Imepitoina (substanta activa din Pexion) este un medicament folosit pentru reducerea crizelor de epilepsie la caini, dar si pentru reducerea anxietatii si fricii asociate cu fobia de zgomot la caini.
Pexion (imepitoina) este un medicament sub forma de comprimate ce se adminstreaza pe cale orala (pe gura), ce odata absorbit se leaga de neuroreceptorii din creierul cainelui, ce ajuta la inhibarea activitatii electrice, reducand astfel crizele convulsive. Se considera ca acest medicament este eficient daca reduce frecventa crizelor macar la jumatate.
In general, Pexion se prescrie cainilor diagnosticati cu epilepsie idiopatica ce au o frecventa mai scazuta a convulsiilor si nu cainilor ce au grupuri de convulsii „cluster seizures” (adica 2 sau mai multe convulsii in 24 de ore). Eficacitatea produsului nu a fost investigata la cainii cu status epilepticus si la cei cu crize epileptice grupate. Prin urmare, nu trebuie utilizata ca tratament primar la cainii cu status epilepticus sau la cainii cu crize epileptice grupate.
Care este doza si cat de des se administreaza?
In primul rand, medicul dumneavoastra veterinar este singurul in masura sa va recomande doza potrivita cainelui dumneavoastra ce sufera de epilepsie. Dozele initiale merg de la 10 la 20 mg pe kilogram de 2 ori pe zi (la 12 ore), dar aceasta poate fi crescuta chiar la 30 mg pe kilogram la 12 ore daca convulsiile nu se controleaza la doze mai mici (se prefera sa se inceapa cu doza cea mai mica si cea mai eficienta).
Produsul ar trebui administrat cel putin 1 saptamana (incepand cu doza de 10 mg / kg x 2 / zi), urmand ca animalul sa fie reevaluat de catre medicul veterinar, iar in functie de asta, dozajul poate fi crescut pana la cel mult 30 mg / kg x 2 / zi.
Se prefera ca ora de administrare a pastilelor sa se mentina constanta, aceastea din urma absorbindu-se mai rapid daca sunt administrate pe nemancate. Pastilele se pot rupe pentru o dozare corespunzatoare.
Pentru FOBIA DE ZGOMOT se recomanda doza de 30 mg imepitoina pe kilogram de doua ori pe zi (la 12 ore), recomandat fiind ca terapia sa fie inceputa cu 2 zile inainte de ziua evenimentului de zgomot. Pentru reducerea anxietatii si fricii asociate cu fobia de zgomot nu a fost testata la cainii cu varste mai mici de 12 luni.
Un studiu efectuat in 2017 legat de efectul imepitoinei (Pexion) asupra anxietatii si fricii la caini poate fi vazut aici: The use of imepitoin (Pexion™) on fear and anxiety related problems in dogs – a case series | BMC Veterinary Research | Full Text (biomedcentral.com)
Reactii adverse ale produsului cu imepitoina
Nu se utilieaza la cainii cu insuficienta hepatica severa, tulburari renale severe sau tulburari cardiovasculare severe (bineinteles ca se ia in considerare de fiecare data raportul beneficiu – risc).
Ca reactii adverse a produsului Pexion (imepitoina), amintim (in ordinea descrescatoare a frecventei):
- pierderea coordonarii
- varsaturi (vome)
- cresterea apetitului (la inceputul tratamentului)
- somnolenta (moleseala)
- hiperactivitate (animalul poate deveni mai activ ca de obicei)
- hipersalivatie
- pleapa a 3a poate veni mai vizibila
- si altele.
La cainii tratati cu imepitoina (Pexion), s-a observat o usoara crestere a parametrilor renali (creatinina, uree) si a colesterolului, dar acestea nu au depasit in general intervalele normale de referinta si nu au fost asociate cu evenimente clinice semnificative.
Din cauza naturii epilepsiei, raspunsul la tratament poate varia. Unii caini nu vor mai prezenta crize epileptice, la altii se va observa o reducere a numarului de crize epileptice, in timp ce altii nu vor raspunde la tratament. De aceea, trebuie evaluat cu grija un animal stabilizat de la un alt tratament la tratamentul cu imepitoina.
Legat de dezvoltarea tolerantei, conform studiilor experimentale cu durata de 4 saptamani, nu are loc nicio pierdere a eficacitatii anticonvulsivante pe durata tratamentului continuu de 4 saptamani.
Asocierea cu fenobarbital, levetiracetam sau bromura de potasiu
Datorita unor studii limitate, nu pot fi trase concluzii definitive cu privire la eficacitatea asocierii imepitoinei cu fenobarbital, bromura de potasiu si / sau levetiracetam (produsul a fost utilizat in asociere cu medicamentele mentionate anterior intr-un numar mic de cazuri si nu s-au observat interactiuni clinice daunatoare).
Conform unor studii, siguranta administrarii imepitoinei in comparatie cu fenobarbital a demonstrat faptul ca:
- dozele crescute de fenobarbital au fost asociate cu niveluri crescute ale enzimelor hepatice (ALT, AP, AST, GGT, GLDH);
- prin comparatie, nivelul niciuneia din cele 5 enzime hepatice nu a crescut odata cu cresterea dozelor de imepitoina.
Acest articol este un extras din prospectul produsul Pexion, de pe ema.europa.eu. Prospectul complet il puteti descarca dand link pe: Prospect Pexion (imepitoina) pentru epilepsia idiopatica la caini.
Daca va confruntati cu epilepsia la caini, nu ezitati sa ne vizitati, sa apelati la un medic veterinar la domiciliu sau la o salvare veterinara pentru a va diagnostica si trata corespunzator animalul. Epilepsia se poate tine sub control si nu reprezinta o condamnare la moarte.
Articol cu subiect comun: Epilepsia la caini