti, insa pot fi vazute si in gradini si parcuri, ele fac parte din familia Asteraceae si pot determina intoxicatii la animale in urma ingestiei. Ele provoaca de obicei simptome gastrointestinale precum varsaturile si diareea, insa pot provoca hipersalivatie abundenta, inapetenta si chiar depresie severa.

Margerete - toxice pentru caini si pisici
Margerete – toxice pentru caini si pisici

10. Garoafele

Dianthus caryophyllus, denumita popular garoafa este o planta erbacee ce apartine familiei Caryophyllaceae, infloresc primavara, insa ele pot fi gasite pe tot parcursul anului in florarii, fiind foarte utilizate, iar ingestia lor poate determina tulburari gastrointestinale si reactii cutanate manifestate prin iritatii la nivel dermic.

Garoafe - toxice pentru caini si pisici
Garoafe – toxice pentru caini si pisici

11. Begoniile

Begoniile sunt plante perene, erbacee ce contin in componenta lor oxalati, iar consumate ele pot provoca cheilita, stomatita, stare de voma si dificultati in deglutitie. Aceste plante sunt consumate de animale din cauza gustului placut oferit de acidul oxalic, acelasi compus ce ofera aroma spanacului si rubarbei, insa consumata in cantitati mari planta are potential toxic marcant.

Begoniile - toxice pentru caini si pisici
Begoniile – toxice pentru caini si pisici

Stapanii animalelor ar trebui sa fie foarte atenti atunci cand au in curte sau in apropiere astfel de plante cu risc toxic major si sa evite pe cat de mult posibil ingerarea lor. In cazul in care blanosul tau a mestecat si chiar inghitit una din plantele specificate mai sus trebuie sa ajungeti de urgenta la un cabinet veterinar pentru inducere vomei si eliminarea plantei toxice inainte ca metabolitii toxici din ea sa se absoarba in circulatia sanguina si sa determine manifestari sistemice. De asemenea, lista plantelor toxice ce se pot regasi in gradini si parcuri este lunga, iar uneori ele pot fi confundate cu usurinta si de aceea trebui sa fiti prudenti, iar atunci cand observati ca animalul vostru a ingerat o planta, indiferent de tipul acesteia mergeti la un cabinet veterinar sau apelati la serviciile de salvare veterinara pentru ca repercursiunile unei intoxicatii pot fi grave, iar timpul scurs de la ingerare si pana la aparitia efectelor este scurt, astfel incat fiecare secunda conteaza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.