Peritonita infectioasa felina (PIF) este o boala virala a pisicilor care este diagnosticata tot mai des in cabinetele veterinare, o boala ce apare in toate colturile lumii cu sanse mici de supravietuire. (in engleza FIP – feline infectious peritonitis).
Cauzele PIF la pisici
Peritonita infectioasa felina (PIF) este cauzata de infectia cu virusul coronavirus felin (il gasiti pe testele rapide ale medicilor veterinari ca FCoV – feline coronavirus).
Este important de mentionat ca aceste coronavirusuri care afecteaza pisicile sunt diferite de coronavirusul care provoaca COVID-19 la oameni (cele care afecteaza pisicile sunt alfa – coronavirusuri, iar cel care provoaca COVID-19 la oameni este beta-coronavirus). Coronavirusul felin (FcoV) care cauzeaza PIF nu poate afecta oamenii si, din cate stim, la momentul redactarii articolului nu sunt studii care sa demontreze faptul ca COVID-19 se poate transmite la animale.
Foarte multe pisici sunt purtatoare de coronavirus, dar de cele mai multe ori nu le provoaca nici o problema, uneori doar un scaun diareic ce se remediaza usor. In unele cazuri, virusul sufera mutatii, devenind o tulpina de coronavirus care are potentialul de a provoca peritonita infectioasa felina.
La o pisica afectata, virusul se raspandeste in tot corpul si se poate manifesta diferit de la caz la caz. Cea mai comuna forma de prezentare este reprezentata de peritonita cu acumularea de lichid in abdomen, dar la alte pisici lichidul se poate acumula in torace. La alte pisici, virusul poate provoca inflamatii care afecteaza creierul, ochii, ficatul, rinichii etc.
Cum se infecteaza pisicile cu coronavirus?
Este un virus care se regaseste preponderent la pisicile care stau afara sau care intra in contact cu alte pisici, cu o rata de infectie de peste 80% atunci cand stau in comunitati.
Virusul infecteaza in principal tractul intestinal, unde se reproduce. Ulterior este eliminat prin fecale si poate supravietui in mediu pentru cateva zile (sau chiar cateva saptamani), dar este usor distrus de dezinfectantii obisnuiti. Infectia este cauzata atunci cand o pisica intra in contact direct cu virusul (prin lins).
Unele pisici se pot infecta, dar fara sa se manifeste clinic, cu toate acestea ea elimina virusul. Altele se pot infecta si pot dezvolta imunitate si pot fi protejati de viitoare infectii. Altele se pot infecta, se pot vindeca si ulterior reinfecta.
De cele mai multe ori, daca o pisica dezvolta peritonita infectioasa felina depinde doar de sistemul ei imunitar. Asadar, aceeasi tulpina care unei pisici i-a provocat PIF, alteia s-ar putea sa nu o poate afecta in nici un fel. Totul depinde de raspunsul imun puternic (asa numita ‘imunitate mediata celular’), ce ii permite pisicii sa controleze infectia si sa previna dezvoltarea semnelor.
Care sunt semnele clinice ale peritonitei infectioase feline (PIF)?
Semnele timpurii ale PIF sunt de obicei foarte vagi, cu febra fluctuanta, letargie si inapetenta (lipsa poftei de mancare). Ulterior, dupa o perioada de timp (de la cateva zile la saptamani sau luni) apar de obicei alte semne mai grave. Sunt cunoscute 2 forme principale de PIF, si anume forma ‘umeda’ (cu acumulare de lichid) si forma ‘uscata’ (fara acumulare de lichid) – multe pisici pot dezvolta chiar si o combinatie dintre aceste forme.
Peritonita infectioasa felina – forma ‘umeda’
In aceasta forma exista o acumulare de lichid in cavitatea abdominala (de multe ori se poate observa la pisici ‘burta mare’) si / sau cavitatea toracica (cu dificultati in respiratie). Lichidul se acumuleaza deoarece infectia cu virusul PIF provoaca leziuni si inflamatii ale vaselor de sange (vasculita), ceea ce duce la extravazarea lichidului din sange in abdomen sau torace.
Peritonita infectioasa felina (PIF) – forma ‘uscata’
In forma uscata, infectia cu virusul PIF determina inflamatii cronice (de lunga durata) in jurul vaselor de sange in multe organe ale corpului (cunoscut si sub numele de inflamatie ‘piogranulomatoasa’).
Acesta inflamatie afecteaza ochii in aproximativ 30% din cazuri si creierul in alte 30% din cazuri, dar poate afecta aproape orice tesut din organism (inclusiv ficatul, rinichii, plamanii sau pielea). Astfel, poate fi observata o gama larga de semne clinice, inclusiv semne neurologice (exemplu: mers clatinat si instabil), sangerari la nivelul ochilor, semne clinice specifice leziunilor ficatului etc.
In majoritatea cazurilor de PIF, odata ce semnele clinice au inceput, acestea tind sa se inrautateasca progresiv, evolutia bolii fiind rapida. O parte din pisici pot avea semne atat de peritonita infectioasa felina forma umeda, cat si uscata.
![](https://www.veterinarladomiciliu.ro/wp-content/uploads/2021/12/Pisica-pif.jpg)
Ce pisici sunt mai des afectate de PIF?
Desi peritonita infectioasa felina poate aparea la pisicile de orice varsta, este cel mai adesea observata la pisicile tinere. Aproximativ 80% din cazurile diagnosticate sunt la pisici cu varsta mai mica de 2 ani, iar multe cazuri sunt observate la pisoii in varsta de 4 – 12 luni. Un mediu aglomerat, factori de stres, dar si genetica joaca si ele rolurile principale in transmiterea si dezvoltarea acestei boli.
Cum poate fi diagnosticata peritonita infectioasa felina?
PIF este o boala dificil de diagnosticat deoarece nu exista semne clinice specifice (intalnite doar la acesta afectiune) si nici un test de sange care sa confirme acest diagnostic. Este considerat foarte probabil atunci cand:
- prezinta semne clinice compatibile cu PIF;
- pisicile sunt intr-o categorie cu risc crescut (pana in 2 ani de zile ce stau in comunitati de pisici);
- modificari tipice la testele de sange: limfopenie (numar scazut de limfocite), neutrofilie (numar crescut de neutrofile), anemie, concentratii crescute de globulina, cresterea enzimelor hepatice, cresterea bilirubinei (cu semne de icter).
Daca este prezent lichid in abdomen sau in cavitatea toracica, analiza continutului de celule si proteine din acest lichid poate fi extrem de utila. In PIF, lichidul are invariabil un continut ridicat de proteine (mai mare de 35 g/l) si cel putin 50% din proteine sunt globuline. Acest test este foarte util deoarece sunt putine alte boli ce pot cauza acest tip de acumulare de lichid.
Virusul in sine poate fi detectat si prin utilizarea examenului PCR, iar atunci cand lichidul examinat este pozitiv pentru coronavirus, acest lucru este sugestiv, aratant ca PIF este cauza acumularii lichidului. Cu toate acestea, deoarece examenul PCR nu poate distinge diferite tipuri de coronavirus (tulpini producatoare de PIF de tulpini producatoare de enterita), acest test nu este definitiv.
Cel mai bun test pentru a confirma un diagnostic de PIF este recoltarea unei probe de tesut / biopsie din organul afectat. Se observa de obicei inflamatia specifica de tip PIF, diagnosticul putand fi confirmat folosind o tehnica numita imunohistochimie, care va demonstra prezenta virusului insusi in tesuturile deteriorate.
Tratamentul pentru PIF – peritonita infectioasa felina
Pana de curand se considera o boala incurabila, dar cu toate medicamentele aparute inca ramane o afectiune dificil de tratat. Cercetarile recente ale profesorului Niels Pedersen de la Universitatea din California (Davis), au aratat ca unele medicamente antivirale mai noi, cum ar fi GS-5734 si GS-441524, utilizate la oameni, pot fi eficiente si la pisici. In plus, remdesivir (din GS-441524), a devenit disponibil legal si in spatiul european. Experienta initiala a fost pozitiva, cu rate de raspuns de 80 – 95% si prin urmare avem motive sa fim optimisti.
Si in cadrul clinicii noastre au reusit sa tratament cu succes cateva cazuri de PIF cauzata de coronavirus felin cu Mutian. Desi multa lume ne intreaba cat costa tratamentul cu Mutian pentru peritonita infectioasa felina, tinem sa precizam ca nu are aprobare la noi in tara si noi doar orientam proprietarii de unde sa isi comande si cat sa comande. Daca totusi va intrebati cat ajunge pretul tratamentului unei pisici cu PIF, din experienta va spunem ca costul total poate varia intre 1000E si 4000E (euro) – bineinteles ca depinde de greutatea pisicii si stadiul bolii. Mare atentie la produsele de pe piata neagra, deoarece sunt destule disponibile, dar cu continut si siguranta necunoscute.
Prevenirea peritonitei infectioase feline
Un vaccin comercial este disponibil pe piata din America, vaccin produs de cei de la Zoetis (din pacate la noi pe piata inca nu se gaseste – la momentul redactarii articolului). Cu toate acestea, acest vaccin poate fi administrat doar pisicilor cu varsta de peste 4 luni de zile.
O buna igiena si evitarea supraaglomerarii sunt strategii esentiale pentru minimalizarea infectiei cu FcoV. In mod ideal, pisicile ar trebuie sa aiba fiecare litiera ei, sa fie gazduite individual sau tinute in grupuri mici. Evitati sa lasati pisicile sa dea nastere atunci cand sunt pozitive la coronavirus sau cu atat mai mult sa le lasati afara sa intre in contact cu alte pisici si cel mai important este controlul periodic al pisicilor la veterinar.
Articole cu subiect comun:
- Diagnostic – Peritonita infectioasa felina (PIF) – prima parte
- Tratament – Peritonita infectioasa felina (PIF) – a doua parte
- Caz clinic – PIF – peritonita infectioasa felina
Buna seara!! Și Puffisorul nostru este internat și lupta ptr viața lui!!
Deocamdată nu are diagnosticul final de PIF, însă simptomele acolo duc!!!
Ne rugam sa nu fie …. însă in cazul in care se confirma ( probabil in câteva zile) avem nevoie de orice sfat, experienta, ajutor, încurajare… ca sa ieșim învingători!
Multumim!!!
Și eu am un puiuț în aceeași situație. Face crize epileptice , tare mult se chinuie. E îngrozitor sa te simți atât de neputincios. Îmi doresc sa ieșim cu bine din asta, din păcate nu am niciun sfat, doar va împărtășesc durerea.
Bună ziua!Pisica mea infectată cu coronavirus căreia i-au fost afectate picioarele și capul (nu se putea tine pe picioare, nici capul nu si-l putea ridica )i-a fost administrat remdesivir și după 2 zile a fost mai bine.A trecut o săptămână de când face acest tratament și acum este mult mai bine(aleargă, se joaca, mănâncă).Întrebarea mea este:trebuie continuat tratamentul timp de 84 zile având în vedere ca si-a revenit complet?Mulțumesc!
Buna ziua! Da, tratamentul trebuie continuat complet deoarece exista riscul de recidiva (de reaparitie a bolii). Cei de la Mutian chiar si ofera o garantie, in cazul in care dupa cele 84 de zile de tratament boala reapare, va pune la dispozitie urmatorul tratament gratuit. Cu stima!
Bună seara! Îmi puteți dozele de remdesivir la pisica? Mg/ kgc/zi? Va rog mult!
Buna seara! Doza de GS poate diferi de la un medic veterinar la altul, dar si in functie de greutatea pisicii si tipul de afectiune. Ce vom prezenta este o doza minima recomandata, ele putand fi chiar mai mari atunci cand pisica nu raspunde la tratament:
– PIF umed sau uscat (fara afectare oculara sau neurologica): 5 – 6 mg / kg / zi;
– PIF umed sau uscat (cu afectare oculara): minim 8 mg / kg / zi;
– PIF cu simptome neurologice: minim 10 mg / kg / zi;
Detalii gasiti in acest articol: https://www.veterinarladomiciliu.ro/tratament-peritonita-infectioasa-felina-pif-a-doua-parte/
Cu stima!
Vă rog să-mi spuneți, dacă are pif și osteosarcomul descoperit după 52 zile tratament cu GS. mai are rost să-l chinui cu injecțiile!
Vă mulțumesc!
Buna ziua! Depinde de localizarea osteosarcomului, dar media de supravietuire este de aproximativ 3-5 luni de zile (fara chimioterapie), fara alte comorbiditati. Sunt multi factori care se iau in considerare, de aceea decizia se ia cu medicul veterinar. Cu stima!
Motanul meu în vârstă de 11 ani, este suspect de pif, după un test coronavirus pozitiv și ecografia care arată că are lichid în abdomen.
Nu a ieșit afară niciodată, acum doi ani am adus un pui de pisoi iar azi i-am făcut și lui test și a ieșit pozitiv, dar el nu prezintă niciun simptom. Este posibil după doi ani să dea virusul?
Buna ziua! Da, este posibil ca dupa 2 ani de zile boala sa inceapa sa se manifeste. Aproximativ 1 din 2 – 3 pisici este purtatoare de FCOV – virusul coronavirus felin (atentie, acesta este doar virusul, nu boala), purtatoare putand fiind chiar toata viata. Intr-un moment al vietii cand imunitatea ii scade considerabil, din virusul purtator se poate transforma in boala, si anume peritonita infectioasa felina. Cu stima!
Cum se pot procura sigur medicamentele?eu speram sa le comand prin medicul veterinar,sa fiu sigura ca primesc ceea ce trebuie,insa la mine in oras,nu am gasit un cabinet care sa vrea sa se implice
La momentul actual Mutian nu are licenta in Romania, asadar nu veti gasi sa il procurati legal. Este varianta sa vi-l comandati dvs din America sau sa intrati pe grupurile de PIF pisici pe facebook si veti gasi proprietari ce va vor ajuta cu comercializarea. Mare atentie la escroci!
De asemenea produsul are licenta si in Marea Britanie, daca este o optiune mai aproape pentru dumneavoastra. Cu stima!
Buna ziua, motanul meu a avut fip umeda, am cumparat injectiile pt 84 de zile si in ianuarie a avut un an de cand am terminat tratamentul si este sanatos tun. Va las siteul de unde le-am cumparat si este sigur, fără medicamente de contrabanda, dar sa stiti ca nu este deloc lejer la pret. Multa bafta și sa speram ca pisicuta dumneavoastră va fi bine. https://www.curefip.com/
Și tratamentul pisicii noastre pentru peritonita infecțioasa felina cu mutian a dat roade si pisica este sănătoasă acum
Mă bucur foarte mult pentru pisica dumneavoastră. Cât timp a durat tratamentul? Am și eu o pisică bolnavă cu PIF și fac tratament cu Retromad.
Unde pot gasi acest tratament am un pui de schotis fod si din semnele care le are se pare ca aceasta boala unde as putea gasi acest medicamet multumesc
Diagnosticul trebuie pus de un medic veterinar si ulterior se poate recomanda acest tratament. El nu are licenta in Romania, poate fi comanda de catre proprietarii de pisici din America. Cu stima!
Buna seara! Am o mare rugaminte…stiti cumva cat de eficiente sunt injectiile cu Pine 15 mg, fiola GS pentru PIF?
Buna seara! Atata timp cat au ca substanta activa: GS-441524, sunt bune pentru peritonita infectioasa felina – pif. Ce ati spus dvs este doar o denumire comerciala si da, au GS-441524 ca substanta activa. Discutati cu medicul dumneavoastra veterinar detalii suplimentare. Multumim!
Din păcate azi am aflat și eu despre aceasta boala și de câteva ore mă gândesc cum sa-mi anunț fetița pentru că nu am cum să-i salveze pisicuță…
Poti sa o salvezi! Exista tratament! Eu am salvat o pisica de a mea de PIF
Buna Laura,
Am și eu un pisoiași care-l iubesc enorm.Astazi am aflat că are această boală.Cum as putea să intru în posesia acestui tratament. Văd că pisica ta s-a vindecat după cum spui. Dacă poți să mă ajuți cumva. Mulțumesc.
Bună ziua, cum ați reușit s o salvați? Îndrumați ma și pe mine
Buna ziua! Desi intrebarea este adresata dnei Laura, va raspunde noi succint. In principiu va trebui sa aveti confirmarea ca discutam de aceasta boala, iar acest lucru nu il puteti face decat la medicul veterinar. Iar in functie de stadiul bolii, se opteaza pentru tratament injectabil sau pastile cu GS. Pe langa acest tratament se face si tratament simptomatic si de sustinere cu perfuzii la veterinar. Cu stima!
Servus dna Laura.sunteti amabilă să îmi dați un mesaj în privat,legat de o nouă pacientă bănoasă cu Pif?Nr meu este 0740 39 26 48 după ora 21 ,să ajung acasă.Multumesc.
As avea mare nevoie de informatii. Pe langa leucemie a fost diagnosticata si cu coronavirus.
Spark, Lucky, Mutian. Acestea sunt tratamentele!
M-a interesează și pe mine un tratament pentru peritonita infecțioasă,am mers la doctor și i s-a făcut un ecograf ,,are granulatii pe ficat ,lichid în abdomen și mi s-recoma.ndat eutanasierea.M.-ar interesa un sfat de la cei care au trecut prin asa ceva cu o pisicuțe.
Exista tratament! Iti pot da detalii!
Bună Laura
Am și eu un pisic de 11 luni diagnosticat astăzi cu PIF. Ai putea sa îmi dai detalii despre tratament?
Buna Monica! Lasa-mi te rog o adresa de mail sa putem sa discutam!
Cum fac rost de mutian injectii pentru tratament pif umeda? Este urgent!
Gasiti pe curefip.com
Bună,Laura!
Am o pisicuță de care ne-am atașat foarte mult si a fost diagnosticată ieri cu această boală.Fiică’mea plânge de când a aflat, iar medicul veterinar nu i-a dat prea multe șanse de vindecare.Vrem să facem tot ce ne stă în putință să o salvăm.Asteptăm să ne spui tratamentul(dacă stii că dă rezultate) Mulțumesc frumos!🙏
Buna ziua, Laura, iti las adresa mea de email, te rog, daca ai posibilitatea sa imi lasi un numar de telefon, pisicutul meu este bolnav, diagnosticat PIF, acum este la incubator, avem pentru primele zile aceste injectii, dar mai are nevoie si nu reusesc sa gasesc. Astept cat de curand un raspuns. Multumeac frumos!
Eu am pisica sub tratament cu Retromad. Am învățat să fac injecții. Situația este destul de complicată pentru stăpâni, costurile sunt mari. Pot să va spun că la pisica mea este o schimbare în bine, a început să manânce și nu mai zace toată ziua.
MIas fi dorit sa va cunosc dinainte ca pisica mea a facut pif forma uscata si greu neam dat seama ce are. Pana neam dat seama ca are peritonita infectioasa uscata a fost prea tarziu
Bună. Ajuta ma, te rog cu câteva informații. Pisicii mele în vârstă de 8 luni,uneori i se schimba culoarea la câte un ochi,fără nici un alt simptom, și devine oarecum mai cetos.in rest mănâncă, e jucăușă. Am văzut ca pif uscata poate da afecțiuni orl. Dar totodată am citit ca boala da alte simptome destul de repede. Ea primele 2 episoade le a avut în februarie și acum încă unul, fără nici un alt simptom apărut sau sa fie letargica.oare pisicuta dumneavoastră ce semne a avut în pif uscat?
Buna ziua! Unele pisici dezvolta PIF „uscat”, unde se acumuleaza lichid putin sau deloc. Forma uscata implica adesea o inflamatie severa la unul sau mai multe organe, inclusiv ochii, creierul, ficatul, intestinul sau alte organe ale corpului, ceea ce duce la o varietate de semne clinice. Multe pisici cu PIF uscat vor avea simptome oculare ca singurul lor semn clinic. Cu stima!
Buna ziua, motanul meu in varsta de 14 ani a fost diagnosticat cu Pif acum o saptamana si a inceput tratamentul. Personal am dubii in legatura cu acest diagnostic pentru ca avea pofta de mancare, mananca foarte bine, vioi, insa anul trecut a fost diagnosticat cu gastrita cronica si de atunci tot vomita la 4-5 zile, fiind destul de slabut din noiembrie anul trecut. La un control de rutina a primit acest diagnostic in baza biochimiei. Din experienta dvs, poate avea Pif cu pofta de mancare in acelasi timp?
Buna ziua! Nu se poate pune diagnosticul de peritonita infectioasa felina (PIF) doar pe baza unei biochimii de sange. Aveti toate detaliile aici: https://www.veterinarladomiciliu.ro/diagnostic-peritonita-infectioasa-felina-pif-prima-parte/. Cu stima!
Exista varianta mult mai ieftina a mutianului, se cheama Spark si este la fel de bun. Si eu mi-am tratat pisica la spitalul veterinar din Chitila cu Spark si a trecut cu bine de peritonita infectioasa. Bineinteles ca a stat mult timp internata pe perfuzii si am cheltuit zeci de milioane.
Buna seara! Cum pot lua legatura cu dvs ? Tot din chitila fiind, as avea nevoie de cateva informatii din experienta dvs.
Incercati sa intrati pe grupurile de facebook cu PIF, Pif Romania 4Vets sau grupurile in engleza si gasiti acolo toate detaliile necesare, de la cazuri pana la produse sa comandati. Sau luati legatura cu medicii veterinari, cu siguranta stiu sa va indrume.
Buna, imi poti spune la ce cabinet din chitila ai fost?
Supervet, de pe soseaua Banatului 141.
Buna dimineata, ma numesc Andreea, si am o pisicuta British Blue si are peritonita infectioasa uscata, este foarte grav mi s-a zis ca nu se mai poate face nimic pt ea , va rog sa imi dati si mie detalii daca se poate despre pastile. Ea a ajuns sa urineze si cu sange si a slabit de tot, e numai oase …… eu tot sper sa mai fie o sansa inainte sa iau decizia de a o eutanasia…… va rog din suflet sa ma ajutati in caz ca mai pot face ceva pt ea ….
Pisica mea in varsta de un an,a trecut de doua ori prin boala,PIF uscat,un ochi i-a fost afectat,pierzandu-si vederea la acel ochi,nu a fost doza ajustata corect in functie de greutate,de catre medicul veterinar care i-a administrat tratamentul,este foarte important acest aspect,sa se respecte dozajul,
apoi a urmat o recidiva.I-am administrat tratamentul la doza corecta acasa si acum este in perioada de observatie.Speram sa scapam si sa fim bine.
Si eu am avut un motas ce a fost tratat cu Mutian pentru pif. Cred ca am cheltuit acum 2 ani cam 3000 dolari pe injectiile si pastilele de Mutian. Pretul tratamentului pentru peritonita pif este exorbitant de mare, dar nu regret deloc decizia luata, Portocala parca stie ce efort am depus pentru el si ne iubeste enorm.
Imi puteti da detalii ca rog.suntem distruși de vestea primită azi ..aceeași boală Pif umedă cu lichid in burta
Lucky, Spark, Mutian, acestea sunt tratamentele!